15 e jouluruokiin

entäpä jossei omista luottokorttia? :) kun siihen ei ole tarvetta ollut ja haluamme elää vain rahalla joka tilille tulee. ei luotolla. enkä näe siinä mitään väärää vaikka juuri nyt siltä tuntuiskin et oishan se nyt pelastamassa. Mutta lapset tuskin kärsii tästä ruokapuutteesta. Lahjat on ostettu aikaa sitten ja ruokailla voi paremmin uutenavuotena sitten :) jossei nyt muuta keksi
 
"Vierailija"
haluamme elää vain rahalla joka tilille tulee. ei luotolla.
Niin. Juuri tämä selitys sitten aina.
Syöttäkää sitten lapsillenne laatikkoa laatikon perään, pääasia ettette elä luotolla. Soittakaa sossuun ja diakonialaitokseen, seurakuntaan ja mihin ikinä keksittekään, josko he antaisivat teille ihan ilmaista rahaa.
Enkä tarkoita, ettei noita saisi käyttää hyväksi jos tarvetta on, sitä varten auttavat tahot on, mutta ei pidä sitten kritisoida, jos joku haluaa ratkaista asian itse, järjestelemällä omia raha-asioitansa (vaikkapa sitten luottokortilla), turvautumatta ulkopuoliseen apuun.

(Ettekä varmaan omista asuntoa tai aio koskaan sellaista hankkiakaan? Ei sitä luotolla kannata.)

Ja jos sinua ei haittaa 15 euron budjetti jouluna, niin eihän tässä sitten ollut ongelmaa. Menet kauppaan ja ostat mitä saat.
Kuten joku aiemmin sanoi, minäkin itkisin tilanteessanne. Meidän lapset ovat varmaan pilalle lellittyjä, kun joulupöytään kuuluu joka vuosi lämminsavukaloja, kylmäsavukaloja, mätejä, äyriäisiä, sisäfilettä, kinkkua, salaatteja, laatikoita, jälkiruokia jne. Toki vähemmälläkin selviäisi, mutta joulupyhät on meille joka vuosi se juttu, jolloin syödään luksusta vaikka sitten koko vuoden edestä. Toki vähemmälläkin selviäisi, enkä tarkoita että kaikkien pitäisi panostaa tuossa määrin jouluruokiin, mutta 15 euroa.. eihän sillä rehellisyyden nimissä saa ruokakaupasta yhtään mitään ja jouluunkin on vielä vajaa viikko.
 
Meillä ei varmaan koskaan ole mennyt 20e enempää jouluruokaan tässä taloudessa. No, kinkkua ei syödä ollenkaan niin se säästää pitkän sentin budjetista. Tehdään ruuat ihan itse alusta lähtien, laatikot tuoreista juureksista, rosollit yms myös. Leivoksia valitaan 1-2, sitten iso kattilallinen riisipuuroa ja luumu-rusinakeittoa lisäksi. Miksi pitäisi edes olla enemmän? Sitä ruokaa jäisi ihan hitosti yli jos kokkaa liikaa. Tosi fiksua joo rontata juhlien jälkeen monta kiloa ruokaa roskiin vain, " koska oli juhlat ja piti kokata niihin". Oikeesti, jouluruoka ei ole kallista kun ei osta kaikkea mikrovalmiina.
 
niin, kuka sanoi ettei meillä nyt ole perusruoka kaapissa? eli se 15 euroa on sitten jouluruokiin. joo. ei sillä kummoista saa mutta jotain jos kuitenkin saisi.

ja uutena vuotena voidaan kyl paremmat eväät pistää pöytään. yksittäinen kerta ku näin käy. joten en mä ymmärrä miksi sen takia pitäisi luottokortti omata
 
"mamma"
Makaroonilaatikko,ilman lihaa.. Jauhelihakastike porkkanalla.. Linssuhennos.. Puuro ja pakasteesta marjoja soppaan? Soijapihvejä... Linssipihvejä.. Leikkelettä,perunaa,kananmunaa,valkokastiketta.. Kuivakakku,kahvia,piparia...
 
hujiok
Ainakin s-marketeissa on nyt juurespusseja (porkkana, lanttu, punajuuri) muistaakseni eurolla 2kg pussi. Siitä itse tekemään laatikot tai rosolliin. Puuroriisi on halpaa, riisipuuroksi ja vaikka lisukkeeksi ruokiin. Peruna on halpaa. Torttu- ja piparkakkutaikinat halpenee mitä lähemmäs aattoa mennään, joten ostakaa ne vasta viimehetkillä jos aiotte ostaa. Kinkun sijasta tee vaikka lihapullia tai mureketta (todennäköisesti lapsille maistuu jopa paremmin:)). Katso mitä kuivakaapista löytyy, voitko leipoa niistä jotain? Leipää, pipareita, kuivakakkua. Mausteet, jauhot, sokerit ei paljoa maksa. Joulusuklaata toivon mukaan saatte jostain paketeista.

