Eilinen Susi ilta

  • Viestiketjun aloittaja ..
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
[QUOTE="joo";28065804]Voi hohhoijaa. Sun jutut on paskaa, että onnistuu kaikkialla helposti. Jossain voi onnistua, joka paikassa ei todellakaan. Tontin koko noin 1200 m² ja kerrosalaltaan noin 200 m²: talo suurin piirtein keskellä tonttia. Laske siitä takapihan koko. Puuaidan korkeus olisi ollut noin 2,8-3 metriä, valkoiseksi maalattu, sellainen kartanomainen (tiheähkö pystylaudoitus, yläreuna aaltoileva), jossa kunnon paksut puiset kannustalomaiset tolpat. Ja petoyhdyshenkilö totesi kyllä pihalla vierailleet otukset sekä riistakameran että useiden lumessa olleiden jälkien perusteella susiksi. Mutta mitään bunkkereita ei kuulemma saa alkaa rakennella, 1,2 m:n korkuinen aita olisi ollut ok.

Se on voi voi, jos et usko, ei ole multa pois.[/QUOTE]

No ei sen siellä tarvitse onnistuakaan, missä sitä ei tarvita. Olisiko koko kaupunginosa halunnut tuollaiset aidat, vai yksi kajahtanut vain?

Eikö muunlainen aita olisi kelvannut, joku, johon olisi saanut luvan?

Uhka ei sitten tainnutkaan olla niin todellinen.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";28065903]Onkos "sudensuojelijoilla" vinkkiä, kuinka metsästetään koirien kanssa kun sudet syöpi koirat... Vai lopetetaanko kokonaan metsästys??[/QUOTE]

Syö kai, jos pidät narun päässä keskellä metsää. Oletko ihan vajaa?
 
"vieras"
Mitä ohjelmaa mahdoit tarkottaa.

Kyllä toi hysteria on ihan todellista, ja sille pitäisi saada stoppi. Minusta koulujen pitäs opettaa lapsille asianmukasesti mitä sudet ovat ja miten ne elävät.
Liian pitkälle on menty jos lapset itkevät ulos mennessään ja vanhemmat ovat näihin pelkoihin syypäänä.
Ois kriisipalaverin paikka monelle yhteisölle, miten saavat lapsensa kuntoon, kun vanhemmatkin ovat vihasta ja pelosta sekaisin.

Sama painajainen siirretään sukupolvelta toiselle. Paha demoni joka tulee metsästä ja vie lapset. Miettikää miltä se lapsista tuntuu. Aikuisilta odottaisi fiksumpaa käytöstä.
Ei ilmeisesti niitä pedareita ole näkynyt tarpeeksi, niin jostainhan sitä on pelot revittävä.
 
Lunatic
[QUOTE="vieras";28065903]Onkos "sudensuojelijoilla" vinkkiä, kuinka metsästetään koirien kanssa kun sudet syöpi koirat... Vai lopetetaanko kokonaan metsästys??[/QUOTE]

Ruotsissa metsästysseura kieltäytyi tappamasta susia. Siinä olisi haastetta yhdelle seuralle Suomessa. :)
 
vieras, varmaan vajaakin...
[QUOTE="vieras";28065980]Syö kai, jos pidät narun päässä keskellä metsää. Oletko ihan vajaa?[/QUOTE]

Hmmm... Et ole tainnut hirvijahdissa olla koskaan? Ei koiria kuljeteta metsällä narun päässä vaan ihan yksikseen ne hirvet hakee metsästä.. Iso pulma vaan on, kun sudet napsii hyviä jahtikoiria. Iso itku tullut monelle, koska nämä metsästyskoiratkin ovat perheenjäseniä!
 
Lunatic
[QUOTE="vieras";28065990]Ei ilmeisesti niitä pedareita ole näkynyt tarpeeksi, niin jostainhan sitä on pelot revittävä.[/QUOTE]

Juu. Ihan ku maailma ei ois jo tarpeeksi pelottava paikka muutenkin, ei, lisätään vähän hysteriaa olemattomilla metsän hirviöillä.
 
