Hei perhepedissä nukkuvat!!

  • Viestiketjun aloittaja "mami"
  • Ensimmäinen viesti
"mami"
Mulla on kohta puolivuotias poika ja jostain syystä haluaisin ottaa hänet nukkumaan minun ja mieheni sänkyyn meidän väliin. Se ajatus tuntuu luonnolliselta. Ongelma on, että lapsi on alkanut jo liikkumaan joten pelkään, että hän onnistuu ryömimään/kierimään alas sängyltä! Pinnasängyssään pyörii aina niin, että on toisessa päässä sänkyä hetken kuluttua mihin hänet olin jättänyt. Millaisia kokemuksia teillä on perhepedistä? Nukkuuko lapsi rauhallisemmin vanhempien kanssa ja onko ollut vaaratilanteita jossa vauva on meinannut pudota sängyltä?
 
"vieras"
Meillä laitettiin parisänky seinään kiinni ja vauva laitettiin nukkuu sinne seinän puolelle. Jalkopäätyyn laitettiin pinnasänky sivuvaunuksi putoamisesteeksi. Että jos ois kieriny tai kontannu jalkopäähän, ois päätyny pinnasänkyyn. Koskaan ei ollu vaarassa pudota. Nukkui tosi hyvin ja rauhallisesti kaikki yöt, ei koskaan itkeny ku käytiin nukkuu ja öisin herättyään ei itkeny ja tutti/imetys riitti ja nukahti heti. Jos sängystä saa jalat irti, sitä matalammalla sänky on ja sitä parempi. Jotkut nukkuu pelkillä patjoilla.
 
Meillä on pinnasänky ilman toista laitaa meidän sängyn kyljessä kiinni. Lapsi nukkuu siinä tai välissämme. Ei ole tippunut mihinkään vaikka on kova pyörimään ja hakemaan uutta paikkaa, ikää kohta 2,5v. Nukutaan kaikki hyvin.
 
herkkäuninen joo..
Mä olen ottanut meillä tuon nyt 1.5v:n aina aaumulla viereen jatkamaan unia. Nyt enää pötköttelee mutta vauvana nukahti vielä pariks tunniksi.

Vauva oli mun ja pinnasangyn välissä. Kerran havahduin siihen että vauva oli kääntynty ympäri ja juuri siinä kohdalla jossa pinnis loppuu! Säikähdin aivan kauheasti, oli sekunneista kiinni ettei pudonnut. Nukuin myös itse aika levottomasti tuon ajan jonka vauva oli vieressä.

Toisella kerralla vauva oli mun ja isänsä välissä, viikoloppuaamuna. Oltiin jo hereillä kaikki joten pötköteltiin ja katsottiin telkkaria vain. Vauva kuitenki nukahti ja me myös, havahduin siihen että pieni oli meidän välissä päässyt kääntymään ympäri ja matkalla kohti jalkopäätä..

Olin pitäny itseäni TODELLA herääunisena, ja näi ei pitäny miessään nimessä päästä käymään..

Varoittava esimerkki:)
 
"vieras"
Meillä luovuttiin perhepedistä juuri tuosta syystä, että lapsi liikkui sängyssä niin paljon. Parrinkin otteeseen löysin hänet sängyn jälkopäästä joten siirrettiin pinnasänkyyn. Meillä oli sellainen sänky, ettei seinän viereen tai nurkkaan siirtäminen olisi auttanut, kun seinän ja patjan väliin jäi sängyn reunan vuoksi rako. Samaisesta syystä mitään sivuvaunujakaan ei voitu käyttää. Pinnasänky kiinni parisänkyyn ja tarvittaessa lasta pystyi silittelemään pinnojen välistä öisinkin.
 
"eee"
[QUOTE="vieras";24020145]Vauvan voi laittaa sivuvaunuun. Mutta terve aikuinen ei käänny kenenkään päälle, ei puolisonsa eikä vauvansa eikä muuten tipu sängystäkään.[/QUOTE]

Kyllä mulla ja miehellä ainakin löytyy välillä jalat ja kädet milloin mistäkin toisen päältä. Ehkä me ei olla terveitä sitten? :D
 
ihemhommaa
No ei kai puolivuotiasta kannata enää ottaa omaan sänkyyn yöksi, jos on nukkunut kokoajan omassaan, jos kuitenkin tarkoitus on jossakin vaiheessa laittaa omaan sänkyyn. Jos haluat lähemmäksi nukkumaan, niin tee kuten on jo ehdotettu, ota pinnasänky sänkyyn kiinni. Onko kyseessä nyt vain se, ettet halua, että vauvasta alkaa tulla isompi...?
 
