Suomen taantuma jatkuu, vielä hetki niin ollaan Lamassa. Onneksi duunari kantaa vastuun ja palkat tippuu lujaa

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
HS: Suomen talouden valopilkku hiipuu

Palkkasumma kääntyi huhtikuussa laskuun ensimmäistä kertaa sitten koronataantumaan.


Suomen työllisyysaste on laskenut jo vuoden päivät.

Yritysten rekrytointia ennakoivat suhdannebarometrit ovat heikolla tasolla.

Koko talouden palkkasumma laski huhtikuussa ja erityisesti rakentamisen työllisyys heikkeni.

Työmarkkinatilanteen odotetaan parantuvan (taas kerran) ensi vuonna talouden elpymisen myötä.

SUOMEN talouden valopilkku on pitkään ollut varsin vakaana pysynyt työllisyys, mutta nyt merkit viittaavat työllisyyden heikkenemiseen.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendi on hivuttautunut hiljalleen alaspäin jo vuoden päivät, vaikka työllisyys on yhä vahva suhteessa taloutta toissa vuoden loppupuolelta vaivanneeseen heiveröiseen talouskasvuun.

TYÖLLISYYDEN heikkenemisen varmana merkkinä pidetty koko talouden palkkasumma laski huhtikuussa ensimmäistä kertaa sitten koronataantumaan. Laskutahti kiihtyi toukokuussa, kertoi Tilastokeskus perjantaina.

Palkkasummaa vetää alaspäin yksityisen sektorin ja erityisesti rakentamisen työllisyyden heikkeneminen.

Palkkasumma väheni toukokuussa melkein kaikilla yksityisen sektorin päätoimialoilla ja kokonaisuudessaan yksityisellä sektorilla 2,3 prosenttia. Rakentamisen toimialalla summaan tuli takapakkia yli 13 prosenttia.


Että sellainen oikeiston talousihme taas, taattua ja tuttua laatua.
 
vierailija
150 000 miinuksella oleva työllisyystavoite kertoo kaiken oleellisen kuten myös VM:n ennusten valtiovelan noususta OrpoPurran kauden loppuun mennessä 212 mrd euroon eli yli 60 mrd euroa lisää velkaa SE.
 
vierailija
Miksiköhän oikeistomedian ja oikeistoekonomistien ennusteet olivat Marinin kaudella aina toteutunutta huonommat ja nyt hehkutetaan koko ajan parempaa mitä toteutuu
Aina saavat aikaiseksi jonkin positiivisen katteettoman ennusteen. Samallahan kuitenkin indikaattorit enteilevät työttömyyden yhä pahenevan ja talouden optimistisinkin arvio on, että kääntyisi nousuun sitten ensi vuonna. Ihan kuten sen piti tänäkin vuonna, ensin alkuvuodesta, sitten kesällä, sitten loppuvuodesta.

Muuallahan on kasvanut jo tovin. Orpon hallitus tekee kaikkensa tukahduttaakseen kaikki mahdollisuudet kasvuun. Siellähän muutama jysäys on odottamassakin, että kierrettä saataisiin pahennettua syksystä sitten taas.

Ja pian se on kai laskettava, miten rahat riittävät, kun lapselliset kasvuennusteet eivät toteutuneetkaan.
 
vierailija
Suomi on pieni maa ja meillä on kapea vientiteollisuuspohja. Kotimarkkinat ovat pienet mutta tärkeät. Tämän hetken talouspolitiikka heikentää pieni- ja keskituloisten ostovoimaa. Kun tähän lisätään vielä hallituksen leikkauspolitiikka ostovoima heikkenee entisestään. Tämä näky yritysten työllistämishalukkuudessa negatiivisesti. Oikeisto ajattelee yksinkertaisen ideologisesti, että työttömät makaavat laiskuuttaan kotona, työpaikkoja on riittävästi, ihmisillä on kaikista leikkauksista ja inflaatiosta huolimatta rahaa käytettävänä. Lama tulee pitkittymään Suomessa oikeiston omilla toimilla.
 
vierailija
Miten tämä on edes mahdollista? Purran hallitushan lupasi 100 000 työpaikkaa lisää, kun kurjistetaan työttömien ja pienituloisten elämää. Vai eikö uudet työpaikat synnykään niin?
 
vierailija
Aivan tuha haaveilla työllisyyden kasvusta niin kauan kun hallituksella on tuo älyvapaa leikkauslinja.
300 euron suojaosuuden poisto tarkoittaa sitä että ne osa-aikatyöläiset ketkä tekivät pikkuisen keikkatöitä ilman että koko talous meni sekaisin eivät enää tee keikkaa.
En ymmärrä millä nämä päättäjät ajattelevat.
Eivät millään.
 
vierailija
Britannia on esimerkki siitä mitä tapahtuu kun yhteiskunta väistyy vastuun kantamisesta. Tämä on ollut oikeistolaista politiikkaa joka on ajanut karille. Tämä taas ei uppoa oikeiston päänuppeihin.
 
