Arjen pienet säästö-, kodinhoito- yms. vinkit

  • Viestiketjun aloittaja "supi"
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
Roskapussit on edullisempi ostaa roskapussirullana kaupasta kuin muovikasseina ostosten kanssa. Nuo ostosten kuskauksessa käytetyt kassit usein reikiintyvätkin jostain paketin kulmasta, rullan pussit ovat ehjiä tai jos eivät ole, niin niistä saa kunnon hyvityksen reklamaation tekemällä. Kauppaan oma kestävä kangaskassi mukaan.
 
siivalanohjaaja
[QUOTE="vieras";24418258]Tuskin kemisti olet, kun et tiedä, että vesijohtovedessäkin on ihan yksittäisiä bakteereja. Kunhan se yksi ainokainen siellä tarpeeksi kauan muhii huoneenlämmössä, niin määrä moninkertaistuu. Ja aina siinä laimennushommassa voi tapahtua kaikenlaista kontaminaatiota, että sinne yksittäinen bakteerikin eksyy mukaan jostain.[/QUOTE]

Näinpä. Sen kummemmin en tiedä näistä bakteeriasioista, mutta kai olette joskus jättäneet vesipullon pöydälle.. Kun se siinä pari päivää muhii, niin joisitko vielä. Veden mukana menee kaikkea, lisäksi kun pulloa avataan ja ainetta käytetään, sinne pääsee ilmaa ja sen mukana kaikkee ylimäärästä, mikä nopeuttaa kasvustojen ilmestymistä.

Kyllähän se ruokakin pilaantuu, vaikka laittaisi suljettuun rasiaan =)

Eikä noi pesuaineet niin paljoa maksa, että edes viittisi rueta laimentamaan ja käyttämään jotain tolun suihkepulloa vuosia :D Käyttäkää hyödyksi siivousalan liikkeitä. Ite kävin mm. ostamassa pyykinpesuaineen, 6kg laatikon ja annostus on niin vähäinen, että riittää meidän kuushenkiselle perheelle puoleksi vuodeksi. Kone pyörii päivittäin, useesti pari-kolme kertaakin. Ja hintaa mokomalla tönikällä on 17e.
 
"noh"
Palasaippua käyttöön.
Opeta hiuksillesi, että hiusten pesu kerran viikkoon riittää.
Ota käyttöön talouslompakko, eli sinne kerran kuussa vakiomäärä rahaa ja sen pitää sitten riittää ja osta kaikki käteisellä.
Leivo itse.
Pidä kuukausi kirjaa kaikista menoistasi, ihan kaikista, niin näet miten paljon kahvilat, suklaapatukat, herätekäynnit kirpparilla ja muut pikkujutut vievätkään rahaa.
 
katatsu
Joku jo aikaisemmin sanoi, että käy kaupassa kunnon ostoslistan kanssa ja harvemmin. Itse käyn nykyään n. 2 kertaa viikossa.

Ruokalistan tekeminen esimerkiksi yhdelle viikolle - ei tarvitse miettiä mitä ruokaa tekee, kun se on jo mietitty :)

Vanhat pyyhkeet pöly-, tiski- ja siivousräteiksi.

Täydet koneelliset pyykkiä - meillä kahden hengen taloudessa tulee viikossa 1 koneellinen 60 asteen pyykkiä ja yksi koneellinen mustaa 40 asteen pyykkiä. Silloin tällöin tulee koneellinen värillistä pyykkiä (miehellä vain mustia vaatteita...).
 
"alkup."
Kiitos, hyviä vinkkejä tullut, lisää vaan jos tulee mieleen :) mukavaa, että usein sellaiset vinkit, joilla voi säästää rahaa, voivat säästää myös vähän luontoa.
 
"kokeilija"
Maanviljelijältä suoraan perunat,porkkanat, sipulit,punajuuret,kaalit...kaikki suoraan kellariin, jos sellainen on. Muutamalla kympillä saa koko talven jutut säilöön. Niitä ei tarvitse sitten raahata kaupasta. Vaihda murot puuroon, keksit itse tehtyyn pullaan (tee se veteen, taas säästää). Tee lahjaksi ihmisille kukka-asetelmia, kasvata ruukkukasveja ja jaa..
 
peukalo
Yrtit on helppo kasvattaa vaikkapa parvekkeella kesällä, reilusti kun kasvattaa riittää pakkaseen talveksi/kuivatettavaksi. Esim. persilja, basilika, ruohosipuli, lipstikka, minttu...
En ole vuosiin ostanut parvekekukkia, yrtit täyttävät parvekkeeni=)
 
Hyviä vikkejä!

