"Bulgarian korruptiota vastustavat protestoijat paljastavat EU:n kaksinaismoraalin oikeusvaltiokäsitteessään"

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
lokakuu 23, 2020 14:17
Bulgarian korruptiota vastustavat protestoijat paljastavat EU:n kaksinaismoraalin oikeusvaltiokäsitteessään

Bulgarialaiset ovat protestoineet kuukausien ajan hallinnon korruptiota ja oikeuslaitoksen puolueellisuutta vastaan. EU on pitkään katsonut Bulgarian hallinnon toimia läpi sormiensa, sillä Bulgarian pääministeri on Saksan liittokanslerin läheinen liittolainen.

EU:n viesti protestoijille on ollut masentava samaan aikaan unionin pauhatessa oikeusvaltiosta Puolalle ja Unkarille, Tony Barber kirjoittaa Financial Timesin kolumnissaan.
Viime viikolla Euroopan parlamentti sai läpi tuomitsevan kannanoton koskien Bulgarian korruptiota ja demokratiasta lispumista. Parlamentin EPP-ryhmän äänet jakaantuivat, mutta suurin osa äänesti julistusta vastaan. Sekä Bulgarian pääministeri Boyko Borissov että Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat EPP-puolueissa omissa kotimaissaan.
EPP pitää kiinni vähenevästä kannatuksestaan?
Kolumnisti Tony Barber arvelee, että EPP pitää kiinni hupenevasta meppimäärästään. Unkarin Fidesz-puolue on jo hyllytetty ja eurovaaleissa kilpailijat hönkivät niskaan.
Lisäksi Bulgaria vahtii omalta osaltaan Turkin ja EU:n sopimusta kitkeä laitonta siirtolaisuutta. Sopimus on EU:n osalta pitkälti Merkelin käsialaa. EU maksaa Turkille korvauksia turvapaikanhakijoiden huolenpidosta.
Elpymisväline ja korruptio
Barber muistuttaa elpymisvälineen ja oikeusvaltiokytköksen tuovan päänvaivaa EU:lle. Paketista on kaavailtu Bulgarialle lähes 12 miljardia euroa. Se on miltei viidennes Bulgarian kansantuotteesta. Kyseessä on siis merkittävä rahakasa Bulgarialle.
Lisäksi EU:n budjetista on tiedossa lisää merkittäviä avustuksia.
Korruptio rakastaa melkoisella varmuudella sille ilmaista rahaa. EU-budjetin ja elpymisvälineen yhteinen koko olisi noin 1 800 miljardia euroa. Kyselyssä EU-kansalaisista vain 12 prosenttia oli sitä mieltä, että oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen rahanjaon edellytyksenä on huono ajatus.
Rahan runnominen väkisin vasten EU-kansalaisten tahtoa korruption syövereihin tuskin ilahduttaa tai luo yhteishenkeä. EU-kansalaisethan tämänkin potin viime kädessä maksavat.
HENRI ALAKYLÄ
 

Yhteistyössä