6veen rokotus pelko

  • Viestiketjun aloittaja apua
  • Ensimmäinen viesti
apua
Hei!
Onko kenelläkään piikitystä pelkäävää 6-vuotiasta?? kun meitin tyttö pelkää ihan hirmuisesti rokotusta joka olisi tehty 6-vuotis nlassa.. :( itsellä paha mieli ja "paniikki" kun pitäisi ennen syksyä käydä piikit laitattaan(kaksi piikkiä yhdellä kertaa..) Onko kellään vinkkejä miten saisin tytön rokotettua?? on jopa lahjottu mut ei auta kun pelkää niin pelkää.. olisiko väkisinkään piikittäminen oikein?? :( :ashamed:
 
B) Entäs jos käytte yhdessä ostamassa apteekista Emla (tulikohan tuo oikein) puudutuslaastaria ja se pistoalueelle hyvissä ajoin ennen rokotuksia (meillä tuli 2 rokotusta). Soita myös neuvolaan ja kysy asiasta, on varmaan muitakin piikkikammoisia. Lapselle vois luvata vaikka jätkiannnoksen tai muun pienen mieluisen asian urhoollisesta neuvola käynnistä. B)
 
apua ap
joo,emlat oli meillä viimeksikin olkavarsissa..ei auta.. lahjottukin on! suotuin jopa ostamaan tytölle kalliin nuken setin kun sitä halusi! mutta ei niin ei.. konstit on loppu :ashamed:
 
Meillä oli 6-vuotis neuvola rokotuksineen alku vuodesta. Aikaa varatessani neuvolatäti sanoi, että älä kerro etukäteen rokotuksesta, sillä tyttäreni ei ole koskaan rokotuksista pitänyt, vaan katsotaan tilanne sitten kun tulette tänne, ettei turhaan tarvitse etukäteen asiaa miettiä. Yleensä olen kyllä kertonut etukäteen, mitä neuvolassa on, rokotuksista myös, jos ovat asiasta kysyneet.

Tarkastuksen lopuksi oli sitten rokotukset vuorossa, ja kyllähän siinä itku pääsi tytöllä. Otin hänet syliin ja pidin häntä paikoillaan sen aikaa, että rokot saatiin laitettua, ja se oli pian ohi. Nyt tälle 6-vuotiaalleni sanoin siellä, että kun nyt pistetään, niin seuraavan kerran rokotus on vasta yhdeksännellä luokalla koulussa ollessasi. Veljensä on ylä-asteelainen ja tyttö ymmärtää, että siihen menee aikaa, ennen kun hän niin suuri on.

En tiedä onko tuo piteleminen "oikein" lasta kohtaan, mutta helpompi se on minun mielestä hoitaa niin, kuin tuoda uudelleen neuvolaan vain rokotusten takia.

Yhden vanhemman lapseni kanssa kerran jouduttiin tekemään niin, että rokko piti hakea myöhemmin, ja eikä se reissu ollut kovin mukava. Myöhemmin piti sitten aina vakuutella, että ei mennä rokkoa hakemaan, kun neuvolalla käytiin, jos rokotusta ei ollut vuorossa.
 
Olen sitä mieltä, että asiasta on hyvä kertoa lapselle ainakin samana päivänä etukäteen. Omasta mielestäni rokotukset ovat itsestään selvyys ja lapselle ilmoitin vain, että nyt ne tällä viikolla laitetaan ja piste. Palkinnon voin luvata reippaasta käytöksestä JÄLKIKÄTEEN en etukäteen. Ja jos ei mene reippaasti, niin sitten palkintoa ei tule. Tarvittaessa pidän lapsesta kiinni. Mielestäni rokotukset kuuluvat niihin asioihin, joista vanhemmat päättävät samoin kuin lääkekuurit ym. Kyllä 6v pystyy pitämään vielä tarvittaessa kiinni ja jos omat voimat eivät riitä, niin isä tai joku muu mukaan. Mielestäni huonoin vaihtoehto on lapsen kanssa jättää rokotus ottamatta ja palata hakemaan sitä myöhemmin. Silloin lapsi on jo saanut tahtonsa periksi ja pistää toisella kertaa vielä enemmän kampoihin.
Meillä ko. piikit ovat tulossa perjantaina ja voin tulla sitten kertomaan miten meni.
Tyttöni tietää tällä hetkellä, mitä on tulossa ja kertoo pelkäävänsa, olen sanonut, ettei kukaan pistämisestä pidä, mutta kouluun ei pääse ilman asianmukaisia rokotteita ja sylissä voi istua jos pelottaa. Rohkeutta ja päättäväisyyttä ap:lle!
 
