Lomapalkka, lomaraha ja lomakorvaus ovat kaikki eri asioita.
Lomaoikeus: Jokainen kuukausi jolloin työntekijä on työskennellyt vähintään 14 päivänä kerryttää lomaa. Mikäli työntekijä työskentelee niin harvoina päivinä ettei tuo 14 päivää täyty, vaihtoehtoisesti jokainen kuukausi, jolloin työntekijä työskentelee vähintään 35 tuntia, oikeuttaa lomaan. Lomaa kertyy 2 päivää tai 2,5 päivää kuukaudessa. Ap:n tapauksessa 2 päivää.
Loma kerrytetään aina etukäteen. Eli 31.3. päivä on tarkastelupäivä, jolloin lomankerryttäminen katkeaa. Loma pidetään lähtökohtaisesti lomakautena 1.5.-30.9. välisenä aikana. Eli Ap:n tapauksessa olit kerännyt lomapäiviä pidettäväksi tänä kesänä 12 päivää, eli kaksi viikkoa (lauantait lasketaan arkipäiviksi). Tämä on sinulle palkallista lomaa eli olet oikeutettu olemaan lomalla ja saamaan lomapalkkaa, joka vastaa normaalia palkkaasi kuin olisit ollut töissä. Tämä kaikki tulee työlainsäädännöstä joka on pakottavaa lakia, eli työnantajan on sitä noudatettava.
Lomaraha (entinen lomaltapaluuraha) ei ole lakisääteinen, mutta lähes kaikki työehtosopimukset sisältävät sen. Samoin, jos työpaikalla on maksettu perinteisesti lomarahaa, ei sitä voida evätä joiltakin työntekijöiltä, eikä myöskään yksipuolisesti jättää maksamatta ilman YT-menettelyä. Lomaraha on 50% lomapalkasta.
Lomakorvausta maksetaan tilanteissa joissa työntekijä työskentelee niin vähäisiä tuntimääriä ja päiviä kuukaudessa ettei hänelle kerry lomaa. Tällöin loma korvataan rahalla. Lomakorvausta maksetaan myös työsuhteen päättyessä jolloin kaikkia ansaittuja lomia ei ole vielä ehtinyt pitämään.
Eli sinulla on oikeus kahden viikon palkalliseen lomaan tänä kesänä. Mitä työsopimuksesi sanoo työehtosopimuksesta? Entä mitä lomasta? Työlainsäädäntö määrittää minimiehdot, joita edes työsopimuksella ei voida kumota. Työsopimuksessa voidaan sopia ainoastaan paremmista ehdoista kuin työlainsäädäntö ja työehtosopimus määrittävät.