Adoptiota harkitsevien/alkutaipaleella olevien oma topic.

kipo71, "yleistä" odotusaikaa on adoptioprosessissa mahdotonta sanoa, koska jokaisen perheen prosessi on erilainen. Nopeimmillaan lapsen voi saada n. vuoden kuluttua neuvonnan alkamisesta. Tällainen iloinen tapaushan oli vasta tällä palstallakin :D Kiinan odotusajassa menee tänä vuonna 5 vuotta rikki. Eli kaikki siltä väliltä on mahdollista. Thaimaan odotusajat ovat koko ajan kasvaneet, mutta sielläkään ei jono etene järjestyksessä. Joku saa lapsitiedon vuoden kuluttua, joku kolmen. Tanskalaisella adoptiosivuilla tosiaan mainitaan Thaimaan odotusajaksi tällä hetkellä 60 kuukautta eli 5 vuotta! Ja viime vuonna Thaimaa ei ottanut ollenkaan uusia hakemuksia vastaan. Ilmeisesti tämän vuoden kiintiö (jos sellainen tulee) ei ole vielä selvillä. Venäjälle kaivattaisiin lisää hakijoita, ja Venäjä tuntuu toimivan tällä hetkellä erinomaisesti eli jos se maa tuntuisi omalta niin sitä voisi ehdottomasti suositella. Mutta käytännössä lapsitoive (ikä+erityistarpeet) on se joka määrittelee odotuksen keston. Kiinan sn-ohjelmassa nopea lapsitieto on hyvinkin mahdollinen, samoin Venäjällä.
Tuo Draumsynin esimerkki biolapsellisesta perheestä on kyllä surullinen. Toisaalta syyttäisin myös hieman neuvontaa siitä etteivät vanhemmat ole tarpeeksi valveutuneita adoptiolasten erityistarpeista kiintymyssuhteen osalta. Jos "neuvonnassa" keskityttäisiin enemmän neuvomaan tulevia adoptiovanhempia eikä kaiveltaisi niin tarkkaan kaiken maailman epäolennaisia asioita, saattaisi siitä olla enemmän hyötyä adoptiolapsen kannalta. Mutta mehän emme voi valittaa...
 
KIPO: Yleensä "virallisista" odotusajoista puhuttaessa mm palveluntarjoajan sivulla tarkoitetaan aikaa siitä,kun paperit lähtee kohdemaahan ja siihen asti kun lapsi tulee. Tuohon saa siis lisätä neuvonnan noin vuosi ja lautakunnanjonon noin 2kk nyt ( 2-6kk) ja ajan jonka joissain maissa joutuu odottamaan ennen kuin paperit saa matkaan ns kiintiöpaikka,joka voi olla 1v.Eli noin 2v on prosessia jo takana helposti ennenkuin tuo odotusaika aletaan laskea. Riippuu tosiaan maasta ja lapsitoiveesta.
 
Kipo71: Meidän odotus adoptioluvan saamisesta lapsiesitykseen kesti 1,5 vuotta ja kontaktina siis Venäjä/Pietari. Lapsiesityksestä kesti reilut 3 kk vuodenvaihteen pyhien takia ennen kuin päästiin katsomismatkalle. Nyt sitten taas odotellaan, tällä kertaa sitä, että saataisiin oikeusaika. Lapsiesityksen saamisesta lapsen kotiintuloon vierähtää siis Venäjän adoptioissa vielä jokunen kuukausi, joten jatkoluville taidetaan mennä vielä meilläkin ennen kuin pikku kaveri on kotona. Venäjä toimii tällä hetkellä siis melko nopeasti, jos on valmis hyväksymään joitakin erityistarpeita, enkä tässä nyt todellakaan tarkoita, että pitäisi olla valmis hyväksymään vaikeasti vammainen lapsi. Esimerksi c-hepatiittia kantavia lapsia on lastenkodeissa paljon vailla kotia ja tällöin odotusaika on hyvinkin lyhyt, mutta kuten Trallallaakin sanoi, jokainen prosessi on erilainen ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Aurinkoista kevään alkua kaikille!
 
hei!
kiitoksia kaikille vastauksista, kiva kuulla ettei siinä ihan hurjan kauan mene!
meidän "neuvoja-täti" lupaili meille loppuvuodesta adoptiolupaa. :).
aloitimme neuvonnan tammik.-2010, mutta pidimme taukoa välillä, kun talomme valmistui, oli muutto ym... mutta nyt täysillä mukana!!
thaimaan jonot kuulemma kasvaneet, mutta saatamme siltikin pitää siitä kiinni,
kun me ei vauveliinia olla toivomassa, 2-5.vuotias olisi sopiva,
meidän biologinen poika nyt 6-vuotias.
neuvonnassa täti sanoi että etelä-afrikka tai venäjä olisivat nopeimmat,
mutta siihen vaikuttaa tosiaankin monet asiat, kuin valittu maa.
mutta hyvillä mielin mennään...
mukavaa odotusta kaikille!! :)
 
Kipolle tietoa Thaimaan odotuksesta. Kiintiötietoa odotetaan, mutta huhujen mukaan voi olla, ettei kiintiötä tule. Jos kiintiö tulee niin se voi olla hyvin pieni.

