Apuja unikouluun

Meillä on 9kk ikäinen poika, joka on nyt parisen kuukautta nukkunut öisin levottomasti. Aikaisemmin poika vain laitettiin iltapuuron jälkeen omaan sänkyyn vielä hereillä ja sinne hän sitten nukahti itsekseen.

Nyt poika joko nukahtaa maitopullolle tai hänet täytyy nukuttaa syliin. Jos pojan vie omaan sänkyyn hereillä, alkaa jumalaton huuto ja karjuminen, joka loppuu vain silloin, kun hänet ottaa syliin. Poika myös heräilee useasti yössä. Alkuun hän vain ähisee mutta pian alkaa kova huuto. Nälkä hänellä ei ole, yösyötöt on lopetettu kun poika oli 5kk. Poika rauhoittuu joko syliin tai omaan sänkyyn pitkän silittelyn jälkeen. Yleensä aamuyöllä haen pojan sitten meidän viereen nukkumaan, koska en jaksa koko ajan olla menossa tyynnyttämään häntä. Nukkuu aamuun asti meidän vieressä ihan hyvin, välillä saattaa tosin siinäkin herätä huutamaan.

Hampaita on tulossa ja eroahdistustakin havaittavissa. Ollaankin nyt ajateltu aloittaa pojalle unikoulu. Tavoitteena olisi saada unen laatua paremmaksi ja myös saada poika nukkumaan koko yön omassa sängyssään.


Olen lukenut tuosta mll:n tassuttelu-unikoulusta, mutta muutama asia on siinä jäänyt epäselväksi, eli:

- Tiedän kyllä että tassuttelua jatketaan sen aikaa, että vauva ei enää itke. Mitäs sitten, lähdenkö mä huoneesta heti pois vai jäänkö mä siihen odottelemaan josko se lapsi alkais taas huutaa?

-Lapsihan ilmeisesti laitetaan sänkyyn vielä hereillä olevana?

-Sovellanko mä tuota tassuttelua myös päiväuniin? Ei tietenkään silloin jos lapsi nukkuu ulkona vaunuissa mutta jos nukkuu sisällä?


Nämä nyt ainakin tuli mieleen. Olisin todella kiitollinen jos joku antaisi hiukan neuvoja tähän asiaan! =)
 
Kannattaisiko unikoulun aloitusta hieman siirtää jos pahinta eroahdistustakin on ilmassa? Meillä poika on myös 9kk ja KOKO ikänsä nukkunu 2h-3h välein, nyttemmin heräilly jo monta vkoa 1h väleinkin. Ja hampaita tulossa täälläkin.

Mutta tuossa unikoulussa lapsi siis laitetaan sänkyyn aina sen verran hereillä ollessa, että kuitenkin tajuaa nukahtavansa omaan sänkyyn. Ja syliin otetaan kun huuto yltyy pahemmaksi. Pienten kitinöiden takia vain tassutellaan. Eli kun on rauhoittunut niin sillon sit pitää viel hetken kättä vaikka pepun päällä ja sit nostaa käden pois, kuitenkin jo silloin kun vauva ei vielä ole nukahtanut. Ja lähdet vaa aina huoneesta ku vauva on rauhoittunut. Jos alkaa uudelleen ni meet vaa uudellee tassuttelemaan. Päiväuniasiaan en osaa kommentoida.
 
Täällä kanssa tyttö 9kk, joka heräilee 1-3h välein. Koko perhe melko väsynyt... :headwall: Onneksi tuo esikoinen on niin sikeäuninen ettei helpolla herää. Hampaita meilläkin ja ilmeisesti tuota eroahdistusta. Odotan NIIN kovasti aikaa kun oppisi paremmin nukkumaan. Unikoulua olen kanssa miettinyt, pitää ottaa 10kk neuvolassa puheeksi. Oikeasti, tuntuu ettei enää jaksa. :'(
 
Täältähän sitä vertaistukea taas löytyy... :) Meillä kans 9,5kk ikäinen vesseli vaatii äitiään vierelleen tassuttelemaan ja nyttemmin on yltynyt vaatimaan mammaakin uudelleen yöllä. Ja se varsinainen unikoulu pidettiin vasta kuukausi sitten! Ja meno on tosiaan tässä viimeisen parin viikon aikana mennyt takapakkia. Tällä viikolla puhkesi yksi hammas. Se varmasti teki kipeää. Mut väsynyt on tää äiti, pahasti. Niin, ja se isukki.. se on viikot reissussa, joten se siitä tassutteluavusta. Tassutteluja en jaksais enään millään. Mitähän tekis tosiaan?!
 
