2,5-vuotiasta ei saa enää päiväunille

  • Viestiketjun aloittaja ääääti
  • Ensimmäinen viesti
Joku vaihe vaan menossa tai sitten on tosiaan jättämässä unet pois.
Omani kanssa (2v7kk) on välillä hirveää vääntämistä. Saattaa mennä 45min ennen kuin nukahtaa.
Kesällä oli hetken aikaa nukkumatta päikkäreitä.
 
"hmm"
meillä ei oo 2,5v nukkunu enään päikkäreitä.. Kun ei suostunu menee ja siirsi yö unille menoa niin myöhään.. Jos jaksaan olla päivän, ni ei siihen tartte mitään tehä..
 
jarnuska harmaana
Meillä taisteliin 2.5 vuoden iästä lähes 3v asti kunnes viimein luovutin ja jätin päikkärit pois. Elämä helpottui kummasti, illalla nukkumaan ajoissa ja helposti ja aamulla nukkuu pidempään. Ekat viikot melko kauheita mutta oli se sen arvoista.
 
ääääti
Tätä ennen ollut jo pari kuukautta kauheeta vääntämistä. Välillä mietin onko järkeä saikata kahta tuntia että nukkuu sitten tunnin... Ja nyt ei tosiaankaan useaan päivään oo nukahtanut ollenkaan. Mietin että antaako nyt sitten jo periksi. Tuntuu että muiden lapset kyllä nukkuu ja itestäkin on aika pieni jättämään unet pois. Eikö päivähoidossa nuku suunnilleen 4-vuotiaatkin?
 
"vieras"
Älä pakota nukkumaan, säilyy rauha talossa! Itse yritin puoliväkisin nukuttaa 2v 3kk ikäistä, mutta oli pakko luovuttaa. Poika oli 4 kk nukkumatta päikkäreitä. Sen sijaan tehtiin muuta rauhallista, kuten luettiin kirjoja tai tehtiin palapelejä. Sitten jossain vaiheessa alkoi taas päikkärit maistua, jopa itse pyysi päästä nukkumaan. Nyt ikää pian 3v ja parhaillaankin nukkuu tuolla sängyssään.
 
"väsynyt"
Enpä mene neuvomaan mutta toteanpa vaan että meillä 2v nukahtaa nopeammin ja nukkuu paremmin aina niinä päivinä kun on ollaan oltu heti aamusta pitkään ja hartaasti ulkona.

Esim. tänään kävin aamusta kylillä ostoksilla, poika istui vaunuissa lähes koko ajan. Päikkäreille meneminen ei sitten meinannutkaan onnistua. Nukahti vasta klo.14:00 n.1,5h normaalia myöhemmin...
 
Päivähoidossa lapsi väsyy eri tavalla koska on suuressa ryhmässä ja leikkii ja puuhaa koko ajan. Siellä voi vaikuttaa myös se että muutkin nukkuu ja sinne unille on tuon ikäisen vielä pakko mennä mukaan vaikkei nukukaan. Mitä jos unien sijaan ottais vaikka pienen lukutuokion päivällä? Ei pakolla tarvitse nukkua jos lapsi tuntuu pärjäävän ilmankin.
 
ääääti
[QUOTE="väsynyt";22214244]Enpä mene neuvomaan mutta toteanpa vaan että meillä 2v nukahtaa nopeammin ja nukkuu paremmin aina niinä päivinä kun on ollaan oltu heti aamusta pitkään ja hartaasti ulkona.

Esim. tänään kävin aamusta kylillä ostoksilla, poika istui vaunuissa lähes koko ajan. Päikkäreille meneminen ei sitten meinannutkaan onnistua. Nukahti vasta klo.14:00 n.1,5h normaalia myöhemmin...[/QUOTE]

Tuntuu että meillä ei ole tuolla enää vaikutusta. Meillä on aina sama päivärytmi, 8 noustaan ylös, 9.30-11.30 ulkona, lounas, leikkiä/lukemista tms., päiväunille. Unien jälkeen sitten kyläilyt kauppareissut tms. mitä nyt sattuu keksimäänkin. Meillä lapsi tuntuu kaipaavan tämmöistä tiukkaa rytmiä ja siksikin niin mietin tätä päiväuniasiaa, koska jos unet jää pois, pitää rytmejä miettiä hiukan uusiksi.
 
ei kotihoitolainen enää tarvii, meilläkin loppui aikaisin päikkärit. ja tarvittaessa voi vielä nukkua, nyt 4v nukkuu joskus. joskus väsyy enemmän.. meillä herättiin 08-09 ja nukkumaan illalla 21. ihan riittävät unet. ja sit tarvittaessa päikkärit
 
No,
jos 30min-1h lepäilis kirjojej/satukirjojen parissa ilman "nukahtamispakkoa",onnistuiskohan? varmaan nukahtais niinä päivinä kun ois väsy,mutta oishan tuokin eräänlaista lepäilyä. Mä oon ajatellu tehä noin sit kun/jos meillä menee päikkärit hankalaksi,ikää nyt pian 2v.
 