Pelkkä ruoka ei joulua tee, eikä se ainakaan meillä ole koskaan ollut edes tärkeä osa aattoa (lapsille siis). Roskiin menee suurin osa ruuista, tänä vuonna ei edes tehdä mitään sellaista mikä ei tee kauppaansa. Esim. kalat ja rosolli jää kokonaan pois. Lapset odottaa vain että kaikki söis nopeasti ja pääsee avaamaan lahjoja :) Muutenkin kannattaa huomioida, että sitä ruokaa riittää sitten myös välipäiville ettette osta koko rahalla pelkästään aatoksi.
 
syrjäkylillä
Täällä tuppukylässä ei saa 15e varmaan kun hädin tuskin nuo laatikkotarpeet. Kaks puotia on kylässä ja molempien valikoima huono ja hinnat pilvissä :( Ap:lle tsemppiä, ei se joulu nyt niin ihmeellistä ole, ku täällä jotku antaa ymmärtää. Kunhan jollain saa mahansa täytettyä. Hyvää Joulua teidän perheelle!
 
"vierailija"
Minäkin tekisin jauhelihamurekkeen, sinne sisälle voi laittaa esim keitettyjä kananmunia, vihanneksia, sieniä, salaattijuustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja, jos siis tykkää. Tai sitten karjalanpaisti. Lihapullistakin voi tehdä juhlavampia, jos laittaa sekaan juustokuutioita, yrttejä jos ei vaan budjetti ylety.

Lisäksi perunamuussi/keitetyt perunat. Joku jouluinen laatikko, onkohan punajuuret edullisia, bataatit ei taida olla? Voi olla perinteinen lanttu tai porkkanalaatikko, mistä teillä eniten tykätään. Jos teillä on sieniä ja tykkäätte niin sienisalaatti. Riisipuuroa tekisin ehdottomasti. Klementiinejä taitaa saada ison pussin melko edullisesti. Joku makaronisalaatti voisi olla myös mahdollinen, makaronia, kinkkua, suolakurkkua, porkkanaa, omenaa ja herneitä ja majoneesi.

Tehkää siis sellaista mistä kaikki tykkää, vaikka se ei niin jouluista välttämättä olisikaan, kunhan vaan edullista.
 
"Tjaa"
Aikanaan kun mulla oli sairaspäiväraha vajaan 400, ja asuntolainanlyhennyksiin ei vain usein ollut katetta. Mutta eipä tuosta tullut kuin 10e huomautusmaksu parissa viikossa, ja laina meni kun seuraava päiväraha tuli. Pelkäsin pankissa seuraavan kerran kun kutsuttiin käymään. Vaan virkailija sanoi että lainatkin olet hoitanut jne. Ja alensi kuukausilyhennystä.
Joo, hakekaa vaan sitä köyhäinapua. Kyllä vaikkapa kirkko auttaa, ettei nyt ilman ruokaa tarvi olla, kun lainanlyhennyksiä ei viitsi lykätä.
 
Jos kuivakaapit on kunnossa, niin jälkiruokapuoli hoituu leipomalla ja jos pakkasessa marjaa niin kiisselin saa myös. Kerroskiisseli on ihanaa :p

Lisäksi riisipuuro (ja siitä vaikka muutama karjalanpiirakka myös), porkkanalaatikko ja keitettyä perunaa...kinkkua saa valmiiksi viipaloituna sellaisissa pikku paketeissa, mutta en tiedä mitä maksaa? Pussi pakasteherneitä ja keitettyä kananmunaa. Jäisi varmaan rahaa vielä ostaa vähän suklaatakin.

Itse hartaudella keitetty hernesoppa on minulle henkilökohtaisesti juhlaruokaa myös.

Minusta on ihan järkevää, ettei ruveta ottamaan velkaa yhden ruokailun takia kun kuitenkin perustarpeet on hoidossa. Ei se joulu siihen kaadu jos kahden kilon sijaan lihookin vain yhden.
 