Jos lapsi rauhoittuu kun otatte hänet viereenne niin eikö hän sitten voisi nukkua siinä? Sitähän lapsi yrittää itkullaan viestittää ilmeisesti, että hän kaipaa läheisyyttä tunteakseen itsensä turvalliseksi. Mielestäni 9-kuinen on vielä aika pieni olemaan koko yöt yksin.
 
Meillä on 10,5 kk ikäinen pikku poju ja myös unikoulu menossa. Opetellaan yötissiltä pois ja omaan sänkyyn ja samalla vähän järkevämpää rytmiä, tähän asti kun on menty lapsen tahtiin, milloin mitenkin. Omassa sängyssä nukkui ihan vauvana, mutta vähitellen on lipsuttu ja siihen hän on meidän väliin jäänyt. En ole ollut oikein perhepedin kannattaja ja mielestäni jokaisella kuuluu olla oma sänky. Jotenkin vain aamuyön syötön jälkeen oli helppo jättää vauva siihen ja sitten tuli vielä korvasärkyitkujakin ja jämähdettiin kaikki samaan sänkyyn.

Ensimmäinen unikouluyö meni loistavasti, vaikken olisi uskonut, että poju, joka oli tottunut saamaan tissiä monta kertaa yössä, rauhoittuisi millään tutilla. Mutta koska hoitoapuna ja tutin antajana oli MUMMO, niin pojalle kelpasi. Mutta seuraavat yöt on menneet vaihtelevasti, kun on toimittu miehen kanssa. On herännyt useamman kerran itkemään tai herännyt vain kerran. Jonain iltana nukkumaan meno on yhtä taistelua. Mutta sinnikkäästi jatketaan, uskon, että tämä on sen väärti ja saadaan kaikki yhtäjaksoinen uni piakkoin. Tänä iltana annoin meidän sängyssä iltahörpyn ja nostin sitten omaan sänkyyn. Poju ei itkenyt, mutta nousi varmaan sata kertaa pimeässä huoneessa ylös ja laskin aina alas. Yhtään en tiedä, kuinka monta kertaa sen tein, ajantaju hävisi täysin. Välillä kävin puuhastelemassa jotain pikaisesti, laitoin pyykit kuivumaan ym. Ja yhtäkkiä humps, poju oli nukahtanut. Voi sitä ihanaa fiilistä, kun se tapahtuu ja tajuaa, että nukahti melkein itsekseen, eikä tissille kainaloon, niinkuin ennen. :heart: Nallea ja uniriepua tykkää hierustaa.

Ja meillekin on muuten tulossa hampaita ja monta kerralla. Niistä luulen, että kovemmat itkut tulee ja silloin otetaan syliin heijaukseen. Mutta ei suuria puheita, ei tissiä, vähän ehkä vettä ja takaisin omaan sänkyyn. Näin esim edellisenä yönä. Meillä on menossa nyt kuudes yö.

Tsemppiä kaikille ja voimia ja unta!
Samassa veneessä ollaan!
:heart:
 
Noniin, soitin sitten sinne "unikouluun". Sain sieltä ihan hyviä neuvoja ja tämän ihmisen mielestä meidän päivärytmimme on sekaisin, sitä aiomme pikkuhiljaa ruveta muuttamaan. Mutta hänen mielestään yöunille pitäisi käydä tämän ikäisen viimeistään 18.30! :eek: Minusta kuulostaa TODELLA aikaiselta... No, meillä nyt käydään samaan aikaan kuin esikoinenkin, 21.00, mikä on molemmilla kyllä liian myöhäinen. Sitä aikaistetaan, muttei kyllä tuohon puoli seitsemään. Sitten että yöllä ei maitoa, vaan rauhoittelua, mutta viime yönäkin 1.5h kitinän jälkeen luovutin ja annoin maitoa. :headwall: En tiedä.
 
