Tiesitkö että tuore maito on hirmu vaarallista?

  • Viestiketjun aloittaja "milky"
  • Ensimmäinen viesti
"milky"
Ja että siitä tuli viranomaisten mukaan terveellistä vasta muutama vuosikymmen sitten, kun Valio tappoi siitä kaikki hyödyllisetkin bakteerit? Tätä ennen ihminen käytti käsittelemätöntä maitoa kymmenien tuhansien vuosien ajan saamatta edes vatsavaivoja.

"Käsittelemätön raakamaito voisi olla ratkaisu osalle niistä, joille käsitellyt maitotuotteet eivät sovi. Viranomaiset muistuttavat, että raakamaitotuotteissa voi kuitenkin muhia merkittävä terveysriski.

Raakamaitotuotteisiin on kesän aikana tulossa käyttöohjeet, joissa kerrotaan myös tuotteiden riskeistä. Hygieniamääräysten noudattamisesta huolimatta hyvälaatuisessakin pastöroimattomassa raakamaidossa saattaa esiintyä ihmiselle tauteja aiheuttavia bakteereita kuten EHEC-, kampylo-, Listeria monocytogenes - ja salmonellabakteereita.

Käyttöohjeiden ja varoitustekstien laatiminen kuuluu maa- ja metsätalousministeriön valmistelemaan asetukseen, jonka tarkoituksena on vapauttaa raakamaidon myynti.

EHEC-bakteerin saastuttama raakamaito vei viime kesänä viisi lasta sairaalahoitoon Turussa. Eviran erikoistutkija Pirkko Tuominen kertoo, että tapauksen uutisoinnin jälkeen raakamaidon kysyntä kasvoi aiempaan verrattuna.

- Reaktio on erikoinen. Luultavasti syynä kysynnän kasvuun on se, että ennen Turun-tapausta ihmiset eivät tienneet, että raakamaitoa myydään suoraan kuluttajille, Tuominen arvelee.

Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat yhtä mieltä suosituksissaan: pikkulasten, vanhusten, raskaana olevien tai henkilöiden, joilla on vakava perussairaus, ei tulisi käyttää raakamaitoa ilman riittävää kuumennuskäsittelyä.

Erikoinen reaktio: Raakamaito vei lapsia sairaalaan, kysyntä kasvoi - Kotimaa - ESS.fi
 
Blue
[QUOTE="milky";28515542]Ja että siitä tuli viranomaisten mukaan terveellistä vasta muutama vuosikymmen sitten, kun Valio tappoi siitä kaikki hyödyllisetkin bakteerit? Tätä ennen ihminen käytti käsittelemätöntä maitoa kymmenien tuhansien vuosien ajan saamatta edes vatsavaivoja.

"Käsittelemätön raakamaito voisi olla ratkaisu osalle niistä, joille käsitellyt maitotuotteet eivät sovi. Viranomaiset muistuttavat, että raakamaitotuotteissa voi kuitenkin muhia merkittävä terveysriski.

Raakamaitotuotteisiin on kesän aikana tulossa käyttöohjeet, joissa kerrotaan myös tuotteiden riskeistä. Hygieniamääräysten noudattamisesta huolimatta hyvälaatuisessakin pastöroimattomassa raakamaidossa saattaa esiintyä ihmiselle tauteja aiheuttavia bakteereita kuten EHEC-, kampylo-, Listeria monocytogenes - ja salmonellabakteereita.

Käyttöohjeiden ja varoitustekstien laatiminen kuuluu maa- ja metsätalousministeriön valmistelemaan asetukseen, jonka tarkoituksena on vapauttaa raakamaidon myynti.

EHEC-bakteerin saastuttama raakamaito vei viime kesänä viisi lasta sairaalahoitoon Turussa. Eviran erikoistutkija Pirkko Tuominen kertoo, että tapauksen uutisoinnin jälkeen raakamaidon kysyntä kasvoi aiempaan verrattuna.