vierailija
Köyhät maksavat rikkaille vuokra-asunnoissa, ruokakaupassa, vaatekaupassa, aina toteuttaessaan yksityistä kulutusta mitä nyt on tehty heille haastavammaksi, ja kas kummaa talous sakkaa. Rikkaat nyt vaan eivät likimainkaan riitä ylläpitämään maan talouskasvua, sillä rikkaat kuluttavat paljon alle tulojensa. Rikkaille annettu lisäraha menee kansantalouden kannalta hukkaan, ellei se mahdollisesti joskus viiveellä päädy investoinniksi samaan kansantalouteen. Tällä hetkellä näin ei tapahdu, sillä köyhiltä leikkaaminen ja palkansaajien tulonsaannin heikentäminen poistavat edellytyksiä kulutuskyvyltä. Arvonlisäveroa korotettiin, ja se on luonteeltaan regressiivinen vaikuttaessaan suurempaan osaan köyhempien kulutuskäyttäytymistä, kuin rikkaiden. Siinä vain muutama efekti, toki myös pääomaveron toiminnallinen regressiivisyys ja yksityisen hoidon lisärahan painottuminen rikkaille vaikuttavat.

Olen suuressa osassa näitä itse nettohyötyjä, mutta kansantalouden kokonaisuuden kannalta hallituksen politiikka on syvästi vahingollista. Leikkaukset opiskelijoilta ovat ehkä kaikkein typerimpiä ja lyhytnäköisimpiä. Mutta hallituksemme on toistaiseksi lähinnä estänyt kansantalouden kasvua. Ei siis ihme, että talous supistuu. Kenties korkojen lasku, joka ei liity mitenkään hallituksen toimintaan, pelastaa pahemmilta vahingoilta. Mutta on hyvä muistaa jo nyt, että korkojen lasku ei liity Suomen hallitukseen, eikä sen vaikutus ole hallituksen ansiota.
 
vierailija
Satonen "vaahtosi" kuinka toimet hänen alaisuudessa tuovat 100 000 lisätyöpaikkaa, nyt on tullut tilalle hiljaisuus ja 60 000 työtöntä lisää, menikö Satosen ja muun hallituksen mielestä ihan putkeen? Eikö kaikki työelämän heikennykset lisänneetkän työpaikkoja?
 
vierailija
Nykyinen hallitus on saanut selkävoiton AY-liikkeestä ja pienyrittäjien kyselytutkimuksessa tuli aiemmin ilmi, että noin 60 000 uutta työpaikkaa syntyy jos irtisanominen on helpompaa -nyt on, puuttuu vain ne työpaikat. Samoin hallituksen lupaamat 100 000 + laman viemät 50 000. Vaan eihän se olekaan tyhmä joka lupaa vaan se joka äänestää.
 
vierailija
Suomalainen poliitikko kuvittelee että kun otetaan otetaan köyhiltä ja annetaan rikkaille niin talous kasvaa vaikka tämä on todistettu viimeisen 100v aikana useita kertoja toimimattomaksi yhtälöksi.
 
vierailija
Perusoikeistolainen hallitus puhuu yhtä ja tekee toista.

Kun köyhiltä siirretään rahaa rikkaille, se raha ei jää Suomeen. Rikkaat siirtävät rahansa ulkomaisiin osakkeisiin. Koska he tietävät, että näillä hallituksen eväillä Suomi jumittaa.

Ja kun rahan liike Suomessa hidastuu, vähenee työn tarve.

Mutta, mikä hallituspuolueille tärkeintä, rikkaat rikastuvat.
 
vierailija
Orpon-Purran hallituksen kunnianhimoisena tavoitteena oli parantaa työllisyyttä 100 000 henkilöllä tällä vaalikaudella. Toistaiseksi on työllisten määrä vain vähentynyt ja nyt ollaan tuota tavoitetta jäjessä ainakin 150 000-160 000 henkilön verran.

Oikeistohallituksen rajut leikkaukset työllisyysturvaan sekä sosiaalietuuksiin yhdistettynä arvonlisäveron 1,5% -yksikön korotukseen 1.9.2024 alkaen painavat talouskehitystä yhä vain huonompaan suuntaan.

Onkohan nyt niin, että hallitus saa vielä aikaiseksi itseaiheutetun lamankin kaiken muun hyvän päälle?

Tällöin syntyy itseään vahvistava kierre pohjalle, kun verotulojen hiipuessa huonon taloustilanteen ja heikkenevän työllisyyden johdosta pitää tehdä lisää leikkauksia ja veronkorotuksia, jotka antavat taantumalle siivet.
 
vierailija
Englannissa 16 vuoden piina ja ongelmat ratkaistiin heittämällä konservatiivit (oikeisto) pihalle ja valitsemalla Labor Party (vastaa Suomen Demareita) valtaan.

Kuinka syvälle Suomen pitää vielä ajautua että nykyisestä oikeistohallituksesta päästään eroon aiheuttamasta enempää vahinkoa?
 
vierailija
Perusoikeistolainen hallitus puhuu yhtä ja tekee toista.

Kun köyhiltä siirretään rahaa rikkaille, se raha ei jää Suomeen. Rikkaat siirtävät rahansa ulkomaisiin osakkeisiin. Koska he tietävät, että näillä hallituksen eväillä Suomi jumittaa.

Ja kun rahan liike Suomessa hidastuu, vähenee työn tarve.

Mutta, mikä hallituspuolueille tärkeintä, rikkaat rikastuvat.
Nyt hyvinvointialueet ottavat velkaa, et voivat hankkia annosjakelijoita ja maksaa päälliköiden palkkoja
 

Yhteistyössä