Heti ensimmäiseksi vaaleanpunaiset lasit pois ja pysykää kaukana pentukoirista.
Koiran hankinta on iso päätös ja toivottavasti jaksatte koko perheen kanssa tutkia vaihtoehtoja monelta kantilta ennen päätöstä. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että pentulaatikon reunalla tahtoo tunne mennä järjen edelle ja lujaa.
Suosittelen tutustumaan tähän sivustoon: http://jalostus.kennelliitto.fi
Se on Kennelliiton ylläpitämä rekisteri kaikista Suomeen rekisteröidyistä koirista.
Rotukuvauksia sieltä ei löydy, mutta erilaiset haut ja listaukset auttavat löytämään tietoa sekä rotujen että yksilöiden terveydestä, ja koetuloksista, edellisistä pentueista ja niiden terveydestä sekä kasvattajista. Mikään koirarotu tai yksilö ei ole täydellinen, mutta on hyvä tutustua näihinkin asioihin ennen koiran hankintaa.
Jokainen koira on myös yksilö, joten rauhallisen rotuinen koira voi olla jotain aivan muuta.
Minulla itselläni on kultainen noutaja, jonka luonne nyt melkein 9-vuotiaana saa kaikki vieraat luulemaan sitä 2-3 -vuotiaaksi.
Luonne on melko periytyvä ominaisuus, ja erityisesti emon käytös vaikuttaa pentuihin paljon. Kannattaa siis tutustua emo- ja isäkoiraan ennen päätöstä. Mikäli jomman kumman luonne ei teitä miellytä, kannattaa harkita jotain toista yhdistelmää. Malttia! Teille sopiva yhdistelmä löytyy kyllä, kunhan jaksaa etsiä ja odottaa.
Kullakin koirarodulla on enemmän tai vähemmän pitkä jalostushistoria takanaan, ja tuohon historiaan on hyvä tutustua. Rodut on usein jalostettu tiettyä tarkoitusta varten, ja tuolloin halutut ominaisuudet näkyvät usein tämänkin päivän koirissa. Rotuyhdistyksillä on yleensä nettisivuillaan kerrottu kyseisestä rodusta sekä historiat että nykytila. Myös JTO eli jalostuksen tavoiteohjelma kannattaa ainakin silmäillä läpi. Kyseinen ohjelma on Kennelliiton määräyksestä tehty ja Kennelliiton tarkastama ja hyväksymä katsaus rodusta ja siitä, miten rotuyhdistykset näkevät rodun tulevaisuuden ja miten tulevaisuuteen voidaan päästä ja vaikuttaa. Tätä suunnitelmaa tulisi rodun kasvattajien noudattaa jalostusvalinnoissaan.
Eteen voi tulla hyvinkin erikoisia termejä, lyhenteitä jne., mutta aina voi kysyä, jos ei muualla niin vaikka tässä ketjussa. Ne sisältävät toisinaan hyvinkin oleellista tietoa, josta on hyvä olla perillä.
Toivottavasti tästä oli apua niin hyvä. Jos ei niin anteeksi.