Suomen tuleva asuntojen hintaromahdus nähdään jo kauakaa. Oletko varautunut?

  • Viestiketjun aloittaja TT74
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
[QUOTE="jepjep";29063563]Vielä keväällä tälläisille totuuksille naurettiin. Eipä enää.[/QUOTE]

No nauretaan tai ei niin eipä haittaa. Minä olen ostanut asunnon kodikseni ja velat on maksettu. Minulla ei ole aikomustakaan muuttaa tästä pois, joten asunnon arvo saa minun puolestani vaikka pudota yhteen euroon.
 
"vieras"
Ei tietysti ole näköpiirissä, kun ei osaa katsoa.

"Asuntojen hinnoissa erikoinen ilmiö: Yli 8 %:n lasku Helsingissä"
Asuntojen hinnoissa erikoinen ilmiö: Yli 8 %:n lasku Helsingissä | Uusi Suomi

Ja mitä 2008 meininkeihin tulee:
"Helsingin keskusta-asuntojen hinnat laskivat 10 prosenttia"
Helsingin keskusta-asuntojen hinnat laskivat 10 prosenttia - Asuminen - Ilta-Sanomat

Että niin tukevalla pohjalla ollaan:)
Siis tuohan koski vain vanhoja rivareita, kaikki muut hinnat ovat nousseet sekä edelliskuusta että edellisvuodesta. Että sellaista hintojen laskua... :D
 
eahhahahaha
[QUOTE="vieras";29064285]Stressitestit[/QUOTE]

AHHAHAHAHA:D:D et oo jumakauta tosissas?? Kaikkien noiden kansan syliin kaatuneiden karvakäsipankkien jälkeenkin uskot johonkin "stressitesteihin"!!?? Edes lapsi ei ole noin tyhmä.
 
niinnnoniin
[QUOTE="vieras";29064291]Siis tuohan koski vain vanhoja rivareita, kaikki muut hinnat ovat nousseet sekä edelliskuusta että edellisvuodesta. Että sellaista hintojen laskua... :D[/QUOTE]

Jostain syystä et kuitenkaan halunnut mainita näitä todella jyrkkiä romahduksia, josta voidaankin vetää ainoastaan yksi faktaisa johtopäätös, joka on: Sinulla on aivan töykeästi velkaa ja yrität leikkiä alkaneen romahduksen piiloon. Todella nautinnollista, että kaltaisesi paviaani ei voi mitenkään onnistua siinä, vaan teet aivan traagisen konkurssin ja vedät itsesi naruun ennemmin kuin huomaatkaan.
 
en usko
On päivänselvää, että vuosikausia jatkuva "asunto on aina hyvä sijoitus" ja "asunnon hinnat nousevat aina" -typeryys johtaa lopulta tähän ja hinnoista lähtee paikoin yli puolet pois.

"Saksalaisen Commerzbankin ekonomistin Marco Wagnerin mukaan useat Suomen taloudesta kertovat luvut osoittavat, että Suomen asuntomarkkinoilla on räjähdysherkkä kupla."

Commerzbankin Wagner: Suomen asuntomarkkinoiden romahdukselle on vahvoja perusteita | Taloussanomat
Suomen tilannetta ei ehkä kannata verrata muihin maihin. Missään muussa maassa koko maailmassa ei makseta sijoittajille asumistukea. Muualla maailmassa kaikki yrittävät asua niin halvasti kuin pystyy koska maksavat asumisen itse tai sitten tukirahoista, joita jää vähemmän ruokaan jos asunto on kallis.

Suomi on maailman ainoa maa, jossa saa tulojen perustella rahaa vuokra-asunnossa asumiseen. ja tämä nostaa vuokrien hintoja. kun vuokralla asuminen on kallista työssäkäyvälle, niin kyllä niille "luukuille" ostajia aina riittää.

ei voi verrata mihinkään muuhun maahan. Ehkä parissa muussa maassa tuetaan suoraan asumista, mutta ei antamalla rahaa vaan tarjoamalla niiitä yhteiskunnan teettämiä asuntoja. (esim. ruotsi)
 
"vieras"
Jostain syystä et kuitenkaan halunnut mainita näitä todella jyrkkiä romahduksia, josta voidaankin vetää ainoastaan yksi faktaisa johtopäätös, joka on: Sinulla on aivan töykeästi velkaa ja yrität leikkiä alkaneen romahduksen piiloon. Todella nautinnollista, että kaltaisesi paviaani ei voi mitenkään onnistua siinä, vaan teet aivan traagisen konkurssin ja vedät itsesi naruun ennemmin kuin huomaatkaan.
Mitä niin pahaa sinulle on tapahtunut, että sinusta on tullut noin sairas? Mitä mielihyvää saat siitä, että jonkun lapsen vanhemmat kokevat traagisen konkurssin ja tappavat itsensä? Menetkö haudalla nauramaan ja pilkkaamaan?
 
