[QUOTE="vieras";26713336]Mutta kun noi avioero prosentit ei selity kaikki riitaisilla suhteilla, on paljon kaikki heti mulle nyt tapauksia, ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella jne... ei osata puhua parisuhteen ongelmista erotaan, paetaan vastuuta, annetaan periksi liian helpolla. Avioliitto on menettänyt merkityksensä ne ovat nykyään vain kivat "isot" juhlat.[/QUOTE]
On varmasti ihan totta, että avioliiton merkitys on muuttunut. (En sanoisi "menettänyt merkityksensä", vaan muuttunut.)
Aiemmin avioliiton merkitys on ollut (vähän yhteiskuntaluokasta riippuen) toisaalta kahden suvun välinen kauppa - kahden suvun yhdistäminen ja sukujen intressien toteuttaminen. Toisaalta avioliitto on ollut myös kauppa sen suhteen, että naisella ei ollut mahdollisuutta hallinnoida omaisuutta, saada omaa rahaa, tms. joten hän tarvitsi avioliiton taloudellisen turvan vuoksi. Mies (samoin kuin nainenkin) halusi jälkeläisiä ja suvun jatkajan. Omavaraistaloudessa tarvittiin työvoimaa, ja yleensä perhe oli se työvoima. Perheen tuli siis uudistua avioliiton kautta. Vasta myöhemmin puolisoiden omalla tahdolla ja keskinäisellä kiintymyksellä alkoi olla merkitystä, mutta vielä pitkään vanhemmat silti sanoivat viimeisen sanan, ja avioliiton kauppasuhteen omainen luonne säilyi muodossa tai toisessa pitkään, varsinkin varakkaampien keskuudessa.
Nykyisin avioliiton tarkoitus ei ole sukujen yhdistäminen, sukujen välinen kauppa tms. Vaan kahden ihmisen välinen, henkilökohtainen kiintymys, rakkaus, kumppanuus ja halu olla yhdessä. Mutta toisaalta avioliitto ei ole näiden edellytys, ja siinä mielessä avioliitto on toki menettänytkin merkitystään: se on vain yksi vaihtoehto elää yhdessä perheenä. Aiemminhan esim. avoliitto ei olisi ollut mahdollinen.
Ajat muuttuvat, mutta minusta tässä asiassa on kyllä menty parempaan suuntaan. Nykyisin avioeron (ja eron yleensäkin) saa omasta tahdostaan. Aiemmin oli pakko olla yhdessä, vaikka olisi ollut mitä tahansa ongelmia, ja tuskinpa se hyvinvointia lisäsi. Onhan sekin aika kamalaa olla väkisin naimisissa yhden kanssa, ja kuitenkin rakastaa ja kaivata koko ajan toista - aiemmin oli vaan pakko kärsiä, nykyisin voi sentään erota ja saada sen, jonka kanssa haluaa elää.
Näissä ketjuissa on (tavallaan ymmärrettävästi) puhuttu erosta lähinnä lasten kannalta, mutta kyllä sitä pitää ajatella aikuistenkin kannalta. Kyse on myös niiden vanhempien elämästä. Ja vaikka lapset pitääkin ottaa huomioon omissa ratkaisuissa, niin aina ei ole mielekästä vaatia oman onnen ja oman elämän täydellistä uhraamista, edes lasten takia.