Mutta mitä tehdä, jos lihapaketin viimeinen käyttöpäivä on mennyt pari päivää sitten, mutta liha tuoksuu ja näyttää kuitenkin hyvältä? Pihlajasaaren mukaan aistinvarainen tutkailu ei välttämättä näiden tuotteiden laadun varmistamiseksi riitä.
Lihan pilaantumisen aiheuttavat pilaajabakteerit eivät välttämättä ole ihmiselle vaarallisia, vaikka monet niin luulevat. Aistinvaraisesti esimerkiksi liha voi olla priimaa, mutta siinä saattaa olla sen sijaan muita vaarallisia ja päältäpäin huomaamattomia bakteereja, kuten listeriaa tai salmonellaa.
Tiesitkö: Elintarvikkeiden käyttöpäivämäärissä on tämä selvä ero - Artikkelit | Makuja
Pilaantumismuutoksia aiheuttavat bakteerit ovat erittäin harvoin yhteydessä ihmisen sairastumiseen. Käytännössä voidaan ajatella, että pilaajabakteerit ja ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit ovat kaksi eri ryhmää, vaikkei tämä ryhmitys olekaan taksonomiaan tai muuhun tieteelliseen järjestelmään perustuva. Tieteellisessä kielenkäytössä nimitystä pilaantunut ei tulisi käyttää, ellei tarkoiteta aistinvaraisesti vialliseksi todettua elintarviketta. Lehdistö saattaa kirjoittaa, että "listeriabakteeri aiheutti elintarvikkeen pilaantumisen", vaikka oikea ilmaisu olisi: "listeriabakteeri teki elintarvikkeesta ihmisravinnoksi kelpaamatonta". Ilmaisutapojen painottaminen voi tuntua liioitellulta, mutta on erittäin tärkeää, ettei kuluttajille synny väärää mielikuvaa terveydellisten riskien tunnistamisesta aisteihin turvautuen. Aistinvaraisesti moitteeton elintarvike voi aiheuttaa ihmisen sairastumisen.
Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim - UUSIN NUMERO