Pph:t tai päiväkodin hoitajat, mielipide 2 veen päiväuniasiaan?

  • Viestiketjun aloittaja väsynyt äitee
  • Ensimmäinen viesti
"sama"
MUISTAKAA NÄMÄ:
Kotihoito aktiviteetti ei ole verrattavissa päivähoitoon.
LASTA ei nukuteta päivähoidossa. PPH ei kukaan nukuttele. Lapsi viedään levolle. Jos nukkuu niin nukkuu muuten lepäilee hetken. Jos uni ei tule ei häntä pidetä erikseen nukkumassa väkisin.
Ja toivottavasti ymmärrät että sinä teet tässä ongelmaa asiasta joka ei ole ongelma vaan tämän hetkinen rytmi joka tulee varmasti muuttumaan.

Koita nyt antaa laspesi nukkua ja kehittyä normaalisti.
 
meillä
Minulla on kaksi poikaa, 5v ja 3.5v. Esikoinen ei nuku päiväunia koskaan hoidossa ja menee illalla nukkumaan klo 20 (aamulla herätys 7.45). Kuopus nukahtaa usein hoidossa ja nukkuu siellä n. 2tuntia ja nukahtaa iltaisin n. 22, herää aamulla jo ennen 7. Jos ei nuku päiväunia, hän nukkuu n.20-07.30. Kuopus on aina ollut selvästi vähäunisempi kuin veljensä. Meillekin sopisi paremmin, ettei kuopus nukkuisi päiväkodissa, ainkaan kahta tuntia. Silloin lasten rytmit olisivat enemmän samanlaiset ja esikoinenkin saisi arkisin paremmin nukkumarauhan eikä kuopusta tarvitsisi vängätä sänkyyn liian pirteänä. Mutta tiedän, että ainakin meidän kunnassa on päätetty, ettei lapsia herätellä päiväunilta, joten enpä viitsi asiasta meteliä nostaa. Näillä mennään!
 
justjuu
ai että reilu 2vee ei nukkuisi päikkyjä? ja herää aamulla kuitenkin jo aikaisin ja on hoidossa?
omalle kohdalle ei ikinä voisi kuvitella tollaista..en todellakaan.riittävä lepo kuuluu jo ihan
terveellisen ja terveeseen kasvuun ja kehitykseen!
ja hoitopäivä on lapselle kuin työpäivä aikuiselle.
lapsenne on tehnyt iltajutuistanne jo ihan shoun ja pelleilyn..(ja jo pelkästään yliväsymyskin aiheuttaa vaikeuksia nukahtaa.) ja te olette menneet mukaan tähän??
 
[QUOTE="hoitaja";24649581]En ala sen kummemmin kommentoimaan, mutta en missään tapauksessa hyväksyisi(ja ei hyväksy työkuntanikaan) lapsen herättämistä kesken päiväunien. Vaikuttaa todella moneen asiaan ja jopa pahentaa asiaa. Ei asia ole niin mustavalkoinen että kun lapsi nukkuu lyhyet unet päivällä niin saa paremmin unen illalla. Tuosta lapsen herättämisestä on paljon tutkimuksia, jos viittii etsiä. Miks meillä on oikeus tuollaisiin asioihin ja päättää kuinka paljon lapsi tarttee unta. Mieti, jos sut herätetään kesken unien ja sanotaan, että eiköhän se nukkuminen jo riitä.[/QUOTE]

Tää on hankala juttu ja ainainen vääntökapula vanhempien sekä hoitohlökunnan kanssa. Täytyy sanoa että aina ei kohtaa lapsen tarve vanhempien mielipiteitä.Eivät ne vanhemmat ole sielä hoidossa kiskomassa ylös tai valvottamassa väkisin. Eivätkä hoida niitä väsyjä iltapäivää. Kotihoito on aivan eriasia kun vaikka päiväkoti.
 
  • Tykkää
Reactions: MorbidMama
Omanikaan ei kotona enää nuku ollenkaan päikkäreitä ja sen huomaa...Hoidossa pääsääntöisesti nukkuu, sammuu usein jo sadun aikana ja nukkukoon koska selvästi tarvitsee siellä unensa jaksaakseen. Niin kauan kun se ei kohtuuttomasti häiritse yöunia niin antaa nukkua. Ap:n tapaus ei kuulosta suoranaisesti siltä että kysesssä ois vain ne päikkärit.
 
