Työskentelen päiväkodin johtajana ja niin kuin joku mainitsikin, tämä uniasia on iänikuinen väännön aihe joidenkin vanhempien kanssa.
Monet kunnat ovat jo uusiin tutkimuksiin pohjautuen tehneet päätöksiä, että lasta ei herätetä kesken unien. Tämä on mielestäni todella hyvä, tutkimukset puhuvat yksiselitteistä kieltä unen merkityksestä. Jokainen lapsi tarvitsee myös päivälevon hoitopäivänsä aikana, ja ne jotka nukahtavat sen aikana -tarvitsevat päiväunensa. Vanhempien olisi hyvä tutustua näihin tutkimustuloksiin ja miettiä asiaa sen jälkeen uudelleen lapsensa kohdalla.
Olen itsekin aikanani ollut töissä päiväkodissa, jossa lapsia herätettiin milloin mihinkin aikaan (Leena 15 min. jälkeen, Liinu 30 min. jälkeen jne). Se tuntui aika pahalta lasten puolesta. Välipalapöydässä nuokkuva lapsi, joka ei jaksa syödä. Pihalla maassa kellottava lapsi, väsynyt. Kitinää ja itkua. Onko se ihan oikeasti elämää, jota vanhemmat lapselleen toivovat? Vanhemmat eivät osaa kuvitella miten rankka hoitopäivä on lapselle. Se on aivan eri asia kuin kotihoito, se on lapsen työpäivä. Onneksi nyt näihin tutkimuksiin on havahduttu, ja myös me olemme tehneet päätöksen, että lapsi nukkuu sen ajan mitä nukkuu. Lepohetki kestää 45 min., ensin luetaan satu ja sitten kuunnellaan rauhassa patjalla musiikkia. Niitä lapsia silitellään, jotka siitä pitävät ja joiden vanhemmat toivovat lapsen nukahtavan. Jos tässä ilman silittelyjä ym. nukahtaa, niin silloin tosiaan unensa tarvitsee. Valveilla olijat nousevat 45 min. jälkeen.
Ap, minusta kuulostaa että lapsesi päivittäinen uniaika on liian lyhyt (9,5 h). Itse yrittäisin varmaan seuraavia keinoja;
- keskustelisin hoitajan kanssa voiko lapsen päiväunta hieman aikaistaa. Me olemme vieneet oikein väsyneen oloisia lapsia unihuoneeseen jo ennen muita joskus, ja pph:llahan tilat ovat varmaan lähekkäin. Tämä on siis onnistunut päiväkodissa, ja onnistuu kyllä jos tahtoa riittää (ja jos lapsi on väsynyt jo silloin niin, että uni tulee/malttaa rauhoittua). Lapsi siis syö ensimmäisenä ja sen jälkeen viedää heti unille. Näin lapsen päiväunta saisi aikaistettua.
- Antaisin lapsen joka tapauksessa nukkua hoidossa niin kauan kuin nukkuu. Periaatteessa lapsellasi voi olla jatkuvasti pieni yliväsymystila päällä liian vähäisestä unimäärästä johtuen.
- Lapselle minuutilleen toistuvat, täsmälleen samanlaiset jokapäiväiset iltarutiinit (kunnes tilanne muuttuu perheellenne sopivaksi); päivällinen, ulos, reippaita ulkoleikkejä, iltapala aina samaan aikaan, pesu, iltasatu jne.
- Lapsi sänkyyn vasta 21.00, niin että menee sänkyyn vasta selkeästi väsyneenä. Isoveli voi mennä aikaisemmin tarvittaessa.
- Lapselle extrahellyyttä illan mittaan, aikaa ja läheisyyttä
- Alkaisin uudelleen nukuttaa lasta. Silittelyä, käsi selän päällä tms., ei keskustelua, palveluita, vain läsnäolo ja em. läheisyys. Lapsellasi saattaa olla kausi, jolloin hän tankkaa läheisyyttä, ja läsnäolo ratkaisisi sekä tämän että sähläyksien poisjäännin -jotka todennäköisesti hidastavat nukahtamista.
- Jos mikään ei auta, yrittäisin hyväksyä että lapsi on iltavirkku, antaisin hänen valvoa 21.45 asti ja lakkaisin stressaamasta, ja antaisin nukkua niin pitkät päiväunet kuin tarvii. Todennäköisesti tilanne on taas puolen vuoden päästä toinen.
En kuitenkaan poistaisi lapsen päiväunia, mieti itseäsi jatkuvasti väsyneessä tilassa. Päivästä toiseen.