Moikka!

Kaks yötä takana "unikoulua".
Meillä tyttö siis viikon päästä 7 kk.
Eka yönä hyssyttelin sylissä ja annoin vettä, mutta vedestä nousi vain isompi meteli.
Viime yönä hyssyttelin vähän aikaa sylissä ja rauhoituttuaan laskin tytön omaan sänkyynsä. Pinniksessä tassuttelin unenrajoille ja menin itse omaan vuoteeseen kuuntelemaan jääkö suosiolla ja sinnehän typy nukahti! Eka yönä meni ehkä 20 min koko hässäkkään ja viime yönä meni ehkä 10 min.
Aika aikaselta kyllä kuulostaa tuo puol seittemän yöunille. Meillä mennään nukkumaan yleensä 20.30 - 21.30 välillä ja itselle jää illasta se tunti/pari "omaa aikaa" tytön nukahdettua. Passaa hyvin meille.

Muoks.

Nii sitä piti vielä Niiskuneitiselle, että älä luovuta! Jos annat pitkän hyssyttelyn jälkeen periksi ja annat maitoa, niin koko homma on mennyt hukkaan....Ajattele niin. Mulla ainakin auttoi. Tsemppiä!
 
Mun mielestä se 18.30 yöunille laitto ei oo mitenkään aikanen. Meil on menty siihen aikaan nukkuun ties kuin kauan nyt, ainakin ehk puolisen vuotta. Nyttemmin tosin on alettu laittaan siinä 19.00 aikaan, joskus 19.30. Mut tuo 19.30 on kyl iha viimonen, muutoin on yhtä kiukkua vaan.

Ja poika on siis reilun 9,5kk nyt ja unikoulua on pidetty 14. pvästä lähtien. Ny nukkuu suht ok eka puoleen yöhön, herää hetkeks ja taputellaan/lauletaan uneen. Sit herää neljän maissa ja taas nukahtaa suht ok. Sit kuuden mais taitaa olla jo nälkä ku sen jälkeen ei enää rauhoitu vaan kitinä vaan jatkuu. Pitäs kai koittaa antaa siin esim. viel maitoa pullosta, mut päivällä se ainaki vaan puree pulloa (annetaan sen vuoks nokkamukista). Tosin joskus yritin tarjota pulloa ku heräs päikkäreiltä ja raivos vaan. Mut se oliki sitä unikoulun alkuaikaa, et varmaan vaa protestoi ku ei saanu tissiä.

Tsemppiä! Kyllä ne yöt siittä helpottuu ku pysyt lujana vaan! :hug:
 
Samassa veneessä ollaan täälläkin, poika nyt 9kk. Pahimmat levottomuudet alkoivat aika tasan 6kk ikäisenä. Nukahtaa helposti omaan sänkyyn iltamaidon jälkeen, mutta heräilee 1-2h välein läpi yön. Tutilla rauhoittuu yleensä nopeasti. Aloitin unikoulun tossa viime viikolla. Ekana yönä kitisi puolen yön aikaan 1,5, jonka jälkeen nukahti ja nukkui 4h - jihuu! Mutta sen jälkeen yöt ovat olleet levottomia, heräilyjä on tullut n. 10 yössä. Parina yönä olen nyt antanut maitoa 5-6 aikaan, kun on ollut ihan pirteä, enkä ole saanut takaisin nukkumaan. Maidon jälkeen on nukkunut pari tuntia.
Nukkumaan poika menee aika tasan klo 21 ja herää yleensä klo 7.30-8. Millainen päivärytmin pitäisi olla, jos nukkumaan mennään jo seiskan aikaan?

Miten teillä muilla sujuu päiväunet? Meillä poika vetelee yleensä 3h päikkärit ulkona ja usein ilman heräilyjä...
 
