Kokoomuksessa löytyy halua puolittaa lahja- ja perintövero

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Taas kokoomus vetää omaan pussiinsa. Ei tavallisella kansalla ole mitään perintöjä jaella. Tämä hyödyttää vain rikkainta kansaosaa, jolla olis muutenkin varaa maksaa ne verot.
 
vierailija
Taas kokoomus vetää omaan pussiinsa. Ei tavallisella kansalla ole mitään perintöjä jaella. Tämä hyödyttää vain rikkainta kansaosaa, jolla olis muutenkin varaa maksaa ne verot.
Tavallinen trukkikuski jätti jälkeensä perinnöksi kolmen miljoonan euron arvoisen osakesalkun.


Tavallinen duunari saa kasaan miljoonaomaisuuden sijoittamalla pitkäjänteisesti pörssiosakkeisiin.
 
vierailija
SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta X:ssä:

"En ymmärrä miten kehtaa esittää julkista taloutta heikentäviä veronkevennyksiä samaan aikaan kun perustelee hyvinvointivaltion palveluiden ja sosiaaliturvan isoja leikkauksia kestävyysvajeella."


Asiaa kirjoittaa Ilkka.
Jatkaa myös hyvin asiasta:

"Hyvinvointivaltion leikkauksia perustellaan kestävyysvajeella, mutta rikkaiden veronkevennyksien suhteen on jakovaraa."
 
vierailija
SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma pitää kokoomuksen ehdotusta ”härskinä”.

”On tämä härskiä. Samaan aikaan kun osalla ihmisistä ei riitä rahat vuokraan, lääkkeisiin tai ruokaan, on kokoomuksen mielessä etsiä keinoja joilla voidaan ohjata lisää rahaa kaikista varakkaimmille. Surullista kuinka etäällä pienituloisten arjesta osa on”

Asiaa!
 
vierailija
Kokoomuslaisen ”härski” veroehdotus hämmästyttää – Tyrmäys myös hallituskumppanilta
Kokoomuksen riveistä tullut pohdinta perintö- ja lahjaveron puolittamisesta määräaikaisesti herättää kummastusta ja tyrmätään laajalti.


Rahaa ON JAETTAVAKSI! T: Kokoomus
 
vierailija
Veronmaksajat: Varallisuudesta pitää päättää rauhassa

"Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen ei myöskään pidä tilapäistä veroalea järkevänä perintö- ja lahjaverotukseen.

”Ihmisten pitää voida suunnitella elämäänsä ja omaisuuden siirtoa jälkipolville huolella ja rauhassa”, hän sanoo.

Vaikka kokoomuksen ehdotuksen tarkoitus on kannustaa nimenomaan lahjoja ja ennakkoperintöjä, sillä olisi Lehtisen mukaan ikävä vaikutus myös tavallisten perintöjen verotukseen.

”On hyvin kyseenalaista, jos kuolinhetken sattuminen parin päivän erolla vaikuttaa siihen, että perintövero puolittuu tai kaksinkertaistuu.”

Hänen mielestään kokoomuksen ehdottama veroale voisi joiltain kohdin toimia esimerkiksi sukupolvenvaihdoksen helpottamisessa, mutta sitäkin varten tilapäinen ale koko perintö- ja lahjaveroon olisi suhteettoman laaja toimi.

”Jokaisella perheellä ja suvulla, joka on miettimässä perinnön jättämistä tai lahjoittamista seuraavalle sukupolvelle, on erilainen tilanne. Minusta on kyseenalaista, jos yhteiskunta lähtee puuttumaan tähän liikaa.”

Lehtinen muokkaisi perintö- ja lahjaveroa mieluummin pysyvästi. Esimerkiksi perintöveron alaraja pitäisi hänen mielestään nostaa nykyisestä 20 000 eurosta 30 000 euroon.

”Sillä ei olisi kovin suurta vaikutusta verotuottoihin, mutta se kohtuullistaisi tilannetta, jossa alarajan edellisestä tarkistuksesta on 15 vuotta.”