- Reaktio on erikoinen. Luultavasti syynä kysynnän kasvuun on se, että ennen Turun-tapausta ihmiset eivät tienneet, että raakamaitoa myydään suoraan kuluttajille, Tuominen arvelee.

Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat yhtä mieltä suosituksissaan: pikkulasten, vanhusten, raskaana olevien tai henkilöiden, joilla on vakava perussairaus, ei tulisi käyttää raakamaitoa ilman riittävää kuumennuskäsittelyä.

Erikoinen reaktio: Raakamaito vei lapsia sairaalaan, kysyntä kasvoi - Kotimaa - ESS.fi[/QUOTE]

Ja sinä tiedät tämän mistä? Niin, kaikki entisajan ihmiset eivät saneet maidosta vatsavaivoja, mutta mistä sinä olet tutkinut että mikään niistä monista entisajan lasten ja vanhusten sairastumisista ja jopa kuolemista (joita tapahtui runsaasti) eivät saaneet alkuaan maidosta?
 
[QUOTE="milky";28515542]Ja että siitä tuli viranomaisten mukaan terveellistä vasta muutama vuosikymmen sitten, kun Valio tappoi siitä kaikki hyödyllisetkin bakteerit? Tätä ennen ihminen käytti käsittelemätöntä maitoa kymmenien tuhansien vuosien ajan saamatta edes vatsavaivoja.

"Käsittelemätön raakamaito voisi olla ratkaisu osalle niistä, joille käsitellyt maitotuotteet eivät sovi. Viranomaiset muistuttavat, että raakamaitotuotteissa voi kuitenkin muhia merkittävä terveysriski.

Raakamaitotuotteisiin on kesän aikana tulossa käyttöohjeet, joissa kerrotaan myös tuotteiden riskeistä. Hygieniamääräysten noudattamisesta huolimatta hyvälaatuisessakin pastöroimattomassa raakamaidossa saattaa esiintyä ihmiselle tauteja aiheuttavia bakteereita kuten EHEC-, kampylo-, Listeria monocytogenes - ja salmonellabakteereita.

Käyttöohjeiden ja varoitustekstien laatiminen kuuluu maa- ja metsätalousministeriön valmistelemaan asetukseen, jonka tarkoituksena on vapauttaa raakamaidon myynti.

EHEC-bakteerin saastuttama raakamaito vei viime kesänä viisi lasta sairaalahoitoon Turussa. Eviran erikoistutkija Pirkko Tuominen kertoo, että tapauksen uutisoinnin jälkeen raakamaidon kysyntä kasvoi aiempaan verrattuna.

- Reaktio on erikoinen. Luultavasti syynä kysynnän kasvuun on se, että ennen Turun-tapausta ihmiset eivät tienneet, että raakamaitoa myydään suoraan kuluttajille, Tuominen arvelee.

Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat yhtä mieltä suosituksissaan: pikkulasten, vanhusten, raskaana olevien tai henkilöiden, joilla on vakava perussairaus, ei tulisi käyttää raakamaitoa ilman riittävää kuumennuskäsittelyä.

Erikoinen reaktio: Raakamaito vei lapsia sairaalaan, kysyntä kasvoi - Kotimaa - ESS.fi[/QUOTE]

tuo tummennettu ei pidä paikkaansa, raakamaidosta saatiin mm. EHEC-, kampylo-, Listeria monocytogenes - ja salmonellabakteereita useammin kuin raakamaidosta nykyään, ja lapsia kuoli (siihenkin). Kyllä raakamaito on nykyisellä hygieniatietämyksellä paljon turvallisempaa kuin "ennenvanhaan", joskaan en itse sitä ainakaan lapsille juottaisi (en siis näe siihen erityistä tarvetta).
Kysyinkin yksipäivä maidontuottajaperheen äidiltä, mitä maitoa he itse juovat niin vastaus oli : kaupan maitoa =)
 
