Ciabattan ohjetta kaipailen

Onko kellään hyvää ciabatta-leivän ohjetta, siis ihan perusohjetta. Googlettamalla löysin myllyn parhaiden sivulta ohjeen, mutta siinä oli jotain patonkijauhoja. Kaapista löytyy kaikkea muuta paitsi niitä.

KAupassa maistoin Primulan valkosipuliciabattaa, oli todella hyvää :p Tietääköhän joku, leivotaanko valkkari taikinaan, vai tuleeko se vain leivän päälle. Siinä oli kans sulatettua juustoa päällä, se on varmaankin laitettu paiston loppuvaiheessa päälle (?) Olisko se valkkarikin siinä päällä vaan?! Tietääkö joku, koskaan en ole itse tehnyt vielä ciabattaa.
 
kukkerikuu
5 dl kylmää vettä
1/2 palaa (25 g) hiivaa
2 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
noin 9 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia

Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja noin puolet vehnäjauhoista. Vatkaa taikina vellimäiseksi seokseksi. Lisää ruisjauhot, öljy, siirappi ja vähitellen loput vehnäjauhosita. Taikina saa olla pehmeää. Ripottele pinnalle jauhoja ja peitä kulho hyvin. Kohota taikaa 1,5 - 2 tuntia.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa kahtia. Muotoile kaksi pitkähköä leipää pellille vierekkäin. Painele leivät mataliksi jauhoitetuin käsin. Pietä leivät ja kohota lämpimässä noin puoli tuntia.

Paista leipiä noin 20 min 250 asteessa alimalla tai toiseksi alimalla tasolla. Pane uuniin vesikulho paistumisen ajaksi, jolloin leipien pinnasta tulee rapea. Leivät ovat kypsiä kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa. Leivät pysyvät rapeana kun et peitä kypsiä leipiä liinalla. Parhaimmillaan samana päivänä nautittuna.

:p
 

Yhteistyössä