Jonot ovat edelleen todella pitkät ja taitavat pidentyä jatkuvasti koska lapsitietoja tulee entistä vähemmän. Lapsiesitykseen saattaa mennä yli 3-vuotta (tähän siis lisätään neuvonta-aika).

Jos kiintiötä ei tule, mahdollisuutena on kiintiön ulkopuoliset hakemukset (SN tai vanhemman lapsen adoptio).



hei!
kiitoksia kaikille vastauksista, kiva kuulla ettei siinä ihan hurjan kauan mene!
meidän "neuvoja-täti" lupaili meille loppuvuodesta adoptiolupaa. :).
aloitimme neuvonnan tammik.-2010, mutta pidimme taukoa välillä, kun talomme valmistui, oli muutto ym... mutta nyt täysillä mukana!!
thaimaan jonot kuulemma kasvaneet, mutta saatamme siltikin pitää siitä kiinni,
kun me ei vauveliinia olla toivomassa, 2-5.vuotias olisi sopiva,
meidän biologinen poika nyt 6-vuotias.
neuvonnassa täti sanoi että etelä-afrikka tai venäjä olisivat nopeimmat,
mutta siihen vaikuttaa tosiaankin monet asiat, kuin valittu maa.
mutta hyvillä mielin mennään...
mukavaa odotusta kaikille!! :)
 
hei!
kiitos susan tiedoista :). noin se tätikin neuvonnassa taisi sanoa,
kertoo varmaan ensi neuvonnassa onko kiintiötä tullut.
minkäs palveluntarjoajan olette valinneet? ja millä perusteella?
kun meillä sekin vielä auki... dsdw:stä neuvontä-täti puhui, lienekö
se meille sopivin? mä täytän tänä vuonna 40v. ja mieheni 43v. onko iällä väliä,
että mikä kandee valita? kiitos taas tiedoista jo etukäteen!
 
Meillä palvelunantaja on IP. Valinta tehtiin ihan mutu tuntuman perusteella =)

Mahdollisuuksia ei Thaimaan suunnalla montaa ole. Pelalla lähinnä HSF esittää lapsitietoja Pelalle (jos oikein muistan) ja niitä ilmeisesti aika vähän tulee. Hesalla on RC ja jokaisen kontaktin kautta voi hakea DSDW:n jonoon.

Kannattaa käydä lukemassa ehdot Pelan, IP:n ja Hesan adoptiosivuilta. Sieltä näet mihin kontaktiin parhaiten sovitte.

Kiintiötieto tulee viimeistään maaliskuussa. Viime vuonna tuli näin helmikuun puolivälissä.
 
... dsdw:stä neuvontä-täti puhui, lienekö
se meille sopivin? mä täytän tänä vuonna 40v. ja mieheni 43v. onko iällä väliä,
että mikä kandee valita?
Susan tuossa hyvin jo asiaa valoitti, mutta tässä vielä hieman lisää. DSDW on siis yhtäkuin Thaimaan valtiollinen adoptioviranomainen, se adoptiokontakti jonka kautta Suomeen lapset pääasiassa tulee. Yksityisiltä kontakteilta lapsia tulee hyvinhyvin vähän Suomeen eli tällä hetkellä Hesan RC ja Pelan HSF. Interpedia ei tee enää yhteistyötä yksityisen FFAC:n kanssa. Eli periatteessa pääasiallisesti suomalaiset valitsevat DSDW:n. RC käy jos on alle 35-vuotias.

Se valitseeko palvelunantajaksi Interpedian, Pelan vai Hesan on yleensä pitkällisen pohdinnan tulos. Jotkut tekevät valinnan sen perusteella saavatko esim. paikan kiintiöön tai onko heillä itselle sopivia kohdemaita. Thaimaa on tällä hetkellä todella epävarma kohdemaa, odotusajat tuppaavat kokoajan venymään ja todennäköistä on ettei kiintiötä tällekään vuodelle tule. Tokihan tietysti kiintiön ulkopuolisia hakemuksia voidaan aina jonkinverran lähettää, se tarkoittaa siis yli 4-vuotiasta tai SN-lasta.
 
Viimeksi muokattu:
Pakkasterveisiä.. hyrr.