"minävain"
Hei ap! Meillä oli sama ongelma tytön ollessa alle 3-v. Itse "ratkaisin" asian niin, että annoin tytön nukkua niin pitkät päikyt kun vaan nukkui ja hyväksyin sen, että valvoo illalla pitempään. Varsinaisesti ongelma ei siis poistunut, mutta en vaan jaksanut stressata kahden tunnin nukuttamis sessioita päivittäin... Tuli mieleen, että voisko teillä viettää vanhemmat vuoropäivinä jo iltapäivästä "lapsivapaata" omaa aikaa? Minusta tärkeintä on, että vanhemmat jaksaa pyörittää perheensä arkea, tsemppiä teille! Meillä tuo uniongelma helpotti ajan kanssa, ei ihan hetkessä, mutta kuitenkin.
 
"satu"
En jaksanut lukea koko ketjua, mutta ehdottaisin kolmen lapsen kokemuksella, että ette herättäisi lasta päikkäreiltä vaan antaisitte nukkua niin kauan kuin unta riittää. Illalla sitten nukkumaan kun lapsi siihen valmis ja unohdatte nukuttamiset.
 
a.p.
Tämän päivän lopputulos oli, että nukahti 25 minuutissa klo 21.15 ja tuli vaan kerran poiss sängystä, sillonkin tuli pissa vaikka oli just käynyt potalla ennen sänkyyn menoa. Tänään ei siis nukkunut päiväunia. Tarkoitus oli kyllä laittaa jo aiemmin nukkumaan mutta sauna venähti..

Olen kyllä toista mieltä monen muun kanssa siitä, että tämä ON ONGELMA meidän perheen kannalta. Kaivan ehkä vielä verta nenästäni, mutta ihan oikeastiko olette sitä mieltä että on normaalia että 2-vuotiaan unirytmi käytännössä noudattelee aikuisen unirytmiä yön suhteen? Ja että meidän vaan tulee ajatella, ettei saada ollenkaan omaa tai miehen kanssa yhteistä aikaa iltaisin? Vaiheet on tietty vaiheita joo, mutta viiteen kuukauteen ei käytännössä ole tapahtunut mitään muutosta.

Mielestäni myöskään meidän iltakuviossa ei ole mitään sellaista, missä me ns. mentäisiin mukaan lapsen pyöritykseen. Iltapala, pesut, iltasatu sängyssä, yksi iltalaulu ja siinä se. Jos missään vaiheessa lapsi temppuilee, homma katkeaa siihen paikkaan ja kyseinen toiminto (ruokailu, pesu, iltasatu) loppuu ja siirrytään seuraavaan (iltasatu voi myös jäädä välistä, jos sitä ennen on temppuilua eikä varoitus riitä). On yritetty noudattaa sitä, että pysytään itse tyynenä ja rauhallisena. Jos lapsi on levottoman oloinen, ollaan hetki sängyn laidalla esim. silittelemässä. Sillon ei jutella eikä myöhemmässäkään vaiheessa. Korkeintaan jossain vaiheessa lyhyt toteamus, että on uniaika. Jos lapsi karkaa sängystä, viedään eleettömästi ja ilman juttelua takaisin vaikka 20 kertaa. (Jossain vaiheessa pidettiin lasta "vankassa mutta lempeässä halailussa" makuuasennossa kunnes rauhoittui, jos ei osannut olla rauhassa. Ei ollut merkittävää vaikutusta kuukauden ajalla unen tulon nopeuden suhteen, joten siitä luovuttiin.) Oli myös muutaman viikon kokeilu, että jäätiin itse "nukkumaan" lapsen viereen. Nukahtamiseen saattoi silloin mennä puolitoista tuntia. En vaan ihan oikeasti enää keksi mitä voitaisiin tehdä toisin.

