Pakotetaanko meidät kasvissyöjiksi

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Suosittelen käymään ruokakaupan hevi-osastolla uudestaan. Peston saa tehtyä suomalaisesta basilikasta ja valkosipulista sekä juustosta, samba oelekiin tarvitset vain suomalaista chiliä, etikkaa, sokeria, currytahnaan chilin lisäksi sipuli, valkosipuli ja inkivääri - sitäkin kasvaa Suomessa. Kapeakatseiset ennakkoluulot eivät toimi tässä keskustelussa.

Ja muuten, soijaa ja lisäaineita niitä vasta suomalaisista lähellä tuotetuista lihajaloteista löytyykin. Suosittelen tutkimaan ainesosaluettelon, ennen tekopyhäksi ryhtymistä.
Oletko psykoosissa?
 
Googletin sit vegaanisia pääruokasalaatteja, koska salaattihan on usein vain lisuke.
Jestas mikä ainesosaluettelo ekassa hakutuloksessa! Osa tietty toistuu useamman kerran, kuten suola. Mut silti.

PAAHDETTU GNOCCHI-PAPUSALAATTI
noin 4 annosta

pikamarinoitu punasipuli

  • 1 punasipuli
  • 1 rkl sokeria
  • 3 rkl punaviinietikkaa
  • 1/4 tl suolaa
Paahdetut vihreä pavut

  • 300 g tuoreita vihreitä papuja
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
Saksanpähkinäpesto

  • 50 g saksanpähkinöitä
  • 1 pieni ruukku basilikaa
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 valkosipulinkynsi
  • oliiviöljyä
  • suolaa
Muut aineet

  • 500 g perunagnoccheja
  • 1/2 ruukku tammenlehtisalaattia
  • 250 g keltaisia kirsikkatomaatteja
  • tuoreita basilikanlehtiä
 
Lähiruoka-eko-Pertin menyy:

Jauhelihapihvit
-naudan jauhelihaa naapurin tilamyynnistä, pihaton naudat laiduntaneet runsaasti
-sipulia omasta kasvimaasta
-suolaa
-mustapippuria

Muusi
-perunaa naapurin tai omasta maasta
-maitoa naapurin tilalta
-voita
-suolaa

Salaatti
-kurkkua, tomaattia, herneenversoja/mansikoita (läheltä tuotettuna/omasta kasvihuoneesta)
 
vierailija
Lähiruoka-eko-Pertin menyy:

Jauhelihapihvit
-naudan jauhelihaa naapurin tilamyynnistä, pihaton naudat laiduntaneet runsaasti
-sipulia omasta kasvimaasta
-suolaa
-mustapippuria

Muusi
-perunaa naapurin tai omasta maasta
-maitoa naapurin tilalta
-voita
-suolaa

Salaatti
-kurkkua, tomaattia, herneenversoja/mansikoita (läheltä tuotettuna/omasta kasvihuoneesta)
Eli kasvissyöjän salaatinlehti kasvaa ihan eri tavalla kuin Pertin?
 
vierailija
Totta kai lehdissä on uusia ja erilaisia reseptejä uusilla ainesosilla. On siellä myös lihalle uusia reseptejä eikä pelkkää jauhelihakastiketta ja karjalanpaistiohjeita
 
vierailija
Suosittelen käymään ruokakaupan hevi-osastolla uudestaan. Peston saa tehtyä suomalaisesta basilikasta ja valkosipulista sekä juustosta, samba oelekiin tarvitset vain suomalaista chiliä, etikkaa, sokeria, currytahnaan chilin lisäksi sipuli, valkosipuli ja inkivääri - sitäkin kasvaa Suomessa. Kapeakatseiset ennakkoluulot eivät toimi tässä keskustelussa.

Ja muuten, soijaa ja lisäaineita niitä vasta suomalaisista lähellä tuotetuista lihajaloteista löytyykin. Suosittelen tutkimaan ainesosaluettelon, ennen tekopyhäksi ryhtymistä.
(y)
 
No kyllä nykyään monesti salaatteja syödään ihan kokonaisena ateriana eikä vain lisukkeena. Ehkei siellä Pertin pellonlaidalla, mutta muualla.
Niin...siis pointtini oli että kun siirrytään pääruokasalaatteihin niin niissä vasta ainesosien viidakkoa riittää. Koska on pakko saada täyttävä ja jollekin maistuvakin salaatti.

Pertin pihvi on aika täyttävä...(y)
 
Tää on 4.googlehaun tulos vegaanisista pääruokasalaateista, välissä oli 2 jopa vain 8-10 ainesosan salaattia.