Hyvä pointti tuo asumisen tukeminen Suomessa, joka varmasti vaikuttaa monella, ennakoimattomalla tavalla. Sitten on tietysti myös valtion tuki omistusasumiselle (!), jonka poistaminen varmasti vaikuttaisi ihmisten käytökseen.

Asuntojen hinnat totta vieköön tuskin hulppeasti nousevat, mutta ainoa vaihtoehto nousulle ei ole massiivinen hetken romahdus, vaan myös pitkä lasku. Pitkää laskuvaihtoehtoa ruokkisi se, että valtio vähentäisi asumisen tukea asteittain (muistaakseni korkovähennyksissä ollaan jo sillä linjalla), ja sitten ne tyypit, jotka toivovat ostavansa romahduksen jälkeen halvalla saattavat esim. vuoden laskun jälkeen lähteä ostamaan, mikä pitkittäisi valumista.

Vastaväitteitä?
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";29065321]Mitä niin pahaa sinulle on tapahtunut, että sinusta on tullut noin sairas? Mitä mielihyvää saat siitä, että jonkun lapsen vanhemmat kokevat traagisen konkurssin ja tappavat itsensä? Menetkö haudalla nauramaan ja pilkkaamaan?[/QUOTE]

Olet aika sairas mieleltäsi, miksi itse menet haudalle pilkkaamaan ja häpäisemään ruumiita?
 
"vieras"
Asuntojen hinnat tuskin "romahtavat", mutta koko ajanhan hinnat elävät. On hyvin epätodennäköistä, että 90 -luvun laman kaltaisia hintojen romahtamisia tulisi. Aaltoliikettä siis varmasti edessä (niin kun on myös takanakin). Tästä poikkeuksena paikallisia romahduksia kylläkin näkyy, esim. tehdaspaikkakunnilla, jossa isoja tehtaita suljetaan.

Tähän hintaromahdus keskustelun voisin lisätä tositarinan, joka aina tulee mieleen kun näitä juttuja luen. Vuonna 2001 IT kuplan puhjettua oli pieni lasku asuntojen hinnoissa. Eräs työkaveri myi silloin asuntonsa ja meni vuokralle, sillä ajatuksella, että ostaa asunnon sitten "kun ne hinnat romahtavat". Olen monesti miettinyt, että vieläköhän tämä vanha työkaveri asuu vuokralla... ;) Hintojen aaltoliikkeestä huolimatta, ei taida 20 prossan romahdus riittää siihen, että nykyiset hinnat laskisivat vuoden 13 vuoden takaiselle tasolle pääkaupunkiseudulla.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";29065424]Olet aika sairas mieleltäsi, miksi itse menet haudalle pilkkaamaan ja häpäisemään ruumiita?[/QUOTE]

Olet todella, todella sairas kuvitelmissasi :( Toivottavasti sinulla ei ole lapsia!
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";29065448]Asuntojen hinnat tuskin "romahtavat", mutta koko ajanhan hinnat elävät. On hyvin epätodennäköistä, että 90 -luvun laman kaltaisia hintojen romahtamisia tulisi. Aaltoliikettä siis varmasti edessä (niin kun on myös takanakin). Tästä poikkeuksena paikallisia romahduksia kylläkin näkyy, esim. tehdaspaikkakunnilla, jossa isoja tehtaita suljetaan.

Tähän hintaromahdus keskustelun voisin lisätä tositarinan, joka aina tulee mieleen kun näitä juttuja luen. Vuonna 2001 IT kuplan puhjettua oli pieni lasku asuntojen hinnoissa. Eräs työkaveri myi silloin asuntonsa ja meni vuokralle, sillä ajatuksella, että ostaa asunnon sitten "kun ne hinnat romahtavat". Olen monesti miettinyt, että vieläköhän tämä vanha työkaveri asuu vuokralla... ;) Hintojen aaltoliikkeestä huolimatta, ei taida 20 prossan romahdus riittää siihen, että nykyiset hinnat laskisivat vuoden 13 vuoden takaiselle tasolle pääkaupunkiseudulla.[/QUOTE]

Meille kanssa ennustettiin isoa romahdusta ja saatiin tosi syyllistäviä kommentteja kun ostettiin asunto noihin aikoihin. Muutama kaveri suuttui niin, kun ei uskottu näitä romahduksen ennustajia, ettei enää halunnut olla "näin idioottien" kanssa tekemisissä. Eipä tosin tullut itselläkään ikävä heitä, vaikka mietinkin välillä että asuvatko edelleen vuokralla. No, meidän kodin arvo on yli tuplaanutunut tuosta ajasta, eli melkoinen romahdus saisi tulla että alle ostohinnan menisi. Sekä tietty ollaan reilussa kymmenessä vuodessa lyhennetty lainaa roimasti. Vaikka ei tuollakaan ole väliä, kun tämä on meidän koti missä on tarkoitus elää loppuelämä.
 
