EETTISIÄ LELUJA?

Näin joulun alla kannattaa miettiä leluostoksia siltäkin kannalta, millaista tuotantotapaa haluaa olla ostopäätöksellään tukemassa. Kirjoitin äsken osastolle matkailu -Kiinaan viestin EI KIINAAN!. Siinä puhun osin samasta asiasta kuin tässäkin eli kiinalaisista leluista, joissa on käytetty kiinalaisia turkiksia. Näitä turkiksia voi löytyä myös muualla tehdyistä leluista, tukkakoristeista , prinsessa-asuista, ym. ym. tuotteista. Kiinassa turkikset tuotetaan erittäin julmalla menetelmällä, jossa eläimet kituvat elämänsä pienessä häkissä ilman kattoa tai pesää ja joutuvat alttiiksi sateelle, pakkasille, auringon paahteelle ym. Lopuksi nahat nyljetään elävän eläimen päältä niin että nyljetyt eläimet elävät vielä noin 10 min. nylkemisen jälkeen hirivttävässä tuskassa. Näin saatu nahka on muka "parempi". Sitten nahkat pestään, värjätään ja käytetään leluihin, asusteisiin ym. turhuuksiin. Jos joku uskaltaa voi käydä katsomassa salaa turkistarhalla kuvatun videon osoitteessa petatv/tvpopup/video.asp, itse en sitä uskaltanut katsoa, mutta allekirjoitin animalian kansainvälisen vetoomuksen.

Toivon, että lelunostajat ja matkailijat tunnistaisivat tällaiset tuotteet ja jättäisivät ne ostamatta, vaikka halpa hinta houkutteleekin. Jokainen voi vaikuttaa vain ostopäätöstensä kautta. Haastan teidät kaikki myös jatkamaan tätä viestiä eteenpäin niin, että yhä useammat tietäisivät, mistä lelut (myöskin yhä enemmän turkikset) tulevat ja missä tuotanto-olosuhteissa niitä tuotetaan. Itse olen yh-äiti ja minulla ei todellakaan ole varaa ostaa kallista, mutta ostan vähemmän ja parempaa, suosin paljon esim. kotimaisia käsityötuotteita, koska niistä jää hyöty tänne ja uskoisin, että ovat myös eettisesti kestäviä. Yritän myös levittää tätä viestiä eläinten julmasta hyväksikäytöstä ja tehdä niin oman inhimillisen osani maailman parantamiseksi.

Haastan kaikki tekemään eettisiä jouluostoksia hyvällä omalla tunnolla sekä jatkamaan eteenpäin tätä viestiä. Voi tuntua siltä, että kun on kyse maailmanlaajuisista asioista, emme pysty mihinkään yksittäisinä ihmisinä, mutta eipä meiltä voi muuta vaatiakaan kuin että teemme oman osamme; tiedostamme asioita ja toimimme tietomme ja vakaumuksemme mukaan. Jos yhä useampi on tietoinen näistä epäkohdista ja julmuuksista niin varmasti muutos syntyy, se syntyy hitaasti mutta se syntyy. sitä ennen pitää levittää tietoa asioista ja siihen me kaikki pystymme. Lisää osallistumisvinkkejä löytyy esim. animalian sivuilta, katso myös aasiankarhutarhat.com, sieltä voi hankkia lahjaksi esim. kummikarhun. Mahdollisuuksia on.

Oikein mukavaa joulun odotusta hyvällä omallatunnolla! =)
 
Aikaisemminkin on ollut ketjuja Kiinassa tehdyïstä lasten vaatteista ym. Yhtä lailla on älytöntä, että melkein kaikki lastenvaunut ja rattaat ja muutkin lasten kanssa käytettävät tarvikkeet tehdään Kiinassa ja kuljetetaan maailman toiselta puolelta tänne. Eikä Euroopasta löydy todellakaan turvallisia, laadukkaita tuotteita lapsille valmistavia yrityksiä.

Itse kaikkien Kiina-kohujen, myrkkyjen, joka vuosi lehdissä olevien kiinalaisten lelujen myyntikieltojen ja elintarvikesotkujen jälkeen en osta lapsilleni kiinalaisia tuotteita.

Eettinen kuluttaminen ja tavaroiden rahtaamisen Kiinasta boikotoiminen pitäisi saada aikaan.
 
