Onko 24 euroa edullinen hinta 5 kilosta mansikoita?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
On se Suomessa tuotetusta tuoreesta mansikasta hyvin ok hinta. Ulkomaista pakastemansikkaa sen sijaan saa ympäri vuoden noin 3,50 euroa/kilo.

Jos olet esim. hilloa tai sosetta tekemässä, niin ei välttämättä kannata maksaa tuoreesta mansikasta.
 
vierailija
Monet marketit myyvät juuri ennen sulkemisaikaa viimeiset marjalaatikot hintaan -30% tai -50%, koska lämpimässä olleet marjat pilaantuvat helposti. Niistä tulee hyviä hillomarjoja.
 
vierailija
Mansikat kannattaa poimia nyt - sadekeli vaarana marjan laadulle
Tiistai 5.7.2016 klo 08.13 (päivitetty klo 08.18)

Jos mielii saada parhaat mansikat pakastimeen talven varalle, ne kannattaa hankkia nyt, muistutetaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.



Jos haluaa parasta marjaa pakkaseen, on aika toimia.
Ajankohtaan nähden marjaa kypsyy nyt runsaasti. Liiton mukaan viime vuoteen verrattuna sato on kolme viikkoa etuajassa. Mansikan kokonaissatomääräksi ennustetaan 11-12 miljoonaa kiloa, kun se normaalisti on 12-13 miljoonaa kiloa.

Helsingin Hakaniemen torilla mansikkalitra maksaa noin viisi euroa. Viiden kilon laatikkohinta keikkuu 34-35 euron välillä, muualla Suomessa laatikon saa hiukan halvemmalla. Esimerkiksi Lappeenrannassa hinta vaihtelee 25-32 euron välillä.

Moni mansikkatilallinen on jo muistuttanut, että mansikka kannattaa säilöä nyt. Toukokuun lämpimien kelien takia mansikan kukinta-aika oli aikaisempi ja lyhyempi.

Etelässä ja Keski-Suomen korkeudella seuraavat kaksi viikkoa ovat marjan parasta aikaa.

Sade haittaa

Sade kerran viikossa sekä tasainen auringon lämpö edesauttavat mansikan kypsymistä. Nyt luvatut runsaat sateet saattavat haitata marjan laatua tai ovat jopa jo haitanneet.

- Kävin äsken kierroksella ja sade on hakannut niitä rajusti, kertoo Juha Heimala Heimalan mansikkatilalta.

- Nyt ei oteta ainakaan toistaiseksi lisää tilauksia, vaan hoidetaan jo tehdyt pois parhaan laadun varmistamiseksi.

Heimalan mansikkatilalla viljellään Polka-lajiketta. Tila on toiminut 60-luvulta.

Muut lajikkeet muualla Suomessa alkavat kypsyä Polkan jälkeen.

- Meillä jatkuu Polkalla torimyynti läpi koko heinäkuun. Viikonloppuna tehdään tilannearvio, jatketaanko omien työntekijöiden kanssa tilauspoimintaa vai pidetäänkö vain tuo itsepoiminta puoli auki. Kelit merkkaavat niin paljon, Heimala toteaa.

JENNI HARMANEN
jenni.harmanen@iltalehti.fi
 

Yhteistyössä