APUA! Vauvalla refluksi?

Meillä on 3 kk ikäinen vauva, joka on heti synnytyslaitokselta kotiin tultua aloittanut aivan kamalan huutamisen. Ensimmäisen kuukauden aikana itki kurkku suorana kaikki yöt. Sitten vähän rauhoittui ja nyt viimeisen kuukauden ajan on ollut tosi vaikeaa. Aluksi epäilimme (tai siis neuvola epäili), että vauvalla on suolisto-oireita. Kokeilimme kaiken mahdollisen vyöhyketerapiasta CuplaStop-tippohin. Mikään ei tuonut apua. Sitten tuli vähän rauhallisempi kausi, tosin meillä ei nukuttu silloinkaan öisin vaan vauva oli levoton ja kiemurteli.

Nyt viimeisen kuukauden ajan kaikki yöt on valvottu pääsääntöisesti neljään saakka. Neljästä eteenpäin vauva nukkuu aamupäivään saakka. Välillä on helpompia päiviä, jolloin vauva saattaa jopa hymyillä ja olla hyvällä tuulella, mutta itkeminen tai levottomuus on läsnä joka päivä ja varsinkin joka yö. Vauva on viimeisen kuukauden aikana nukkunut enimmillään vuorokaudessa 12 tuntia ja vähimmillään 8 tuntia.

Yleensä jo syömisen loppuvaiheessa alkaa itsensä jäykistäminen ja maidon purskauttelu suusta. Syöminen tapahtuu kohoasennossa ja pidämme vauvaa myös syömisen jälkeen puoli tuntia koholla. Tällöin hän yleensä kiemurtelee ja itkee levottomasti. Puklauttelee jonkun verran, mielestäni ei mitenkään erityisen paljoa. Tosin puklauttelut voivat tapahtua tuntien päästä syömisestä.

Muita oireita vauvalla on: pätkäunisuus, levottomuus silloin kun nukkuu (heiluu, kiemurtaa, ähisee, syö nyrkkiä yms.), hikka on jatkuvasti, yskii, kakistelee, aivastelee, tukkoisuus, haluaa olla pystyssä, hengitys rohisee, jatkuva nyrkin syöminen, runsas kuolaaminen, kovaääninen nieleskely, yliojentaminen yms.

Kävimme neuvolalääkärillä. Laittoi lähetteen lastenlääkärille, ajat voivat mennä kuukauden päähän. Eikä aikaa ole edes postista vielä kuulunut. En tiedä, että mitä voimme enää tehdä asian eteen. Voimat alkavat olemaan aika lopussa. Olemme kokeilleet maidon sakeuttajaa, maidotonta vastiketta (Peptiä), sängyn päädyn kohottamista ja nyt on kokeilussa ollut muutaman päivän Gaviscon. Tästä on ehkä vähän ollut apua, mutta ei se oireita ole kokonaan pois vienyt. Maha vauvalla toimii suht normaalisti ja säännöllisesti.

Mitä ihmettä voimme tehdä, jotta vauvallamme olisi parempi olla? Mitä lääkkeitä kannattaa kokeilla/pyytää lääkäriltä? Kuinka pian tuo Gaviscon vaikuttaa kunnolla? Voiko Peptistä olla haittaa refluksiin liittyen, jos kysymyksessä ei ole maitoallergia? En usko, että vauvallamme on maitoallergiaa vaan lähinnä epäilen rakenteellista refluksia. Tilanne alkaa olemaan kaikille äärimäisen raskas ja pelottaa, että vaikuttaako tämä vaiva esim. vauva kehitykseen? Tuntuu aika vähältä, että vauva nukkuu enimmillään 12 tuntia vrk:ssa (tätäkin määrää aika harvoin).
 
Mä en jäis kyllä enää tossa vaiheessa odottelemaan lääkärin aikaa (jos siihen menee tosissaan monta viikkoa...), vaan varaisin yksityiseltä ajan lastenlääkärille. Sinne pääsee usein heti vaikka samana päivänä. Hintaa sille toki tulee, mutta nopea apu vauvan vaivoihin ja öiden rauhoittuminen on kyllä sen arvoista! :)
Ja meillä neuvolassa ainakin sanottiin juurikin tuohon refluksiin, että TYKSissä eivät siihen juurikaan mitään lääkettä anna, kun on ajan kanssa ohi menevä vaiva. Että, jos jotain lääkettä haluaa kokeilla, niin suoraan vaan yksityiselle.