On muitakin kuin kiinalaisia myrkkyvaunuja. Törmäsin kaverillani Saksassa Naturkind -merkkisiin eettisesti valmistettuihin luomumerkinnät saaneisiin vaunuihin, jotka tehdään reilun kaupan periaattein Itävallassa, jos maan oikein ymmärsin. Materiaaleina käytetään karitsanvillaa ja puhdasta lisäaineetonta luomupuuvillaa joka on valmistettu ekologisesti ja valvotusti. Tällaisista vaunuista en ollut aikaisemmin kuullutkaan. Kaverini esitteli miltei yhtä ylpeänä vauvaa ja vaunuja ja piti itsestään yhtä selvänä vauvan "luomuvaunuja" kuin luomuruokaakin.
 
Hieno ketju! Tuntuu, että ollaan aviomieheni kanssa yksin kun vouhotetaan eettisestä kuluttamisesta ja kestovaipoista. Tuttavapiirissä ei tunnu kukaan ymmärtävän meidän juttuja. Joskus itsekin sortuu ostamaan Kiinassa tehtyjä tavaroita, mutta useimmiten jätän tavaran hyllyyn jos löytyy made in china -merkintä.

En muutenkaan ymmärrä älytöntä kuluttamista. Koko ajan pitää ostaa ja ostaa. Toivottavasti laskusuhdanne sais turhaa kulutusta vähän alas
 
Erittäin hyvä kirjoitus, minulta saa täyden kannatuksen.
Itse en osta oikeastaan mitään leluja uutena vaan kaikki kierrätettynä kirpputoreilta, on oikeasti ihan uskomatonta että mitä tahansa lähdetkin kirppareilta etsimään, sen löydät myös aika varmasti. Ihmiset laittavat kiertoon niin paljon tosi hyväkuntoista tavaraa. Eivätkä kyllä aina suinkaan kierrätykseen, viime kesänä löysin uuttavastaavan Lundbyn nukkekodin eräältä roskalavalta..
 
Alkuperäinen kirjoittaja Poppinen:
Erittäin hyvä kirjoitus, minulta saa täyden kannatuksen.
Itse en osta oikeastaan mitään leluja uutena vaan kaikki kierrätettynä kirpputoreilta, on oikeasti ihan uskomatonta että mitä tahansa lähdetkin kirppareilta etsimään, sen löydät myös aika varmasti. Ihmiset laittavat kiertoon niin paljon tosi hyväkuntoista tavaraa. Eivätkä kyllä aina suinkaan kierrätykseen, viime kesänä löysin uuttavastaavan Lundbyn nukkekodin eräältä roskalavalta..
Eettisyys ei välttämättä toteudu ostamalla krippiksiltä ja kierrättämällä. Ehkä se jossain määrin säästää ympäristöä. Eettisyys on taas aivan eri asia. Kierrätyksessä voi olla epäeettisesti valmistettuja tuotteita, eikä niistä löydy edes sitä pientä tiedonjyvää turvallisuudesta, valmistajasta tai valmistusmaasta, mikä uudessa tuotteessa on oltava. kaikella on puolensa. Itse piädn nimenomaan eettisyyttä ja lapsen turvalisuutta sekä terveyttä etusijalla.

 
Hyvä kirjoitus, kuten muutkin sanoneet. En uskalla minäkään katsoa sitä turkiseläinfilmiä, mutta paha olo tulee jo kun ajattelenkin mitä siinä varmaan on. Ei voi ymmärtää mitä ihmisen päässä liikkuu, kun nylkee elävältä.. Itsekin suosin kotimaista tai lähellä tuotettua, mutta kyllä meiltä paljon - liikaa - kiinalaistakin löytyy. Tehdäänkös Brionkin vaunut ym. muuten nykyään Kiinassa. Sen merkkiset vaunut meiltä löytyy ja muutakin tavaraa ja laadukkaita kyllä ovat. Orakaan ei taida enää paljon Suomessa tehdä. Tuli tuosta roskalavalöydöstä mieleen, että me löydettiin roskiksen päältä täysin uudenveroinen biljardipeli!! Selvisi kyllä, että se oli naapurin sedän sinne viemä, mutta ihmettelen, ettei ollut vienyt sitä vaikka kierrätyskeskukseen. Tuosta pelistä olisi saanut kirppiksellä ihan kivan summankin, kun se oli tosiaan kuin uusi, tosin jostain Kauko-Idästä tuokin peli on.
 

Yhteistyössä