1v6kk puhuminen jne...

Hei!

Haluaisin teiltä muilta kysellä että mitenkäs teillä eri kirjainten sanominen sujuu? meillä on vallan ruvettu sanomaan t-kirjain k-kirjaimena eikä niitä selviä sanoja muutenkaan paljoa viela ole.. Muuten on kyllä kehittynyt ja kasnanut normaalisti.. Pitäisikö minun huolestua kun on ton t-kirjaimen ruvennut k-kirjaimena sanomaan? eikä vielä paljoa mitään selviä sanoja tule, onko muilla samanlaisia kokemuksia?? Tietoa kaivataan!!! =)
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 14.01.2007 klo 14:48 Majo kirjoitti:
Hei!

Haluaisin teiltä muilta kysellä että mitenkäs teillä eri kirjainten sanominen sujuu? meillä on vallan ruvettu sanomaan t-kirjain k-kirjaimena eikä niitä selviä sanoja muutenkaan paljoa vielä ole.. Muuten on kyllä kehittynyt ja kasvanut normaalisti.. Pitäisikö minun huolestua kun on ton t-kirjaimen ruvennut k-kirjaimena sanomaan? eikä vielä paljoa mitään selviä sanoja tule, onko muilla samanlaisia kokemuksia?? Tietoa kaivataan!!! =)
Muutama kirjoitusvirhe oli päässyt äaken mukaan... sori...
 
"Kiitti" on "tiitti" eli kyllä ne jotkut sanat hieman vaikeuksia teettää... Vaikka muita k:lla alkavia sanoja yrittääkin lausua ihan normaalisti esim. kaukosäädin on "kaa" eikä siis "taa" niin kuin edellä mainitusta luulisi. Lienee ihan normaalia siis. :) Ja esim. "heippa!" on "paappa!" kun taas "heppa" on "he". Mielenkiintoista siis...
 
eva
Tuon ikäisen ei vielä tarvitse pahemmin sanoja tapaillakaan, vaikka osa lapsista käyttääkin jo lyhyitä lauseita. Yksittäisiä vääriä kirjaimia on turha ruveta kyttäämään, jos lapsi ymmärtää ja tulee ymmärretyksi niin kaikki on niin kuin pitääkin.
 
Tein vähän aikaa sitten mielenkiintoisen havainnon pojan (1v 6kk) puhumisesta. Hän puhuu paljon ja käyttää 2-4 sanan lauseita. Jossakin sanoissa eka konsonantti puuttuu tai sitten se korvataan sanan keskellä olevalla konsonantilla (juna =nuna, rata=tata, siili =iili). Hyvin siitä selvän saa tietysti kun on oppinut kuuntelemaan. Eli todennäköisesti korvaa niitä konsonantteja joita ei osaa vielä sanoa, j,r,s,... 1.5v neuvolatarkastuksessa täti totesi, että ei yleensä kuule tuon ikäisen sanovan "lehmä"ä neuvolassa käydessä.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 15.01.2007 klo 14:52 Kauris 71 kirjoitti:
"Kiitti" on "tiitti" eli kyllä ne jotkut sanat hieman vaikeuksia teettää... Vaikka muita k:lla alkavia sanoja yrittääkin lausua ihan normaalisti esim. kaukosäädin on "kaa" eikä siis "taa" niin kuin edellä mainitusta luulisi. Lienee ihan normaalia siis. :) Ja esim. "heippa!" on "paappa!" kun taas "heppa" on "he". Mielenkiintoista siis...
Meillä 1v6kk tyttö sanoo "kiitti"- sanan "kiikki" ja veljensä pienempänä sanoi saman "tiitti"nä.... eli sinnepäin, mutta ei kohdalleen. Kovasti nyt tulee tältä pikkuiselta sanoja, ei välttämättä kaikkia kokonaan, mutta yritys on kova. Tästä se puhe lähtee kehittymään...jokaisella se tulee sitten kun lapsi on siihen valmis. Yksittäisistä kirjaimista on vielä turha kantaa huolta.....kyllä ne sitten ilmoille tupsahtaa oikein, kun on sen aika! =)
 
anjuusa
Meidän puolitoistavuotias on vasta alkanut harjoitella puhumista. Sanoja on vasta muutama: tättä (vettä), pääpää (leipää), tiitti (kiitti) ja tähti. Vain viimeisen sanan sanoo oikein, oppi jouluna-hih! Sen jälkeen lamppu ja kynttiläkin ovat olleet tähtiä :) . Eiköhän se puhe sieltä pikku hiljaa tule. Yhtenä päivänä ylläti minut sormeilemalla helmiäni kaulassa ja sanomalla:"Koru. Koru." Ja mulla oli koru varmaan ekan kerran ristiäisten jälkeen kaulassa, kun tähän mennessä tyttö on ollut niin kova repimään niitä. Mistä lie jäänyt sana mieleen... Välillä on parin päivän ajan jokin trendisana, jota toistellaan ja joka tuntuu sen jälkeen unohtuvan.
 