"vieras"
No ei kai puolivuotiasta kannata enää ottaa omaan sänkyyn yöksi, jos on nukkunut kokoajan omassaan, jos kuitenkin tarkoitus on jossakin vaiheessa laittaa omaan sänkyyn. Jos haluat lähemmäksi nukkumaan, niin tee kuten on jo ehdotettu, ota pinnasänky sänkyyn kiinni. Onko kyseessä nyt vain se, ettet halua, että vauvasta alkaa tulla isompi...?
"Eikö teillä ole lapselle omaa huonetta? Eikö se ole kauhean hankalaa nukkua lapsen kanssa samassa sängyssä? Missä te harrastatte seksiä? Kyllä lapsen pitäisi nukkua omassa sängyssä. Varo, ettet kieri vauvan päälle ja tukahduta sitä."

Perhepeteilijät saavat kuulla mitä omituisimpia kysymyksiä ja lausahduksia. Siltä varalta, että lukija saa joskus vastailla samanlaisiin kysymyksiin, tässä muutama vastausmalli valmiiksi.

"Ei ole vauvalle omaa huonetta. Emme päivisinkään jätä noin pientä lasta valvomatta." " Eikö sinun ole hankala nukkua puolisosi kanssa? Hän on niin isokin, että valtaa varmasti koko sängyn." "Mikäli seksielämämme teille nyt mitenkään kuuluu, meillä on pari sohvaa, keittiönpöytä, sauna ja keinutuoli. Mitä, teettekö te sitä vain tylsästi sängyssä?"

"Miksi ihmeessä lapsen pitäisi nukkua erillään vanhemmistaan? Sehän on järjetöntä." "Näin äitinä kehoni toimii lasta hoitaakseen, ei tappaakseen. Ei, kehoni ei ole tappava ase, jota nukkuvan lapseni tulisi varoa." Lisäksi voi kysyä, että mikä oikeus aikuisella on toisen ihmisen läheisyyteen,, jos se evätään pieneltä lapselta.

Länsimaisella nukuttamisideologialla on taloudellinen ja uskonnollinen tausta. Samassa sängyssä nukkuvan vauvan uskotaan uhkaavan vanhempien parisuhdetta. Lisäksi länsimaissa arvostetaan itsenäisyyttä ja yksilöllisyyttä enemmän kuin perhekeskeisyyttä. Tähän liittyy väärä luulo siitä, että yksin nukkuminen tukisi lapsen itsenäistymistä.

Tiede on ollut osaltaan mukana vääristämässä käsityksiä lasten nukkumisesta. Monet nukkumistutkijat ovat määritelleet lapsen biologiseksi parhaaksi asioita, jotka oikeasti ovat hyväksi vanhempien sosiaaliselle ja taloudelliselle elämälle. Evolutiivinen näkökulma on unohdettu ja normiksi on asetettu yksin läpi yön nukkuva vauva. Tämä ei kuitenkaan ole ihmislajille biologisesti tai sosiaalisesti normaalia.

Länsimainen kulttuuri on saanut aikaan sen, että biologisesti epänormaali nukkuminen - vauva nukkuu yksin - on tullut normaaliksi, ja biologisesti normaali nukkuminen - perhepeti - on tullut epänormaaliksi.

Toisin kuin kuvitellaan, yksin nukkuminen ei lisää lapsen itsenäisyyttä. Yksin nukkuva kyllä oppii tuudittamaan itsensä uneen ilman aikuisen apua, mutta vauvasta asti äitinsä kanssa nukkuneet lapset ovat taaperoina omatoimisempia ja sosiaalisesti itsenäisempiä. Vanhempiensa kanssa nukkuneet kontrolloivat paremmin tunteitaan ja sietävät paremmin stressiä. Perhepeti edistää turvallisen kiintymyssuhteen syntyä, lisää lapsen turvallisuutta, vähentää yksinäisyyttä ja öisiä pelkoja. Yksinnukkuvia lapsia on vaikeampi kontrolloida, he ovat vähemmän onnellisia ja vähemmän innovatiivisia. Heillä on enemmän kiukunpuuskia ja he ovat pelokkaampia. Tavallisesti vanhempiensa kanssa nukkuvat lapset ovat -yllätys, yllätys- kyvykkäämpiä yksinoloon. Vanhempien kanssa yhdessä nukkumisella on positiivisia ja suotuisia vaikutuksia lapsen koko elämään.

Vaikka lapset nukkuisivat omassa sängyssään, tulisi jokaiselle lapselle suoda oikeus nukkua vanhempiensa kanssa samassa huoneessa niin kauan kuin lapsi sitä haluaa.

Nykyään normaalina pidetty lapsen kiintyminen unileluun voi olla merkki lapsen turvallisuudenkaipuusta. Mihin lapsi, jonka elämässä ei tapahdu suuria muutoksia tai joka nukkuu äitinsä vieressä, tarvitsisi unilelua?

