Äidinmaito ei missään vaiheessa muutu ravintoaineettomaksi liuruksi. Ensiviikkoina se on tömäkämpää tavaraa vastasyntyneelle, minkä jälkeen maidon koostumus vakiintuu, kunnes energia- ja rasvapitoisuus taas noin 1v+ nousee (kun nautitun maidon määrä vähenee --> keho tuottaa tiiviimpää tavaraa). 1v+ tosin proteiini- ja C-vitamiinipitoisuudet vähenevät, mutta suomalaiset lapset harvemmin kärsivät proteiinin puutteesta ja C-vitamiinipitoisuus on lähtökohtaisesti moninkertainen lehmänmaitoon verrattuna. Äidinmaito on siis kelpo evästä niin kauan kuin sitä erittyy, joskin 1v+ lapsi voi jo syödä niin monipuolisesti että pärjää ilmankin jos perhe niin haluaa.
Jatka vain rauhassa yöimetyksiä, jos ne tuntuvat teille sopivan. Eivät ne lapsen painonlaskua aiheuta. Yli 6kk ikäisen lapsen voi kyllä ruokkia päiväsaikaan niin ettei yösyöntien poisjättäminen haittaa terveyttä tai kasvua, mutta jos perhe ei koe siihen mitään tarvetta niin miksi vääntää väkisin vasten lapsen omaa rytmiä? Tuossa pikavilkaisulla Piltti-purkeissa näyttäisi olevan energiapitoisuudet per 100g samaa luokkaa kuin äidinmaidossa, miksi siis (tehokkaasti imeytyvän ja nopeammin sulavan) rintamaidon vähentäminen olisi ratkaisu painonnousun hidastumiseen, osaako joku selittää...? Se on totta, ettei rintamaito pidä nälkää samalla tavalla kuin esim. korvike tai kiinteät, mutta jos on huoli lapsen painonnoususta niin eihän silloin ole tarkoituksenmukaista siirtyä "mahdollisimman hyvin nälkää pitävään" mutta energiasisällöltään vastaavaan evääseen, lopputuloshan on päinvastainen kuin toivotaan?
Ja kyllä lapsi saa riittävän unensa yösyöntien välissä, jos nyt ei ihan jatkuvaan heräile. Lapsi, kuten aikuinenkin, käy joka tapauksessa kevyemmässä unessa monta kertaa yön aikana, ja tuollaisessa unen vaiheessa herääminen ei häiritse samalla tavalla kuin jos jokin ulkoinen seikka herättäisi väärässä unen vaiheessa. Monet lapsen heräilevät öisin leikki-ikään asti söivät he öisin tai ei.
En tarkoita, etteikö jokainen halukas saisi minun puolestani vieroittaa vauvansa yösyönneistä heti kun katsotaan ettei siitä ole lapselle haittaa. Mutta jos aloittaja ei koe, että yösyönneistä olisi perheelle mitään harmia, niin yösyöntien lopettamiseen ei ole syytä. Hammasterveyttä ja yöimetyksiä koskevat tutkimuksetkin ovat niin ristiriitaisia ja antavat vastakkaisia tuloksia, että niiden perusteella en ainakaan itse voisi suositella kenellekään yöimetysten lopettamista, mikäli suuhygieniasta muutoin huolehditaan.