Jos perintövero korvattaisiin luovutusvoittoverolla, kuten hallitus pohtii, muutoksen vaikutukset pitäisi Lehtisen mukaan selvittää tarkkaan etukäteen.

”Siinä olisi voittajia ja häviäjiä”, hän sanoo."


Luovutusvoittoverolla pienen perinnön saajat, usein itsekin vähävaraisempia häviäisivät, koska nykyään suurin osa veroista on täysin verovapaita ja niihin tulisi kokoomuksen tahdosta 30% tai 34% luovutusvoittovero. Pienituloiset usein myyvät vanhemmiltaan perityt asunnot. Varakkaiden yleensä suurten perintöjen saajien ei taas yleensä tarvitse myydä perimiään lukaaleja ym., joten he välttävät luovutusvoittoveron.
 
vierailija
Perintövero tuotti vuonna 2023 valtiolle noin 1,17 miljardia euroa, nyt tämäkin leikataan työttömiltä ja pienituloisilta lapsiperheiltä.

IL/Politiikka
TE: Kokoomus puolittaisi lahja- ja perintöverot väliaikaisesti
Kokoomuksen Ville Valkonen: ”Arviolta 19 vuotta vaurautemme on käytännössä polkenut paikallaan”.
 
vierailija
Orpo-Purran hallitus säälii miljoonaperijöitä, ei näitä voi verottaa.
Otetaan nämäkin rahat leikkaamalla työttömiltä ja pienituloisilta Kelatuista nuokin verorahat. Ei rikkaita voi verottaa.
 
vierailija
Minä en kyllä ymmärrä, että pienituloisilta suomalaisilta leikataan ja annetaan hyvätuloisille perinnönsaajille? Nämä perintöverot eivät koske mitenkään tavallisia perintöjä, tiedän sen kokemuksesta.
 
vierailija
Nyt persujen kannattaisi kuunnella vassareita tai tutkia juttu ihan itse.
Toki "veroale" tai "veroleikkaus" kuulostaa hyvältä, mutta jostain ne rahat otetaan.

Pienituloisilta ei leikata, mutta empatia ei kuulu politiikkaan.
 
vierailija
Nyt persujen kannattaisi kuunnella vassareita tai tutkia juttu ihan itse.
Toki "veroale" tai "veroleikkaus" kuulostaa hyvältä, mutta jostain ne rahat otetaan.

Pienituloisilta ei leikata, mutta empatia ei kuulu politiikkaan.
Dieselveroa, sähköautoveroa, kiinteistöveroa, alvtä, sokerivero, alkoholivero... ovat ainakin nousseet tai nostetaan. Ne pienituloisten eurot ovat kovin vähäisiä valtion tulolähteitä. Ennemmin kuten Gaussin- käyrän mukaisesti keskituloiset maksavat koska heitä on eniten.
Mitä empatiaan tulee niin nykyihmisten hyvinvoinnista huolehditaan aivan toisin kun kunnan jauhojen aikaan.
 
vierailija
Nyt kirjoitat mutulla eli ei pidä paikkaansa. Ihan tavallinen kansa maksaa perintöveroja mutta ne eivät, jotka perivät velkoja tai tuulen huuhtoman perseen.
Verottomasti saa nytkin periä 20 000 euroa, joten tavallista kansaa tämä alennus ei koske vaan niitä, jotka jättävät/saavat isoja perintöjä. Ei tavallisella kansalaisella ole jättää montaa kymmentä tuhatta perinnöksi jokaiselle perijälle.
 
vierailija
Alle 20 000 euron perinnöstä perintöveroa ei tarvitse maksaa.

Verohallinnon mukaan suomalaisten keskimääräinen perintö perinnönsaajaa kohden vuonna 2018 oli 37 000 euroa.