Viime yönä laskeskelin, että jospa meillä olisi lupa tuossa vajaan vuoden päästä. Onkohan silloin jo monen vuoden jonot papereiden lähettämiseen joka paikkaan. Huh huh. Meillä on ollut mietinnässä Hesan Etelä-Afrikka ja sitten Etiopia. Mutta voipahan nuo tuosta vaihtua. Myös SN adoptio koko ajan vahvemmin mielessä. Mahtaako se nopeuttaa tuota papereiden lähetystä, vai onko se aika kuitenkin sama?
 
Etiopiaa en kyllä suosittele tällä hetkellä kenellekään. Toimii hitaasti, epävarmasti ja kankeasti. Aika lapsitiedosta hakumatkaan on nykyään hurja, pahimmillaan on jo ollut yli puoli vuotta. Tuomioistuinpäivät siirtyvät jatkuvasti, monilla useita kertoja. Tai jos eivät siirry, eivät mene läpi, kun jokin paperi puuttuu. :(

Erityistarvepapereita ei saa minun tietojeni mukaan lähettää Etelä-Afrikkaan yhtään sen nopeammin kuin muitakaan. Mutta erityislapsesta voi saada lapsitiedon jo ennen kuin on saanut luvan lähettää paperinsa. Erityistarvelapset tulevat siis nykyään avoimina lapsiesityksinä ja perhettä lapselle etsitään sekä niistä, joitten paperit jo maassa ovat, että niistä, jotka vielä odottavat lähetyslupaa. Näin minä tuon kuvion ymmärsin.
 
Kiitoksia vastauksista yleisesti ja yksityisesti. Olen taas paljon viisaampi. Eipä kuulosta hyvältä sitten tuo Etiopiankaan tilanne tällä hetkellä.

Mahtaakohan uusia maita tulla kuinka todennäköisesti sanotaan vaikka seuraavan kolmen vuoden aikana millekkään palveluntarjoajalle.
 
sallisuon kanssa ihan samoissa aatoksissa ja vaiheessa mennään!

kiitos draumsyn kommenteista etiopiaa koskien. koskeeko toi e-a tieto molemapia e-a kontakteja? meillä siis mietteissä helsingin kontakti mahdollisesti sn-kuviona.. vai onko interpedia e-a käytäntö tämä?

täällä hyvin ja rauhallisin mielin. menemme piakkoin helsinkiin adoptiolapsen terveydentila luennolle- pelasta suosittelivat kun meillä nämä terveydentila asiat kovasti mielessä pyörivät. sitä odotellen ja kolmatta neuvontakäyntiä odotellaan ja kotitehtäviä väkerretään =)
 
sallisuo ainakin pelan sivuilla lukee että etsivät aktiivisesti uusia kontaktimaita. mutta kenelläkään ei taida olla oikein tietoa mitä se käytännössä tarkoittaa. aika hiljaisuudessahan ja yllätyksenä esim kenia on tullut helsingin kontaktiksi. ei tietääkseni etukäteen tiedoteltu.. toivossa on hyvä elää...
 
ellinoora4: Mahtavaa kun on seuraa samassa tilanteessa!

Meillä on kolmas neuvonta vasta kesällä, eli tässäpä on aikaa täytellä kotitehtäviä. Ja ennenkaikkea pohtia maavalintaa, vaikka kaikki ehtii muuttua moneen kertaan ennen meidän lupaa :)
 
aika hiljaisuudessahan ja yllätyksenä esim kenia on tullut helsingin kontaktiksi. ei tietääkseni etukäteen tiedoteltu.. toivossa on hyvä elää...
Keniasta mahdollisena kontaktina tiedotettiin viime keväänä hesan asiakasperheille. Hesan ihmisiä kävi maaliskuussa tutustumassa järjestöön ja tutustumismatkan jälkeen hakijaperheiden infotilaisuudessa näytettiin valokuvia ja kerrottiin järjestöstä. Nettiin tieto taisi tulla nyt alkuvuodesta sen jälkeen kun Kenian adoptioviranomaisten hyväksyminen tuli. Hesan kontakti kyllä tiedottaa erittäin avoimesti kuulumisiaan, siitä pisteet heille!
 
Viimeksi muokattu:
Etiopiaa en kyllä suosittele tällä hetkellä kenellekään. Toimii hitaasti, epävarmasti ja kankeasti. Aika lapsitiedosta hakumatkaan on nykyään hurja, pahimmillaan on jo ollut yli puoli vuotta. Tuomioistuinpäivät siirtyvät jatkuvasti, monilla useita kertoja. Tai jos eivät siirry, eivät mene läpi, kun jokin paperi puuttuu. :(
Samoilla linjoilla olen minäkin. Interpedian etiopiakontakti on varmaan ihan rehti, ainakin se on pitkäaikainen ja perinteinen. Tunnen itsekin yhden nyt jo aikusen Etiopiasta tämän järjestön kautta Suomeen tulleen ihmisen.