Mietin tossa vielä, että ehkä yksi ongelma hoidossa on se päiväunien suhteessa myöhäinen ajankohta, klo 12 jälkeen vasta lähtevät unille. Lapsemme on kuitenkin siinä vaiheessa ollut hereillä jo 6 tuntia. Eikös yleensä päiväkodeissa ainakin unet nukuta jo vähän aiemmin? Hoitajan ei ole luullakseni aiemmin mahdollista laittaa lapsia nukkumaan, koska lounas on sidottu muiden lasten hoitoaikoihin ja tiedän hoitoporukan kulkevan täällä järjestetyissä hoitolasten jumpissa, puistossa, lauluhetkissä yms. useita kertoja viikossa niin, että kotiutuvat vasta puoliltapäivin hoitajan luo. Voisinhan tietty kysyä tästä, mutten voi vaatia koko hoitoporukan rutiinien järjestämistä vain meidän pojan tarpeiden mukaan tai ainakaan en halua olla se jäärä joka sitä vaatimalla vaatii :)
 
a.p.
Sulle "minävain", voi olla että jossain vaiheessa mekin vaan "alistutaan kohtaloon" ja poika valvokoon jos valvoo.. Tuntuu vaan tosi hassulta, kun yhtäkkiä meillä ei ole mitään aikuisten aikaa kaksin ainakaan. Jotenkin kestin sitä yövalvomistakin lasten kanssa paremmin kun tätä (nuorempi poika oli tosi sairas ekan elinvuotensa, oli maitoallergiaa yms. ja valvotti paljon). Oon jopa huomannut, etten moneen kuukauteen ole katsonut telkkaria, mikä nyt ei suoranaisesti liene mikään huono asia mutta kertoo kyllä sen että arki todella on heittänyt kuperkeikkaa!
 
"vieras"
Jää kotiin hoitamaan omaa lastasi.

En tiedä, miten teidän lapsi käyttäytyy päiväuniaikaan, mutta ihan oikeasti on vanhempia, jotka haluaisivat, että lasta pidetään väkisin (siis oikeasti väkisin, meinaa nukahdella joka paikkaan) hereillä hoidossa, jotta lapsi menisi iltaisin ajoissa nukkumaan. En tarkoita, että olisit sellainen vanhempi, mutta niitäkin on..

Ongelma on siis mielestäni teillä se, että haluaisitte aikuisten aikaa illalla ja lapsi nukahtaa vasta myöhään. Tehkääpä siis niin, että lapsi saa olla omassa huoneessaan rauhassa leikkimässä tms., mutta ei saa tulla pois huoneesta. Eli siis jäisi pois se hermostuttava nukuttamisrumba ja lapsen vieminen aina takaisin sänkyyn.
 
pktäti2
Työskentelen päiväkodin johtajana ja niin kuin joku mainitsikin, tämä uniasia on iänikuinen väännön aihe joidenkin vanhempien kanssa.

Monet kunnat ovat jo uusiin tutkimuksiin pohjautuen tehneet päätöksiä, että lasta ei herätetä kesken unien. Tämä on mielestäni todella hyvä, tutkimukset puhuvat yksiselitteistä kieltä unen merkityksestä. Jokainen lapsi tarvitsee myös päivälevon hoitopäivänsä aikana, ja ne jotka nukahtavat sen aikana -tarvitsevat päiväunensa. Vanhempien olisi hyvä tutustua näihin tutkimustuloksiin ja miettiä asiaa sen jälkeen uudelleen lapsensa kohdalla.

Olen itsekin aikanani ollut töissä päiväkodissa, jossa lapsia herätettiin milloin mihinkin aikaan (Leena 15 min. jälkeen, Liinu 30 min. jälkeen jne). Se tuntui aika pahalta lasten puolesta. Välipalapöydässä nuokkuva lapsi, joka ei jaksa syödä. Pihalla maassa kellottava lapsi, väsynyt. Kitinää ja itkua. Onko se ihan oikeasti elämää, jota vanhemmat lapselleen toivovat? Vanhemmat eivät osaa kuvitella miten rankka hoitopäivä on lapselle. Se on aivan eri asia kuin kotihoito, se on lapsen työpäivä. Onneksi nyt näihin tutkimuksiin on havahduttu, ja myös me olemme tehneet päätöksen, että lapsi nukkuu sen ajan mitä nukkuu. Lepohetki kestää 45 min., ensin luetaan satu ja sitten kuunnellaan rauhassa patjalla musiikkia. Niitä lapsia silitellään, jotka siitä pitävät ja joiden vanhemmat toivovat lapsen nukahtavan. Jos tässä ilman silittelyjä ym. nukahtaa, niin silloin tosiaan unensa tarvitsee. Valveilla olijat nousevat 45 min. jälkeen.