Lunatic
Hmmm... Et ole tainnut hirvijahdissa olla koskaan? Ei koiria kuljeteta metsällä narun päässä vaan ihan yksikseen ne hirvet hakee metsästä.. Iso pulma vaan on, kun sudet napsii hyviä jahtikoiria. Iso itku tullut monelle, koska nämä metsästyskoiratkin ovat perheenjäseniä!
Vuoden vitsi. Samat "perheenjäsenet" pidetään pihalla pienissä häkeissä tai narun jatkeena.
Metsästäjällehän on oikeasti suuri ilo, kun pääsee melttoamaan miten paha susi vei koiran, on taas hyvä syy anoa kaatolupaa pahalle pedolle. Samalla tirautetaan muutama krokotiilin kyynel Mustille.
 
Ihan mielenkiinnolla luin topikin. Lunaticilla on melko vahvat mielipiteet asioista. Mun mielestä pitää ottaa huomioon myös toisten mielipiteet ja kokemukset. Mulle ei käyny kuitenkaan selväksi asuuko Lunatic ihan "korvessa" vai kaupungissa? Eri lähtökohdista tulevilla ihmisillä eroavat mielipiteet paljon.

Itse harrastan metsästystä ja omat kokemukset sitä kautta ovat melko huonoja. Alueellamme oleva susilauma tappoi viime syksynä todistettavasti 6 koiraa. Oma koira on käynyt tämän lauman reviirillä, mutta sudet eivät noteeranneet tätä mitenkään. Tai eivät vain ehtineet huomata. Tämä lauma on "erikoistunut" siihen että tulee koiran haukkuun/ajoon ja tappaa ensin koiran ja lähtevät sitten itse saaliin perään. Itse olen pyrkinyt välttämään tätä aluetta, mutta satunnaisesti koirat livahtavat eläimen perässä tälle susialueelle. Silloin ainakin itselle tulee kiire hakea koira pois. Muutamia kertoja olen tämän lauman nähnyt ja olen jopa koirani hakenut samalta suolta pois.

Itseäni ei sudet metsässä haittaa mitenkään, niin kauan kun koirat jäävät rauhaan. Eli niin kauan kun ravinnosta ei tarvitse tapella. Ymmärrän kuitenkin kannan näitä kaupunkisusia kohtaan, jotka viihtyvät ihmisasutuksen lähellä. Ei ole helppoa elää entuudesta tuntemattoman villieläimen kanssa lähekkäin. Tietysti se aiheuttaa huolta eläinten ja lasten puolesta. Ei ole normaalia suden käytöstä tulla ihmisasutuksen lähelle suosiolla. Yleensä kyseessä on yksinäinen susi tai sitten lauma joka ei löydä ravintoa muualta. Näihin tapauksiin tulisi mielestäni puuttua heti. Myös oman isäni talon pihalla käyskentelee aika ajoin susi. On käynyt myös koirien luona häkin ulkopuolella tekemättä kuitenkaan mitään. Tälle sudelle on haettu lupaa ja jopa jäljet on todistettu suden jäljiksi. Arvatkaa vaan tuliko lupa? EI. On kai eri asia tuleeko susi ihmisasutuksen lähelle ns kaupungissa tai harvaan asutulla maaseudulla.

Kuvista.Ei minulle ainakaan tule mieleen ensimmäisenä ottaa kuvaa sudesta kun sellaisen näen? Tilanteet ovat yleensä ohi nopeasti. Ehkä yleistän taas kaupunkilaisiin, mutta tavallisilla ihmisillä ei varmasti myöskään tule mieleen kuvata sutta vaan poistua tilanteesta. Jäljistä toki voisi ottaa kuvia ja laittaa jopa nettiin, mutta eikö olisi niin että nämä kuvat lynkattaisiin koiran jäljiksi?

Tuosta susien laskennasta vielä. Nämä virkamiehet eivät itse laske jälkiä. Ainakin meidän suunnalla tehtiin syksyllä/alkutalvesta suurpetolaskenta metsästysseurojen voimin. Alueelle laskettiin susien määräksi lähes 130 eläintä. Nämä päättäjät kuitenkin pudottivat määrän todella alhaiseksi edes katsomatta jälkiä. En usko pätkääkään siihen, että susien määrä olisi laskenut. Mielestäni se on jopa noussut!

