Kokemuksia lapsen tiheävirtsaisuuden hoidosta?

  • Viestiketjun aloittaja "vieras vaan"
  • Ensimmäinen viesti
"vieras vaan"
Löytyyköhän kohtalontovereita..? Meillä on perusterve pikkukoululainen, jolla on tosi kiusallinen vaiva, eli tiheentynyt virtsaamistarve. Lapsi käy vessassa lukemattomia kertoja päivän aikana, ja vaiva häiritsee jo normaalia elämää. Perustutkimukset on tehty, ja mm. virtsatieinfektion ja diabeteksen mahdollisuus suljettu pois. Vaivaan on koitettu olla liiemmälti kiinnittämättä huomiota, mutta nyt lapsi jo itse toivoo saavansa siihen jotain apua.

Olen aikeissa varata lääkäriaikaa yksityispuolelta, kun julkisella asia ei tunnu etenevän. Nyt mietinkin että varaanko aikaa urologille vai lastenlääkärille? Minkälaisia tutkimuksia on odotettavissa? Ja ennenkaikkea onko vaivaan olemassa hoitoa? Kiitos jo etukäteen kaikista vastauksista!
 
meillä oli
ja tutkittiin kaikki jopa ultrattiin munuaiset. Mutta mitään ei löytynyt. saatiin sitten muutamaksi kuukaudeksi lääkitys (en muista nimeä) joka vähentää virtsan eritystä ja se auttoi =) Vaiva oli tosi kiusallinen ja esim. kesän juhlissa jouduttiin vähän väliä ravaamaan vessasa. Nyt vaivasta jo pari vuotta aikaa eikä ole enää uusinut.
 
"äiskä"
teinkin aloituksen tuolla yökastelijan herättämisestä :)
onko teillä ap yökastelua?
ja toka, oliko lääke minirin vai joku muu?
meillä tuo yökastelija ravaa ihan jatkuvasti vessassa myös päivisin.
 
"aloittaja"
Kiitos vastauksesta! Olikohan se lääke Cystrin-niminen? Sitä ilmeisesti ainakin käytetään. Tuliko teillä lääkityksestä haittavaikutuksia?

Olen melko varma että meillä kyseessä on jännityksestä johtuva vaiva, joka on "kroonistunut" ja muutaman kuukauden mittaisella lääkityksellä vaivan voisi saada katoamaan. Kotona yritetään suhtautua vaivaan mahdollisimman rennosti, ettei lapselle tulisi paineita, mutta koulussa ja kavereilla asiasta on jo noussut haloo.
 
"aloittaja"
[QUOTE="äiskä";26449936]teinkin aloituksen tuolla yökastelijan herättämisestä :)
onko teillä ap yökastelua?
ja toka, oliko lääke minirin vai joku muu?
meillä tuo yökastelija ravaa ihan jatkuvasti vessassa myös päivisin.[/QUOTE]

Samalla lapsella on hoidettu aiemmin yökastelua Minirin-lääkityksellä n. vuoden ajan. Yökastelu loppui lääkityksen myötä n. 2 vuotta sitten. Yökastelun aikana tiheävirtsaisuutta ei ollut, ja n. vuoden ajan oli niin että pissa-asioista ollut mitään vaivaa.
 