Ap, minusta kuulostaa että lapsesi päivittäinen uniaika on liian lyhyt (9,5 h). Itse yrittäisin varmaan seuraavia keinoja;
- keskustelisin hoitajan kanssa voiko lapsen päiväunta hieman aikaistaa. Me olemme vieneet oikein väsyneen oloisia lapsia unihuoneeseen jo ennen muita joskus, ja pph:llahan tilat ovat varmaan lähekkäin. Tämä on siis onnistunut päiväkodissa, ja onnistuu kyllä jos tahtoa riittää (ja jos lapsi on väsynyt jo silloin niin, että uni tulee/malttaa rauhoittua). Lapsi siis syö ensimmäisenä ja sen jälkeen viedää heti unille. Näin lapsen päiväunta saisi aikaistettua.
- Antaisin lapsen joka tapauksessa nukkua hoidossa niin kauan kuin nukkuu. Periaatteessa lapsellasi voi olla jatkuvasti pieni yliväsymystila päällä liian vähäisestä unimäärästä johtuen.
- Lapselle minuutilleen toistuvat, täsmälleen samanlaiset jokapäiväiset iltarutiinit (kunnes tilanne muuttuu perheellenne sopivaksi); päivällinen, ulos, reippaita ulkoleikkejä, iltapala aina samaan aikaan, pesu, iltasatu jne.
- Lapsi sänkyyn vasta 21.00, niin että menee sänkyyn vasta selkeästi väsyneenä. Isoveli voi mennä aikaisemmin tarvittaessa.
- Lapselle extrahellyyttä illan mittaan, aikaa ja läheisyyttä
- Alkaisin uudelleen nukuttaa lasta. Silittelyä, käsi selän päällä tms., ei keskustelua, palveluita, vain läsnäolo ja em. läheisyys. Lapsellasi saattaa olla kausi, jolloin hän tankkaa läheisyyttä, ja läsnäolo ratkaisisi sekä tämän että sähläyksien poisjäännin -jotka todennäköisesti hidastavat nukahtamista.
- Jos mikään ei auta, yrittäisin hyväksyä että lapsi on iltavirkku, antaisin hänen valvoa 21.45 asti ja lakkaisin stressaamasta, ja antaisin nukkua niin pitkät päiväunet kuin tarvii. Todennäköisesti tilanne on taas puolen vuoden päästä toinen.

En kuitenkaan poistaisi lapsen päiväunia, mieti itseäsi jatkuvasti väsyneessä tilassa. Päivästä toiseen.
 
"äiti"
Sulle "minävain", voi olla että jossain vaiheessa mekin vaan "alistutaan kohtaloon" ja poika valvokoon jos valvoo.. Tuntuu vaan tosi hassulta, kun yhtäkkiä meillä ei ole mitään aikuisten aikaa kaksin ainakaan. Jotenkin kestin sitä yövalvomistakin lasten kanssa paremmin kun tätä (nuorempi poika oli tosi sairas ekan elinvuotensa, oli maitoallergiaa yms. ja valvotti paljon). Oon jopa huomannut, etten moneen kuukauteen ole katsonut telkkaria, mikä nyt ei suoranaisesti liene mikään huono asia mutta kertoo kyllä sen että arki todella on heittänyt kuperkeikkaa!
ota enemminkin se oma aika säännöllisesti vaikka kerran viikossa lähtemällä illalla kotoa pois esim lenkille. Satunnaisesti viette lapset hoitoon tai otatte hoitajan kotiin ja meette yhessä johonkin. Sitä virallista omaa aikaa ei tarvi saada joka päivä. Se asia pitää sisäistää ennen kun ryhtyy lapsen tekoon.
 