Meillä mennään siis nukkuun seiskan maissa viimeistään ja aamupuuro on klo 7, eka lihasose klo 10-11, toinen lihasose n. klo 14, joku hedelmäsose tai vastaava klo 16-17 ja iltapuuro siinä ennen seitentä. Ja siin väleissä sit nukutaan tunnin- kahden verran ja leikitään sun muuta :) Ihan hyväks on rytmi muotoutunu vaikka meneeki seiskalta yöunille.
 
Me nyt sitten kokeiltiin tuota tassuttelu-unikoulua pojalle ja ei kyllä auttanut yhtään.

Joku kyseli että miksei lapsi voi koko yötä nukkua vanhempien välissä jos rauhoittuu siihen. Kirjoitin aloitusviestiin että joskus tämä viereenkään ottaminen ei auta, eli huuto jatkuu vaan.

Nyt ollaan kuitenkin jo hiukan edistytty tuossa nukkumisasiassa. Laitamme pojan nukkumaan illalla omaan sänkyyn ja sitten yöllä otamme viereen jos ei rauhoitu. Nyt on jo kolme hyvää yötä takana, viereen tuomisen jälkeen poika nukkuu tyytyväisenä loppuyön ja heräilee n. klo 8. Ihanaa kun on pitkästä aikaa saanut nukkua! =) Toivottavasti jatkuiski näin.

Niin ja poika menee nukkumaan 19.30-20.00. Aika vaikeaa olisi jos täytyisi tuntia aikaisemmin laittaa nukkumaan. Mutta tämä rytmi sopii ihan hyvin meille.
 
Jälleen yksi uniasioiden kanssa painiva täällä, hei.
Meidän poika 8,5kk ja heräilee yöllä jatkuvasti, oli vieressä tai ei. Tissiä kaipaa pari kertaa yössä, ja olen sitä antanutkin kun ei se muuten hiljene. Pitäisikö se nyt siis vaan kylmästi lopettaa? Kunnon unikoulun aloitus on jo pitkään ollut mielessä, mutta joka ilta löydän jonkun syyn, miksi juuri silloin ei ole hyvä aika... kun vaan väsyttää niin paljon jo valmiiksi ja tiedän millaista taistelua on luvassa.

Meillekin tuo 18.30 olisi ihan liian aikainen nukkumaanmenoaika. En halua rajoittaa turhaan muun perheen elämää, pitää voida käydä vaikka kaupassa tai kaverilla kylässä tms. vielä illallakin. Varsinkin sitten keväällä ja kesällä; 18.30 on vielä ihan päivä! 21-21.30 menee poika nukkumaan ja herailee 7.30-8.30.
 
Luin jostain että jos lasta imettää yöllä niin äiti tarvitsee itse noin kaksi tuntia ylimääräistä unta. Meillä poika menee n. 10 aikaan nukkumaan ja nukkuu 8-9 asti (ollaan vähän yritetty aikaistaa muttei ole onnistunut...) Nukun itse melkein saman ajan ja pojan ollessa päikkäreillä lepään kanssa, niin en ole tällä hetkellä väsynyt vaikka tätä on jatkunut kohta puolitoista vuotta. En pystyisi "unikouluttamaan" jos siihen kuuluu että lasta täytyy itkettää. Olen kyllä lukenut että pehmeitäkin tapoja on olemassa saada lapsi nukkumaan läpi yön, eli ei tarvi "taistella", Elizabeth Pantleyllä on joku kirja tästä, aattelin ehkä jossain vaiheessa kokeilla.
 
Tuosta Pantleyn kirjasta Pehmeä matka höyhensaarille (joka itsellä on ja jonka avulla vieroitin tissille nukahtamisesta 4kk: iässä) sen verran, että siinä just sanotaan, että alle kouluikäisille lapsille sopivin nukkumaanmenoaika on ihan biologisesti 19-20 välillä, ja että jos lapsi menee aikaisemmin nukkumaan, nukkuu yleensä paremmin ja kauemmin, eli ei herää aiemmin vaan jopa tavallista myöhemmin. Nyt tosiaan aattelin lukea kirjan uudelleen ja jopa soveltaa sitä käytäntöön, koska kun viimeksi tein niin silloin kun vauva oli 4kk, niin oppi nukahtamaan itsekseen ja alkoi nukkua 5-7 tuntia putkeen. Sittemmin oli kaikenlaista muutosta ja unet meni taas pipariksi, mutta hyviä vinkkejä siinä kirjassa on.

