Verkkokalastuksen kieltäminen Saimaalla saimaannorpan levinneisyysalueilla heinäkuun loppuun saakka

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Saimaannorppa on kuolemassa sukupuuttoon ja verkkoon hukkuminen on hidas ja kivuliuas kuolema.
Uhanalaisuusluokituksena on erittäin uhanalainen. Vaikkei sukupuutto ehkä ihan suoriltaan uhkaa, niin wikipediassa mainittuna: "Vaikka lukumäärä on viime vuodet ollut kasvussa, määrä on edelleen niin pieni, että satunnaisvaihtelu voi romahduttaa kannan."
Se on selvää, että jokainen verkkoon menevä norppa on turha ja lisääntymiskykyisiä naaraita on vain noin 120.
 
vierailija
Itsekkäiltä ihmisiltä menee rakentavat uudet ratkaisutkin ohi

Kalastusta ei tarvitse Saimaalla lopettaa, kunhan se tehdään norppia vaarantamatta. Norppaturvallisia kalastusvälineitä ovat tiettyjen rysien lisäksi tiukkanieluiset katiskat
Juuri näin. Esimerkiksi norppaturvallisia katiskoita on tarjolla eli jos vapaa-ajalla haluaa Saimaalla kalastaa mutta aika ei riitä vapavälinein kalastukseen, niin nämä ovat erinomainen vaihtoehto.
 
vierailija
Mahtava esimerkki kaupallisen kalastajan omaehtoisesta lopettamisesta norppia ajatellen.



Saimaan luonnon ja saimaannorpan hyvinvointi on saanut Kontisen ajatuksissa entistä enemmän painoarvoa. Saimaannorppa pitää suojella, se on hänen mielestään selvä asia. Verkkokalastuksesta luopuminen edesauttaa konkreettisesti tätä tavoitetta.
”Kyllä verkkokalastus pitää saada Saimaalla jotenkin kuriin. Norppaturvallista verkkoa ei ole. Ei edes muikkuverkko ole turvallinen, sekin nähtiin juhannuksen jälkeen taas kerran. Eikä ankkuroitu verkko. Miksi meille uskotellaan, että näin olisi?”
Kontinen on huolissaan myös laajemmin Saimaan ja saimaannorpan hyvinvoinnista. Esimerkiksi metelöivät ja kaahaavat veneet ja vesijetit eivät saa häneltä ymmärrystä.
”Kyllä ne ihan varmasti häiritsevät myös norppia, vaikka kesällä norppa ei olekaan niin arka kuin talvella ja keväällä.”
Mutta kalastus, se on Kontiselle edelleen tärkeä elämäntapa ja osa-aikainen elinkeino. Hän kalastaa nyt Sulkavan puolella.
”Olin juuri nuotalla. Lisäksi käytän norppaturvallisia katiskoita. Juha Taskisen neuvojen mukaisesti olen tehnyt Kivikankaan rysistä norppaturvallisia lisäämällä niihin kalterit, jotta norppa ei pääse uimaan niihin sisään. Näillä saan hyvin tuoretta kalaa myös myyntiin. Ja saimaannorppa, se ei ainakaan minun pyydyksiini nyt jää.”
 
vierailija
1600 kannatusta todennäköisesti rikkoutuu tänään. Mitä enempi kannatuksia, niin sitä enempi tämä myös kiinnittää huomiota suoraan tuolla kansalaisaloitteet-palvelussa kun ihmiset selaa eri aloitteita.
 
vierailija
Aloitteen takana näyttää olevan


Heli Järvinen Savonlinna

Juha Taskinen Savonlinna

Saimi Hoyer Savonlinna



Tommi Korpela Helsinki


Kari Hietalahti Helsinki



Aku Hirviniemi Riihimäki


Janne Neuvonen Savonlinna
 
vierailija
Voihan sitä kalastaa vaikka mato-ongellla, mutta saalismäärät putoavat rajusti eli kalastuksesta tulee kannattamatonta.
Valikoimissa Saimaalle ovat mm. norppaturvalliset katiskat ja rysät.
 
vierailija
Taskiselta hyvä huomio myös järvilohien suhteen:

”Käyn ne kokemassa viiden päivän välein”, Taskinen kertoo. ”Mutta jos myrsky estää kokemisen, ei se haittaa vaikka menisi yli viikko. Kalat säilyvät elävinä, ja voin valikoida mitkä kalat otan. Huippuhetkiä on ollut, kun olen voinut vapauttaa järvilohia. Verkoissa ne olisivat kuolleet.”

Saimaan lohikaloistahan löytyy statukseltaan erittäin uhanalainen järvitaimen, äärimmäisen uhanalainen järvilohi, äärimmäisen uhanalainen saimaannieriä ja vaarantunut harjus.
https://www.ely-keskus.fi/web/saimaan-uhanalaiset-lohikalat
 
vierailija
Mutta ei ole heidän elinkeinonsa. Miksi siis tappaa huvikseen norppia, jos on parempiakin tapoja kalastaa? Niin, etteivät norpat koe kivuliasta hukkumista, ja pakokauhun vallassa eivät pääse verkoista irti.

No mökkiläiset syö kalaansa suurella ruokahalulla.
Silloin erittäin harvoin kun verkkoon tarttuu norppa on kyse tahattomasta vahingosta.

Ja ei ole oikein parempia tapoja kalastaa kuin mitä verkot ovat. Ne vaihtoehdot tuottavat paljon pienempiä saaliita, eli hommasta menee pitkälti merkitys.
 

Yhteistyössä