Valitettavasti tällä hetkellä adoptiokenttä Etiopiassa on erittäin villi, siellä huseeraa ainakin parikymmentä amerikkalaista järjestöä, osan toimintatavat ovat kyseenalaisia ja lähentelevät lapsikauppaa. Etiopia on valtavasti kasvattanut suosiotaan kontaktina. Tuntuisi siltä että tuomioistuinkäsittelyjen venyminen johtuu näitten villien adoptiotoimijoitten prosesseista. Tuntuisi kyllä huomattavasti paremmalta adoptoida Etiopiasta jos maa olisi ratifioinut Haagin sopimuksen.
 
Moikka moi

Meillä toinen neuvonta olisi sitten maaliskuussa. Pitäisi noita kasvatus/vanhemmuus tehtäviä väsäillä. =)
Sallisuo ja ellinoora4 taidetaan olla suunnilleen samoissa menossa vaikka ei ihan =)
Meillä taas mietinnässä interpedian Etelä-Afrikka kontakti. Onko teillä Sallisuo joku tietty asia miksi olette ennemmän miettineet Hesan kaupunkia vaiko ihan fiilispohjalta niin kuin mekin.

Mukavia pakkaspäiviä kaikille...:wave:
 
Eli muskotti84 myös samoissa vaiheissa. Voidaan yhdessä porskuttaa eteenpäin!

Meillä ei riitä avoliiton/avioliiton pituus tuonne Interpedian Etelä-Afrikka kontaktiin. Ollaan tälläinen nuoripari :) Pelan kontakteista ei taideta kelvata kuin venäjälle, ellei sielläkin ollut joku este mitä en huomannut.
 
onpa meitä monta samassa vaiheessa! varmaan juusi siellä maaliskuun tiukulan jutussa viluillaan itkukin että kuka on palstalta ;-))

meillä myös tuo hesa e-a kontakti kiinnostaa kun 3 biolasta on jo ennestään- vaihtoehtoja ei ole ihan hirvittävän monia. venäjä meillä ulossuljettu, kun perussairauksia vanhemmilta löytyy ja saattaisi olla este sinne.

oletteko muuten muut ajatelleet missä vaiheessa liittyisitte maalistoille?
 
Minä olisin myös kovasti halunnut sinne lääkäriluennolle, mutta vaikuttaa siltä etten mitenkään pääse paikalle. :( Harmittaa kun kaikki tapahtumat ovat aina siellä pk-seudulla... Jos joku teistä sinne menijöistä jaksaa tehdä esim muistiinpanoja niin olisi tosi kiva kuulla edes jotain, mutta hankalapa se on tietysti päivän luentoja järkevästi referoida...

Joku mietisteli täällä Etelä-Afrikka kontakteja, niissähän oikeastaan kaksi selkeää eroa eli Interpedian kontakti on lapsettomille ja kristillisen vakaumuksen omaaville ja Helsinkiin ns. kelpaa kaikki. Aikaisemmin kai Abballekin on voinut lapselliset laittaa hakemuksia, mutta nyt kun kyselin siitä niin ymmärsin että biolapsellisten ei kannata enää edes yrittää ja lapsettomilla pitäisi olla lapsettomuustausta, siis niin että adoptio ei ole ensisijainen vaihtoehto. Sen vuoksi meitä lapsellisia tai ensisijaisesti adoptoivia "kerääntyy" tuonne Hesan E-A puolelle Interpedian sijaan :) Mutta molemmat taitavat olla yhtä ruuhkautuneita ja odotusajat aika samoja eli sieltä lyhimmästä päästä koko adoptiokenttä huomioon ottaen.

Itse liityin maalistalle vasta kun saimme luvan, olisihan tuon voinut aiemminkin tehdä, mutta se oli sopivan "juhlallinen" tapahtuma sitten kun oli yksi etappi saavutettu :)
 
Voisitteko viisaammat valaista minua, että olenko ymmärtänyt oikein:

1) Neuvontaan mennään oman asuinpaikkakunnan mukaan, eli sen tarjoavaa tahoa ei voi itse valita? Esim. espoolaiset menevät kaikki Pelan neuvontaan, koska kaupunki hankkii sen ostopalveluna Pelalta.

2) Jos neuvonnan lopuksi saa adoptioluvan, niin saako itse valita palveluntarjoajan, ja voiko se olla eri kuin neuvonnan hoitanut taho? Hoitavatko kaikki palveluntarjoajat (ymmärtääkseni niitä on Suomessa 3; Helsingin kaupungis sos.virasto, Pela ja Interpedia) kaikkien kohdemaiden adoptioita? Voiko periaatteessa oululainen pariskunta valita palveluntarjoajaksi Hgin sos.viraston?
 

Yhteistyössä