vierailija
Halpisöljy hakkaa kalliin oliiviöljyn – Professori: ”Parempi rasvakoostumus”
Rypsiöljy on terveyden kannalta ajateltuna pikkuisen terveellisempi vaihtoehto kuin oliiviöljy.
– Ei ole lainkaan terveyden kannalta huono vaihtoehto siirtyä rypsi- tai rapsiöljyyn, toteaa ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.
Kasviöljyjen erikoisversioiden hinnat voivat olla useita kymmeniä euroja litralta.
Rypsiöljy parempi
Oliiviöljy ja rypsiöljy ovat Schwabin mukaan erinomaisia kasviöljyjä terveyden kannalta katsottuna, mutta rypsiöljy vielä jossain määrin parempi.
– Rypsiöljyssä on vielä parempi rasvakoostumus kuin oliiviöljyssä, sillä rypsiöljy sisältää molempia kahdesta välttämättömästä rasvahaposta, oliiviöljy käytännössä vain toista näistä, Schwab kertoo.
Oliiviöljyssä ei käytännössä ole omega-3-sarjan välttämätöntä alfalinoleenihappoa.
Terveyden kannalta ei ole merkittävää eroa sillä, onko kasviöljy kylmäpuristettua vai ei.
– Kylmäpuristus ei juurikaan vaikuta öljyn rasvakoostumukseen *), mutta se vaikuttaa makuun, väriin ja tuoksuun. Jos kaipaa voimakkaampaa makua, voi valita kylmäpuristetun vaihtoehdon, Schwab toteaa.
IL
Varsinkin tämä, koska kuumapuristus tuhoaa laatua *)
Rypsiöljy on terveyden kannalta ajateltuna pikkuisen terveellisempi vaihtoehto kuin oliiviöljy.
– Ei ole lainkaan terveyden kannalta huono vaihtoehto siirtyä rypsi- tai rapsiöljyyn, toteaa ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.
Kasviöljyjen erikoisversioiden hinnat voivat olla useita kymmeniä euroja litralta.
Rypsiöljy parempi
Oliiviöljy ja rypsiöljy ovat Schwabin mukaan erinomaisia kasviöljyjä terveyden kannalta katsottuna, mutta rypsiöljy vielä jossain määrin parempi.
– Rypsiöljyssä on vielä parempi rasvakoostumus kuin oliiviöljyssä, sillä rypsiöljy sisältää molempia kahdesta välttämättömästä rasvahaposta, oliiviöljy käytännössä vain toista näistä, Schwab kertoo.
Oliiviöljyssä ei käytännössä ole omega-3-sarjan välttämätöntä alfalinoleenihappoa.
Terveyden kannalta ei ole merkittävää eroa sillä, onko kasviöljy kylmäpuristettua vai ei.
– Kylmäpuristus ei juurikaan vaikuta öljyn rasvakoostumukseen *), mutta se vaikuttaa makuun, väriin ja tuoksuun. Jos kaipaa voimakkaampaa makua, voi valita kylmäpuristetun vaihtoehdon, Schwab toteaa.
IL
Varsinkin tämä, koska kuumapuristus tuhoaa laatua *)