äå
[QUOTE="äiti";24651697]ota enemminkin se oma aika säännöllisesti vaikka kerran viikossa lähtemällä illalla kotoa pois esim lenkille. Satunnaisesti viette lapset hoitoon tai otatte hoitajan kotiin ja meette yhessä johonkin. Sitä virallista omaa aikaa ei tarvi saada joka päivä. Se asia pitää sisäistää ennen kun ryhtyy lapsen tekoon.[/QUOT
PEESI

Aikuinen voi jonku naikaa joustaa antaa laspellee eväät elämään! Meil on omaa aikaa kun laspi suuntaa kouluun yms. Pian kaipaa lasta syliinki!
 
a.p.
Kiitos pktäti2 ehdotuksistasi!! Vaikka asia rassaa omaa jaksamistani, olen myös ollut huolissani koska mielestäni lapsi ei nuku vuorokaudessa tarpeeksi, kuten sinäkin laskelmoit. Se on kaikkein isoin ongelma pitkällä aikavälillä. Täytyypä miettiä josko joku ehdottamasi kohta voisi auttaa.

Sitä pelkään viitaten monen ehdotukseen, että jos lapsi saa hoidossa nukkua niin kauan kun lystää, valvookin illalla vielä taas entistä pidempään ja on aamulla taas väsyneempi kun pitää herätä kuuden jälkeen ja seuraavana päivänä nukkuu vielä pidempään hoidossa ja ja ja... Näin tuntui olevan ekat 2 hoitoviikkoa.

Ja muille, toistan edelleenkin että me ollaan oman lapsemme kanssa joka arkipäivä viimeistään 15.30 eteenpäin ja viikonloput pyritään pyhittämään kokonaan perheelle. Mielestäni siis ei ole mitenkään kohtuuttoman vähäinen se aika, jonka lapset meiltä saa ottaen huomioon että käydään töissä. Totta kai se aika oli suurempi pojalle ekat vajaa 2,5 vuotta kun lapset oli kotihoidossa.
 
"Harmaana"
menkää kaikki nukkuun klo 22 ja lakatkaa stressaamasta. Ei lapsen kuulu mennä nukkuun klo 20. Milloin se on omien vanhempien kanssa?
Onhan toi ihan järjetöntä että parivuotias lapsi valvoisi klo 22 asti... Meillä me vanhemmat mennään arkisin kympin uutisten jälkeen nukkumaan, sitä ennen ollaan pesty hampaat ym. Herätys on kuitenkin viimeistään 6.30 joka aamu. Ei tulisi kuuloonkaan että meillä mukulat kukkuisivat kymmeneen asti.

Mä ehdotan kanssa tuota jos suinkin mahdollista että ap:n poika menisi päiväunille aiemmin. Meidän pk:ssakin laitetaan 1,5 vuotiaat aiemmin unille. Otetaan ulkoilusta sisään ensin, syövät ensin ja menevät nukkumaan viimeistään 11.30. Isommat sitten puolen päivän maissa tai vähän jälkeen. Tämä tehtiin koska havaittiin että pienille ei vain riitä se "normaali" päiväuniaika.

Voihan sitä aikaistamista kysyä, ei se mitään ota ellei annakaan.
 
"äiti"
Mikä siinä on niin vaikeaa jos kokeilette että ei päiväunia? miksi kaikki hokee koko ajan että lapsi tarvitsee päiväunet?? JOS lapsen yöunet jää lyhyeksi niin toki se nukkuu päiväunet ja on väsynyt päivällä. Mutta jos päiväunia rajoitetaan,nukkumaan meno helpottuu ja yöunien määrä lisääntyy.

Meillä ainakin rajoitetaan jo 1v8kk ikäisen päiväunia..ja se on 1h minkä se saa nukkua. Sitten me saadaan se illalla nukahtamaan klo.22,ja herää sitten 8.30-9.30. Jos lapsemme nukkuu 1.5h päikkäreitä, illalla nukahtaminen on vaikeaa ja sitten herätään keskellä yötä valvomaan..ja se on totta että lapset on yksilöitä,ja toiset nukkuu yöunille vaikka nukkus päiväunet klo..20.

