Spekulointisi kaatuu joo siihen, että toisin kuin muissa labrakokeissa, dna-testissä pitää saada yhdistettyä kahden asiakkaan tiedot. Ja siihen eivät nykyiset järjestelmät pysty.Oletkohan nyt ihan tosissasi. Tehdäänpä tällainen ajatuskoe esimerkkinä. Käyt lääkärillä terveystarkastuksessa ja lääkäri toteaa, että verikokeet voisi ottaa. Hän kirjoittaa lähetteen laboratorioon. Lähete muuten menee sähköisesti. Käyt labrassa ja hoitaja ottaa verta. Veri menee analysoitavaksi. Testien tulokset menevät sähköisesti lääkärin tietoon. Myöhemmin näet ne Omakannasta.
Kaksi kysymystä: Mitä sille verelle tapahtui, joka sinusta otettiin? Jos lääkäri tilasi kolesterolitestin, lipidit ja verensokerin, voitko saada huumeseulan siitä näytteestä?
Jos samaa logiikkaa sovelletaan siihen isyystestiin, huomataan välittömästi ettei ole mitään syytä tallettaa ihmisen dna:ta mihinkään. Riittää kun tallennetaan testin tulos: sotu-x on sotu-y:n isä. Huomataan myös, että ei ole mitään syytä tehdä mitään muita testejä kuin isyyden määrittäminen. Jos sinulle tilataan kolesterolitesti, ei kukaan siellä labrassa ala huvikseen selvittää hiv-tartuntaa. Ja ennen kaikkea huomataan, että tällainen labrahomma on itse asiassa aika jokapäiväinen osa perusterveydenhoitoa. Tietojärjestelmineen kaikkineen. Ei todellakaan tarvitse keksiä pyörää uudestaan.