Uhanalaisuudesta sen verran, että eikö ihmiset ymmärrä susia olevan muuallakin kuin Suomessa..? EI ne mihinkään katoa jos niitä vähennetään. Venäjällä jopa maksetaan tapporahaa metsästäjille jokaisesta kaadetusta sudesta! Vain sen takia, että lapsilla ja kotieläimillä olisi turvallisempaa. Suomen tilanne on sinänsä hassu, että ei osata ajatella kokonaisuutta.

Tässä oli muutamia ajatuksia. Pahoittelen jos teksti oli epäselvä tai monimutkainen lukea. Aihe on mietityttänyt minua paljon ja siitä riittäisi paljon keskusteltavaa.
 
Lunatic
ZaniZipp, miksi on paha asia jos susi syö metsässä koiran. Kyllä minäkin syön ruokaa, niin varmasti sinäkin.
Tämä koiradilemma ei vaan valkene minulle, aina samaa valitusta. Koirista ollaan mukamas hyvin huolissaan, ja sitten ne viedään oikeen varta vasten sinne metsään tai jätetään ne pihalle, kuin syötiksi.
Sitten vuodatetaan krokotiilin kyyneliä, kun "rakas perheenjäsen Arttu" kuoli, samaista Arttua on koko elämä pidetty pihalla häkissä tai narunjatkeena.

Jossain ei ihan logiikka täsmää.

Tuo huoli lasten puolesta on juuri sitä hysteriaa, mitä lietsotaan ja minkä avulla pyritään susi hävittämään maailmankartalta. Otetaan itkevä lapsi esimerkiksi ja todetaan ettei lapsi uskalla enää mennä pihalle. Vika ei tietenkään ole lasten vanhemmissa, jotka pelottelevat lapsen hengiltä, vika on metsässä vaanivassa pedossa, joka tulee ja syö sinut, ellei ihminen sankarin viitassaan tule ja surmaa tuota pahaa hirviötä.
 
Lunatic, jotenkin musta tuntuu että niin kiihkolla puolustat susia, että todellisuudentaju hämärtyy.

Sudet eivät syö koiraa, vaan raatelevat sen. Tämä yleensä juuri reviirin tai ravinnon vähyyden vuoksi. Asiaan voi tutustua paremmin. Tokihan minäkin syön, se on selvä.

MUn mielestä on turhaa yleistämistä toi narun jatkeena oleminen. Moni metsästyskoira ei edes halua tulla sisälle. EI se tarkoita sitä etteikö siitä pidettäisi huolta ja sitä käytettäisi lenkillä? Tuskin niitä koiria pihalle jätetään valvomatta, jos tiedetään että susia liikkuu pihapiirissä? Pihaan tapetut koirat ovat niitä, jotka jäävät ohikulkumatkalla olevien susien hampaisiin.

Jos omistaa metsästyskoiran, sitä haluaa käyttää siihen tarkoitukseen mihin se on hankittu. Metsästykseen. En usko, että kukaan tieten tahtoen haluaa tapattaa koiraansa. Voi toki korjata jos olen väärässä? Pitäisikö jättää menemättä koiran kanssa metsään koska Suomessa on susia? Mielestäni ei koiraa ei pidä hankkia jos sitä ei käytä alkuperäiseen tarkoitukseen. Ja metsästyskoiraa ei hankita jos sen pelätään jäävän auton alle tai pedon raatelemaksi. Siihen susipuhelimeen on suurimmassa osassa tapauksia soitettu ja puhelussa todettu ettei sudet ole alueella. Aina ei kuitenkaan voi ennustaa lauman liikkeitä. Ja vielä vähemmän pannoittamattomien susien liikkeitä. Nyt kun hirvikanta on vähentynyt tulee väistämättä tilanteita joissa susi yrittää hyödyntää koiran löytämää hirveä. Syksyllä sattui omallekin kohdalle tapaus jossa yksinäinen susi seuraili syrjemmässä hirvihaukkua, kuitenkaan mitään tekemättä. Mielenkiintoa helppoon ravintoon on. Susi poistui tulosuuntaansa kun annoin hirville karkon.