"milky"
Ja sinä tiedät tämän mistä? Niin, kaikki entisajan ihmiset eivät saneet maidosta vatsavaivoja, mutta mistä sinä olet tutkinut että mikään niistä monista entisajan lasten ja vanhusten sairastumisista ja jopa kuolemista (joita tapahtui runsaasti) eivät saaneet alkuaan maidosta?
Suomalainen, prosessoitu maito aiheuttaa monelle huomattavia terveysongelmia ja lievimmillään vatsavaivoja. Ulkomailla käyneet tietävät, että siellä voi usein käyttää maitoa ilman ongelmia. Ongelma on siinä, että Suomessa maito pilataan liialla prosessoinnilla.
 
  • Tykkää
Reactions: jenttu
Blue
[QUOTE="milky";28515583]Suomalainen, prosessoitu maito aiheuttaa monelle huomattavia terveysongelmia ja lievimmillään vatsavaivoja. Ulkomailla käyneet tietävät, että siellä voi usein käyttää maitoa ilman ongelmia. Ongelma on siinä, että Suomessa maito pilataan liialla prosessoinnilla.[/QUOTE]

Ja tämän sinä olet tutkinut miten?

Mielipiteitä voi olla (minusta tilamaito on parempaa ja terveellisempää kuin kaupan maito) mutta älä tuo mielipiteitäsi esille "faktoina" koska niitä ne eivät ole. :)
 
"milky"
Alkuperäinen kirjoittaja keppälerttu;28515602:
mua huvittaa tossa jutussa se,et VALIO tappoi bakteerit..kuulostais hieman paremmalta jos kirjoitettais meijeriteollisuus tms
Valio on "kehittänyt" maidonkäsittelyä Suomessa vuodesta 1905 lähtien ja se on edelleen alan suurin toimija. Nykyään viranomaismääräykset pakottavat kaikki meijerit pilaamaan maidon.
 
Ja tämän sinä olet tutkinut miten?

Mielipiteitä voi olla (minusta tilamaito on parempaa ja terveellisempää kuin kaupan maito) mutta älä tuo mielipiteitäsi esille "faktoina" koska niitä ne eivät ole. :)
kuka sitä mitenkin tutkii. Sekä minä ja lapsi emme saaneet espanjassa oireita maidosta vaikka suomessa emme voi juoda kun hylamaitoa. Lapsi ei ole raakaa saanu mutta minä oon ja se ei tee mahakipuja, toisin kun käsitelty tavallinen kaupan maito.
 
täytyy ihmetellä
pokkaa jolla ap väittää:

Tätä ennen ihminen käytti käsittelemätöntä maitoa kymmenien tuhansien vuosien ajan saamatta edes vatsavaivoja.

Ap:lle tiedoksi, että entisaikaan on esim. salmonella niitänyt kansaa ihan kivasti kuten myös tuberkuloosikin, molempia on voinut kulauttaa maidon mukana vatsaansa. Tubi on lehmistä karsittu, samoin salmonella tilanne on Suomessa hyvä. Sen sijaan mm. listeriaa ja kolibakteereja on aina maidossa. Pahin noista jälkimmäisistä on EHEC.

Raakamaidossa on siis aina paljon bakteereja. Hyödyllisiä, vähemmän hyödyllisiä ja taudinaiheuttajia. Taudinaiheuttajabakteeririskiä ajatellen on aivan eri asia juoda aivan tuoretta maitoa tilatankista kuin jakeluketjun läpi kulkenutta maitoa pastoroimatonta maitoa. Se tuorekin tilamaito voi pahimmillaan tappa tai vakavasti vammauttaa esim. Ehec -bakun hypätessä kyytiin. Hyvin pienellä bakteerimäärällä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Salmonellakaan ei montaa bakua tarvitse tarttuakseen ja näitäkin tapauksia on vuosittain muutamia maitotiloilla.