Minäkään en tiennyt tuota että fairy tms+vesi suihkepullossa pilaantuu :0 mullahan on viikkoja semmosta litkua pullossa....ääk, nyt lähti viemäriin ja vain pieniä määriä. Kiitos tästä tiedosta!

Raparperiä puuron sekaan keittäessä, kiitos tästäkin, pitänee kokeilla heti tänään :)

Vanhat vauvan harsot onkin hyvä juttu pilkkoa räteiksi. Olen vaan säästellyt niitä johonkin tarkoitukseen?

Edullinen, nopea ja helppo ruokavinkki jota tein eilen ja lapset tykkäsi (itsekin) Keitettyä nuudelia ja tonnikalaa purkillinen sekaan.

Vaippaikäisille, kokeilkaa ihmeessä Lidlin vaippoja! Ne on edullisempia ja pitää kyllä hyvin yön ylikin.

Kauppaan olen alkanut ottaa mukaan korin ja kangaskasseja. Säästöä muovipussi ostoksiin.
 
"Liila"
Edelleen, miten se kerää niitä bakteereja sinne suljettuun pulloon? :)
Vedessä on aina jonkin verran bakteereja. Pullovesissä enemmän kuin vesijohtovedessä. Tiedoksi pullovesiä kaupoista ostaville.

Liuoksen on oltava juuri oikeassa konsentraatiossa, jotta se desinfioi. Esim. etanolin tulee olla 70 prosenttista, jolloin se tuhoaa bakteereja. Vahvempi tai laimeampi liuos sen sijaan säilöö bakteereja.

Oma vinkkini on tehdä ruokaa aina tarjousten perusteella. Ei siis mitään kauppalistoja. jos lohi on tarjouksessa, niin sitten tehdään sitä. Ostan aina tarjouksista isot satsit ruoka-aineita pakkaseen ja varastoon.

Meillä ei myöskään lotrata turhaan vedellä ja ollaankin säästetty paljon vesilaskussa. Sama lämmityksen kanssa. Ei ole järkeä paahtaa asuntoa 24 asteen lämmössä talviaikaan.

Vaatteet ostan niin itselle kuin lapsillekin aina alennusmyynneistä. Parin vuoden välein syntyneille eri sukupuolta oleville lapsille ostetaan unisex-polkupyörä, jolloin se käy molemmille.
 
kej
Mä säästän eniten, kun kierrätän lasten tavarat pienemmille sisaruksille. Siksi pyritäänkin aina ostamaan isoimmalle unisex-pyörä, sukset jne. Suurin osa tyttöjen vaatteista on kirppikseltä, pojille joutuu ostaa aleista kun kirppiksiltä ei niin pojille löydy. Ja kierrätys tietty tässäkin. Omat kangaskassit kauppaan ja hedelmäpussit ja muut talouteen vaan tulevat muovipussit menee vaipparoskiksina.
 
"äiti"
lue lehtiä tarkkaan, missä tarjotaan hernekeittoa, missä grillimakkaraa, missä kahvia. käy hakemassa oma annoksesi.
Tätä harrastin olessani äippälomalla ja huomasin kuinka usein sain ilmaiset syömiset.
 
Saraldo
[QUOTE="äiti";24419049]lue lehtiä tarkkaan, missä tarjotaan hernekeittoa, missä grillimakkaraa, missä kahvia. käy hakemassa oma annoksesi.
Tätä harrastin olessani äippälomalla ja huomasin kuinka usein sain ilmaiset syömiset.[/QUOTE]

:D Tulee tästä mieleen mun tyttöni... Joka lauantai, kun lähdetään markettiin ostoksille, hän etsii kaikki maistiaispaikat ja käy hakemassa sieltä makupalan. Tällä lailla menee yksi välipalakerta :). Ja me kyllä kielletään hamstraamasta, yhdessä paikassa saa käydä kerran.
 
Enya
Miten te pesupähkinöiden käyttäjät valkaisette pyykin? Mä ainakin huomaan omista vaaleista vuodevaatteista, että ne ei ole raikkaan väriset, jos niitä on monta kertaa peräkkäin pesty pähkinöillä.
 