Joka tapauksessa Pantley on tehnyt asiasta tutkimusta ja johtopäätös on, että mitä väsyneempi vauva on, sitä vaikeampaa on nukuttaminen, sitä huonommin nukkuu ja vähemmän aikaa. Syynä on ihan biologia eli liikaväsymyksen aiheuttamat stressihormonit, joiden eritys huonontaa myös aikuisten unen laatua.
 
Sama pätee siihen, et jos lapsi nukkuu päivällä huonosti ni sitä huonommin nukkuu yönkin. Usein tällaista väitetään ja ainakin meillä se pitää kutinsa. Kuinka kauan eeka koititte tassuttelu-unikoulua? Eli montako yötä jatkoitte?
 
Iltaa!
Ajattelin nostaa tätä ketjua vähän.
Mites on unikoulut menneet?
Meillä nyt takana ensi yön jälkeen viikko ilman yösyöntejä. Tassuttelu toimii hienosti. Muutaman kerran yössä pitää tassutella, mutta ajat lyhentyneet kivasti. Vajaassa minuutissa tyttö rauhottuu tassuttelemalla ja molemmat jatketaan unia omissa sängyissämme.
 
kaie
Olipa mahtavaa lukea täältä että muillakin on samanlaisia toukkia kuin meillä: että heräillään tunnin-kahden välein läpi yön.

Tuo mitä lentoemo sanoi Pantleyn kirjasta oli kanssa aika osuva. Siis tuo että mitä aikaisemmin laitetaan nukkumaan niin sen paremmin ja jopa pidempään nukkuu. Itse olen tehtnyt saman havainnon mutta ollut vähän epäuskoinen että voiko se tosiaan olla niin. Mutta uskottavahan se on jos joku on oikein asiaa tutkinut! :)

Meidän tyttö on siis 7kk, ollut huono nukkumaan aina, välissä oli hiukan parempi jakso mutta nyt taas ihan hulinaa. Yösyötöt lopetin jokunen viiko sitten, sen jälkeen neljä yötä meni tuttihärdellissä, kolme nukuttiin KOKONAAN ( ja taputin jo käsiäni riemuissani) mutta sen jälkeen kaksi viikkoa on taas ollu tihan temppuilua.

Mutta nyt aloitan työstämisen siitä, että ruvetaan laittamaan tyttö ennen kahdeksaa yöunille. Tähän saakka on saattanut venyä puoli kymmeneenkin. Katsotan miten käy..
 
Nukkumisajoista, tiedän kanssa tuon kohdan Pantleyn kirjasta että aikaisempi olisi hyvä, ja poika tosiaan nukkuu aamulla aika pitkään jos joskus "vahingossa" nukahtaa aikaisemmin kuin 10ltä. Nyt on nukahtanut 9ltä pari yötä ja nukkuu kuitenkin yhdeksään! Toivottavasti rytmi pysyy ja saamme liutettua vielä hieman aikaisemmaksi. Jossain vaiheessa kello näytti yleensä 11 ennenkuin nukahti...
 
Alkuperäinen kirjoittaja SuukkoSuulle:
Sama pätee siihen, et jos lapsi nukkuu päivällä huonosti ni sitä huonommin nukkuu yönkin. Usein tällaista väitetään ja ainakin meillä se pitää kutinsa. Kuinka kauan eeka koititte tassuttelu-unikoulua? Eli montako yötä jatkoitte?