Eikö oikeasti ole ketään keltä lainata? Omaan jouluun kuuluu ainakin 15e:llä pelkästään hedelmiä (mandariinit, omenat,viinirypäleet) siihen lisäksi suklaat ja glögi, lämpimistä ruuista puhumattakaan.
 
"Vieno"
Mä tekisin niin, että listaisin ihan alkuun jokaisen perheenjäsenen lempijouluruoat ja alkaisin sen pohjalta laskemaan, mihin se raha riittää. Eli jos todetaan, että oikein kukaan ei välitä rosollista, mutta muodon vuoksi sitä on aina ollut pöydässä, niin nyt tietenkin sellainen jää pois.

Sitten laskeskelemaan, tuleeko halvemmaksi tehdä itse vai riittääkö kaupan valmislaatikko. Ettei turhaan tule tehtyä itse hirmuista määrää lanttulaatikkoa, kun menekki on puolilaatikollista ja loput joudutaan heittämään joulun jälkeen pois. Ja taas miettien, että jos ei ole varaa ihan kaikkia joululaatikoita laittaa pöytään, niin sitten sitä mikä kaikille parhaiten maistuu. Meillä tehtiin viime jouluna näin vaikka taloudellista pakkoa siihen ei ollut, ja voin sanoa, että hyvä tuli joulupöydästä. Ruokaa oli juuri sopivasti.
 
vieras*
kaikillahan ei ole niitä, tai jos onkin niin eivät ole auttavaisia :)

meillä ei aikuisten kesken olla vuosikausiin vaihdettu lahjoja tms vanhemmat joululahjarahaa antaneet. enkä sitä odotakkaan. on heillä vielä kotona ne nuoremmat sisarukset jotka kyllä vie vanhempien rahat jouluna vielä :)
Teillä siis on sukulaisia (ja varmaan jotain kavereita tai tuttaviakin?), mutta ette vaan halua kysyä, olisiko edes pikkusummaa mahdollista lainata... Sitähän se "meillä ei ole ketään keltä pyytää" yleensä tarkoittaa.

Laatikot on halpoja kun tekee alusta asti itse, riisipuuro. Saatte varmasti ihan jouluisen pöydän ilman sitä kinkkuakin, laitatte jotain muuta liharuokaa tai kalaa tilalle. Itse en ole koskaan välittänyt kinkusta, laatikot on se mikä tekee joulun :) Joskus ollaan laitettu joku ihan pieni kalkkunarulla tmv. kinkun sijaan, mutta en yhtään muista, mitä ne maksaa. Karjalanpaistiakin on joskus ollut.

Toivottavasti saisitte kirkolta jotain apua :)
 
vierassss
Eikö oikeasti ole ketään keltä lainata? Omaan jouluun kuuluu ainakin 15e:llä pelkästään hedelmiä (mandariinit, omenat,viinirypäleet) siihen lisäksi suklaat ja glögi, lämpimistä ruuista puhumattakaan.
Muistaakseni ap sanoi, että heillä on muuten ruokaa/ruokarahaa, mutta ihan pelkästään joulujuttuja varten olisi se 15e. Meillä ainakin hedelmät kuuluvat ruokiin ihan arkenakin, niin ehkä niitä ei sit tarvitse tuohon "joulubudjettiin" laskea? Toivottavasti :D
 
ruokaraha on siis käytetty, perustarvikkeet joilla pärjätään hyvin joulun yli. on ostettu kaappiin. jouluruokiin jäi 15 euroa.

ja ei, meillä ei ole sellaista jolta kysyä lainaan. :) ne joita on. kysytty on. mutta ymmärrän ettei näin joulun alla heilläkään ollut.

eiköhän me jotain keksitä
 
  • Tykkää
Reactions: pikku yllätys
miukkuliinilla on oikeanlainen asenne, turha lähteä lainaamaan ja ruikuttamaan kun rahaa kuitenkin on. Hyvä homma kun yrittää keksiä konsteja selvitä sillä mitä itsellä on eikä riehu itsesäälissä naukuen kuinka surkeaa elämä on :) Positiivinen asenne ja kekseliäisyys auttaa kummallisen pitkälle. Mut eihän täältä saa koskaan neuvoa kysyä kun katkerat kotiäidit hyökkäävät kimppuun, varsinkin jos tekee erilailla kuin muut ;)
 
  • Tykkää
Reactions: Pinki

Yhteistyössä