Ei ole taistelua, ilman yhteistä rintamaa!

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Sinimusta liike

SINIMUSTA liike poikkeaa muista äärioikeistolaisista ryhmistä siten, että se pyrkii toimimaan poliittisena puolueena ja osallistumaan siten poliittiseen toimintaan. Ryhmä on avoimen rasistinen ja fasistinen.
”Sinimusta liike toimii kokonaisvaltaisemmin kuin normaalit puolueet. Se järjestää myös muun muassa koulutustilaisuuksia retkeilystä lähtien ja kamppailulajien harjoituksia. Se muistuttaa toiminnan kokonaisvaltaisuudessa Pohjoismaista vastarintaliikettä”, Tommi Kotonen sanoo.
Monista muista äärioikeistolaisista ryhmistä sinimusta liike poikkeaa siinä, että sillä on nimetty johtaja, joka esiintyy myös julkisuudessa. Puheenjohtajana toimii Tuukka Kuru.
Oikeusministeriö hyväksyi sinimustan liikkeen puoluerekisteriin vuonna 2022, mutta korkein hallinto-oikeus (KHO) purki puoluerekisteröinnin tänä keväänä.
KHO:n mukaan sinimustan liikkeen puoluerekisteröinti perustui erehdykseen ja yleinen etu vaati rekisteröintipäätöksen purkamista.
Puolueen tavoitteet olivat KHO:n mukaan olennaisesti kohdistuneet Suomessa vähemmistöasemassa olevien ulkomaalaistaustaisten henkilöiden seuraamiseen, eristämiseen ja maasta poistamiseen.
Sinimusta liike on jättänyt KHO:n päätöksen jälkeen uuden hakemuksen puoluerekisteriin.
Active Club -ryhmät
YKSI uusista toimijoista äärioikeistokentällä ovat Active Club -ryhmät. Ne ovat järjestäneet parina viime vuotena eri puolilla Suomea erilaisia kamppailu- ja liikuntaharjoituksia.
Tommi Kotosen mukaan Active Club -ryhmien kautta äärioikeistolaiseen toimintaan on tullut mukaan nuorempaa porukkaa.
”Active Clubit ovat yhä kasvuvaiheessa. Sen seurauksena Suomessa ei ole välttämättä markkinarakoa sille, että tänne tulisi muita uusia ryhmiä tällä hetkellä”, Kotonen sanoo.
Active Club -liikkeen on perustanut ulkomaisten viestimien mukaan tunnettu yhdysvaltalainen uusnatsi Robert Rundo. Paikallisryhmiä on perustettu Yhdysvaltojen lisäksi lukuisiin Euroopan maihin.
Suomessa paikallisryhmiä toimii ainakin Uudellamaalla, Tampereella, Oulussa, Turun seudulla ja Kokkolassa. Ryhmät ovat sosiaalisen median päivitystensä perusteella verkostoituneet myös useiden ulkomaisten, kuten virolaisten ja ranskalaisten, äärioikeistolaisten toimijoiden kanssa.
Kotosen mukaan ei ole merkkejä siitä, että Active Clubeilla olisi Suomessa ketään yksittäistä johtajaa.
Monille muillekin äärioikeistolaisille ryhmille on tyypillistä se, ettei niillä ole muodollista organisaatiota johtajineen.
”Joillakin ryhmillä on ilmeinen ajatus, että kun niillä ei ole muodollista organisaatiota, toimintaan on hankalampi puuttua ja saattaa ketään vastuuseen toiminnasta”, Kotonen sanoo.

Crew 38
CREW 38 -ryhmä toimii huomattavasti salamyhkäisemmin kuin monet muut äärioikeistolaiset ryhmät. Sen tiedetään olevan osa yhdysvaltalaislähtöistä uusnatsiryhmää Hammerskinsiä.
Crew 38 järjestää muiden ryhmien tapaan kamppailuharjoituksia ja musiikkikeikkoja sekä pyrkii edistämään äärioikeistolaista kulttuuria.
Crew 38:lla on ainakin ollut kerhotila Muuramessa. HS:n paikantaman sosiaalisen median julkaisun perusteella ryhmä on kokoontunut myös muun muassa tuusulalaisella urheilukentällä.
Sosiaalisen median julkaisuissa ryhmällä väitetään olevan tila Etelä-Suomessa. HS ei ole pystynyt varmentamaan asiaa.
Crew 38:n nimessä olevat numerot 3 ja 8 vastaavat aakkosjärjestyksessä kirjaimia c ja h. Ne viittaavat englanninkielisiin sanoihin ”crossed hammers” eli ”ristikkäin olevat vasarat”. Hammerskins-järjestön logossa on vasarat ristikkäin.
Hammerskinsiin kuuluu ryhmittymiä ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Ne ovat yhteyksissä toisiinsa. Saksassa Hammerskinsin alajaosto kiellettiin vuonna 2023.

Veren laki
VEREN laki -ryhmä on järjestänyt muiden ryhmien tapaan äärioikeistolaisille kamppailuharjoituksia.
Sen toimintaan osallistuu Tommi Kotosen mukaan muutamia kymmeniä ihmisiä. Ryhmä on osallistujamäärältään samaa kokoluokkaa kuin Active Clubit ja Crew 38.
”Esimerkiksi sinimustan liikkeen, Active Clubien ja Veren lain toimintaan voi osallistua osin samoja ihmisiä. Sen takia niiden toiminta voi näyttää isommalta kuin se todellisuudessa on”, Kotonen huomauttaa.
Hänen mukaansa äärioikeiston toimintaan osallistuvien ihmisten määrä on ollut suhteellisen vakiintunut viime vuosina. Merkittävää kasvua ei siis ole tapahtunut.

Tulenväki
TULENVÄKI-RYHMÄ järjestää äärioikeistolaisia musiikkitapahtumia, joissa esiintyy bändejä. Tilaisuuksissa on pidetty keikkojen lisäksi puheita ja järjestetty kamppailuharjoituksia.
Europolin viimevuotisen raportin mukaan uusnatsiryhmät pitävät toiminnassaan tärkeinä kasvokkaisia tapaamisia ja ryhmätoimintaa, vaikkakin ne ovat aktiivisia myös verkossa.

Perussuomalaiset PERUSSUOMALAISET ovat olleet 2010-luvulta lähtien suomalaiselle äärioikeistolle se läheisin – tai heidän vähiten inhoamansa – eduskuntapuolue.
Voidaan puhua keskinäisestä suhteesta, vaikka kumpikaan ei ole 100% sitoutunut toisiinsa. Yhteinen hauskanpito onnistuu

Monella perussuomalaisella paikallispoliitikolla on ollut läheiset suhteet äärioikeistossa toimiviin oman kylän ihmisiin.
Jos vanha lapsuuskaveri tai tämän jälkeläinen on ollut Odinin sotureissa tai PVL-natseissa, ei näitä tuttavuuksia ole puolueen imagonikkarien toiveista huolimatta katkaistu.
 

Yhteistyössä