Täähän on pitkä ku näläkävuosi...tofu? Miso? Soba? Soijakastike?

Pertti, auta meitä!

SOBANUUDELISALAATTI
2-3 annosta

PAISTETTU TOFU
  • 1 pkt / 270 g hampputofua (Jalotofu)
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 tl vaaleaa misotahnaa
  • 1 tl japanilaista soijakastiketta
  • 1 tl vaahtera- tai agavesiirappia
SALAATTI
  • 150 g sobanuudeleita
  • vettä ja suolaa keittämiseen
  • 1 pieni parsakaali
  • 2 kevätsipulia
  • 2 rkl suolattuja maapähkinöitä
  • tuoretta korianteria
KASTIKE
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 limen mehu
  • 1 rkl japanilaista soijakastiketta
  • 1 rkl vaahtera- tai agavesiirappia
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 tl vaaleaa misotahnaa
 
Tää on 4.googlehaun tulos vegaanisista pääruokasalaateista, välissä oli 2 jopa vain 8-10 ainesosan salaattia.

Täähän on pitkä ku näläkävuosi...tofu? Miso? Soba? Soijakastike?

Pertti, auta meitä!

SOBANUUDELISALAATTI
2-3 annosta

PAISTETTU TOFU
  • 1 pkt / 270 g hampputofua (Jalotofu)
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 tl vaaleaa misotahnaa
  • 1 tl japanilaista soijakastiketta
  • 1 tl vaahtera- tai agavesiirappia
SALAATTI
  • 150 g sobanuudeleita
  • vettä ja suolaa keittämiseen
  • 1 pieni parsakaali
  • 2 kevätsipulia
  • 2 rkl suolattuja maapähkinöitä
  • tuoretta korianteria
KASTIKE
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 limen mehu
  • 1 rkl japanilaista soijakastiketta
  • 1 rkl vaahtera- tai agavesiirappia
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 tl vaaleaa misotahnaa
Lähinnä tuontitavaraa, kun ilmastonmuutoksen estämiseksi pitäisi suosia lähellä tuotettua ja mahdollisimman vähän kuljetettavia elintarvikkeita. Myös kotimaisen ruokatuotannon suosiminen on taloudellisesti järkevää.
 
  • Tykkää
Reactions: Echo
Kotimainen lähiruoka pilaa lähistöltä pohjavedetkin, ei sitä jos ei ole luomua.
Ulkomainen ruoka pilaa lähtömaassaan yhtä lailla. Lisäksi monet tuon listan tuotteista on köyhistä maista, jolloin länsimaihin raahattu ruoka on pois oman kansan ruoantuotannosta. Lisäksi ruokatuotannossa voidaan käyttää lapsityövoimaa.
 
  • Tykkää
Reactions: Echo
vierailija
Ulkomainen ruoka pilaa lähtömaassaan yhtä lailla. Lisäksi monet tuon listan tuotteista on köyhistä maista, jolloin länsimaihin raahattu ruoka on pois oman kansan ruoantuotannosta. Lisäksi ruokatuotannossa voidaan käyttää lapsityövoimaa.
Niin on. Mulle riittää omakasvattamat luomupersiljat ja suklaapiparmintut. Mut luomulihaa täytyy erikseen tilata silloin, kun pakasteessa alkaa olla tilaa. Ei ole aina kaupoissa.
 
Ulkomainen ruoka pilaa lähtömaassaan yhtä lailla. Lisäksi monet tuon listan tuotteista on köyhistä maista, jolloin länsimaihin raahattu ruoka on pois oman kansan ruoantuotannosta. Lisäksi ruokatuotannossa voidaan käyttää lapsityövoimaa.
Epsanjalaiset tomaatit tai mansikat on todennäköisesti ihmiskaupan uhrien keräämiä...en sano etteikö Suomessakin ois ihmiskauppaa, on Lapissa ja Närpiössä, mut vähemmän.
 
  • Tykkää
Reactions: Palstapesu
Epsanjalaiset tomaatit tai mansikat on todennäköisesti ihmiskaupan uhrien keräämiä...en sano etteikö Suomessakin ois ihmiskauppaa, on Lapissa ja Närpiössä, mut vähemmän.
Ihmiskaupasta jää tosiaan todennäköisemmin kiinni Suomessa kuin Espanjassa, jossa tuo siirtolaisten hedelmien ja kasvisten keräily on ikään kuin maan tapa.
 
