Unkarilaiset eivät todellakaan ole suvakkeja

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Orbanin Fidesz-puolue voitti Unkarin vaalit
Äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen johtaja Gabor Vona on kertonut erostaan.

Unkari
9.4.2018 klo 01:49

STT–Yle

Orban puhui puolueensa päämajalla. Guardianin mukaan puolue sai 49,5 prosenttia äänistä, kun äänistä oli laskettu 69,1 prosenttia.

Myöhemmin Guardian kertoi, että kun äänistä oli laskettu 75 prosenttia, Orbanin Fidesz ja puolueen kanssa koalition muodostava kristillisdemokraattinen kansanpuolue olivat saamassa 134 paikkaa parlamenttiin. Äärioikeiston Jobbik oli saamassa 26 paikkaa ja sosialistit 20 paikkaa. Loput yhdeksän paikkaa olivat menossa pienemmille puolueille.

Äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen johtaja Gabor Vona on puolestaan ilmoittanut eroavansa, Guardian kertoo. Samalla hän myönsi Orbanin Fidesz-puolueen voittaneen vaalit. Vona oli luvannut astua syrjään, jos puolue häviää vaalit.

Unkarin kansallisen vaalikomitean mukaan äänestysvilkkaus oli 68,8 prosenttia. Parlamenttivaalien tulosten saanti viivästyi, koska Budapestissa jonotettiin yhä äänestämään yli 2,5 tuntia äänestyspaikkojen virallisen sulkemisajan jälkeenkin.

Orban hoitanut pääministerin pestiä vuodesta 2010
EU:hun kriittisesti suhtautuva ja maahanmuuttoa sekä islamia kiihkeästi vastustava Orban on ollut pääministerinä yhtäjaksoisesti vuodesta 2010.

Orban on ollut napit vastakkain EU:n kanssa muun muassa maahanmuuttokantojensa takia. Alkuvuonna maan tilaa käsittelevässä puheessa hän varoitti unkarilaisia Euroopasta, jonka muslimit ovat valloittaneet.

– Euroopan ylle kerääntyy synkkiä pilviä maahanmuuton takia. Valtiot lakkaavat olemasta, länsi luhistuu eikä Eurooppa edes ymmärrä, että se on valloitettu, Orban sanoi tuolloin.

Orbanin Unkari kuuluu samaan Brysselin valtaa vastustavaan rintamaan Puolan ja Tshekin kanssa.
 
vierailija
Koko Euroopan suunta on ollut selvä jo pitkään. Vain taiteilijat, toimittajat ja muutama muu mädättäjä haluaa islamisaatiota Eurooppaan. Kansa kaikkialla on vastaan.
 
vierailija
Mahtaa suvakkeja ottaa Unkarin vaalitulos päähän.


huhtikuu 9, 20181:47
Unkarin vaaleissa Fideszille murskavoitto – Jobbikille kakkossija

Unkarin vaaleissa valtaapitävä Fidesz uusi mandaattinsa ja saa 133 paikkaa 199-paikkaisessa parlamentissa.


Äänestysaktiivisuus oli historiallisen korkea, ja voiton nappasi Fidesz. Se sai 48 % ääniosuuden, mutta äänikynnysjärjestelmän vuoksi se saa 66,8 % paikoista. Fideszin paikkamäärä tarkoittaa kahden kolmasosan enemmistöä, mikä riittää perustuslainkin muutoksiin.

Äänikynnyksiä on useita. Yhden puolueen äänikynnys on 5 %, kahden puolueen vaaliliiton äänikynnys 10 % ja kolmen 15 %.

Oppositio saavutti jonkin verran lisä-ääniä verrattuna vuoden 2014 ääniin. Äänet hajaantuivat kuitenkin niin pahasti, ettei monikaan puolue ylittänyt viiden prosentin äänikynnystä.

Fidesz oli vaaliliitossa kristillisdemokraattisen puolueen kanssa.

Hirmuvoitto kansallismielisille
Toiseksi vaaleissa kiri laitaoikeistolainen Jobbik. Se saa 26 paikkaa (13 % äänistä).

Kolmanneksi vaaleissa tuli sosialistit yhdessä pienen liberaalipuolueen kanssa 20 paikalla (10 % äänistä
 

Yhteistyössä