Kotona ei tullu lämmintä vettä ja kylmävesikin tuli sankoon letkua pitkin. Vesi lämmitettiin puuhellalla. Ei ollu suihkua ja saunan vesi lämmitettiin erillisessä padassa ulkona. Ei ollu sisä wc:tä, vaan ulkohuussi. Kotona vaatteet kierrätettiin sisaruksilta toisille, olitpa sitten poika tai tyttö. Meillä pojille ei enää annettu tyttöjen vaatteita, mutta tyttönä ite sain aina poikien vaatteita ja kaikki vanhan pyörät, sukset, luistimet yms.
Leluja ei ostettu meille ikinä, niitä aina saatiin jostain ja paljon touhuttiin pihalla ja keksittiin ite lelumme.
Taksi haki nuorimmat kouluun, mutta silti joskus jätti taksikyydin välistä ja meni luistimilla tai suksilla. Luistimilla oli mukava mennä kun alamäkeä kouluun asti.
Koulussa oli vähän oppilaita, kun oli kyläkoulu ja ruoka syötiin luokassa.
Mummun luona muistan aamusin, kun mummu ja pappa meni naveettaan niin pappa jätti pari karkkia tyynyn alle.
Navetassa käytiin pesulla, sillon harvoin kun käytiin, kun mummunluona ei tullu puhasta vettä. Nukuin monesti päiväuneni navetassa vasikoitten seassa heinäpaalin päällä, tai jonkun siemensäkin päällä. ...Ja mummua hävetti! Sillon lypsettiin käsin ja tehtiin kaikki muukin käsin, ei tiedetty koneista ja vempaimista mitään.
Kauppaan pääsi 2krt/vk pikkubussilla (samallalailla nykyäänkin) ja kovin oli aina pöylyistä matkantekoa sorateitä pitkin.
Kaupasta ei paljoa mitään tarvinnu ostaa, kun mummulan ympäriltä sai maidon (joka varmasti oli rasvasta), munia sai naapurista, hunajan sai, sianlihaa aina kun sikoja lopetettiin, erillinen liha/kala-auto kävi kerran viikossa,parissa ja sitten ite aina istutettiin perunat, sipulit, punajuuret, tomaatit, kurkut ymsyms ja niitä säilöttiin. Ite tehtiin hillot, syltyt, suolakurkut sunmuut..
Mummulla ei ollu puhelinta, eikä ole tänäpäivänäkään, joten siellä kun oli mihinkään ei soiteltu.
Kaikki naapurin tenavat leikki ja pelas yhessä, vanhemmat ja nuoremmat. Välillä aikusetkin kerkis peleihin mukaan ja monesti oli yhteisiä "projekteja", esim. haluttiin lentopallo verkko, niin kierrettiin ja kyseltiin tavaraa, jokaiselta jotakin ja aikuset autto pystyttämisessä. Pyörällä ja kävellen piti kulkea joka paikkaan, harvalla sillä kylällä oli autoa. Omena ja mansikkavarkaissa piti käydä joka kesä. Vaikka kaikkihan sen aina ties, kuka niitä kävi syömässä, mutta me mentiin aina vähän muka salaa.. Kun ei ollu karkkia, niin kastettiin esim. raparperia sokeriin ja kyllä oli hyvää! Tai vaalean leivän päälle voita ja sokeria.. Köyhia ritareita tehtiin kans usein..
Niin ja olen syntynyt 90-luvun alkupuolella.