Meidän tytsy (1v9kk) on nyt alkanut muodostaan lauseita esim. äiti ottaa ylkkyyn (=sylkkyyn) ja äiti laitto kynttilä. Meillä "kiitos" taipuu hauskaan "kiitoi paljo" ja "hei hei" saa muodon "he-hei".
Pahinta on, että kun niitä tarpeeksi kauan kuuntelee, niin rupee itekin puhuun samalla lailla!
Mieheni juuri (on ensihoitaja) potilasta luovuttaessa sairaalassa, kun paperit oli kirjotettu, sanoi lääkärille "kiitoi!" :LOL:
oli kuulemma lekuri katsellut pitkään!

Mutta jokainen lapsi oppii sanat tavallaan, ja ne kehittyvät lapsen myötä.<br><br>
 
Meillä tyttö 1v 7kk ja puhuu ihan kivasti....k-kirjainta ei osaa sanoa, se muuttuu teeksi tai peeksi, ällän oppi tuossa ihan vähän aikaa sitten ja niin edelleen. Kovasti harjottelee pienien lauseiden sanomista, tähän asti neljä sanaa peräkkäin on ollu pisin, enimmäkseen on kahden ja kolmen sanan lauseita: esimerkkinä "äiti laittaa jouluvalot kuuseen", "Aada kiipee sylkkyyn", "iskä pelaa tietokoneella", "Aada heittää löylyä" ja niin edelleen. Viimäset kolme kuukautta on ollu puhumisen "kulta-aikaa" :)
 
Kyllä ne kirjaimet vaihtaa paikkaa vielä isommallakin, meillä 3v vielä kirjaimet vaihtaa paikkaan eikä siihen puututtu vielä 3v neuvolalääkärissä. Muistaakseni vasta 5v neuvolas pitäs kirjaimet olla oikeilla paikoillaan suurinpiirtein joten on ihan normaalia et ton ikänen vielä vaihtelee. Meillä pian 1v6kk täyttävä tyttö sanoo jotain sanoja, muttei todellakaan vielä montaa sanaa peräkkäin. Kiittää=tiittää, kissa=kiia, koira=koija, tutti on joku tuui tai vastaavaa.
 
Meillä poju 1 v6 kk sanoo sujuvasti kukka, kakka ja hikka. Kaikki muut sanat saati lauseet joutavat vielä odottaa, kun on niin paljon muuta tekemistä, esim pöydälle kiipeilyä, tietokoneen rassaamista jne... Muuten, isi-sanasta tulikin ukki ja viimeksi äiti oli yöök, joten jätimme itsetuntosyistä harjoittelun... :p
 
Meillä tyttö myös 1v6kk. Sanoja tulee jo jonkin verran. Kukka tuli jo n. 10 kk iässä ja on aina tullut ihan oikein.
kakka, ukki, mummo ja äiti tulevat myös ihan oikeasti. Sitten isi on ihi.
Leipä on pelkkä Pä. Juusto on tuutto. Kiitos on tiitti.
Sitten meillä tyttö suuri eläinten fani. Jo ennen 1v ikää hän osasi sanoa kun kysyi mitä kissa sanoo? koira, hevonen, lehmä, lammas, kana ja possu?
Ei siis osaa vieläkään sanoa eläimen nimeä vaan sen mitä mikäkin sanoo.
Pikku veljen nimi on Topias, tyttö sanoo aina "kupkaa". Tämä on kaikista eriskummallisin miten hän vääntää sanan/nimen) Mutta silti, aina kun sanoo, sano Topias niin tyttö sanoo "kupkaa". aika hauska, mutta mistä lie sitten keksinyt :D
 
meillä 2.w poika ei sano viellä kuin äiti joskus mut sekin se on muuttanut nykyää akaksi :LOL: sitten se sannoo kukka ja tyttö.toto(mopo)paapa(pappa)aato(auto)koira.eli ei viellä oikee puhu mutta yrittää kovasti =)
eikä sillä viellä oo kiiretta kun vasta 3 vuotiana alkavat neuvolassa tutkiin miks ei puhu oikee!
 
Meidän puoltoist vuotias sanoo selvästi vain kakka, kukka,poppa (lamppu)ja äkkä(äiti).. muut sanat ovatkin sitten sitä sun tätä =) Mutta muuten kyllä minusta osaa jo hirmu paljon, laittaa kengät itse jalkaan, pukee hatun (tosin yleensä aina väärinpäin)..
 

Yhteistyössä