Meidän unikoulu taisi kestää viikon verran. Olisihan sitä voinut tietysti pidempäänkin yrittää mutta jo parin yön jälkeen poika vaan hermostui tassutteluihin ja huuto koveni kun yritti silitellä. Päätettiin sitten että saa riittää. Nyt sitten ollaan palattu tuohon vanhaan eli poika nukkuu alkuyön omassa sängyssään ja yöllä otetaan viereen jos ei enää rauhoitu omaan sänkyyn. Tuskin se enää murrosikäisenä meidän vieressä nukkuu :LOL:

Kauankohan tämä eroahdistus vielä jatkuu? Netistä yritin lueskella mutta en oikein löytänyt mitään.. Meillä on nyt siis kestänyt jo 3kk. Päivällä kyllä annetaan pojalle ihan tarpeeksi läheisyyttä ja rakkautta mutta yölläkin olisi ilmeisesti niitä vailla.

Niin ja semmosta piti vielä kysyä että onko kukaan kokeillut semmosta unikoulua jossa katsotaan aika kellosta ennen kuin mennään huutavan lapsen luo? Eli että vaikka ensin mennään 1min päästä ja sitten 2min päästä.. Toimiiko tämmönen?
 
Tuolla just toisessa pinossa kerrottiin, ettei ollut oikein tuo huudatusunikoulu kellon kanssa toiminut. Ja useimmissa eri unikouluja arvioivissa lähteissä lukeekin, että tuo huudatusunikoulu toimii useimmiten vain pari viikkoa, joskus ehkä pari kuukautta, mutta koska siinä ei opeteta vauvalle vaihtoehtoisia nukahtamistapoja (vauva oppii vain, että kukaan ei tule, vaikka huutaisi ja sitkeimpiä tapauksia lukuunottamatta sitten väsyy huutamisesta niin, että lopulta nukahtaa. Seuraavana iltana huutaa usein vähemmän aikaa, koska on tuoreessa muistissa, että äiti ja isä eivät enää välitä itkusta ja lopulta vauva saattaa alistua uskomaan, että hänen viesteihinsä (hätään, koska vauva tod. näk. itkee pelkoaan, että hänet jätetään yksin ja nythän tämä pahin pelko toteutuu, kun kellonajat aina vain pitenevät) ei enää vastata. Pari viikkoa vauva sitten saattaakin muistaa, että vanhemmat eivät tosiaan välitä enää hänen itkustaan, mutta ei se tarkoita, että vauva olisi oppinut nukahtamaan rauhassa itsekseen. Ja siksi usein heti seuraavan nuhan tai kehityskauden aikana vauva alkaa taas heräillä. Tästä syystä Suomessa ei huudatusunikoulua (sitä se on, vaikka kuinka kellosta aikaa katsoisi) enää suositella lainkaan.

Minä olen myös "alistunut" siihen, että ekan unipätkän jälkeen otan vauvan viekkuun ja aamuyöstä jopa imetän =) Kyllä se sitten uskaltaa nukkua koko yön itsekseen, kun on siihen valmis. Meillä myös päivällä sylitellään aina vauvan sitä kaivatessa, mutta yleensä ottaen on hyvin itsenäinen tapaus päivällä. Yöllä taas sitten sitä turvaa tarvitaankin enemmän, taitaapa olla aika normaalia =)
 
Onko tämä pino enää hengissä?

Täällä alkaa olla illat ja alkuyöt semmosta riehumista ja huutoa, et pakko kai tässä on alkaa jollekin unikoululle jo. Eilen, tyttö 8kk, nukahti normaalisti omaan sänkyyn, kun nukutin sen sinne, silittelin, ja olin vieressä niin kauan, että nukahti. Mut kun yritin lähteä pois, niin havahtu hereille, ja alko huuto. Kävin 5 kertaa nukuttamalla nukuttamassa vauvaa, ja sit annoin periksi, ja menin itsekin nukkumaan (samassa huoneessa siis nukutaan ). Ja tuo ipana on sen verran kova tahtonen, et nukahtamista vastaan oikein taistelee :/ En tiedä, miten tuon nukuttamis-rumban sais helpottamaan... Lueskelin googlesta ja täältä+ mitäs nytiltä ihmisten kokemuksia unikoulusta, mut epäilyttää, just tuo kun toinen oikein tappelee nukahtamista vastaan, et oppiiko se koskaan nukahtamaan a ) itsekseen b ) kerralla silleen, ettei tartteis käydä uudestaan ja uudestaan aina nukuttamassa sitä... Henkistä tukea tartteisin ehkä asiassa...
 