Meillä oli vauvalla jotain refluksiin viittaavia oireita ihan pienestä asti, pahimmillaan oireet oli meillä n.7-8kk ikäisenä. Nyt vuoden iässä ei juuri mitään ongelmaa, pientä röyhyttelyä satunnaisesti. Puklailu on jäänyt oikeastaan kokonaan jo pois. Me ei missään lääkärissä kuitenkaan koskaan käyty, kun vaiva ei ollut mahdoton ja lapsi kasvoi hyvin, itkuisuutta oli ehkä 2 tuntia illassa.
Toivottavasti saatte pian avun vauvan vaivoihin ja tilanne rauhoittuu.
 
Meillä oli esikoisella tosi paha silent refluks, eli ilman pulauttelua. Vuorokauden mittaisella ph-mittauksella todettiin ja saatiin tuo Gaviscon, Zantac ja vielä joku kolmas lääke. Viikon päästä tuosta tyttö oli kuin TÄYSIN eri vauva!!! Tää todettiin vasta 7 kk iässä ja harmitti niin paljon vauvan puolesta kun ymmärsi että oli vaan sattunut niiiiin paljon kaikki kuukaudet.... :(

Kuvailemasi oireet täsmää TÄYSIN meidän tytön oireita joten samaa sanon minä mitä edellinen, menkää yksityiselle. Edes nyt ekan kerran että saatte reseptillä jotain lääkettä.

Normaali ph on 4-5 paikkeilla, meillä tytöllä oli ison osan vuorokaudesta ph-arvo 1 eli on polttanut todella paljon!! Ihan pahaa tekee vielä ajatellakin asiaa kun kesti niin kauan ennen kuin se todettiin...mistä päin olet? Turussa Pulssissa on ainakin lääkäri, Maire Kask joka on ihan refluksiasiantuntija!

Tsemppiä teille ja tulehan joskus kertomaan kuulumisia!
 
Kiitos vinkeistä :) Käytiin yksityisellä lastentautien erikoislääkärillä Oulussa ja saatiin mukaan Nexium resepti. Sovittiin lääkärin kanssa, että käytetään vielä pari päivää pelkästään Gavisconia ja jos tilanne ei helpota niin otetaan Nexium käyttöön. Viime yö meni tosi hyvin, vauva nukkui ensimmäistä kertaa KOKO yön. Olin ihan ihmeissäni! Eikä muutenkaan oo ollut itkuinen ja levoton. Toivon tosiaan, että tilanne olis nyt parempaan päin. Lääkäri sanoi, että Nexiumin käyttöä ei jatketa (jos se joudutaan aloittamaan), jos tilanne ei täysin muutu. Eli jos tilanne ei Nexiumilla parane täysin, niin sitä ei sitten käytetä jatkossa. Ehkä sitten kokeillaan jotain toista lääkettä.

Onko kellään kokemuksia Nexiumin käytöstä vauvan refluksin hoidossa? Ihmettelin vähän, kun apteekissa sanoivat ettei Nexiumia yleensä käytetä alle 1 vuotiailla. Meidän vauva on vasta 3 kk.
 
Ellu googleta refluksilapset ry ja liity facebookin suljettuun ryhmään. Saat sieltä arvokasta tietoa! Meillä on tyttö 5 kk, refluksilääkiryksenä Zantac ja Gaviscon. Gaviscon on hankala vauvalla, kun annetaan useita kertoja päivässä ja ruuasta pitäisi olla se 30 min. Uusi ruokailu lääkkeen päälle neutraloi sen vaikutuksen
Fb-ryhmässä on listaa hyvistä yksityislääkäreistä ympäri Suomen.
Meillä on nyt ongelmana, että sopivaa kiinteää on hankala löytää, vaikkei allergiaa olekaan. Voimia perheellesi ja sinulle, tauti on rankka, mutta sopiva lääkitys helpottaa kovasti elämää!
 
Meillä oli ihan samanlaista refluksin kanssa useamman kuukauden. Saatiin onneksi yksityislääkäriltä lääkkeet, joilla saatiin oireet hallintaan. Eniten kuitenkin ehkä auttoi apteekista ilman reseptiä saatava maidonsakeuttaja, jota sekoitetaan maitoon. Meillä tosin mentiin siinä vaiheessa jo korvikkeella, imettäessä ei tuo oikein onnistu. Sakeuttaja on maissipohjainen jauho, jota voi käyttää ihan pienillekin lapsille ja maksaa n. 5 €. Suosittelen lämpimästi! Ja voimia! Tuo aika onneksi menee nopeasti ohi, vaikka ei se juuri tällä hetkellä siltä tuntuisikaan.
 

Yhteistyössä