Saataisiinko uusi julkinen yhteiskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
Potut jääkaapissa? Käääääääääk!
Brittien ruokaviraston mukaan perunoita ei tulisi säilyttää jääkaapissa.
– Kun perunoita säilyttää jääkaapissa, niiden tärkkelys muuttuu sokeriksi. Kun perunat sitten kypsentää, nämä sokerit yhdistyvät aminohappo aspargiiniin ja tuottavat haitalliseksi uskottua kemikaalia nimeltä akryyliamidi, FSA:sta todetaan.
Liian kylmissä olosuhteissa peruna alkaa siis tuottamaan nopeammin tärkkelystä, mikä puolestaan johtaa suurempaan akryyliamiipitoisuuteen perunaa kypsentäessä.
Suomen ruokaviraston mukaan akryyliamidia voi muodostua elintarvikkeisiin niiden valmistuksen yhteydessä, kun tärkkelyspitoisia elintarvikkeita friteerataan, paistetaan uunissa tai rasvassa tai paahdetaan korkeissa lämpötiloissa. Ruokaviraston mukaan keittämisen ei ole todettu lisäävän elintarvikkeen akryyliamidipitoisuutta.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on arvioinut akryyliamidialtistuksen merkitystä kuluttajien terveyteen. Arvion mukaan elintarvikkeissa esiintyvä akryyliamidi saattaa lisätä kuluttajien riskiä sairastua syöpään. Ravinnon kautta saadun akryyliamidin yhteys ihmisten sairastumisiin on kuitenkin epäselvä eikä suoraa yhteyttä näiden välillä ole todettu.
Suurimmat akryyliamidipitoisuudet on havaittu perunatuotteissa, kuten perunalastuissa tai ranskanperunoissa, viljatuotteissa, kuten näkkileivissä, kekseissä tai aamiaismuroissa ja kahvissa.
Ruokaviraston mukaan suomalaiset aikuiset altistuvat akryyliamidille eniten kahvin, ruisleivän ja tärkkelyspitoiden laatikkoruokien kautta. Lapsille merkittävimmt akryyliamidin lähteet ovat niin ikään laatikkoruoat sekä keksit, sipsit sekä muut paistetut perunat. Ruokien akryyliamidipitoisuuksia voi kotikeittiössä vähentää välttelemällä liian tummiksi paistettuja tuotteita. Kärähtäneet ranskanperunat kannattaa siis jättää syömättä.
Perunan oikea säilytyspaikka?


Missä perunaa tulisi sitten säilyttää, jos ei jääkaapissa? Ihanteellisin paikka potulle olisi tietysti perunakellari tai kylmäkaappi. Peruna pitää viileästä ja pimeästä. Huoneenlämpöön pottuja ei kannata jättää pitkäksi aikaa, sillä lämmössä peruna säilyy vain muutaman päivän. Jos perunoita säilytetään liian lämpimässä, ne pehmenevät, kuivuvat ja alkavat itää.
Jos viileää perunakellaria ei ole, paras säilytyslämpötila perunalle on +4–6 astetta eli jääkaapin kasvislokero. On kuitenkin muistettava, että jääkaapin on oltava puhdas, eikä siellä saa olla homehtuneita ruoka-aineita pilaannuttamassa ilmaa. Kasvikset, vihannekset ja juurekset eivät myöskään saa koskettaa jääkaapin seiniä. Jääkaappi jäädyttää ja sulattaa itse itseään, ja seinien kanssa kosketuksissa olevat syyssadon vitamiinipommit voivat jäätyä ja pilaantua.
 
Mäpä laitan tänään illalla myöhään ISON padan karjalanpaistia uuniin ja annan olla yön yli! Oih, voin jo haistaa sen ihanan tuoksun mikä lauvvantai aamuna leijailee.

Keitinpottujen sijaan teen vaihteeks KUNNON pottumuussin, eli potun kaveriks runsaasti Valion meijjerivoita ja täysmaitoa!
Sitten vielä perus sawatti kylkeen ni vot vot!😋

Iso porukka tulossa sunnuntaina kahtomaan Leijonien mitalitaistoa ni saapahan hekin huutaa mahat täynnä!❤🤩

Mitä teillä syyään?
 
  • Vau!
Reactions: Elena777
Mäpä laitan tänään illalla myöhään ISON padan karjalanpaistia uuniin ja annan olla yön yli! Oih, voin jo haistaa sen ihanan tuoksun mikä lauvvantai aamuna leijailee.

Keitinpottujen sijaan teen vaihteeks KUNNON pottumuussin, eli potun kaveriks runsaasti Valion meijjerivoita ja täysmaitoa!
Sitten vielä perus sawatti kylkeen ni vot vot!

Iso porukka tulossa sunnuntaina kahtomaan Leijonien mitalitaistoa ni saapahan hekin huutaa mahat täynnä!

Mitä teillä syyään?
Eilen valmistunutta kaalilootaa
 
Mitenköhän saisi huijattua päätään?


Siis ku vaiks toi kebab. Kun ajattelee kaebabia, niin hinon kohteena ovat ne ravaiset, mausteiset lihakerrokset. Ja mulla toki jogurttisoosikin mut kuitenkin.

Ku siitä haukkaa jokusen kerran, on maku koettu ja loppu on sitä samaa makua ja siis tylsä

Ku taas haukkaa rullaa joka on ylempänä kuvassa, saa suuhunsa joka puraisulla jotain tuista, rasvaista, lihaisaa ja raikasta ja vähintään joka toinen puraisu maistuu erilaiselta. Ja tekee mieli haukata aina uudestaan uutta elämystä tavoitellen.


Miks sit kuitenkin, ku alkaa tulla nälkä, mielessä kummittelee vain se rasvainen, lihaisa?

Joojoo, evoluutio. Mut on sitä monesta muustakin evoluution aiheuttamasta irti päästy. en pekkää ukkosta, en tulta, en koiria, en käärmeitä...
 
Mietittiin tässä kun katellaan näitä pariluisteluja töiden lomassa, että miks ei oo kolmiluisteluja!😁

Siinä sais hienoja koreografioita: kelmeä kolmas pyörä, kimppakiva, kolmiodraama, sandwitsi, kolme iloista rosvoa, kolme pientä porsasta, kolme pukkia etc…🤓
 

Yhteistyössä