Homogenisointi (rasvan pilkkominen) on sitten taas yksi prosessi joka ei ole niin välttämätön ja joillekin se homogenoimaton maito sopii paremmin. Luomumaitoa onneksi saa kaiketi jo joka kaupasta?
 
meidän
halus kaupasta hilja maitoa, jos se maistuis samalle, kuin enon luona suoraan tilan tankista otettu maito, mut eihän se ollut heistä hyvää lainkaan. Sen sijaan silloin kun pääsee enon luokse, ja saa "tuoretta" maitoa, niin sitä uppoaa lasikaupalla, ja meidän lapset siis tällä hetkellä 10-15-vuotiaita. Normaalisti eivät juurikaan juo maitoa, mutta tuolla sitä kyllä menee isot määrät.
 
"milky"
Käytännössä ravinnossa on lähes aina bakteereja. Normaalisti ihmisen elimistö osaa torjua ne. Lehmänmaidossa ei ole sen enempää bakteereja kuin äidinmaidossa. Muun väittäminen on meijeriteollisuuden propagandaa. Kaikki elintarvikkeet toki pilaantuvat, ellei niitä käsitellä ja säilytetä asianmukaisesti.
 
aboa
Alkuperäinen kirjoittaja meidän;28515845:
halus kaupasta hilja maitoa, jos se maistuis samalle, kuin enon luona suoraan tilan tankista otettu maito, mut eihän se ollut heistä hyvää lainkaan. Sen sijaan silloin kun pääsee enon luokse, ja saa "tuoretta" maitoa, niin sitä uppoaa lasikaupalla, ja meidän lapset siis tällä hetkellä 10-15-vuotiaita. Normaalisti eivät juurikaan juo maitoa, mutta tuolla sitä kyllä menee isot määrät.
Minusta Ingmanin homogenoimaton luomumaito on selvästi parempaa kuin tuo Hilja, vaikka ei silti taida vetää vertoja suoraan tankista tulevalle maidolle.
 
Blue
[QUOTE="milky";28515865]Käytännössä ravinnossa on lähes aina bakteereja. Normaalisti ihmisen elimistö osaa torjua ne. Lehmänmaidossa ei ole sen enempää bakteereja kuin äidinmaidossa. Muun väittäminen on meijeriteollisuuden propagandaa. Kaikki elintarvikkeet toki pilaantuvat, ellei niitä käsitellä ja säilytetä asianmukaisesti.[/QUOTE]

Eli tällä ajattelutavalla voidaan siis kaikki alkaa syömään esim. raakaa kanan- ja possunlihaa, jättää kasvikset pesemättä ja käyttää ulkolaisia pakastevihanneksia keittämättä yms., kaikki on vain propagandaa.
 
  • Tykkää
Reactions: riiviöiden äiti
"vieras"
[QUOTE="milky";28515865]Käytännössä ravinnossa on lähes aina bakteereja. Normaalisti ihmisen elimistö osaa torjua ne. Lehmänmaidossa ei ole sen enempää bakteereja kuin äidinmaidossa. Muun väittäminen on meijeriteollisuuden propagandaa. Kaikki elintarvikkeet toki pilaantuvat, ellei niitä käsitellä ja säilytetä asianmukaisesti.[/QUOTE]

Niin, ne bakteerit siihen lehmänmaitoon menevät vasta sen jälkeen, kun se utareesta tulee ulos.
Ihmisellä on sikäli parempi anatomia, että aikuisella harvemmin uloste tuhrii nännien ympärykset.
 
"terttu"
Ja sitten kun osataan katsoa asiaa hieman pidemmälle......
Niin voidaan alkaa miettimään myös sitä, mitä teollisesti tuotettua rehua lehmät syövät.
Kyllä ihmiset ymmärtävät, että vauva saa samat aineet kuin mitä äitikin syö, mutta kuis olikaan kaupan maitopurkin kohdalla.. Että onko se lehmän maito kun tekee ne vattaoireet, vai se lehmän syömä ruoka?
 