Meillä pojalla oli samanlaista vaivaa viime syksynä. Useamman kerran juostiin lääkärillä, jopa ultrattiin mumuaiset ym. rakennepoikkeavuuksien poissulkemiseksi. Oli tosi kurja vaiva ja "itse aiheutettu" vaikkakin pojalle ihan todellinen. Ainoa keino on antaa ärtyneen virtsarakon rauhoittua, eli ettei mene pissalle heti kun tunne tulee vaan koittaa venyttää virtsaamisvälejä. Samoin iltaisin riittää jos lapsi käy kerran pissalla (meillä siis se pissaralli vaikutti unensaantiin, poika itki väsyneenä kuinka sattuu ja on pakko mennä pissalle, tuloksena kuitenkin vaan muutama tippa) ja sen jälkeen pidätetään, tunne menee ohi. Tuossahan on se, että virtsarakko alkaa supistua heti vähäisenkin virtsarakkoon kertyneen virtsan takia, ei ehdi normaalisti täyttyä, lapselle tulee kova hätä vaikka todellisuudessa "oikeaa" hätää ei ole. Kovasti nyt vaan lapselle tsemppausta, että koittaa antaa tunteen mennä ohi. Vaiva hävisi meidän pojalla melko nopeasti kun vaan tiukasti "kiellettiin" turha pissalla käyminen. Mitään lääkitystä lääkärit eivät suositelleet.
 
"aloittaja"
Kiitos anneka66 vastauksesta, huomasin sen vasta nyt kun etsin samalla tietoa yksityislääkäreistä. Päädyin nyt tilaamaan ajan virtsavaivoihin erikoistuneelle lastenlääkärille, toivottavasti hän ymmärtää jotain asian päälle.

Aika julmalta kuulostaa tuo että lasta ei saisi päästä pissalle! Huomaan että meillä lapsi tekee jo nyt sitä että yrittää käydä salaa vessassa, ja vaiva on selkeästi pahempi silloin jos joku on hänelle siitä huomauttanut.
 
Niinpä, kyllähän se julmalta tuntuu...:( Mutta kun tietää, että se jatkuva pissaaminen aiheuttaa vaan noidankehän, rakko ärtyy entisestään. Aluksi voi vaikka pidätellä pari minuuttia, ne rakon supistelut menee aika nopeasti ohi. Seuraavalla kerralla pissamisväliä pitäis pidentää vähän enemmän jne. Ja kun selittää lapselle tilanteen, niin hänen on helpompi kestää ohimenevä epämiellyttävä tunne. Meillä poika pelkäsi, että pissaa housuun jos ei heti pääse vessaan, mutta vahinkoja ei koskaan sattunut. Pitäisi välttää myös lapsen patistamista pissalle "varmuudeksi", eli että vessaan mentäisiin vain todellisen hädän tultua. (Tämä koskee ehkä enemmän pienempiä lapsia, joita tavan vuoksi tulee hoputeltua pissalle aina lähtiessä... "ettei sitten tule pissahätä kesken kauppareissun") Lapselle voi vaikka piirtää kuvan miten munuaisista tulee virtsaa rakkoon. Ja selittää, että hänen rakkonsa supistelee liian aikaisin, todellisuudessa rakko ei ole vielä täysi. Jopa meidän 4-vuotias ymmärsi ja kysyikin välillä, että "onko siellä rakossa vasta niin vähän pissaa, ettei tartte käydä pisulla?" Lapsen on helpompi kestää tilanne kun ymmärtää mistä on kyse.
 
"aloittaja"
Meillä lapsi myös pelkää että pissa tulee housuun, vaikka vahinkoja ei ole sattunut vuosiin. Olen kyllä yrittänyt selittää virtsarakon toimintaa ja sitä kuinka paljon pissaa sinne mahtuu mutta kun lapsi on melkeinpä hysteerinen jos vessakäyntejä jotenkin yrittää hillitä. Toivon kovasti että lääkärinkäynnistä olisi jotain apua vaivaan.
 
Ja lapselle se tunne, että pissa tulee housuun, on todellinen. Voi hyvinkin lirahtaa, koska rakko supistelee niin voimakkaasti. Tosi kurja vaiva, niin lapselle kuin vanhemmallekin. Oletko googlannut "yliaktiivinen rakko", löytyy hyviä neuvoja. Tsemppiä teille ja toivotaan, että vaiva helpottaa pian!
 
