Aivonkalvontulehdusta havaittu eri puolilla Suomea

  • Viestiketjun aloittaja vieras
  • Ensimmäinen viesti
vieras
27.07.2010 19:52

Aivokalvontulehdusta aiheuttavaa entyerovirusepidemiaa on havaittu eri puolilla Suomea. Aluksi tapauksia oli Pohjanmaalla ja Hämeessä, nyt jo pääkaupunkiseudullakin.

Kyse on viruksen aiheuttamasti lievästä taudista, joka pääsääntöisesti paranee itsestään. Sairaalahoito on tarpeen vain jos potilas pahoinvoinnin seurauksena menee erittäin huonoon kuntoon.

Yleensä tauti menee ohi muutamassa päivässä.

(MTV3)
 
TOIVON
Toivon niin hemmetin hartaasti että se ei tule meille!! enkä toivo sitä kenellekkään mullekkaan!! Itse kärsin siittä 10vuotiaana, eli 12vuotta sitten. Olin yksi pahimmista tapauksista, oli minuuteista kiinni että jos en olis päässyt tiputukseen, en olisi selvinnyt!! Jouduin olemaan monta päivää sairaalassa tiputuksessa.
 
viirus
Alkuperäinen kirjoittaja TOIVON:
Toivon niin hemmetin hartaasti että se ei tule meille!! enkä toivo sitä kenellekkään mullekkaan!! Itse kärsin siittä 10vuotiaana, eli 12vuotta sitten. Olin yksi pahimmista tapauksista, oli minuuteista kiinni että jos en olis päässyt tiputukseen, en olisi selvinnyt!! Jouduin olemaan monta päivää sairaalassa tiputuksessa.
näin siis bakteerinaiheuttamamassa tulehduksessa, mutta liikkeellä oleva on viruksen aiheuttamaa tautia.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja viirus:
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Ja mitkä on oireet?
päänsärky(yllätys,yllätys), pahoinvointi ja joillakin kuume.
No jopas, mulla kun iskee päänsärky, niin myös pahoinvointi... hmm
ja jos tulee kuume, tulee päänsärky ja pahoinvointi... hmm
toivottavasti pysyisin nyt terveenä.
 
vieras
Aivokalvontulehdus (meningiitti) on vakava, joskin harvinainen sairaus. Aivokalvontulehduksen oireita ovat korkea kuume, päänsärky, niskasärky, niskan tai selän kankeus ja pilkullinen ihottuma. Aivokalvontulehdusta sairastava lapsi on huonovointinen ja pysyttelee vuoteessa, eikä häntä kiinnosta mikään. Jos epäilet aivokalvontulehdusta, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Aivokalvontulehdus voi olla joko viruksen tai bakteerin aiheuttama.

Bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus on kaikkein vaarallisin. Tilastojen mukaan n. 3-4 % bakteeritulehduksen saaneista lapsista kuolee. Hemofilus-bakteeri oli aikaisemmin yleisin pienten lasten aivokalvontulehdusta aiheuttava bakteeri. Tämä bakteeri on melkein hävinnyt rokotteella, ja nyt tarttuvan meningiitin aiheuttavat aivan toiset bakteerit, joista tunnetuin on meningokokkibakteeri.

Viruksen aiheuttama aivokalvontulehdus ei ole yhtä vaarallinen kuin bakteerin aiheuttama. Virusperäisen aivokalvontulehduksen saanut lapsi ei myöskään sairasta tautia yhtä voimakkaana.

Aivonkalvontulehdus voi alkaa tavallisen vilustumisen kaltaisena, mutta yleensä sairaus iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta. Isommat lapset valittavat pään- ja niskasärkyä. Aivokalvontulehduksen saanut lapsi on vakavasti sairas, ja se näkyy selvästi lapsesta.

Aivokalvontulehdukseen viittavia oireita:

- Lapsi valittaa pään- tai niskasärkyä.

- Kuumetta on usein yli 39,5 astetta.

- Lapsi makaa hiljaisena vuoteessa eikä jaksa kiinnostua mistään.

- Lapsi on rauhaton ja yliherkkä äänille, valolle ja kosketukselle.

- Oksentelua ja pahoinvointia.

- Niskan ja selän kankeus*.

- Kireät aukileet*.

- Kouristuksia.

- Punapilkullinen ihottuma*.

* Lapsen niska ja selkä ovat epänormaalin kankeat, jos pää ei taivu polviin, eikä lapsi yllä näkemään napaansa. Pikkuvauvoilla ei esiinny kankeaa niskaa tai selkää. Sen sijaan vauvan kallolohkojen väleissä olevat normaalisti pehmeinä tuntuvat aukot (aukileet) tuntuvat kireiltä. Ihottuma ei häviä, kun sitä painetaan sormella.

Kotihoito: Nopea reagointi sairauteen on ensiarvoisen tärkeää. Mitä nopeammin hoito aloitetaan, sitä pienempi riski on, että lapsi sairastuu vakavasti. Jos aivokalvontulehduksesta on pienikin epäilys, lääkäriin on otettava heti yhteyttä.

Lääkäriin otetaan yhteyttä seuraavana päivänä: Jos epäilet lapsen sairastavan aivokalvontulehdusta, älä koskaan pitkitä yhteydenottoa seuraavaan päivään.

Lääkäriin on otettava heti yhteyttä: Jos vähänkin epäilet lapsen sairastavan aivokalvontulehdusta.

http://www.sairaslapsi.com/frame.cfm/cms/id=505/sprog=4/grp=2/menu=1/
 

Yhteistyössä