Saraldo
[QUOTE="Liila";24419141]Huuhteluainetta ei tarvita lainkaan.[/QUOTE]

Tarvitsee, jos ei halua saada tälliä. Esim. verkkarihousut (ne sileäpintaiset, liukkaat) ovat niin sähköiset, että karvat käristyy sääristä jos ei lorauta pesuveteen hiukan huuhteluainetta. Samoin muutkin polyesterista tehdyt vaatteet.
 
"vieras"
[QUOTE="Liila";24418916]Vedessä on aina jonkin verran bakteereja. Pullovesissä enemmän kuin vesijohtovedessä. Tiedoksi pullovesiä kaupoista ostaville.

Liuoksen on oltava juuri oikeassa konsentraatiossa, jotta se desinfioi. Esim. etanolin tulee olla 70 prosenttista, jolloin se tuhoaa bakteereja. Vahvempi tai laimeampi liuos sen sijaan säilöö bakteereja.

[/QUOTE]

Eikö ne ole veteen sotkettuja mömmöjä jo tehtaalta tullessaan?! Jos nyt ei puhuta desinfioivsta aineesta, vaan ihan jostain yleispuhdistusaineesta.
 
"Liila"
[QUOTE="vieras";24419242]Eikö ne ole veteen sotkettuja mömmöjä jo tehtaalta tullessaan?! Jos nyt ei puhuta desinfioivsta aineesta, vaan ihan jostain yleispuhdistusaineesta.[/QUOTE]

Valmistusprosessissa käytetään tietenkin steriiliä vettä. Ei sinne normaalia, pöpöjä sisältävää vesijohtovettä pidä mennä lisäilemään.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";24419242]Eikö ne ole veteen sotkettuja mömmöjä jo tehtaalta tullessaan?! Jos nyt ei puhuta desinfioivsta aineesta, vaan ihan jostain yleispuhdistusaineesta.[/QUOTE]

Onhan ne. Mut vesi on tislattua.
 
"vieras"
[QUOTE="Liila";24419141]Huuhteluainetta ei tarvita lainkaan.[/QUOTE]

Tarvii sitä. Vaatteista tulee ajan mittaan ihan koppuroita jos ei laita mitään pehmentävää pesuveteen. Mut tuo etikka on hyvä huuhteluaineen korvike. Toisaalta ei mikään ole niin ihanaa kuin saunan jälkeen mennä nukkumaan sänkyyn missä puhtaat lakanat tuoksuu miedosti huuhteluaineelle (meillä sitä vauvoille tarkoitettua comfort purea) . Eri asia jos sitä huuhteluainetta käyttää niin et lemuaa jo metrien päähän.
 
tiiteni harmaana
*Aloin toisen lapseni kanssa kestovaippailla osittain. En jaksa ihan kokokestoilua, mutta vähentäähän osittainenkin jätemäärää. Juuri tein lisäimuja vanhoista froteepyyhkeistä.
*Fleecehuovasta leikkasin kuivaliinoja kestovaippoihin.
*Kauppakassit (kankaiset tms) mukana kaupassa ja roskapussit ostan erikseen rullassa.
*Ruoantähteet syödään pois.
*Biojätteet kompostoriin. Hedelmäpusseihin kerään ja tyhjennän kompostiin ja sitten vasta hed.pussi roskiin. Ei tarvii ostaa biojätepusseja eikä pestä keräysämpäriä niin usein.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";24419281]Onhan ne. Mut vesi on tislattua.[/QUOTE]

Tislattua vettä saa kaupastakin (=akkuvettä) . Et kait vois laskea kumpi tulee halvemmaksi, ostaa valmista pesuainetta vai laimentaa tuolla.
Minä ainakin ostan pesuaineen tiivisteenä missä käsketään laimentaa vedellä ja en tod. ala joka kerran uutta seosta tekemään.
 
"vieras"
[QUOTE="Liila";24419277]Valmistusprosessissa käytetään tietenkin steriiliä vettä. Ei sinne normaalia, pöpöjä sisältävää vesijohtovettä pidä mennä lisäilemään.[/QUOTE]

Mutta miten se vesi muka pysyy steriilinä siellä purkissa? Ei kyseessä kuitekaan ole mikään hermeettinen tila.
 

Yhteistyössä