Alunperinkin olis ollut parempi antaa lintujen syödä ne jyvät ja ihminen saisi syödä sen munia ja sopivan määrän kukkopoikia. Esimerkiksi lappalaiset eivät ole käyttäneet viljaa ollenkaan muinaisina aikoina, eivätkä huolineet viljasta tehtyjä leivonnaisia. Linneen luonnonkirjassa on hyvät kuvaukset siitä.
"Vehnäjauhojen hyvät
leivontaominaisuudet johtuvat vehnänjyvän sisältämästä sitkoaineesta,
gluteenista.
Gluteeni on vehnänjyvän varastoproteiinien,
gliadiinien ja gluteniinien, muodostama verkkomainen rakenne, joka saa aikaan taikinan sitkon.
Leivontaominaisuuksiin vaikuttavat etenkin tietyt molekyylipainoltaan suuret gluteniinialayksiköt (
HMW-GS), joita vehnässä lajikkeesta riippumatta on kuusi erilaista.
Kaikki geenit eivät kuitenkaan ilmenny kaikissa lajikkeissa, ja gluteenin laatua onkin yritetty parantaa lisäämällä vehnälajikkeisiin
ylimääräisiä kopioita näistä geeneistä.
Erityisesti yhden geenin (
1Ax1) on todettu vaikuttavan vehnän leivontaominaisuuksiin, mutta se ei ilmenny läheskään kaikissa lajikkeissa.
Altpeter ym. (1996) siirsivät tämän geenin lajikkeeseen, jolta se luonnostaan puuttui.
Geeni saatiin ilmentymään ja toimimaan vehnässä, ja sen todettiin lisäävän gluteenin kokonaismäärää ja siten parantavan lajikkeen leivontaominaisuuksia".
Elina Häikiö ja Jaakko Kangasjärvi
kirjassa Biotekniikan riskit