"poikia3"
viime lamaan verrattaessa ero on nykyään siinä, että vastaavaa massatyöttömyyttä ei ole olemassa. Valmistuin itse silloin laman aikaan ja työpaikat olivat todella kiven alla. Silloinkin kaikki ne joilla oli työpaikka porskuttivat eteenpäin. Tänä päivänä pankit yrittävät neuvotella tilanteessa, jossa vaikka työttömyyden vuoksi on maksuvaikeuksia. Tämä on pankillekin edullisempaa kuin asuntojen pakkomyynti. Me itse selviämme asuntolainastamme mikäli jompi kumpi meistä on töissä. Ja asunnon arvo on ostohinnasta noussut niin paljon, että saa romahtaa yli 50 prosenttia nykyarvostaan, että myytäessä jäisi vielä velkaa.

Kovin helposti en viime laman kaltaiseen ei.ahdunseen usko. Vaikka nytkään ei ole helppoa ollaan kuitenkin melkoisen kaukana sen aikaisesta tilanteesta.
 
Totta tuo poikia3:nkin kommentti etenkin sikäli, että vaikka taloudessa tulisi ongelmia ja jopa massatyöttömyyttä jne, niin on pankkien omaa etua vastaan ajaa hirveä määrä asuntoja myyntiin yhtä aikaa, koska kellään ei ole varaa maksaa niistä silloin tarpeeksi.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";29065467]Meille kanssa ennustettiin isoa romahdusta ja saatiin tosi syyllistäviä kommentteja kun ostettiin asunto noihin aikoihin. Muutama kaveri suuttui niin, kun ei uskottu näitä romahduksen ennustajia, ettei enää halunnut olla "näin idioottien" kanssa tekemisissä. Eipä tosin tullut itselläkään ikävä heitä, vaikka mietinkin välillä että asuvatko edelleen vuokralla. No, meidän kodin arvo on yli tuplaanutunut tuosta ajasta, eli melkoinen romahdus saisi tulla että alle ostohinnan menisi. Sekä tietty ollaan reilussa kymmenessä vuodessa lyhennetty lainaa roimasti. Vaikka ei tuollakaan ole väliä, kun tämä on meidän koti missä on tarkoitus elää loppuelämä.[/QUOTE]

Tämä teidän kokemuksenne tiivistää hyvin asian. Asuntojen hintaromahdukset, jne. koskevat ennen kaikkea (lyhyen tähtäimen) asuntosijoittajia. Heille +/- 20 % heilahtelut ovat isoja asioita, mutta aivan kuten kaikessa sijoittamisessa, pitkällä tähtäimellä heilahtelut tasaantuvat.

Perus Matti Meikäläisen kannattaisi paljon enemmän olla huolissaan oman asuntonsa KUNTOkehityksestä, eikä siis yleisestä hintakehityksestä. Asunnon kunto vaikuttaa sijainnin lisäksi asunnon arvoon huomattavasti enemmän mitä (lyhyen tähtäimen) yleinen hintakehitys.
 
"vieras"
[QUOTE="poikia3";29065475]viime lamaan verrattaessa ero on nykyään siinä, että vastaavaa massatyöttömyyttä ei ole olemassa.[/QUOTE]

Lisäksi on kaksi muuta suurta eroa. 80 -luvun nousussa oli hyvin tavallista ostaa uusi asunto, ennen vanhan asunnon myyntiä. Lisäksi monet pienyrittäjät olivat ottaneet halpaa valuuttalainaa. Pahiten sitten tämä lama kuritti juuri näitä kahden asunnon loukkuun jääneitä ja valuuttalainaa ottaneita yrittäjiä. Ja dominoefektinä sitten näiden konkurssiin menneiden pienyritysten työntekijöitä, jne., jne.

Nykyään harva ihminen uskaltautuu ostaa uutta asuntoa ennen vanhan myyntiä. Lisäksi devalvaatiouhkaa ei, joten eurolainat eivät voi yhdessä yössä kymmenkertaistua.
 
