"Kuorineen vai kuorimatta
Yleisesti uskotaan perunan arvokkaiden ainesosien sijaitsevan kuoressa ja heti kuoren alla. Siksi peruna muka pitäisi kypsentää ja jopa syödäkin kuorineen. Luulo ei ole aivan tiedon väärti.
Ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita on kaikkialla perunassa. Kuorimisen mukana niitä poistuu paljon vähemmän kuin uskotaan. Kuoriminen saattaa jopa tehdä perunasta entistä terveellisempää. Näin silloin, kun syödään tavanomaisesti viljeltyä perunaa, jonka kuorissa voi olla haitallisia lannoite- ja torjunta-ainejäämiä.
Luomuperunat voi toki syödä keitettyinä vaikka kuorineen, mutta ei niinkään ravintosisällön, vaan kuidun vuoksi.
Luomuperunaa kannattaa suosia. Ero tavanomaisesti viljeltyyn löytyy erityisesti nitraattimääristä ja mausta."
Artikkeli
"Uusissa perunoissa on kaksi kertaa enemmän solaniinia kuin vanhoissa. Kuorimalla solaniinipitoisuutta voi vähentää, sillä kuoressa solaniinia on jopa kymmenkertaisesti sisäosaan verrattuna.
Karin mukaan solaniinipitoisuudet ovat äärimmäisen harvoin haitallisen korkeita. Vihreät perunat kannattaa silti heittää pois.
"Kaikkein pienimmille lapsille annettavat perunat on paras kuoria, eikä pieniä sormenpään kokoisia varhaisperunoita pitäisi antaa vauvoille. Runsas solaniini voi aiheuttaa mahakouristuksia, kuumeilua ja verenpaineen alenemista."
Miksi uudet perunat pannaan kuumaan veteen? - HS.fi - Ulkomaat