Nyt puhuu mies, joka pystyttää Itäkeskukseen ohjetauluja naisten pukeutumiseen
”En ymmärrä, mikä tässä on ongelma”, banderollin pystyttänyt Bah sanoo. Ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmedin mukaan banderolliin tiivistyy laajempi naisten kontrolloimisen ongelma.
www.is.fi
”En ymmärrä, mikä tässä on ongelma”, banderollin pystyttänyt Bah sanoo. Ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmedin mukaan banderolliin tiivistyy laajempi naisten kontrolloimisen ongelma.
Ilta-Sanomat tavoitti miehen, joka on pystyttänyt Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalle huomiota herättäneitä banderolleja.
Pystyttäjäksi paljastui Norsunluurannikolta kotoisin oleva noin nelikymppinen Bah, joka on asunut Suomessa neljä vuotta.
Kyltissä on myös kuvallinen ohje siitä, miten naisen tulisi tai vastaavasti ei tulisi pukeutua.
Kyltin pystyttänyt Bah selittää, että Hansasillan banderollit on tarkoitettu ”vain musliminaisille ohjeellisena muistutuksena”.
– Ne on tarkoitettu vain muslimisisarille muistutukseksi siitä, mitä Koraani sanoo. Koraanin mukaan kaikkien uskovien naisten pitää julkisella paikalla liikkuessaan peittää päänsä hijabilla ja peittää myös vartalonsa, Bah sanoo.
– Suomi on kuitenkin kristitty ja demokraattinen maa. Täällä jokainen saa pukeutua niin kuin itse tahtoo.
Banderollien tarkoitus ei ole syyttää naisia pukeutumisesta tai pakottaa pukeutumaan tietyllä tavalla. Se on vain muistutus Koraanin ohjeesta ja tarkoitettu vain muslimisisarille. Banderollit eivät koske kristittyjä tai muun uskontokunnan edustajia, Bah sanoo.
– Meidän pitää miettiä sitä, että tämän kyltin taustalla oleva sanoma on monen tytön ja naisen todellisuutta ja arkea. Ongelma on isompi kuin tämä kyltti, Ujuni Ahmed sanoo.
Varsinainen ongelma ei hänen mukaansa ole Hansasiltaan tuotu banderolli vaan ajatusmaailma, johon se tiivistyy. Nyt se vain on tuotu julkiseen tilaan ja julkiseen keskusteluun.
– Minkäänlaisia pukeutumissääntöjä ei pitäisi tuoda mihinkään julkiseen tilaan mutta ei myöskään mihinkään sisäiseen tilaan, Ahmed sanoo.
Bah vertaa kampanjaansa esimerkiksi tupakan ja alkoholin terveyshaitoista kertoviin kampanjoihin.
– Kymmenissä kampanjoissa kerrotaan, miten tupakointi ja alkoholi ovat vaarallisia terveydelle. Silti kuka tahansa on vapaa ostamaan vaikka 10 askia tupakkaa tai kassillisen viinaa ja polttamaan tai juomaan, Bah sanoo.
Hänen mukaansa banderollit on suunnattu vain musliminaisille.
Muslimiyhteisöissä taustalla voi olla ajatus siitä, että tietyllä tavalla pukeutunut nainen olisi siveellinen ja hyvä muslimi.
– Tämähän on osa naisiin kohdistuvaa kontrollia ja väkivallan muoto. Sellaisena siitä myöskin pitäisi puhua, ei niinkään pelkkänä pukeutumissääntönä. Sitä ei välttämättä osata tunnistaa, vaan tällaiset jäävät yksittäisiksi keisseiksi tai yksittäisiksi vähemmistöille kuuluviksi asioiksi, Ahmed sanoo.
Bah pitää osaa kommenteista provokatiivisina ja islamofobisina.
– Kommenteissa todetaan, että Suomessa saa pukeutua, miten haluaa. Totta kai saa! En ymmärrä, mikä tässä on ongelma. Ei tämä ollut hyökkäys ketään kohtaan. Se tulee suoraan Koraanista ja on vain muistutus.
– Kukaan ei-islamistinen nainen ei ole tässä kohteena. Jos ei ole muslimi, banderollista ei pidä vaivautua. Se oli vain musliminaisille, Bah kertaa.
Bah sanoo olleensa itse aikaisemmin kristitty. Hän kääntyi muslimiksi 1,5 vuotta sitten."
Onhan tää sairasta.