Kuinka monta kertaa lapset ovat tehneet ilmoituksia susista? Eiköhän ne aikuiset ole todenneet lähellä liikkuvat sudet. Sillä ei ole väliä pelottelevatko vanhemmat lapsia. On kai helpompi kertoa lapsille vaaroista ennemmin kuin jättää kertomatta jolloin lapsi saattaa luulla sutta koiraksi ja juosta suoraan kitaan?
 
"vieras"
-Poliisin uusi linjaus on että kaatolupa annetaan salaisena. Tarkoittaa että kaikkia asiaa koskevia henkilöitä sitoo vaitiolo velvollisuus. Tämä johtuu siitä että viranomaisen toimintaa suden poistamiseksi on systemaattisesti häiritty.
 
"vieras"
Hmmm... Et ole tainnut hirvijahdissa olla koskaan? Ei koiria kuljeteta metsällä narun päässä vaan ihan yksikseen ne hirvet hakee metsästä.. Iso pulma vaan on, kun sudet napsii hyviä jahtikoiria. Iso itku tullut monelle, koska nämä metsästyskoiratkin ovat perheenjäseniä!
Eikö kyse olekaan pihasusista? Syö kai ne sudet metsässä mitä suihinsa saavat. Harvoin kyllä koiria. Jos koskaan.
 
"vieras"
Kuvista.Ei minulle ainakaan tule mieleen ensimmäisenä ottaa kuvaa sudesta kun sellaisen näen? Tilanteet ovat yleensä ohi nopeasti. Ehkä yleistän taas kaupunkilaisiin, mutta tavallisilla ihmisillä ei varmasti myöskään tule mieleen kuvata sutta vaan poistua tilanteesta. Jäljistä toki voisi ottaa kuvia ja laittaa jopa nettiin, mutta eikö olisi niin että nämä kuvat lynkattaisiin koiran jäljiksi?
Kaikista villieläimistä on kuvia kyllä. Miksei suomen pihasusista?

Miksei nämä, joiden pihoilla susia säännöllisesti vierailee, pyydä susikuvaajia kytikselle. Aika moni tulisi, ja olisi jopa valmis maksamaan.
 
Mielenkiintoinen pointti. En osaa vastata tuohon miksi ihmiset eivät halua soittaa susikuvaajia paikalle. Minulle henkilökohtaisesti riittäisi tuollaisessa tapauksessa, että petoyhdyshenkilö tarkistaisi jäljet. Toki jos olisi vakituinen vierailija pihapiirissä niin saattaisin jopa itse päivystää, jotta saisin kuvan. :) Eri asia jos on tosiaan "vahingossa" eksynyt pihoille ja käy vain kerran.
 
"carelia"
[QUOTE="vieras";28065226]Samat suden puolustelijat varmaan haluaa nostaa minkkien määrääkin suomen metsissä.[/QUOTE]