Mellä 7kk ikäinen poika nukkuu yöt nykyisin n.klo 19-7 putkeen. 4-5kk iässä poika alkoi heräilemään 2h välein ja käytti mua vain ihmistuttina. Aloin olla jo ihan poikki. Sitten sain kaverilta Tracy Hoggin kirjan "the baby whisperer solves all your problems". Sen voi ostaa netistä. Kirjastosta voi lainata suomenkielisen version (opi kuuntelemaan lastasi), mutta kirja on helppo lukea englanniksikin. Siinä on tosi tehokas ja ihana unikoulu, jossa lasta ei huudateta yksin sängyssä yhtään. Tassutteluhoitokin on ilmeisesti tosi tehokas ja 9kk ikäiselle se voi olla hyvä, koska sen kokoista vauvaa voi olla jo haastava nostaa syliin useita kertoja. Tuossa kirjassa unikoulun ideana on, että kun lapsen laittaa sänkyyn ja se alkaa huutaan, niin sitten se nostetaan heti syliin, heti kun rauhoittuu laitetaan takaisin ja irroitetaan ote. Tätä toistin eka iltana n.100 kertaa, mutta lopulta lapsi nukahti itse. Sen jälkeen homma helpottui ja 1-2vkon jälkeen vauva osasi nukahtaa itse joka kerta. Semmoista unilaulua/uni-itkua saattaa kyllä kuulua, mutta siihen ei saa mennä häiritsemään. Samalla laitoin päivärutiinit kuntoon, mikä helpotti päiväunien kanssa. Rauhoittelu ennen nukkumaanmenoa on myös tosi tärkeä osa tuota unikoulua. Poika oli siis jotain 5,5kk kun oppi tämän. Sen jälkeen elämä onkin ollut aika helppoa! =) Toki niitä vaikeitakin päiviä vielä tulee varmasti paljon, kun lapsi oppii uutta koko ajan ja tulee hampaita ym.
Yli 6kk ikäiselle lapselle tulee harvoin yöllä akuutti läheisyyden tarve, jos saa päivällä tarpeeksi läheisyyttä. Vaikka olisikin eroahdistus. Yöhuudot johtuu usein siitä, että lapsi ei osaa nukahtaa itse ja huutaa apua nukuttamiseen, kun on havahtunut. Yötissiä ei 6kk ikäinen terve vauva myöskään enää yleensä tarvitse. Sitä en vain meinannut alussa millään uskoa. x) Pitäähän ne yöt saada hyvin nukuttua, niin jaksaa sitten päivällä paijata lasta.
Nykysin jos meillä poika herää yöllä, niin sillä on usein joku oikea hätä (yleensä kakka tai kipu). Pari kertaa olen nukuttanut sen mahanpäälle, kun ei ole muuten rauhoittunut (joku mahakipu juttu ilmeisesti tai hampaat). Mutta sitten taas seuraavana yönä nukkunut normaalisti.
Huudattamistakin voi kokeilla, jos äidin hermot vain kestävät. :D Ja pitää tietty lukea itkusta, onko se vain kiukuttelua vai oikea hätä..
 
te jotka laitatte lapsenne nukkumaan myöhään (kahdeksan jälkeen)...oletteko miettineet sitä että kun lapset kuitenkin heräävät samaan aikaan kuin ne lapset jotka laitetaan 19-20 aikaan nukkumaan, eli lapsen oman biologisen rytmin mukaan, niin näiltä myöhään nukkumaan meneviltä jää joka yö pari tuntia univajetta... :eek: Silmään meinaan pisti että ne jotka menee nukkumaan lähemmäs 21 niin heräävät kuitenkin jo 7-8 aikaan...
 
Pöllölöllölle: Varmaan unen tarve ja unien jakautuminen vuorokauden eri aikoihin on joissain määrin yksilöllistä. Eli osa nukkuu parin tunnin päikkyjä ja nukkuu vastaavasti pari tuntia yöllä vähemmän.
 

Yhteistyössä