Meillä alko olla hankalaa tossa 2,5v ja nyt 2v11kk ei jokapäivä saa unta. Silti vaadin että jokapäivä on se lepohetki vaikkei nuku. Luetaan satu ja pötkötellään ellei uni tuu. Tarvii se sen rauhottumistuokion silti.
 
äääääti
jos 30min-1h lepäilis kirjojej/satukirjojen parissa ilman "nukahtamispakkoa",onnistuiskohan? varmaan nukahtais niinä päivinä kun ois väsy,mutta oishan tuokin eräänlaista lepäilyä. Mä oon ajatellu tehä noin sit kun/jos meillä menee päikkärit hankalaksi,ikää nyt pian 2v.
Näin ollaan nyt muutamana päivänä tehty, pötkötelty ja lueskeltu. Ehkä jatketaan samaan malliin ja tiedä häntä jos olisi ohimenevä kausi. Kiitos kaikille vastaajille, en ollut itse tajunnut ajatella tuota kotihoitolaisen ja hoitoryhmässä olevan eroa, tuntuu järkeenkäyvältä.
 
"hanna"
Joku vaihe. 4 päivää ei vielä kuulosta edes kovin pitkältä vaiheelta. Meillä noita on ollut molemmilla, ihan normaalia on. Kyllä 2,5v tarvitsee ainakin levätä päivällä ja vielä pitkään. Tunnin pakottaisin lepäämään sängyssä.
 
ääääiti
[QUOTE="hanna";22214401]Joku vaihe. 4 päivää ei vielä kuulosta edes kovin pitkältä vaiheelta. Meillä noita on ollut molemmilla, ihan normaalia on. Kyllä 2,5v tarvitsee ainakin levätä päivällä ja vielä pitkään. Tunnin pakottaisin lepäämään sängyssä.[/QUOTE]

Niin aivan, neljä päivää ei ole vielä pitkä, mutta kuten tuossa aiemmin kirjoitin että tolkuton vaikeus nukahtaa päiväunille on ollut jo pidempään. Ja nyt siis ei enää ole nukahtanut millään yrityksellä. Toisaalta vaiheita tosiaan tulee ja menee.
 
Huom harmaana
Muistelisin että meilläkin oli tuollainen vaihe. Meni sitten ohi. Hyvä että olin sitkeä. Nyt reilu 5 v kyllä nukkuu päiväunia kuin onnellinen possu, hyvin harvoin jättää nukkumatta = )
 
Alkuperäinen kirjoittaja isoäiti mölykylästä;22214207:
jos ei nuku, niin ei nuku. eihän tuo mikään vauva enää ole
Niin juuri. Meillä poika lakkas nukkumasta päikkärit kaksvuotiaana. Hoidossa nukkuu kun muutkin nukkuvat, mutta kotona ei. (käy hoidossa vain parina päivänä viikosta)
 
Meillä jäi esikoiselta päiväunet tuossa reilu 2½ vuoden iässä pois kokonaan. Sitä ennen oli kauheeta vääntöä nukkuuko vai ei ja lopulta päätettin että olkoon nukkumatta jos ei nukuta ja nukutaan sitten illalla (meillä tähän kuului myös että esikoinen ei meinannut rauhottua illalla nukkumaan ollenkaan päikkäreitä nukuttuaan vaan pisti kauheen iltarallin pystyyn). Lopetti päiväunensa, satunaisesti joskus nukkui.
 
v
Meillä kanssa 2,5-vuotias jättämässä päikkärit pois. Mutta jos ei nuku päikkäreitä, alkaa siinä 16-17 aikaan olla ihan perkleen kiukkunen. Kiljuu ja kiukuttelee kaikesta, heittelee tavaroita yms. Mutta päikkäreille ei kirveellekään.

Vaikka aamulla oltais väsytetty, oltu kerhossa ja pitkällä kävelylenkillä, ei nuku sitten millään. Yöunet n. klo 20-6/7.
 
"niin"
Kannattaa huomioida se, että autossa ja rattaissa lapsi lepääntyy myös tehokkaasti. Esim. meillä kerhopäivinä 1v9kk ei nuku päiväunia koska kävellään kerhosta kotiin 40 minuuttia jolloin hän istuu rattaissa. Vaikkei ole yhtään horroksessa eikä edes silmät rauhotu, niin lepääntyy silti niin tehokkaasti ettei enää kotona onnistu nukkuminen. Vaikka siis aamupäivän ohjelmasta päätellen voisi ajatella että on todella väsyttävä päivä vrt esim. pelkkään kotipäivään. ja ulkoiluakin tohon kerhoaamuu kuuluu kun menomatkalla pysähdytään aina puistossa.
 

Yhteistyössä