"milky"
"Noin 18 prosentille suomalaisista kehittyy maitosokeria pilkkovan entsyymin laktaasin puutos eli hypolaktasia, ja osa heistä saa laktoosia sisältävistä maitotuotteista oireita, kuten mahavaivaa, ilmavaivoja, löysiä ulosteita, dosentti, lastenlääkäri ja lastenallergologi Mikael Kuitunen HYKSin Lastenklinikalta selvittää.

Toisaalta kaikki henkilöt, joilla on todettu hypolaktasia, eivät saa oireita tavallisesta maidosta.

- Tämä selittyy osittain siitä, että ihmisen suolistossa olevat bakteerit voivat myös pilkkoa maitosokeria. Suoliston bakteerikanta eroaa ihmisten välillä.

Myös ne ihmiset, joilla on todettu normaali maitosokeria pilkkovan entsyymin pitoisuus, kertovat saavansa oireita maidosta.

Lue kattava paketti maidosta perjantain 24.5. Iltalehdestä! Mitä maitoa pitäisi juoda, jos kärsii vatsavaivoista? Entä miksi maidon homogenointi pitäisi lopettaa? "

http://www.iltalehti.fi/ruoka/201305240102119_ru.shtml
 
"vehnä"
[QUOTE="milky";28515583]Suomalainen, prosessoitu maito aiheuttaa monelle huomattavia terveysongelmia ja lievimmillään vatsavaivoja. Ulkomailla käyneet tietävät, että siellä voi usein käyttää maitoa ilman ongelmia. Ongelma on siinä, että Suomessa maito pilataan liialla prosessoinnilla.[/QUOTE]

olen opiskellut maatalousalaa ja esimerkiksi maidontuottamista...niin teoriassa kuin käytännössäkin..

itse olen sitä mieltä että raakamaidossa on tosiaan suurempi riski.. ja tämä sun prosessointis on pästörointi ; Nykyään pastöroinnissa elintarvikkeen lämpötila nostetaan vähintään 71–74 °C:n lämpötilaan 10–30 sekunnin ajaksi, jolla tuhotaan taudinaiheuttajat.. ei muuta maitoa toiseksi..

Pastöroimaton maito voi sisältää useita taudinaiheuttajia, kuten kampylobakteereja, kolibakteereja, listeriaa, salmonellaa, yersiniaa ja brucellaa. Sairauksiin, joita pastörointi voi torjua, kuuluvat tuberkuloosi, kurkkumätä, polio, salmonelloosi, nielutulehdus, tulirokko ja lavantauti



Homogenointi
Homogenoinnissa maidon rasvapalloset pilkotaan niin pieniksi, että ne pysyvät tasaisesti maidon joukossa. Homogenointi siis estää rasvan nousemisen maidon pinnalle. Rasvapallosten kohoaminen maidossa pintaa kohti johtuu siitä, että rasvan tiheys on pienempi kuin pallosta ympäröivän vesifaasin.

ei muuta maitoa epäterveellisemmäksi!

mutta jos nyt haluaa että maitoa ei ole homogenoitu niin ostaa luomumaitoa!

suomalaisilla navetoilla pidetään hygieniasta kyllä huolta ihan ok. mut silti on sairauksia ja esimerkiksi lehmä saattaa maata omassa ulosteessa..tissit pyyhitään puhtaaksi kostealla rievulla! jokainen varmaan tajuaa että repu ei voi olla polttavan kuuma jolloin ulosteessa olevat mahd. tuaidn aiheuttajat ei kuole! paitsi Pastöroimalla.

olen käyttänyt tilamaitoa toki joskus kahvissa ja esimerkiksi lättyjen teossa..tulee muuten hyviä lättyjä.. mutta mitään vatsaongelmia nuo kaupan maidot ei enempää aiheuta!

eriasia jos on laktoosi-intorelanssi tai maitoallergia(yliherkkyys maitoproteiinille)..mutta nuo tulee ilmi ihan sama kumpaa lehmän maitoo käyttää!!
 

Yhteistyössä