Minkki ei kuulu Suomen luontoon (alunperin), ovat tarhasta karanneiden jälkeläisiä. Minusta minkit voi aivan hyvin napsia pois vesistöjen rannoilta. Susi taas ei ole mikään ameriikan tuliainen. Susien ei kuulu liikkua ihmisten pihoissa, mut ehkä pitäis selvittää miksi se pihoihin tulee? Huvikseen? Pelotellakseen? Ravinnon takia kenties... Jos koira menee suden metsästysreviirille, niin on varmaan aika luonnollista, että susi tekee siitä selvää(varsinkin kun ne nyt sattuu vähän samaa sukua olemaan)? Vittuillakseen metsästäjille ja koirille? Tuskin, se nyt on vaan suden luonto. Se, että häirikkö sudet listitään ei välttämättä hyödytä mitään. Ne pitäs saada pelkäämään ihmisen reviirille tuloa, kuollut susi ei opeta jälkeläisiään pysymään poissa ihmisten pihoista. Ehkä ihmisten pitäs ruveta kuseksimaan tonttinsa rajoille, että sudet ymmärtäs sen kuuluvan toisen eläjän reviiriin. Luonnossa eläimet hakee ravinnon sieltä mistä sen helpoiten saa (yleensä), vaikka sitten kolistelemalla ihmisten roskiksia nurin (karhu), syömällä karjanpitäjän rehuaumasta(kauris), pistämällä metsässä pyörivän kissan poskeensa(kettu, ilves). Petoja tarvitaan napsimaan kasvinsyöjiä/hyönteissyöjiä ja toisia petoja jne. Se nyt vaan luonto on semmoinen. Nappaset ketjusta osan pois niin sitten tulee jokin muu ja pistää asiat tasapainoon(ja se muu ei ole ihminen). Kun jotain lajia on liikaa --> taudit iskee/ravinnonpuute vähentää lisääntymistä. Suden homma ois pitää hirvikantaa kurissa ja syödä sarvipäitten jengin vaivaisimmat ja heikoimmat pois kuleksimasta, yksinäinen susi vaan ei siihen pysty(niitten homma ku perustuu yhteistyölle). Mitä enempi laumattomia susia, sen enempi ihmisten nurkissa ne kuleksii. Mut voishan ne ehkä opettaa syömään pedigreetä ja mustinmurkinaa...
 
"vieras"
Ihan mielenkiinnolla luin topikin. Lunaticilla on melko vahvat mielipiteet asioista. Mun mielestä pitää ottaa huomioon myös toisten mielipiteet ja kokemukset. Mulle ei käyny kuitenkaan selväksi asuuko Lunatic ihan "korvessa" vai kaupungissa? Eri lähtökohdista tulevilla ihmisillä eroavat mielipiteet paljon.
Kyllä se asuu keskelllä Harjavallan (kaupunki) betonilähiöitä... Siksi kai on ihan pihalla siitä todellisuudesta, mitä oikeaa haittaa niistä voi olla. Hyvä Lunan on sieltä betonibunkkeristaan huudella, kun ei se susi uhkaa millään tavalla silellä kekskellä kylää, jossa kuitenkin aina joku liikkuu. Todennäköisesti tämä "susiuskovainen" ei ole edes oravaa kummempaa metsän elukkaa siellä lähiössään tavannut...
 
.-.
[QUOTE="vieras";28066580]Vittu nää juntit on kuin Punahilkka sadusta. Pedon metsästäjiä.

Ite lällättelen mielummin Pahaa Sutta Ken Pelkäisi.[/QUOTE]

Sä kuulostatkin tosi fiksulta. ;)
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";28066580]Vittu nää juntit on kuin Punahilkka sadusta. Pedon metsästäjiä.[/QUOTE]

Niin, se satu oliskin ollut edellä aikaansa ja varmaan todella paljon lasten mileen, jos sen suden olis annettu syödä se Punahilkka. Haluatteko siis kirjoittaa tuon sadun lopun uudelleen nykyaikaan?
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";28066633]Niin, se satu oliskin ollut edellä aikaansa ja varmaan todella paljon lasten mileen, jos sen suden olis annettu syödä se Punahilkka. Haluatteko siis kirjoittaa tuon sadun lopun uudelleen nykyaikaan?[/QUOTE]

Ymmärtänet sadun symboliikan?
 
Metsissä on perheen kanssa kumuttu pitkin Suomea, ikinä kohtaamatta minkään valtakunnan sutta. Tuoreita karhunjälkiä on kyllä kohdattu mutta eivät haitanneet marjastamista, sienestämistä tai retkeilyä.
Täällä kotipuolessa on myös karhuja sekä susia. Yksi häirikkösusikin oli, mikä poistettiin päiviltä sitten kun lupa tuli - 7 koiraa kerkesi tappaa. Pihoista niitä vei. Koirien puolesta pelkäsin vähän aikaa kun tiesin että susi liikkuu täällä, mutten muuten.
 
Viimeksi muokattu:

Yhteistyössä