APUA TÄYSIIN RINTOIHIN???

Heippa.

Mulla nyt sellainen ongelma että rinnat on täpötäynnä maitoa eikä vauva jaksa syödä lähellekkään niin paljoa kun maitoa tulisi. Olo on tosi tukala, sänky on aamuisin aivan märkä ja imettäminen hankalaa kun rinnat niin pinkeet.

Mikä avuksi?

Onko kellään mitän hyviä vinkkejä maitotuotannon vähentämiseksi, kuitenkaan lopettamatta sitä. Haluan imettää, mutta näillä meijereillä syöttäisi koko naapurustonkin lapset.
 
Älä missään nimessä pumppaa, kiihdyttää vaan lisää. Tuo suihku ja sauna ovat hyviä. Pinkeyden tunteeseen auttavat kylmät kaalinlehdet liiveihin yöksi. Kuulostaa pahalta, mut tuntuu ihanalta. Otat suoraan jääkaapista kaalia ja leikkaat viiltoja niihin lehden syihin, sit ei kun liiveihin. Vaihda viileisiin tarpeeksi usein.
 
Älä pumppaa, ellet sit halua luovuttaa maitoa. Siinä käy nimittäin niin, että sitä tulee sit vielä enemmän ja enemmän..ja vauva ei jaksa syödä kuin "lirun etumaidon", eikä saa sitä rasvaista takamaitoa ollenkaan.
Puristele käsin vaikka enimipiä maitoja pois.
 
Kiitos vinkeistä, mulla tollainen käsipumppu onkin, ja sillä olen olo helpottanut silloin tällöin. Mutta olo helpottuu vasta kun molemmista rinnoista on pumpannut pois melkein kaksi desiä, eli paljon sais pumppailla. Ja pelkään että tuo pumppaus kiihdyttää vaan.

Tajuaako "rinta" jos suihkussa puristaa käsin, ettei tuota tilalle uutta? Vai tuottaako vaan kun pumppaa tai imettää? Siis nännistimulointiko se kiihdyttää sitä tuloa?
 
Kyllä se suihku/sauna on sama asia kuin jos vauva imisi tai pumppaisit. Kysynnän ja tarjonnan laki siis. Mutta varmasti helpottaa oloa. Pumppaaminen kiihdyttää maidontuotantoa, tosin niinhän voit tehdä että pumppaat ensin sen etumaidon pois ja sitten annat vauvan imeä rintaa. Saa suoraan takamaidon, joka on rasvaisempaa ja pitää kylläisenä pidempään. Maidon luovuttamisesta saa hyvät rahat. Ainakin Tays taitaa maksaa 20?/litra, ja hakevat kotoa sen maidon.

Maidon pakastaminen on toinen erittäin hyvä vaihtoehto. Suositusten mukaan säilyy 3 kk pakastimessa, jenkeissä tosin sanotaan että 6kk. Eli meillä on kyllä annettu 4 kk vanhaa maitoa pakastimesta.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Äityli -84:
Mulla nyt sellainen ongelma että rinnat on täpötäynnä maitoa eikä vauva jaksa syödä lähellekkään niin paljoa kun maitoa tulisi. Olo on tosi tukala, sänky on aamuisin aivan märkä ja imettäminen hankalaa kun rinnat niin pinkeet.

Mikä avuksi?
Minkäikäisestä vauvasta on kysymys?

Aika tehokas keino maidontulon tasaamiseksi on imettää samasta rinnasta useamman kerran peräkkäin. Tämä perustuu siihen, että kun toinen rinta ("leporinta") jää täydeksi pidemmäksi aikaa, antaa se rinnalle viestin siitä, että maidon muodostumista voi vähentää. Vastaavasti mitä enemmän rintoja tyhjentää (imettämällä, pumppamalla, puristelemalla, lypsämällä...) sitä enemmän maitoa myös muodostuu.

Monilla tuo ns. suihkutissihoito on toiminut, kun puolenvaihtoväli on ollut 4-6 tuntia. Ja sitten on niitäkin äitejä, joilla on ollut yö- ja päivätissi, eli ovat vaihtaneet imetysrintaa 12 tunnin välein. (Leporintaa voi ja kannattaa
puristamalla/hellästi lypsämällä vähän tyhjentää, jos olo käy kovin tukalaksi. Näin pienennetään rintatulehdusriskiä.)

Jos maitoa tulee ihan kamalan paljon liikaa, voi myös tehdä niin, että ensin pumppaa molemmat rinnat mahdollisimman tyhjiksi ja sen jälkeen alkaa imettää yhdestä rinnasta kerrallaan 4-6 tunnin aikana ennen kuin vaihtaa imetysrintaa. Tätä kutsutaan nimellä full drainage and block feeding.

Maidontuloa vähentämään voi toki käyttää myös yrttejä. Salvia, piparminttu ja persilja ovat ehkä tehokkaimpia maidonvähentämisyrttejä. Jos ne eivät auta, eikä tuosta FDBF-menetelmästäkään ole apua, niin silloin voi harkita turvautuvansa kemiallisiin konsteihin: viikon kuuri estrogeenia sisältävää e-pilleriä vähentää muodostuvan maidon määrää tehokkaasti samoin kuin pseudoefedriiniä sisältävät lääkkeet (mm. flunssalääke Duact). Näiden kanssa kannattaa toki olla sitten varovainen, sillä maidon määrä ei välttämättä enää saman imetystaipaleen aikana palaudu runsaaksi, jos sille joskus olisi taas tarvetta.

Jos vauva on kovin nuori, runsas maidontulo voi johtua myös rintojen "tottumattomuudesta". Kunhan aikaa kuluu, rinnatkin tottuvat uuteen työhönsä ja alun runsasmaitoisuus tasaantuu ihan itsestään, monilla kuudennen viikon jälkeen.

Tsemppiä!
 

Yhteistyössä