Raskaana oleville ei enää suositella ja lakritsi- ja salmiakkimakeisten syöntiä, todetaan perjantaina julkaistavissa uusissa kansallisissa lapsiperheiden ravitsemussuosituksissa.
Aiemmissa vuodelta 2004 peräisin olevissa suosituksissa käyttö on rajattu yhteensä enintään 50 grammaan päivässä.
Muuttuneesta suosituksesta kertoi uutislehti
Karjalainen.
Suositukset on laatinut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimeämä asiantuntijaryhmä, ja ne on hyväksynyt Valtion ravitsemusneuvottelukunta.
Suosituksen perusteissa todetaan, että lakritsin sisältämän glykyrritsiinin turvallisesta käyttömäärästä ei ole tietoa: ”Korkea glykyrritsiinipitoisuus nostaa verenpainetta, lisää turvotusta, voi aiheuttaa keskenmenovaaran ja on mahdollisesti yhteydessä lapsen kehityshäiriöihin.”
Pieniä satunnaisia annoksia ei kuitenkaan pidetä edelleenkään haitallisena.
”Lakritsin käyttöä ei kielletä vaan suositellaan kohtuukäyttöä”, huomauttaa Makeis- ja keksiteollisuusyhdistyksen asiamies
Mari Lukkariniemi. Hän on myös Elintarviketeollisuusliiton elintarvikeasiantuntija.
Makeis- ja keksiteollisuusyhdistys tutustui tulevaan suositukseen luonnosvaiheessa.
”Otamme suosituksen vakavasti ja suhtaudumme vakavasti myös tutkimusten tuloksiin. Lakritsin kohtuukäytöstä ei kuitenkaan ole osoitettu olevan haittaa.”
Raskaana olevat naiset ovat herkkä kuluttajaryhmä, mutta ravitsemussuosituksia noudattaen pysyy turvallisilla vesillä, Lukkariniemi muistuttaa. Kun ruokavalio on kasvispainotteinen, ravintoaineita on riittävästi ja huomiota kiinnittää runsaasti energiaa sisältäviin elintarvikkeisiin, painokaan ei nouse paljon.
Jos tämän lisäksi kaipaa lakritsikastiketta jäätelöön tai palan tai kaksi lakritsia, ne voi syödä huoletta, Lukkariniemi sanoo.
Glykyrritsiinin vaikutuksia on tutkittu jo pitkään. Asiasta on saatu viime vuosina uutta tutkimustietoa, joka haluttiin nyt päivittää suosituksiin, sanoo tutkimuspäällikkö
Eero Kajantie THL:stä.
”Eläinkokeissa glykyrritsiini on isoina annoksina todettu haitalliseksi sikiön kehityksen kannalta. Väestötutkimuksissa taas on havaittu, että äideillä, jotka käyttävät isompia annoksia lakritsia, on vähän enemmän ennenaikaisia synnytyksiä. Näiden äitien lapsilla älykkyystestien tulokset ovat heikompia ja heillä on vähän enemmän ADHD-tyyppistä tarkkaavaisuushäiriötä kuin niiden äitien lapsilla, jotka eivät ole syöneet lakritsia”, hän sanoo.
Helsingin yliopiston tutkimus totesi syksyllä, että salmiakki päästää äidin stressihormonit sikiöön. Normaalisti istukka estää tämän pääsyn, mutta lakritsajuuren glykyrritsiini kumoaa vaikutuksen.
Siksi raskaana olevan naisen pitäisi vältellä lakritsijuurta, jota on salmiakissa, lakritsissa, yrttiteessä, jäätelössä, kekseissä ja makeisissa.
Havainto on professori
Katri Räikkösen tutkimuksesta, jossa seurattiin yli tuhatta vuonna 1998 lapsen saanutta suomalaisnaista. He pitivät kirjaa salmiakin ja lakritsin syönnistä raskausaikana, ja lapsia tutkittiin 8- ja 12-vuotiaina.
Lakritsille altistuneilla lapsilla oli enemmän pulmia käyttäytymisen ja tarkkaavaisuuden kanssa, ja he menestyivät huonommin päättelytehtävissä. Kajantie kuitenkin korostaa, ettei tutkijoilla ole vielä luotettavaa tietoa siitä, johtuuko vaikkapa tarkkaavaisuushäiriöiden kohonnut määrä juuri glykyrritsiinistä vai jostain muusta tekijästä.
”Tässä noudatetaan varovaisuusperiaatetta. Kun on syytä epäillä, että näiden asioiden välillä on yhteys, aineen nauttimista ei haluta suositella.”
Uuteen linjaukseen vaikutti myös se, että neuvoloissa monille raskaana oleville on suositeltu lakritsin syömistä, jos odottavan äidin verenpaine on ollut matalalla.
”On aika nurinkurista, jos terveydenhuollossa kannustetaan sellaisen aineen käyttöön, josta voi olla haittaa.”
Glykyrritsiiniä on sadoissa tuotteissa, Räikkönen työryhmineen on havainnut: kekseissä, jäätelöissä, purukumissa. Niitä on kaupassa vaikea havaita, koska pieniä pitoisuuksia ei tarvitse ilmoittaa.
Räikkösen SafePreg -työryhmä kehittää älypuhelimille viivakoodeja lukevaa mobiilisovellusta, jonka avulla raskaana oleva nainen voisi tarkistaa, voiko tuotetta käyttää huoletta. Työryhmä oli marraskuussa yksi tieteeseen perustuvia ideoita kehittävän Helsinki Challengen viidestä finalistista. Kajantie on mukana työryhmässä.
Niiden naisten, jotka ovat syöneet lakritsia tai salmiakkia raskausaikana, ei ole syytä olla huolissaan, Kajanne sanoo.
”Jos ajatellaan aikaa tästä taaksepäin, suomalaisessa väestössä on valtava määrä ihmisiä, jotka ovat altistuneet lakritsille. Taaksepäin katsottuna yksilötasolla ei ole syytä huoleen. Suositus pätee tästä eteenpäin.”
Suositus on pieni yksityiskohta laajemmissa lapsiperheille suunnatuissa ruokasuosituksissa. Niissä käsitellään lasten, lapsiperheiden sekä odottavien ja imettävien äitien ruokavaliota. Helsingin Sanomat kertoo lisää suosituksista verkkosivuillaan huomenna perjantaina.