miksi keliakiaa sairastavan pitäisi saada jotain tukia

  • Viestiketjun aloittaja vierailijac
  • Ensimmäinen viesti
No tiedetään, että ne vehnäpitoiset ruoat on edullisia, tulee paljon halvemmaksi ostaa se makaronipussi kuin kasviksia.

Ei ne keliaakikot sitä tukea välttämättä mihinkään gluteenittomiin tuotteisiin käytä, vaan raha menee siihen, kun pitää ostaa sitä muuta ruokaa niiden vehnien tilalle. Ja sehän siinä maksaa.

Koittakaapa itse olla kuukausi täysin gluteenittomalla ruokavaliolla, menikö kauppaan enemmän rahaa kuin muuten? Veikkaisin, että menee ja paljon meneekin, vaikka ette ostaisi yhtään ainutta gluteenitonta leipäpussia tms.
Samalla pitäs esim. maitoallergisten saada tukia.
 
ravitsemusterapeutti
Aivan itsestään selvää on että keliakia-diagnoosin saaneiden erityistuki on etu jonka hyvin voi leikata: se asettaa nimittäin tuon diagnoosiryhmän aivan epäoikeutetusti edunsaaja-asemaan; monet paljon vaikeampia diagnoosejakin potevat kun eivät mitään tukia saa.

Asia on justiin niin kuin esim. Pin täällä on sanonut. Ininät pois. Olkaa keliakikot onnellisia että on vain keliakia.
 
Hmm. Täällä puhutaan makaroonista ja leivästä jonain turhana ja epäterveellisenä mössönä. Mulla ei mitään sairautta ole, mutta ihan vaan mielenkiinnosta teen itse leipiä ja joskus pastaa ilman gluteenia ja vehnää. Tattari, hirssi, tumma riisi jne. ei ole mitään mössöä vaan niistä tehdyt leivät on ihan terveellisiä osana ruokavaliota. Sellaiset jauhot myydään todella pienissä pusseissa ja ne on kalliimpia. Kaurajauhoa en kaupoista ole edes löytänyt. Monesti luontaisesti gluteenittomat jauhot ei edes sovi keliaakikoille kun ne on menty jauhamaan tehtaassa jossa on jauhettu myös vehnää, pitäisi siis aika tarkkaan katsoa mistä leipoo. En ainakaan itse kauheesti nauttis ihan leivättömästä elämästä. Onneksi en ole keliaakikko ja kiva että mulla on varaa tälläseen ruokakokeiluun. Mun mielestä keliaakikon kuuluisi saada tukea.
 
p@ula
Ja tuki on varmasti siksi, kun gluteenittomia tuotteita pitää valmistaa erikseen, niitä ei voida valmistaa samassa kattilassa gluutenisten kanssa, tai yleensäkkään edes käsitellä samassa paikassa, tämä tuo tuotteelle huomattavasti lisää hintaa.

Ihan hyvä että saavat pienen korvauksen, auttaa kustannuksissa edes vähän
Niin justiinsa" Teollisuuden intresseissä on se kaikki, kun ei ihmiset muuten ostais jauhoja:-D

Joku vaan on osannut lobata asian niin taitavasti, et samalla saa valtavan määrän solunäytteitä, joita ei mitenkään muuten saataisi ikinä elävältä. No, porkkanaksi sitä tukea sanotaan tässä tapauksessa. Todellisuudessa tuki menee niille välikäsille, koska eihän siinä jauhossa viljaa ole. Hirvittävästi lisäaineita. Mantelijauholla on helppo korvata viljat, mut se onkin liian helppo vaihtoehto - eikä tuota rahaa niille välikäsille. Mut tämä on nykyaikaa:
http://www.anttiheikkila.com/blogi/aihesanat/medikalisaatio/

Ja aina kun asialla on Novartis, on siinä hyötyjä myös Syngenta, sillä ne ovat samaa firmaa, aikajanalla... yhdistyivät vuosia sitten. Syngentan muuntogeeniset tuotteet, kuten maissista ja soijasta tehdyt jauhot ja lisäaineet pilaavat terveidenkin suoliston ja aina epäillään ekaksi divertikkeleitä ja seuraavaksi kai keliakiaa? Jos et suostu koepalaan, ei tule porkkanaakaan. Mut ilman jauhoja voi paljon paremmin, huomaa kokeilemalla, tervekin:)
 
p@ula
Alunperinkin olis ollut parempi antaa lintujen syödä ne jyvät ja ihminen saisi syödä sen munia ja sopivan määrän kukkopoikia. Esimerkiksi lappalaiset eivät ole käyttäneet viljaa ollenkaan muinaisina aikoina, eivätkä huolineet viljasta tehtyjä leivonnaisia. Linneen luonnonkirjassa on hyvät kuvaukset siitä.