Jotain synnynnäisistä äidinvaistoista kertoo se, että huolimatta kulttuurisista suosituksista useimmat vanhemmat nukkuvat jonkin verran lapsensa kanssa. Tavallista on myös vauvn nostaminen keskellä yötä vanhempien sänkyyn. Lastenhoidon asiantuntijoiden antamat ohjeet tosin saattavat saada vanhemmat salaamaan perhepeteilyn, tai mikä pahinta, tuntemaan siitä syyllisyyttä.

Koko ajan löydetään enemmän todisteita siitä, kuinka yksin nukkumisella on lapselle vakavia fysiologisia ja sosioemotionaallisia seurauksia. Sen sijaan ei ole löydetty yhtään todistetta siitä, että vanhempien kanssa nukkuminen olisi lapselle haitallista.

(lyhentäen sitaatit kirjasta: Luonnollinen lapsuus)
 
^Perhepeti tarkoittaa myös samassa huoneessa mutta eri sängyissä nukkumista, et...

En kyllä joo ottais enää tuon ikäistä sänkyyn vaan pinniksen sängyn viereen josta ei varmasti pääse tippumaan...
 
"vieras"
Suurimmassa osassa maailmaa lapset nukkuvat yhä äitiensä tai perheidensä kanssa. Länsimaissa alettiin lapsia nukuttaa erillään 1800-luvulla, aluksi ylemmissä sosiaaliluokissa. Kuten monet muutkin asiat, tapa alkoi levitä laajemminkin. Lastenpsykiatri Jukka Mäkelällä on selkeä mielipide: "Unihäiriöt liittyvät länsimaiseen tapaan jättää liian pienet lapset nukkumaan yksin".

http://www.hernekeppi.fi/hernekeppi/hk3/perhepeti.shtml
 
"vieras"
On kaksi pääsyytä sille, miksi vanhemmat nukkuvat lastensa lähellä. Ensinnäkin yhdessä nukkuminen jatkaa kiinnittymistä, jonka rakentamiseksi vanhemmat ponnistelevat päivät. Kun lapsen ei tarvitse päiväsaikaan itkeä yksinään, käy järkeen, ettei häntä yölläkään jätetä toiseen huoneeseen itkemään. Vauvan lähellä nukkuminen on vauvan kantamisen yöversio. Toiseksi vauvat, joiden kanssa nukutaan, nukkuvat paremmin ja tämä auttaa äitejäkin nukkumaan paremmin. Toisin sanoen yhdessä nukkuminen toimii.

Pikkulapsen uni on erilaista kuin aikuisilla. Tutkijat eivät tiedä, miksi vauvat viettävät niin paljon aikaa kevyessä unessa. Voi olla, että vauvat eivät vielä ole kyllin kehittyneitä voidakseen turvallisesti nukkua syväunta. Jos hyväksytään ajatus, että vauvoilla on hyvä syy nukkua kuten nukkuvat, alkaa tuntua järkevältä myös ajatus, että vauvojen pitäisi nukkua jonkun rakastamansa ihmisen vieressä.

Uneen vaipuminen äidin rinnoilla tai isän käsivarsilla luo tervettä suhtautumistapaa nukkumista kohtaan. Vauva oppii, että on mukava nukahtaa. Vanhempiensa kanssa nukkuvat vauvat eivät ainoastaan nuku tyytyväisempinä, he myös pysyvät unessa kauemmin.

Jos vauva on yksin, herääminen saattaa olla pelottavaa. Kun huoneessa ei ole vanhempaa, vauva päättelee olevansa yksin ja hylättynä. Jos vauva herää lähellä äitiä, herääminen ei ole niin pelottavaa. Vauva ymmärtää, että kaikki on hyvin, jos äiti on lähellä. Hän voi imeä maitoa, jos on nälkä ja imeminen tyynnyttää hänet taas uneen. Ja äiti voi ehkä ojentaa kätensä, taputtaa vauvan selkää, mumista muutaman lohdutuksen sanan ja saatella vauvan näin kevyestä unesta kohti syvempää ilman että hänen tarvitsisi itse edes kunnolla herätä.

Kuinka paljon mukavampaa onkaan pystyä tyydyttämään vauvan tarpeet yöllä lähtemättä ollenkaan sängystä. Tällä tavoin yöllä usein syövien vauvojen äidit eivät ainoastaan pysy hengissä vaan suorastaan kukoistavat. Jos kysyt heiltä aamulla, he eivät osaa kertoa, mihin aikaan tai kuinka usein vauva heräsi yöllä. He vain tietävät levänneensä kunnolla. Koska samassa vuoteessa nukkuvien äitien ja vauvojen unirytmit asettuvat yksiin, vauvan heräämiset eivät häiritse äidin unirytmiä.

