Tehostettu palveluasuminen

  • Viestiketjun aloittaja "TerttU"
  • Ensimmäinen viesti
"TerttU"
Riittääkö huono liikkuminen (tasapainovaikeudet) ja lähimuistin katoaminen omaisellani, että hän pääsisi tehostettuun palveluasumiseen. Hoitoneuvottelu on lähiaikoinan ja potilas itse haluaisi terveyskeskuksen kuntoutusosastolta siirtyä tehostetun palveluasumisen piiriin.
 
Olen nähnyt kotihoidossa todella pitkälle edenneitä muistisairauksia jonottamassa paikkaa. Ovissa on hälyt ettei asukas karkaa kotoaan. On siis kotinsa vanki. Hellat, mikrot kaikki kiinni. Joillakin vessakin takalukossa..

Nyt olen töissä tehostetussa kotihoidossa (palveluasuminen laitostiloissa) ja siellä on osa suht hyväkuntoisia vaika kaikki enempi tai vähempi muistisairaita. Tuntuu olevan vähän turipeliä kuka pääsee ja paljon kiinni siitä, miten kovasti omaiset jaksaa hakea ja perustella tarvetta.
 
"vieraana"
Niissä on ihan tietyt kriteerit, millä perusteella niihin pääsee. Ensin on hoitoneuvottelut ja asiakkaan toiintakyvyn kartotukset, miten vanhus mahdollisesti pärjäisi esim. kotona tukipalveluiden turvin. Ei niihin paikkoihin niin vaan pääse, jos on huonompikuntoisiakin jonossa. Jos hallituksen aivoituksia on uskominen, niin entistä honokuntoisemmat hoidetaan jatkossa kotona.
 
Tuntuu olevan vähän turipeliä kuka pääsee ja paljon kiinni siitä, miten kovasti omaiset jaksaa hakea ja perustella tarvetta.
Sama kokemus mullakin. Toiset kh:n asiakkaat jonottavat paikkaa todella pitkään, ellei ole omaisia asiaa ajamassa. Kh:n sana ei paljon paina.

Joo ja lisäys: Kuten "vieraana" edellä kirjoitti, niin "kriteerit" pitää täyttyä, eli käytännössä olla kokeiltuna ensin kaikki mahdolliset kotihoidon kautta tulevat palvelut.
 
Viimeksi muokattu:
vieras*
Kaikki riippuu niistä pisteistä mitkä potilas pisteytyksessä saa, kannattaa olla paikalla kun pisteytystä tehdään. Meillä isää kotiutettiin huonossa kunnossa, onneksi lääkäri vaihtui ja pääsi hyvään hoitoon viimeisiksi viikoikseen.
 
vieras*
[QUOTE="vieraana";30297336]Niissä on ihan tietyt kriteerit, millä perusteella niihin pääsee. Ensin on hoitoneuvottelut ja asiakkaan toiintakyvyn kartotukset, miten vanhus mahdollisesti pärjäisi esim. kotona tukipalveluiden turvin. Ei niihin paikkoihin niin vaan pääse, jos on huonompikuntoisiakin jonossa. Jos hallituksen aivoituksia on uskominen, niin entistä honokuntoisemmat hoidetaan jatkossa kotona.[/QUOTE]

Meillä isää kotiutettiin yksin kotiin katetrin kanssa ja vahvoilla kipulääkkeillä lääkittynä. Isä ei päässyt itse sängystä ylös, kun tästä huomautettiin kh totesi että toiset tykkää makoilla... :(

Kotihoidon käynnit eivät riittäneet mihinkään, isä vietiin ambulanssilla sairaalaan, väliaikaisen hoitopaikan lääkäri onneksi näki isän oikean tilan ja reagoi siihen, totesi että kotiutus on heitteillejättö ja isä jää nykyiseen hoitopaikkaan, isä sai lopulta hyvää hoitoa viimeimeisen kuukauden ennen kuolemaansa.
 
Palvelukodeilla on eriasteiset kriteerit, jotka tulee täyttyä. Moni odottaa kotona sitä hänelle sopivaa paikkaa jopa syystä että on jo liian huonokuntoinen kevyempään palvelukotiin ja oikeanlaisessa paikassa ei ole tilaa hänelle. On tärkeää tuoda hoitopalavereissa esiin aivan kaikki asiat. Näitä ei välttämättä muista tuossa palaverissa, joten ne kannattaa kirjoittaa ylös jo ennen itselleen.
 
kuulo kokemus
Jos ovat kotiuttamassa ja omaiset tietävät että kotona pärjääminen todella kyseenalaista niin pysykää kovana ja sanokaa ettö kotiin ette huoli!! Silloin paikka on löydyttävä. Omaisten rooli ja lujuus isossa osassa!
Tiedän tapauksia ja olisin halunnut samanlaisia omaisia muutamille asiakkaille :'(
 
  • Tykkää
Reactions: Black Diva´s
Huhuh
[QUOTE="vieraana";30297336] Jos hallituksen aivoituksia on uskominen, niin entistä honokuntoisemmat hoidetaan jatkossa kotona.[/QUOTE]

Luojan kiitos! Kauhea ajatus joutua hoitokotiin itse vanhana eikä sukulaisetkaan ole ideasta ilahtuneet omalla kohdallaan kun on tullut ajankohtaiseksi. Koti on aina koti, palvelukodissa ollaan toisten armoilla. Toki kotihoidon resursseja pitäisi lisätä ja henkilökuntaa kouluttaa.
 
"vieraana"
Luojan kiitos! Kauhea ajatus joutua hoitokotiin itse vanhana eikä sukulaisetkaan ole ideasta ilahtuneet omalla kohdallaan kun on tullut ajankohtaiseksi. Koti on aina koti, palvelukodissa ollaan toisten armoilla. Toki kotihoidon resursseja pitäisi lisätä ja henkilökuntaa kouluttaa.
Kotihoitoon ei tulla milloinkaan saamaan jokaiselle hoidettavalle henkilökohtaista hoitajaa, joka olisi vahtimassa ja auttamassa 24/7... Enemmän nuo tulee jatkossa olemaan heitteillä siellä kotona, jos sukulaisetkaan ei pysty / halua hoitaa väliaikoja. Tällä hetkellä kotihoidon maksimikäynnit - ainakin meillä - on 4 kertaa päivässä ja niinäkään ei ehditä hoitaa, kuin tärkeimmät, eli mm. vessatukset / vaipanvaihdot, ruuat ja lääkkeet. Että kyllä sitä itsekin toivoo, että kun lähdön aika koittaa, se tapahtuu sitten kertalaakista suorin jaloin, eikä tarvi jäädä kitumaan edes oman kodin vangiksi.
 

Yhteistyössä