"aloittaja"
Ja lapselle se tunne, että pissa tulee housuun, on todellinen. Voi hyvinkin lirahtaa, koska rakko supistelee niin voimakkaasti. Tosi kurja vaiva, niin lapselle kuin vanhemmallekin. Oletko googlannut "yliaktiivinen rakko", löytyy hyviä neuvoja. Tsemppiä teille ja toivotaan, että vaiva helpottaa pian!
Kiitos tsempeistä ja googlausvinkistä, olen tähän asti etsinyt tietoa vain tiheävirtsaisuus-hakusanalla! Mukavaa että palstalta löytyi omakohtaista tietoa. Toivon tosiaan että vaiva saadaan kuriin, varmaan sekin helpottaa että ollaan kohta koko perhe lomalla ja elämä on rennompaa.
 
pissailija
Meillä nimenomaan sanottiin että ei saa kieltää ja kovistella. Ensin koetetaan ulostetta pehmentävää Pecorionia - ummetus voi lisätä pissahädän tunnetta - ja sitten koetetaan tuota virtsarakon supistelua vähentävää lääkettä. Hoidettavana yksityisellä, kokeneella lastenlääkärillä.
 
fghyuiooikjjhhh
Vaan auta ja ohjaa. Kerro lapselle, että harjoitellaan pidättämistä. Otetaan yhdessä kellosta aikaa. Tehdään samaa myös äidille. Kannusta ja tue. Asioita voi treenata myös hyvässä hengessä ja positiivisesti.
Mietityttää vaan, että et itse osaa auttaa lasta vaan ajattelet treenaamisen olevan kieltämistä. Juokset mieluimmin lääkäreissä josta lapsi oppii olevansa sairas ja viallinen. Koitas olla kannustavampi äiti ja vanhempi.
 
huolestunut eskaritytön äiti
Löysin tämän ketjun, kun googlailin aiheesta "yliaktiivinen rakko lapsella". Eli meillä juuri aivan tätä ongelmaa eskaritytöllä. Vahinkoja ei ole tullut, mutta tytöllä jatkuva pissahätä. Terveyskeskuksesta ei ole tehty kuin pissatulehdustestit, muuta ei ole saatu. Mutta kehotettu pidentämään juurikin väkisin pissallakäyntivälejä. Tytöllä on koko ajan pissahätä, odottaa vaan lupaa, koska saa taas vessaan mennä, yritän pitää sellaista vähintään 50 minuuttia, eskarissa ramppaa useammin. Tämä todella haittaa elämää ja tyttö on jo tosi pahalla mielellä asiasta, vaikuttaa jo ihan masentuneelta.
 
vierailija
Tämä on vanha ketju, mutta meillä on samanlaista vaivaa. Tyttö käy noin puolen tunnin välein pissalla ja jos on jotain jännittävää tapahtumassa, voi käydä jopa muutaman minuutin välein. Ollaan yritetty pidentää pissaamisväliä, joka parhaiten onnistuu, kun tytöllä on jotain niin mielenkiintoista tekemistä, että ei muista pissahätää. Housuun ei ole tullut kertaakaan ja yöllä käy vessassa 0-1 kertaa.

Mitään pitempää kesälomareissua ei nyt pysty suunnittelemaankaan. Yhtenä päivänä kävimme mummolassa, jonne on tunnin ajomatka. Tyttö jännitti matkaa tuon vessahomman takia niin kovasti, että istui vessassa puoli tuntia, myös kakalla pitää käydä, kun jännittää. Matkalla pysähdyimme kaupassa ja jäätelökioskilla, niin tyttö kävi yhteensä 4 kertaa vessassa!