  • Tykkää
Reactions: Echo
vierailija
Tämän taisi palstapersu jo sanoakin, mutta kun salaatti tai vastaava viherpiipero on pääruoka, niin se ei riitä kun on pilkottua tomaattia ja kurkkua. Se ihmisen tarvitsema proteiini ja muu vatsaa täyttävä aines sitten yleensä tuodaankin jostain indokiinasta.

Ei se niin mene, että kun lihapullat jätetään lautaselta, niin niitä ei korvata muulla kuin lehtikaalilla ja tomaatilla. Ei tietenkään. Se proteiini pitää jostain saada. Aika usein se on jokin trendikäs proteiinipitoinen heppeliherne nigaraguan pelloilta. Aika harvoin kuulee vaikkapa kalaa syövän kasvissyöjän kertoneen, että meni kiskomaan ns. roskakalaa, eli särkeä säynävän-järvestä ja jauhaneen siitä mauttomia, mutta niin proteiinipitoisia kalapihvejä sen poisjätetyn jauhelihan tilalle. Ei. Kyllä se on juuri näitä jostain mahdollisimman kaukaa ja kauempaakin tuotuja eksoottisia hernepaputahnoja, joita sitten voi muka hyvällä omallatunnolla syödä.
 
  • Tykkää
Reactions: Echo
vierailija
Tämän taisi palstapersu jo sanoakin, mutta kun salaatti tai vastaava viherpiipero on pääruoka, niin se ei riitä kun on pilkottua tomaattia ja kurkkua. Se ihmisen tarvitsema proteiini ja muu vatsaa täyttävä aines sitten yleensä tuodaankin jostain indokiinasta.

Ei se niin mene, että kun lihapullat jätetään lautaselta, niin niitä ei korvata muulla kuin lehtikaalilla ja tomaatilla. Ei tietenkään. Se proteiini pitää jostain saada. Aika usein se on jokin trendikäs proteiinipitoinen heppeliherne nigaraguan pelloilta. Aika harvoin kuulee vaikkapa kalaa syövän kasvissyöjän kertoneen, että meni kiskomaan ns. roskakalaa, eli särkeä säynävän-järvestä ja jauhaneen siitä mauttomia, mutta niin proteiinipitoisia kalapihvejä sen poisjätetyn jauhelihan tilalle. Ei. Kyllä se on juuri näitä jostain mahdollisimman kaukaa ja kauempaakin tuotuja eksoottisia hernepaputahnoja, joita sitten voi muka hyvällä omallatunnolla syödä.
Kalaa syövä kasvissyöjä? Koska tämä oikein alkoi muuttua kun nykyään tuota oksymoronia kuulee aina vain useimmin. Että kasvissyöjä olisi sellainen, joka syö eläinkunnan tuotteita kasvistensa kanssa ja sitten vegaani syö vain kasviksia.

Kun silloin ennen vanhaan kun itse nämä termit opettelin se meni niin, että kasvissyöjä eli vegetaristi söi vain kasvisperäisiä ruokia ja vegaani taas vältti käyttämästä mitään eläinperäisiä tuotteita, esim. nahkakenkiä.
 
21 eri ruoka-ainetta...täytyy sanoa ituhippien puolustukseksi että ovat kärsivällistä porukkaa keittiössä. :eek:Mä varmaan pimahtaisin jonkun retiisin kohdalla...
Mitkähän hiilijalanjälki näiden rahdista on koitunu, ei nyt Kalliossa jokaiselta hipiltä tätä repertuaaria löydy yrttiruukusta....

VEGAANINEN JUUSTOSALAATTI
AINEKSET


1

nippu

lehtikaalia

1

parsakaali, keitettynä

1/2

kurkku, siivutettuna

1

kesäkurpita, suikaloituna

2

avokadoa, siivutettuna

2

porkkanaa, suikaloituna

10

retiisiä, siivutettuna

4

dl

basmatiriisiä, kypsennettyä

2

dl

kikherneitä, valutettuna

1

dl

kidneypapuja, valutettuna

2

dl

linssejä, valutettuna

2

punajuurta, raastettuna

500

g

Vege Plus -palajuustoa kuutioiksi leikattuna
Kastike

1

ruukku

thaibasilikaa

1

tl

valkosipulia, hienoksi raastettuna

1

tl

inkivääriä, hienoksi raastettuna

1

limen mehu

3/4

dl

oliiviöljyä

1

tl

hunajaa

1

tl

jalopenoa, hienonnettuna
Koristeluun

thaibasilikaa

seesaminsiemeniä
 

Yhteistyössä