Selkeällä enemmistöllä perittävä summa oli alle 20 000 euroa, jolloin perinnöstä ei tarvitse maksaa lainkaan perintöveroa.
 
vierailija
Hyvä puoli: Perintövero on hyvä vero

Vuonna 2023 perintö- ja lahjaveroa kerättiin noin 1,17 miljardia euroa, mikä oli reilut 1,8 prosenttia valtion kaikista verotuloista. Lahjaveron osuudeksi verosta arvioidaan tyypillisesti noin 20 prosenttia.

”Yhteiskunta tarvitsee verotuloja, jotta palveluita, etuuksia ja muita tukia voidaan rahoittaa. Perintövero on siihen tutkimustenkin mukaan yksi parhaita veroja. Se on itse asiassa talouden ja talouskasvunkin kannalta hyvä vero”, Lauri Finér sanoo.

Perintövero kohdistuu saatuun varallisuuteen, mutta ei esimerkiksi perinnön saajan tekemään työhön. Näin sillä ei ole ainakaan yhtä suoraa negatiivista vaikutusta henkilön kannustimiin tehdä töitä.
 
vierailija
Verottomasti saa nytkin periä 20 000 euroa, joten tavallista kansaa tämä alennus ei koske vaan niitä, jotka jättävät/saavat isoja perintöjä. Ei tavallisella kansalaisella ole jättää montaa kymmentä tuhatta perinnöksi jokaiselle perijälle.
60 prosenttia perinnöistä on kokonaan verovapaita, koska ne jäävät perintöveron 20 000 euron alarajan alle.

Pienistä perinnöistä ei siis makseta veroja ollenkaan, ja suurista perinnöistä maksetaan suhteessa enemmän.

Ruotsin malliin siirtyminen johtaisi siihen, että pienempien perintöjen verotus tosiasiallisesti kiristyisi. Niistäkin jouduttaisiin heti myynnin yhteydessä maksamaan luovutusvoittovero, kun nykymallissa perintöveroa ei 20 000 euron alarajan vuoksi perittäisi.

Lisäksi on hyvä huomioida se, että keskiverto perinnön saaja on kuusikymppinen, suurituloisimpaan tulokymmennykseen kuuluva henkilö, eli heillä on jo ennestään varallisuutta ja tarve perinnölle ei ehkä ole niin suuri.
 
vierailija
Perintö on käytännössä vastikkeetonta rahaa. Perintövero on muutenkin rintaperilliselle todella pieni. Suurin osa perinnöstä yli 81% tulee suoraan uudelle perijälle, ja verokikkailuja on paljon lahjoittamisen sun muiden temppujen kautta, jolloin perinnöstä vieläkin valtavampi osa jää perijälle.

Tottakai on olemassa rajatapaus ja pari joissa jokin laki voi tuntua kohtuuttomammalta, mutta suurimmassa osassa tapauksia perintöveron toimii yhteiskunnan eteenpäin liikuttamisen puolesta.

Hiljattain HS oli taloustieteen professori Gabriel Zuchmanin haastattelu. Sitä lainatakseni:

"Progressiivinen ansiotuloverotus täydennettynä kaikista rikkaimpien kahden prosentin varallisuusverolla ja progressiivinen perintöverotus ovat tärkeimmät. Progressiivista perintöveroa tarvitaan jo pelkästään meritokraattisista syistä.”

Niin äärimmäisen totta joka sana. Varallisuuden keskittyminen on tosiaan vaarallista ihan demokratian suojelemiseksi. Miljoonilla voi taivuttaa yhteiskuntia, miljardeilla vääntää niitä suuntaan jos toiseen, riippumatta yleisestä hyvästä.

Etenkin peritty jättiomaisuus ei ole meritokraattista, vaan erityisen haitallista terveelle kilpailulle ja meritokratialle. Paljon parempi että ihmisille ei jaeta miljoonia tai satoja miljoonia vastikkeetonta rahaa. Tämä on negatiivinen kannustin tehdä rakentavaa työtä.
 

Yhteistyössä