Horoskoopit kirkon katossa

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Hei!
Voiko joku fiksumpi kertoa miksi kirkon kattoon on maalattu horoskoopit?
Yritin kuuklata kun jäi häiritsemään, mutta en löydä vastausta.
Jotenkin itse olen kuvitellut ettei horoskoopit kristinuskoon liity. Ovatko merkit kuukausia vai siis häh?
 
Aqela
Kristinusko ja astrologia

Kristinuskolla ja astrologialla näytti olevan alusta pitäen jotakin yhteistä. Vanhassa testamentissa sanottiin jo, että Luoja on asettanut taivaankappaleet merkeiksi. Johannes Kastajalla oli opetuslapsia yhtä monta kuin kuukaudessa päiviä, nimittäin 29 miestä ja puolikasta vastaava nainen. Jeesuksella taas oli yhtä monta opetuslasta kuin Eläinradassa oli tähtimerkkejä. Kaiken lisäksi Raamatun kertomuksen mukaan uusi tähti oli ilmoittanut Jeesuksen syntymästä.

Jumalan äiti vastasi Neitsyen tähtikuviota, jolle babylonialaiset olivat aikaisemmin antaneet nimen Elonleikkaaja ja egyptiläiset Suuri Äiti. Kristinuskon kaudella Marian syntymäpäiväksi nimettiin 8.9., jolloin Neitsyen tähtikuvion sirppitähti tuli esiin auringon takaa ja Marian taivaaseen astumisen päiväksi säädettiin 15.8., jolloin sama tähti painui piiloon auringon taakse. Sen lisäksi Jeesuksen syntymäpäiväksi määrättiin 25.12., kun Konstantinus Suuri oli kohottanut kristinuskon Rooman valtakunnan valtionuskonnoksi. Tämä päivä oli aikaisemmin ollut talvipäivän seisauksen kunniaksi auringon juhlapäivä.

Kristillinen kirkko ei voinut kuitenkaan varauksetta hyväksyä tähdistä ennustamista, joka selitti ihmiselämän kohtaloineen pelkästään tähtien sijainnin seurauksiksi. Tällöin Jumalan tahto ei olisi enää ollut tutkimaton ja Jumalan teot olisivat olleet tähdille alistettuja. Armon kautta tapahtuva lunastus olisi silloin ollut sattumanvaraista eikä Jumalan tahdosta riippuvaa. Kukaan ei olisi enää ollut vastuussa itsestään, jos tähdet olisivat määränneet ihmisen luonteen ja teotkin. Siksi kristikunnan jumaluusoppineet taistelivat tähdistä ennustamista vastaan, mutta huonolla menestyksellä.

Arabialainen kulttuuri levisi 1100-luvulla Eurooppaan ja aiheutti kaikinpuolisen virkistyksen monilla tieteen aloilla. Silloin astrologiakin nousi uuteen kukoistukseen. Astronomia eli tähtitiede kehittyi voimakkaasti, kun astrologiaa varten pyrittiin laatimaan entistä tarkempia taulukoita tähtien asemien laskemiseksi eri ajankohtina.

Kristinusko joutui alistumaan astrologian edessä. Kirkko tyytyi siihen, että astrologia merkitsi tietoa tietyn kohtalon mahdollisuudesta, mutta ei sensijaan mitään pakottavaa ennustetta, joka olisi määrännyt ihmisen kohtaloista. Näin säilyi mahdollisuus vapaaseen tahtoon ja Jumalan armon kautta tapahtuvaan pelastukseen.

Astrologia levisi kuitenkin hyökyaallon tavoin kautta koko kristityn ja muunkin maailman. Kaikki toiminta sopeutettiin tähtien kulkuun. Kukaan arvostaan kiinni pitävä mies, olipa hän sitten hallitsija tai porvari, ei ryhtynyt mihinkään toimeen tutkimatta ensin tähtien asemaa tai kysymättä neuvoa astrologilta.
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/astrolog.html
 
vierailija
Jotenkin itse olen kuvitellut ettei horoskoopit kristinuskoon liity. Ovatko merkit kuukausia vai siis häh?
"...se pitä suurexi taiwan waldacunnas cudzuttaman" on lause, joka on ymmärretty / käännetty väärin. Niitähän ei kukaan enää pysty avaamaan niin kuin se aikoinaan on kirjoitettu ei varsinkaan käännöstekstistä!