"Vehnäjauhojen hyvät leivontaominaisuudet johtuvat vehnänjyvän sisältämästä sitkoaineesta, gluteenista.

Gluteeni on vehnänjyvän varastoproteiinien, gliadiinien ja gluteniinien, muodostama verkkomainen rakenne, joka saa aikaan taikinan sitkon.

Leivontaominaisuuksiin vaikuttavat etenkin tietyt molekyylipainoltaan suuret gluteniinialayksiköt (HMW-GS), joita vehnässä lajikkeesta riippumatta on kuusi erilaista.

Kaikki geenit eivät kuitenkaan ilmenny kaikissa lajikkeissa, ja gluteenin laatua onkin yritetty parantaa lisäämällä vehnälajikkeisiin ylimääräisiä kopioita näistä geeneistä.

Erityisesti yhden geenin (1Ax1) on todettu vaikuttavan vehnän leivontaominaisuuksiin, mutta se ei ilmenny läheskään kaikissa lajikkeissa.

Altpeter ym. (1996) siirsivät tämän geenin lajikkeeseen, jolta se luonnostaan puuttui.

Geeni saatiin ilmentymään ja toimimaan vehnässä, ja sen todettiin lisäävän gluteenin kokonaismäärää ja siten parantavan lajikkeen leivontaominaisuuksia".

Elina Häikiö ja Jaakko Kangasjärvi
kirjassa Biotekniikan riskit
 
p@ula
Minun kaltaiset. :D :D

Syön terveellisesti ja suht. edullisesti, eli puhdasta lihaa, vihanneksia, marjoja, munia, kalaa jne. enkä mitään turhia höttöjä, eli ei tarvitse keliaakikon pelätä saavansa oireita, kun en ylipäätään käytä makaronia ruoanlaitossa. ;)
No ei niitä tarvi, mut moni vaan ei usko asiaa:)

http://www.biomedicum.fi/index.php?page=391&lang=1

Eikä kannattaisi ottaa niitä koepaloja "turhaan". Korvaus täytyisikin harkita uudelleen, koska sen seuraukset vuosien päästä voivat olla huomattavat...

eikä tuokaan mikään uusi uutinen ole!
 
vierailija
Alunperinkin olis ollut parempi antaa lintujen syödä ne jyvät ja ihminen saisi syödä sen munia ja sopivan määrän kukkopoikia. Esimerkiksi lappalaiset eivät ole käyttäneet viljaa ollenkaan muinaisina aikoina, eivätkä huolineet viljasta tehtyjä leivonnaisia. Linneen luonnonkirjassa on hyvät kuvaukset siitä.

"Vehnäjauhojen hyvät leivontaominaisuudet johtuvat vehnänjyvän sisältämästä sitkoaineesta, gluteenista.

Gluteeni on vehnänjyvän varastoproteiinien, gliadiinien ja gluteniinien, muodostama verkkomainen rakenne, joka saa aikaan taikinan sitkon.

Leivontaominaisuuksiin vaikuttavat etenkin tietyt molekyylipainoltaan suuret gluteniinialayksiköt (HMW-GS), joita vehnässä lajikkeesta riippumatta on kuusi erilaista.

Kaikki geenit eivät kuitenkaan ilmenny kaikissa lajikkeissa, ja gluteenin laatua onkin yritetty parantaa lisäämällä vehnälajikkeisiin ylimääräisiä kopioita näistä geeneistä.

Erityisesti yhden geenin (1Ax1) on todettu vaikuttavan vehnän leivontaominaisuuksiin, mutta se ei ilmenny läheskään kaikissa lajikkeissa.

Altpeter ym. (1996) siirsivät tämän geenin lajikkeeseen, jolta se luonnostaan puuttui.

Geeni saatiin ilmentymään ja toimimaan vehnässä, ja sen todettiin lisäävän gluteenin kokonaismäärää ja siten parantavan lajikkeen leivontaominaisuuksia".

Elina Häikiö ja Jaakko Kangasjärvi
kirjassa Biotekniikan riskit
 
Luojan kiitos meidän vammaistukeen ei vielä kajottu ja saadaan nauttia siitä etuudesta vielä moooonta vuotta.
Eikä meillä muutenkaan gluteeni ole ongelma, tuntuu enemmän olevan muitten ongelma.
 

Yhteistyössä