Syksyllä alkaa ekaluokka, joka varmasti on jännittävää, niin pakko olisi saada tuohon apua. Tietääkö kukaan, miten tuo Cystrin toimii? Pitääkö ottaa pitkä kuuri ennen kuin alkaa vaikuttaa, vai voiko ottaa tarvittaessa, kun tietää että on tulossa hankala tilanne? Kävimme viime kuussa lääkärissä ja hän sanoi, että ei vielä kirjoita Cystrin-reseptiä, vaan pitäisi treenata rakkoa. Ollaan siis treenattukin, mutta tuntuu, että se ei riitä. Tämä voisi toimia, jos oltais vain kotona koko ajan ja tyttö saisi koko ajan tehdä jotain mielenkiintoista, mutta pakko on välillä muuallakin käydä ja silloin tyttö tekee kotoa lähtiessä varmistuksen varmistuksia. Annan kuitenkin lähtiessä ja tauoilla käydä vapaasti vessassa, mutta ei pysähdytä hirveän usein, että päästään joskus perille. Se koulun aloitus minua huolettaa jo valmiiksi.
 
vierailija
Tämä on vanha ketju, mutta meillä on samanlaista vaivaa. Tyttö käy noin puolen tunnin välein pissalla ja jos on jotain jännittävää tapahtumassa, voi käydä jopa muutaman minuutin välein. Ollaan yritetty pidentää pissaamisväliä, joka parhaiten onnistuu, kun tytöllä on jotain niin mielenkiintoista tekemistä, että ei muista pissahätää. Housuun ei ole tullut kertaakaan ja yöllä käy vessassa 0-1 kertaa.

Mitään pitempää kesälomareissua ei nyt pysty suunnittelemaankaan. Yhtenä päivänä kävimme mummolassa, jonne on tunnin ajomatka. Tyttö jännitti matkaa tuon vessahomman takia niin kovasti, että istui vessassa puoli tuntia, myös kakalla pitää käydä, kun jännittää. Matkalla pysähdyimme kaupassa ja jäätelökioskilla, niin tyttö kävi yhteensä 4 kertaa vessassa!

Syksyllä alkaa ekaluokka, joka varmasti on jännittävää, niin pakko olisi saada tuohon apua. Tietääkö kukaan, miten tuo Cystrin toimii? Pitääkö ottaa pitkä kuuri ennen kuin alkaa vaikuttaa, vai voiko ottaa tarvittaessa, kun tietää että on tulossa hankala tilanne? Kävimme viime kuussa lääkärissä ja hän sanoi, että ei vielä kirjoita Cystrin-reseptiä, vaan pitäisi treenata rakkoa. Ollaan siis treenattukin, mutta tuntuu, että se ei riitä. Tämä voisi toimia, jos oltais vain kotona koko ajan ja tyttö saisi koko ajan tehdä jotain mielenkiintoista, mutta pakko on välillä muuallakin käydä ja silloin tyttö tekee kotoa lähtiessä varmistuksen varmistuksia. Annan kuitenkin lähtiessä ja tauoilla käydä vapaasti vessassa, mutta ei pysähdytä hirveän usein, että päästään joskus perille. Se koulun aloitus minua huolettaa jo valmiiksi.
 
Käypä vielä em sivuilla eli www.pissarakonpomoksi.fi. sieltä löytyy asiaa myös tiheistä pissalla käynneistä. Veden riittävä juominen - n 5 lasillista tasaisesti päivän mittaan - on tärkeää. Jos juo vähn, väkevä pissa ärsyttää rakon limakalvoja. Myös ummetus pahentaa tilannetta ja ummetusta voi olla, vaikka kakka päivittäin tulisikin. Lapsen rakkoa ei koskaan kouluteta! Cystrin rauhoittaa rakon supistelua, mutta sillä on runsaasti sivuvaikutuksia. Ensin kaikki perusasiat kuntoon, säännöllinen juominen - ei mehuja, kaakaota, limuja- säännölliset pissalla käynnit ( aamu-,ilta-,ruoka-ja lähtöpissa, olipa hätä tai ei, kakka päivittäin ja huom! Pöntöllä istumisasento, mikä löytyy myös sivuilta. Ehd pikkujakkara jalkojen alle
 

Yhteistyössä