"vieras"
Totta tuo poikia3:nkin kommentti etenkin sikäli, että vaikka taloudessa tulisi ongelmia ja jopa massatyöttömyyttä jne, niin on pankkien omaa etua vastaan ajaa hirveä määrä asuntoja myyntiin yhtä aikaa, koska kellään ei ole varaa maksaa niistä silloin tarpeeksi.
Pankit saattavat joutua asuntojen pakkomyynteihin vakavaraisuussääntöjen takia. 90-luvun Suuren Laman aikana pankeille oli ihan sama millä hinnalla hinnalla realisoivat asuntoja, koska valtio kattoi tappiot.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";29065517]Pankit saattavat joutua asuntojen pakkomyynteihin vakavaraisuussääntöjen takia. 90-luvun Suuren Laman aikana pankeille oli ihan sama millä hinnalla hinnalla realisoivat asuntoja, koska valtio kattoi tappiot.[/QUOTE]

Totta ja lähipiiri + hyväveliverkoston -jäsenet ostivat törkeällä alihinnalla realisoitavat asunnot. Roskapankki Arsenal oli todellisuudessa yksi suuri vitsi ja rikkaiden valtaapitävien sukujen alekori. Toivoisin todella, että jonain päivänä (ehkä 50 vuoden kuluttua...), tuo lähes juutalaisten II MM sodan aikainen omaisuuden riistämisen tasoinen omaisuuden uudelleenjako tutkittaisiin kunnolla.

Mutta joka tapauksessa, on hyvä muistaa, että tällä hetkellä nuo ylivelkaantumisesta johtuvat pakkomyynnit koskevat melko pientä marginaalista ryhmää, joten suurta hintojen romahduttavaa merkitystä niillä tuskin on.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";29065541]Totta ja lähipiiri + hyväveliverkoston -jäsenet ostivat törkeällä alihinnalla realisoitavat asunnot. Roskapankki Arsenal oli todellisuudessa yksi suuri vitsi ja rikkaiden valtaapitävien sukujen alekori. Toivoisin todella, että jonain päivänä (ehkä 50 vuoden kuluttua...), tuo lähes juutalaisten II MM sodan aikainen omaisuuden riistämisen tasoinen omaisuuden uudelleenjako tutkittaisiin kunnolla.

Mutta joka tapauksessa, on hyvä muistaa, että tällä hetkellä nuo ylivelkaantumisesta johtuvat pakkomyynnit koskevat melko pientä marginaalista ryhmää, joten suurta hintojen romahduttavaa merkitystä niillä tuskin on.[/QUOTE]

Juu, 90-luvulta löytyy todella törkeitä kertomuksia ongelmiin joutuneiden asuntovelallisten omaisuuden ryöstöistä. Ei ihme, että jotka päätyivät kaulakiikkuun. Velallisten velat olisi pitänyt aikanaan antaa anteeksi, mutta nehän myytiin viidellä prosentilla nimellisarvosta ulkomaisille sijoittajille!

Vielähän ylivelkaantuminen ei ongelma, mutta siitä saattaa tulla lähivuosina isokin ongelma kun Suomea joudutaan pakolla sopeuttamaan vallitsevaan taloudelliseen tilanteeseen, eli siihen kun enää ei saada vuosittain 10 miljardia syömävelkaa. Mielenkiintoiset ajat edessä.
 
"tjaa"
Siitä vaan, aikanaan ostettiin kohtuullisen kokoinen talo, kohtuullinen velka, jota maksettu ilman lyhennysvapaita ja säästöjä nyt enempi kuin lainaa. Joten ei hirmusesti pelota, työpaikat aloilla, joissa tuskin työt loppuu.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";29065460]Olet todella, todella sairas kuvitelmissasi :( Toivottavasti sinulla ei ole lapsia![/QUOTE]

Toivon sydämeni kyllyydestä että sinut on otettu laitoshoitoon, kukaan järkevä ei kehoita menemään haudalle ilakoimaan. :(
 
"vieras"
[QUOTE="tjaa";29065577]Siitä vaan, aikanaan ostettiin kohtuullisen kokoinen talo, kohtuullinen velka, jota maksettu ilman lyhennysvapaita ja säästöjä nyt enempi kuin lainaa. Joten ei hirmusesti pelota, työpaikat aloilla, joissa tuskin työt loppuu.[/QUOTE]

Työt eivät lopu koskaan, mutta palkanmaksu saattaa joskus tökkiä.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";29065587]Toivon sydämeni kyllyydestä että sinut on otettu laitoshoitoon, kukaan järkevä ei kehoita menemään haudalle ilakoimaan. :([/QUOTE]

Voi sinua :hug: Kehoituksella ja kysymyksellä on suuren suuri ero. Sinä odotat traagisia konkursseja ja itsemurhia, lapsille orpoutta. Hanki apua! :hug:
 

Yhteistyössä