AP:lle sanoisin,että jos itsestä tuntuu että asia korjaantuu sillä että jätätte päiväunet pois,niin silloin hoitajan pitää totella teidän toivetta! näkeehän sen aika nopeasti pärjääkö lapsi ilman päikkäreitä ja vaikuttaako se yöuniin. Mielestäni on ihan turha hokea että tottakai päiväunille,kokeilemallahan se selviää :) Tiedän että on suorastaan ÄRSYTTÄVÄÄ yrittää väkisin lasta yöunille,kun toinen on pirteä kuin peipponen ja aamulla on kuitenkin aikainen herätys!Tsemppiä AP:lle!!
 
kokemus
ottakaapa mammat kotiin neljä vilkasta vipeltäjää ajalla 6.30- 16.30. Joka päivä viihdyttätte muruja. Kuuntelette itkua,pyyhitte neniä,laitatte ruokaa ja toisella kädellä kannatte sylissä väsynyttä parkujaa.

Menkää itseenne ja miettikää laitatteko ne nukkuun vai ei?? Asettakaa itsenne hoitajan asemaan enne kuin sanotte ettei ainakaan meen maija sit nuku päikkäreitä.
 
eo
Useissa eri neurologisissa tutkimuksissa on todettu, että lapsen kognitiivinen kehitys kärsii, jos lapsi joudutaan aina herättämään uniltaan, tai hänen ei anneta nukahtaa, kun siihen on mahdollisuus. Itse miellän, että teillä ongelma on lapsen nukuttaminen. Ei kaksivuotias tarvitse enää nukuttamista, vaan ainoastaan mahdollisuuden nukahtamiseen. Teidän on itse päästävä tuosta ruutiinista eroon ja vain laitettava lapsi sänkyyn, jonka jälkeen hän voi hiljakseen touhuta sängyssään mita touhuaa, kunhan ei juoksuta vanhempiaan turhaan ja lopulta nukahtaa.

Lapset ovat yksilöitä, mutta päivällä nukahtavalla lapsella on neurokognitiivinen syy nukahtaa. Kuten joku jo aiemminn sanoi, saattaa lapsen yöuni häiriintyä, koska hänet päivällä herätetään.
 
Niinku
[QUOTE="hoitaja";24649581]En ala sen kummemmin kommentoimaan, mutta en missään tapauksessa hyväksyisi(ja ei hyväksy työkuntanikaan) lapsen herättämistä kesken päiväunien. Vaikuttaa todella moneen asiaan ja jopa pahentaa asiaa. Ei asia ole niin mustavalkoinen että kun lapsi nukkuu lyhyet unet päivällä niin saa paremmin unen illalla. Tuosta lapsen herättämisestä on paljon tutkimuksia, jos viittii etsiä. Miks meillä on oikeus tuollaisiin asioihin ja päättää kuinka paljon lapsi tarttee unta. Mieti, jos sut herätetään kesken unien ja sanotaan, että eiköhän se nukkuminen jo riitä.[/QUOTE]

Mikä työkunta?? Meidän 2v. nukkuu öisin 20-08 ja päiväkodissa 12-14.30. Nukahtaa ekana ja herää viimeisenä- on pakko herättää välipalalle, näin sanottiin..

En voisi kuvitellakaan, että ilman päiväunia selviäisi, kun tiedän kuinka tärkeä uni on aivojen kehittymiselle!!
 
entinen pk:n täti
Meillä on pian kolme vipeltäjää...vanhin 3v 2kk ja vauvaa tässä odotamme. Meillä ei nuku vanhin päiväunia,ja todennäköisesti jää pian myös keskimmäiseltä unet pois,nyt ne on sen 1h max. Meillä lapset on 24h/vrk tässä,enkä silti pilaa yöuniani/iltaani tappelemalla lasten nukkumaan menosta. :) Siispä vastaan että en laita nukkumaan,muutakuin yöunille hyvillä mielin..meillä yö on nukkumista varten! Sullahan on illat aikaa,jos alkaa ahdistaa lasten hereillä olo niin ehkä olisi hyvä miettiä oletko oikealla alalla. Lapsille on myös rauhallista tekemistä olemassa,jolloin saat keittää ne kahvit ja juoda ne rauhassa.
 

Yhteistyössä