Meillä on poika joka saa edelleen tajuttomuus/epileptisen kohtauksen kaikkien verikokeiden jälkeen. Hän itse toivoi että kokeista kerrottaisiin vasta samana päivänä kun pistetään koska kohtaus on sitä suurempi mitä pitempään ehtii jännittää. Pojalla on ikää jo 9 vuotta ja nyt aloitimme mielikuva harjoittelun. Eli koetta odottaessa ajatellaan yhdessä aina jotain hauskaa ja yritetään kääntää ajatukset pois kokeesta. Sitten kun on pistämisen aika, poika saa kertoa tämän hauskan asian hoitajalle. Viimeksi paniikki unohtui ja jälkeen tuli vain pyörtyminen.

Eli vie vain rohkeasti tyttö rokotuksille. Voit pyytää että neuvola täti laittaa rokotteet valmiiksi ruiskuihin ja pistää heti ensimmäiseksi ja tekee sen jälkeen vasta ne kaikki mukavat asiat jotta neuvola reissusta ei jäisi ikävää kuvaa mieleen. Kerro pelosta etukäteen niin terveydenhoitaja osaa varautua asiaan. Ja palkinto aina jälkikäteen. Meillä palkinto annetaan joka käynnin jälkeen vaikka huutoa ja kohtauksia tulikin. Sen voimin ei tarvinnut poikaa sentään väkisin raahata laboratorion eteen. Eli ehtona oli vain että kävelee omin jaloin laboratorioon. Mutta pääasia on se että lapsi oppii että pelot voi voittaa. Ja itkeä ja huutaa saa kuinka paljon vain mutta se ei muuta tosiasiaa mihinkään. Myös epämiellyttäviä asioita tapahtuu tässä elämässä, halusi tai ei, ja yhteen rokotukseen ei kuole, ei edes kahteen. Sekin on tärkeä asia oppia tässä elämässä. Myötäeläminen on toki tärkeää ja on hyvä sanoa että vanhempana ymmärtää että pelottaa, mutta tunteeseen ei saa mennä mukaan. Meillä on näillä keinoilla päästy pitkälle niin tyttären korkean paikan kammossa kuin pojan piikkipelossakin. Molemmat alkavat olla ohitettuja asioita. Piikkipelko vaan on kestänyt pitempään kun siedätystä tulee niin harvoin, mutta korkean paikan kammosta oli helppo opettaa eroon kahdessa vuodessa askel kerrallaan.

Eli vie vain rokotuksille. Kyllä tilanne joskus helpottaa.
 
Neuvoisin kertomaan lapselle vasta aamulla tulevasta rokotuksesta. Itse kerroin jo aiemmin ja eilis yönä tyttö heräsi pariin otteeseen pelon vuoksi. No aamulla mentiin neuvolaan ja otin tytön syliini. Kertoi pelkäävänsä ja puristi lohtuleluaan sylissään. Kun näki piikin rimpuili hiema, mutta juttelin hänelle ja muistutin, että nämä otetaan nyt ja jos homma sujuu saa palkkion. Lopetti rimpuilun, mutta pidin varmuuden vuosi kädestä tiukasti kiinni. Ekapiikki laitettiin ja tyttö itki hiukan. Lohduttelin ja kerroin, että puolet on jo ohi. Se lohdutti, koska eka piikkikään ei ollut loppujen lopuksi sattunut kovinkaan paljon. Toisesta kädestä ei tarvinnutkaan enää pitää kiinni vaan silittelin hiuksia ja sekin annettiin.Sen jälkeen lähdettiin kauppaan valkkaamaan mieli karkkia. Tsemppiä kaikille muillekkin pelokkaiden 6v vanhemmille! :)
 

Yhteistyössä