Heikki Räisäsen kirjassa Korintti on mainittu niin monessa kohdassa, moneen kertaan. Mitralaisuuttakin selitetään - onhan kirjan nimikin "Mitä varhaiset kristityt uskoivat". sivulla 39:

"Stoalaiset, joista tunnetuimmat roomalaisajalla ovat Seneca, Epiktetos ja Marcus Aurelius, yhdistivät etiikan ja panteistisen maailmankuvan:

maailmassa kaikki on perimmältään yhtä. Kaiken läpäisevä ja kaikkea koossa pitävä voima on henki (pneuma), joka on olemukseltaan hienojakoista tulta. Henki ilmenee myös logoksena (<<järki>>,<<sana>>), joka säätelee sekä maailmankaikkeutta että ihmiselämää. Ihmisen ihanne on elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Kaikki ihmiset ovat periaatteessa yhdenvertaisia, koska jokaisessa on kipinä maailmanjärjestä. Sosiaaliset erot eivät ole tärkeitä. Viisas ihminen on sisäisesti vapaa; hän kykenee pitämään yhdentekevinä asioita, joihin ei voi vaikuttaa."

Jotakin yhteistä tietysti kaikissa uskonnoissa on, kun ne hallitsevat ihmisen mieltä niin voimakkaasti, mutta esimerkiksi pari päivää ennen pääsiäistä on täydenkuun aika, ei voi kuin ihmetellä, miten kuun liikeet täällä pohjoisen pimeydesä on voinut kadota, missä aurinkokin on hukassa pitkiä aikoja. Edellisen linkin takaa tämä teksti:

"Vuorokaudet on johdettu suoraan Auringon liikkeistä, mutta viikot ovat puolestaan ihmisen keksintöä. Niitä ei näe suoraan mistään luonnossa.

Viikko syntyi Mesopotamiassa, jossa lukua 7 pidettiin pyhänä lukuna.

Seitsemän esiintyi taivaalla kahdessa muodossa: liikkuvien valojen määrässä ja kuun kierron seitsemässä jaksossa.

Taivaalla oli huomattu olevan
seitsemän liikkuvaa valoa, vaikka muut olivat paikoillaan.

Nämä valot olivat Auringon ja Kuun lisäksi Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus.
Kaikkia planeettoja ei vielä tunnettu.

Kuu puolestaan muuttui seitsemän päivän jaksoissa: kuun ohuesta sirpistä kului seitsemän päivää puoleen kuuhun, siitä taas seitsemän päivän kuluttua oli täysikuu, josta jälleen seitsemän päivän kuluttua puolikuu ja tästä seitsemän päivän kuluttua kuu katosi näkyvistä. Tästä syystä Mesopotamiassa joka seitsemän päivä oli pyhä ja päivät nimettiin seitsemän liikkuvan taivaankappaleen mukaan.

Monissa sanoissa on yhä takana nämä merkitykset, esimerkiksi englannin sunnuntain (sunday) taustalla on Auringon päivä.
Maanantai on ollut Kuun päivä, tiistai Marsin, keskiviikko Merkuriuksen, torstai Jupiterin, perjantai Venuksen ja lauantai Saturnuksen päivä."
 
vierailija
En ole tehnyt tuota aloitusta, mutta vastaan silti. Aamulla katsottiin jlanpalvelusta, koska siellä oltiin tähtitornilla ja tuli hyvää asiaa siksi, kun se pastori tai vastaava oli ikänsä harrastanut tähtiä.
https://areena.yle.fi/1-4256409
Kauniin laulun jälkeen alkaa se. 45 min jälkeen, jos ei viitsi kokonaan katsoa.
 
vierailija
Eihän tuolla mitään horoskooppikuvia näy. Olipa omituinen provo. Vai ovatko kaikki muflonia/lammasta/pässiä muistuttavat kuvat horoskooppimerkkejä?

