DYSPRAKSIA, DYSFASIA??

Hei,

onko kellään lapsia, joilla diagnosoitu dyspraksia tai sitten dysfasia?
Meillä pojan (3,5 v) osalta epäillään dysfasiaa; miehen suvussa on
myöhäistä puheenkehitystä ja esim. pojan serkulle on tehty diagnoosi
dyspraksiasta.

Millaisia teidän dysfasia / dyspraksia lapset oli siinä 3 - 4 vuotiaina?
Millaisia leikkejä? Oliko kyselyikä "hurjaa" ?
Meillä kysellään ja paljon ja koko ajan (ainoastaan MIKSI-kysymykset puuttuvat).
Lisäksi käydään puheterapiassa ja toimintaterapia aloitetaan piakkoin.
Millaisia kokemuksia edellä mainituista? Tuntuuko, että homma menee
eteenpäin?

Mitenkäs koulussa on pärjätty?
 
Legoilla leikkiminen, mekanoilla rakentaminen, leikkiruokien teko, nukenhoito, pyöräily, erilaiset pelit ja moni muu juttu kuuluu leikkeihin. Kyselykautta ei ole, kun ei sitä puhettakaan tule jotain tavuja lukuunottamatta. Tukiviittomat on käytössä.
 
Hei!
Meillä on 2 poikaa joilla molemmilla diagnosoitu verbaalinen dyspraksia. Vanhempi on nyt reilun 5 ja nuorempi vähän vajaa 4. Molemmat saivat diagnoosit tänä keväänä. Puheterapiaa ja tukiviittomia käytössä, vanhemmalla pojalla jo vajaan 3 vuotta mennyt puheterapia.
Alussa vanhempi pojista ei puhunut sanaakaan vaikka oli reilusti yli 2v, puheterapialla ja päiväkodin aloituksella kuntoutuksen kannalta suuri merkitys. Nuorempi pojista puhunut alusta alkaen hirveän epäselvästi.
Välillä pojat suuttuneet kovastikin kun ei aina ymmärretä heidän puhettaan, on saanut keksiä kaikenlaisia keinoja yrittää houkutella heidän ajatuksiaan ilmi jollain muulla keinoin jos ei heti hoksaa. Leikit on meillä olleet mielestäni normaaleja ikätasollaan olevia leikkejä... Kysely ikää ei vanhemmalla ollut, mutta nuoremmalla kylläkin.
 
Jonsered
Esikoinen puhui "kiekumalla" ainakin 8-vuotiaaksi, eikä osaa pyöräillä vielä yli 10-vuotiaana. Jaksollisten liikkeiden tuottaminen (esim. kirjoittaminen) hankalaa.
 
meil on nelivuotias dysfaattinen poika, kyselee aivan hirveestí, mutta unohtaa välillä kysymyssanat kokonaan ( "toi on?" ). Ei käsitä "miksi"- kysymyksiä, mutta eipä niihin moni aikuinenkaan osaisi joka tilanteessa vastata.
Tykkää leikkiä legoilla, vedellä, piiloleikkejä, säikäytysleikkejä, on tosi vilkas mielikuvitus, ei mielellään (ilm. huonon itsetunnon takia) piirrä tai tee muutakaan, mitä tietää, ettei osaa. Suihkusta tykkää tosi kovaa.

Nyt ootellaan toiminta- ja puheterapioiden alkua.
Kellään tietoa Lahden puheterapiajonon jonotusajoista?
 
Heippa!

Meillä on loppuvuodesta 7-vuotta täyttävä dysfasia poika. Poika sai 4-vuotiaana dysfasia diagnoosin. 3-vuotiaana aloitettiin jo puheterapialla , joka jatkuu vielä joulukuuhun asti. jatkosta ei vielä tiedetä noiden kelan maksujuttujen takia.

Pojan puhe oli (2-3v) pienenä omaa höpötystä ja sanoja joita tuli olivat niin epäselviä että niistä kukaan ulkopuolinen saanut selvää.
puheen ymmärtämisessä oli vaikeuksia ja on vähän vieläkin , joita on kuntoutuksella saatu hyvään malliin. "koska" sana on edelleen pojalle hukassa ja sitä ahkerasti harjoitellaan.

3-4vuotiaana poika leikki kavereiden kanssa siinä missä muutkin , koska puhe puoli ei niin tärkeää vielä ole tuon ikäisillä.
rakenteli , teki palapelejä,

5-vuotiaana kavereiden kanssa sisäleikit jäivät ja poika leikki mieluummin yksin autoilla , palapelejä tehden, tietsikalla pelaamista ym. leikkejä ..ymmärtäähän sen kun kerran puhetta ei tule niin kuin toisilla niin puhetta vaativat leikeissä jäädän vähän taka-alalle..ulkona riehuminen kavereitten kanssa kyllä on aina onnistunut .

6-vuoden iässä kun poika alkoi hallitsemaan paremmin puhettansa alkoi myös sisäleikit sujumaan kavereiden kanssa.
Ja poika kun nyt on luonteeltaan tuollainen että MINÄ OLEN PAMPPU-tyyppi niin siinä jää samanikäiset lapset suu ammollaan seisomaan kun poika määrää mitä tehdään. Ottaa todennäköisesti vuodet takaisin kun on joutunut sivusta ennen seuraamaan.

