vierailija
mitä mieltä? aamulla saa nukkua niin pitkään kuin nukuttaa, ei ole vielä hoidossa. päivärytmi säännöllinen.
Jos se on teille ihan ok, niin ei kai sen muita pitäisi haitata.arvostelijoita on vaan kovasti että vauvan pitäisi mennä aikaisemmin nukkumaan. valaiskaa miksi?
Meillä ei ole edes neuvolassa tullut puheeksi mitkään kellonajat. Ainoa, mikä heitä kiinnosti, oli yösyöttöjen määrät ja heräileekö lapsi yöllä, ja kun vauveli nukkui yöt heräilemättä nelikuisesta eteenpäin, ei sen enempää ole kyselty.myös neuvola on tätä mieltä. kukaan ei ole osannut perustella kantaansa. siksikö vain että yhteiskunnassa "kuluu " mennä aikaisemmin nukkumaan?meidän perheelle tämä sopii.
eri asia on kun menen töihin ja lapsi hoitoon ja pitää herätä tiettyyn aikaan.
aina toisinaan asia ihmetyttää.
Minulle vanhemmat yrittivät päivittäin opettaa "oikeaa rytmiä" elämäni ensimmäiset 15 vuotta, ja sen jälkeen luovuttivat. Aikuisena ymmärsin, ettei omaa sisäistä rytmiä vastaan kannata taistella, jos se ei istu 24 tuntiin, vaan nukkua silloin, kun nukuttaa. Nuorempana nukuin monta vuotta aina joka toinen päivä 16 tuntia, ja se sopi minulle paremmin kuin joka päivä 8 tuntia.Kai niissä asiaa kauhistelevien arvostelun taustalla on ajatus siitä, että mitä pienempänä opettaa ns. normaalin rytmin, sen helpommin se käy ja sen paremmin sen sisäistää.
Edelleen, onhan siitä tutkimuksia, että alkuillan uni on tehokkaampaa ja parempaa kuin aamun uni.
Mutta tuskin tuon lapsen elämänkohtalo nyt vauva-ajan nukkumaanmenosta on kiinni.
Ei. Tutkimuksien mukaan kyse on nimenomaan ihan kellon mukaan ilta/alkuyön unesta, ei oman rytmin mukaisesta ajasta.. tuo alkuillan unijuttu, eikös voi ajatella niinkin että kun lapsi menee nukkumaan, oli se mikä aika hyvänsä, ennemmin tai myöhemmin, niin se on sitä "alkuillan" unta?
Niin, kyllähän tuo rytmi ja ylipäänsä unen tarve vaihtelee suuresti ihmisestä toiseen. Ja onhan sitä selkeästi aamu- ja iltaunisia ihmisiä, mutta yleensä kaikki joutuvat ainakin jossain määrin/jossain vaiheessa sopeutumaan aamurytmiin, kun koulu/työt alkavat aamusta.Minulle vanhemmat yrittivät päivittäin opettaa "oikeaa rytmiä" elämäni ensimmäiset 15 vuotta, ja sen jälkeen luovuttivat. Aikuisena ymmärsin, ettei omaa sisäistä rytmiä vastaan kannata taistella, jos se ei istu 24 tuntiin, vaan nukkua silloin, kun nukuttaa. Nuorempana nukuin monta vuotta aina joka toinen päivä 16 tuntia, ja se sopi minulle paremmin kuin joka päivä 8 tuntia.
eikö se ole juuri vauvan oma rytmi, jos päivärytmi on säännöllinen? ymmärsinköhän oikein?Ei. Tutkimuksien mukaan kyse on nimenomaan ihan kellon mukaan ilta/alkyön unesta, ei oman rytmin mukaisesta ajasta.
En nyt ole ihan varma, mitä tarkoitat. Siis sen unen laadun kannalta parempaa unta on kellon mukainen alkuyön uni, ei sen oman rytmin mukainen alkuyön uni.eikö se ole juuri vauvan oma rytmi, jos päivärytmi on säännöllinen? ymmärsinköhän oikein?
tämä on itseni kaltainen ajatus. jos saan valita, niin unirymini olisi klo 01-09.. en usko että illanvirkku koskaan muuttuu aamuvirkuksi tai toisinpäin. aamuvirkku ihminen vain sopii ja sopeutuu yhteiskuntaan paremmin.Unirytmi kelloon sidottuna jakaa varmasti mielipiteitä.
Itselläni rytmi, parhaat unet, sopii paremmin tuohon 23.00-9.00 välille. Lapsena, kuin teininäkin uni tuli vasta puolilta öin. Univelat kuitattiin viikonloppuna ja lomilla.
Lapseni olivat myös yökyöpeleitä ennen koulun alkua. Ovat sittemin sopeutuneet 20.00-7.00 uniaikaan. Viikonloppuisin ja lomilla rytmistä pidetään aika tiukasti kiinni, koska heillä tuntuu rytmi olevan myös tuota myöhäisempää sorttia.
Itse sain kuulla moitteita lasten unirytmistä, mutta mielestäni lasten 10-12 tunnin unet takasi tyytyväiset lapset ja levänneet vanhemmat. Kurjaa olisi taistella joka ilta nukkumisen kanssa. Ja tämä vain sopii joillekin, ei kaikille.
Tärkeintä on lapsen riittävät unet ja muuten säännöllinen rytmi ulkoilujen ja ruokailujen suhteen. Luultavasti ilman kelloa löytyisi vähintään kolmen rytmin ihmisiä. Sillä ihmiset on selvinnyt, kun toiset nukkuu niin toiset kukkuu.
Voihan sitä herätä aamulla aikaisin, vaikka menisikin puoliltaöin nukkumaan. Eivät nuo sulje toisiaan pois mitenkään. Vetää sitten vaikka iltapäivällä parin tunnin tirsat, jos se itselle parhaiten sopii.Niin, kyllähän tuo rytmi ja ylipäänsä unen tarve vaihtelee suuresti ihmisestä toiseen. Ja onhan sitä selkeästi aamu- ja iltaunisia ihmisiä, mutta yleensä kaikki joutuvat ainakin jossain määrin/jossain vaiheessa sopeutumaan aamurytmiin, kun koulu/työt alkavat aamusta.
Itsellenihän tämä sopii oikein mainiosti, kun olen aamuvirkku ihminen
Mistä se vauva tietää mitä oikea kello on? Jos joka vrk toimitaan samalla rytmillä. En ymmärrä..En nyt ole ihan varma, mitä tarkoitat. Siis sen unen laadun kannalta parempaa unta on kellon mukainen alkuyön uni, ei sen oman rytmin mukainen alkuyön uni.
Mitä tulee vauvan omaan rytmiin, niin voi olla hänen luontainen rytminsä tai sitten muokkaantunut päivän rutiinienne mukaan.
Keho tietää. Googleta niitä tutkimuksia, en minä muista. Jotenkin liittyy kasvuhormooniin sekä aivojen oppimiseen unen aikana.Mistä se vauva tietää mitä oikea kello on? Jos joka vrk toimitaan samalla rytmillä. En ymmärrä..