"Miksi meren saaressa Porin edustalla elää horroskooppimerkkejä?"
Ne sarvet noudattavat fibonaccikuviota, tiedät kyllä.
http://kulttuurikukoistaa.blogspot.com/2018/09/risto-isomaki-viiden-meren-kansa.html

Luepa tuo kirja, vaikka huviksesi ;)
Varmasti loppuu pian kaupoista(y)
 
vierailija
http://www.kustannushd.fi/kirjailijat-heikkila.htm
en ole lukenut, mutta hän kertoi tähdistä. Käyttävät sanaa "kohtaaminen", vaikka ne radat vain sivuavat toisensa, mutta katsojan silmään näyttävät ellipsiradalla välillä pysähtyvän (loittonee tai lähestyy) eivätkä varmasti koskaan kohtaa. Mut se on varmaa, et paimenet kedoilla ovat aikansa kuluksi niitä seuranneet enemmän kuin muut:LOL:
https://youtu.be/ymfw8U3dwPA?t=141
:whistle:
 
Kuvaa en huomannut ottaa.. Kyseessä Tampereen Viinikan kirkon kahvitilan katto.
Kiitos avusta:)
En mäkään nähnyt siellä eläinradan hahmoja: risti, lammas/pässi oli tms.

Mutta joskus törmää tulkintaan että Jeesus=aurinko, ja 12 opetuslasta=tähtikuviot.
Siteeraan leuhkasti vanhoja kirjoituksiani jostain ketjusta...:D

Jotkut pitävät Raamattua hyvin astrologisena opuksena, ja että kristinusko olisi rakentunut astrologiselle kartalle: 12 eläinradan hahmoa olisi 12 opetuslasta, idän viisaat tietäjät katsoivat tähdistöstä milloin ja missä Jeesus syntyi jne.

Jumala mainitsee kyllä eläinradan kerran, Jobin kirjassa, sekä muita tähtikuvioita. Mutta niistä ennustaminen on Raamatussa kielletty.
Jonkun Otavan hiffaaminen taivaalta ei tee kenestäkään vielä ennustelijaa.

"Osaatko sinä solmia yhteen Seulasten tähdet tai avata Orionin siteet? Osaatko tuoda ajallaan esiin eläinradan tähdet, sinäkö talutat Leijonaa ja sen pentuja? Sinäkö tunnet taivaan säännöt, määräätkö sinä miten ne vaikuttavat maan päällä? Kantaako äänesi pilviin asti, kutsutko rankkasateen virtaamaan ylitsesi? Sinkoatko sinä salamoita..." Job.38:31-35

Tuota että eläinradan jälkeen tulee lause taivaan säännöistä kuinka ne vaikuttavat maahan, on tulkittu väärin, eli että tähdet vaikuttaisivat että löytääkö vesimies-Pentti uuden muijan ensi viikolla vai ei.
Olisiko kuitenkin niin että "taivaan säännöillä" viitattaisiin seuraavaan lauseeseen eli sateen muodostumiseen?Jos tähdistä ennustaminen olisi ollut sallittua, niin tottahan Raamatussa olisi ollut monta sivua siitä miten horoskooppeja kannattaa käyttää, eikä yhtäkään kieltoa.

Jeesuksen luo tulleet itämaiset tietäjät ovat myös joillekin todiste Raamatun astrologisuudesta ja siitä että Jeesus oli auringonjumala:kulta, mirha ja suitsuke oli aurinkojumalan tunnuksia. Juu, paitsi että kulta ja suitsukkeet oli myös juutalaisten pappien käytössä, mutta Jumala/Jahve kielsi auringon palvomisen.

Ja oliko Beetlehemin tähti oikeasti tähti, vai pienempi valopallo/enkeli? Koitapa etsiä talo jossa tiedät jonkun syntyneen, pelkän tähden perusteella. Jos kuljet vaikka Pohjantähden alla niin sen alapuolelle jää semmoinen muutama miljoonaa kotia. Vaikka se tähti kuinka liikkuisi ja pysähtyisi kuten Beetlehemin tähti, niin se ei voi olla kovin korkealla.
 

Yhteistyössä