MEillä myös poika unohteli kysymys sanoja ja kyseli just "toi on?" 5-vuotiaana poika alkoi kyselemään asioista ja sitä jatkuu edelleen..
:D
MIKSI? sana kertyi sanavarastoon sen sanan ymmärtämisen jälkeen siinä 5-vuotiaana.

Vuodessa puhe on mennyt niin hirveästi eteenpäin että ulkopuoliset eivät huomaa pojan puheessa enää mitään ..

KOvalla kuntoutuksella olemme saaneet tulosta ..kiitos puheterapeutin!

Haimme pojalle koululykkäystä ja sitä suosittelivat lääkäritkin kun poika on loppuvuodesta syntynyt.

Kevään aikana poika oppi lukemaan eskarissa ja siitä meinasi äiti ja iskä lentää persiilleen, kun olimme varauduttu että siihen voi mennä aikaa. Eskarissa opet on myös ilmoittaneet pojan matemaattisista lahjoista.Liikunnallisesti poika on myös lahjakas..

Asiat on mennyt eteenpäin alusta asti "hitaasti , mutta varmasti "



 
Koo
Nyt ootellaan toiminta- ja puheterapioiden alkua.
Kellään tietoa Lahden puheterapiajonon jonotusajoista?

Riippuu siitä odotatteko terkkarin vai Kelan maksusitoumusta. Terkkarin puolella jonot kumpaankiin terapiaan on noin vuoden, puolentoista luokkaa.

Meillä on kohta 8-vuotias poika, jolla Semanttis-pragmaattinen dysfasia ja dyspraksia. En jaksa lähteä tähän erittelemään, millaista elämämme hänen kanssaan on, mutta y-viestiä saa laittaa. Lahden seudulla asuvien kanssa voidaan tavatakin. :)
 
Meillä poika vuosimallia 99. Dysfasia todettiin 2,5v ikäisenä ja oli aluksi erityisen vaikea. Monta vuotta saatiin puhe ja toimintaterapiaa. helpotti vuosi vuodelta. kuulun niihin onnellisiin,jotka voivat todeta,että diagnoosi voidaan todellakin poistaa. POjalle jäi diagnoosi dysfaattiset piirteet. Oireita on edelleen,mutta ne ovat lieviä ja poika on täysin normaali tasolla nyt ikäistensä kanssa.Minulle voi halutessaan kirjoitella osoitteeseen inka03@netti.fi
Mielelläni keskustelen aiheesta=)
Toivotan voimia jokaiselle erityisen lapsen vanhemmalle.
Asumme muuten jyväskylässä.
 
me ollaan lahdesta ja lapsi laitettiin helmikuussa puheterapia jonoon ja kesäkuussa meillä alkoi puheterapia.tyttö täytti heinäkuussa 3v.
me päästiin erikoissairaanhoidon kautta (PHKS) noin pian, lapsella kun paljon muutakin ongelmaa.
olen kuullut että jonot on 1/2 - 1 1/2 vuotta...en sitten tiedä miten pitää paikkansa.jos tiedät jo teidän alueen puheterapeutin niin kannattaa itse soitella sinne. Näin minä tein.
meillä ei sanoja tule kuin muutamia yksittäisiä,ehkä noin 10.suun motoriikassa on joku pielessä kun esim.ruoan pureskelu ei onnistu ja sitä kautta vaikuttaa puheen kehitykseen.
ihanan iloinen ja tempperamenttinen erittäin pieni kokoinen tyttö kuitenkin =)
 
me ollaan kittilästä ja meidän 2,8v pojalla epäillään dysfasiaa. kuinka kauan teillä menny että ootte päässyt tutkimuksiin. meillä laitettiin alkutalvesta lähete lks:n ja vielä ei kuulu mitään. puheterapia on aloitettu, mutta harvakseltaan kun ei ole diaknoosia. meillä on viimeiset kaksi vuotta ollut aikamoista hulabaloota. vuoden vaihteessa tuli vuosi kun loppui syöpä hoidot. sillä meidän pojalla todettiin 8kk iässä molemmin puolinen munuais syöpä ja nyt yritämme torjua munuaisten vajaa toimintaa ja tämä puhe homma. mutta poika on kunnon rasaville. kauhea meno päällä koko ajan. mutta onko ihme kun miettii mitä on takana =) olisi mukava jutella muiden äitien kanssa joiden lapsilla joko on dysfasia tai epäillään. minun tiedoita löytyy miun sähköposti osoite.
 
Alkuperäinen kirjoittaja äiti1977:
Meillä poika vuosimallia 99. Dysfasia todettiin 2,5v ikäisenä ja oli aluksi erityisen vaikea. Monta vuotta saatiin puhe ja toimintaterapiaa. helpotti vuosi vuodelta. kuulun niihin onnellisiin,jotka voivat todeta,että diagnoosi voidaan todellakin poistaa. POjalle jäi diagnoosi dysfaattiset piirteet. Oireita on edelleen,mutta ne ovat lieviä ja poika on täysin normaali tasolla nyt ikäistensä kanssa.Minulle voi halutessaan kirjoitella osoitteeseen inka03@netti.fi
Mielelläni keskustelen aiheesta=)
Toivotan voimia jokaiselle erityisen lapsen vanhemmalle.
Asumme muuten jyväskylässä.



Tämä viesti antoi paljon toivoa tulevaan, kiitos!
 

Yhteistyössä