Vertaa tätä tilanteeseen, jossa äiti ja vauva nukkuvat eri huoneissa. Kun yksin nukkuva vauva herää itkien, yksin ja herättää äidin syvästä unesta, äidin on noustava vuoteestaan ja kiiruhdettava vauvan luo. Sitten hänen on rauhoitettava vauva niin, että tämä pystyy imemään maitoa. Kun vauva viimein vaipuu uneen, äiti laskee tämän koriinsa, ja sitten hänen itsensä pitäisi pystyä nukahtamaan.

Vauvakoulutuksen näkökulmasta yöherääminen on tapa, josta vauva pitää opettaa pois, ei merkki siitä, että vauvalla olisi tarve kiinnittyä vanhempiinsa. Usein toistuva yöherääminen ei tunnu kuitenkaan vaivaavan useimpia vauvan kanssa nukkuvia äitejä. Useammin toistuvat ruokinnat, lisämaito ja lisäkosketus auttavat vauvaa kasvamaan paremmin.

Vauvoilla on oma tapansa tietää, miten he voivat saada vanhemmiltaan sen, mitä kasvaakseen tarvitsevat. Jos otat vinkistä vaarin ja nautit yöllä vauvasi läsnäolosta, tulet iloisemmaksi ja pysyt paremmin kiinnittyneenä vauvaasi.

Vauvan kanssa nukkuminen tekee sinulle mahdolliseksi välittää vauvallesi huolenpidon viestejä läpi koko yön, sanomatta sanaakaan. Kun olet lähellä vauvasi herätessä ahdistuneena, voit vastata hänen tarpeisiinsa nopeasti ja asianmukaisesti. Tämä välittää vauvallesi viestin, että hän voi luottaa siihen että tyydytät hänen tarpeensa ja olet paikalla hänen tarvitessaan. Kun jätät kriitikot ja vauvakouluttajat omaan arvoonsa ja lasket vauvasi viereesi nukkumaan, viestität hänelle, että luotat hänen merkkeihinsä.


YHDESSÄ NUKKUMINEN - KUINKA SEN SAA TOIMIMAAN?

Varmistakaa, että kummatkin vanhemmat ovat yhtä mieltä.
Kiintymysvanhemmuuden periaatteiden olisi tarkoitus lähentää vanhempia, ei vieraannuttaa heitä toisistaan.

Käytä suurta sänkyä
Yhdessä nukkuminen on mukavampaa, kun on paljon tilaa jaettavaksi.

Laajenna sänkyäsi
Jotkut äidit ja vauvat tarvitsevat hieman etäisyyttä, jotta olo on mukava eikä herää liian usein. Kokeile sivuvaunua.

Kokeile erilaisia nukkumisjärjestelyjä
Monille perheille parempi järjestely on , että vauva nukkuu äidin ja seinän välissä

Nukkukaa yhdessä osa yöstä
Vauvan kanssa nukkuminen ei ole kaikki-tai-ei-mitään-kysymys.
Vauvan nukkuessa yksin vanhemmat voivat nauttia hetken kahdestaan. Vauvan herätessä vauva haetaan nukkumaan vanhempien sänkyyn.

Jaa vuoteesi vain yhden lapsen kanssa kerrallaan
Pikkuvauvan ja taaperon nukkuminen yhdessä ei ole turvallista. Järjestä taaperolle oma erikoissänky parisängyn viereen.

Joko heräät lastesi kanssa, kun he ovat vauvoja, tai sinun on herättävä heidän kanssaan, kun he ovat vanhempia.

(Kiintymysvanhemmuuden kirja: Onnellisen vauvan hoito-opas, kirjoittaneet William Sears & Martha Sears)
 
ihmehommaa
Voi herramunjee, aina nämä samat hullutukset!! Perhepediksi lasketaan myös tilanne, jossa lapsi nukkuu samassa huoneessa, mutta omassa sängyssään. Minusta fanaattisesti pikkuvauvan iholle kiinni moneksi vuodeksi haluavat eivät tee muuta kuin hallaa lapsillee. Meillä vauveli on nukkunut alusta saakka meidän huoneessaan, mutta omassa sängyssään ja hyvin nukkuu, kuten mekin :)
 
"vieras"
Mites te perhepetiläiset harrastatte seksiä puolisonne kanssa?
Me harrastetaan sitä olohuoneessa. Kun lapset ovat käyneet sovinnolla nukkumaan ilman iltaralleja, meillä on tuntikausia yhdessä aikaa ja se vietetään olohuoneessa. Tämä toimii tosi hyvin. Sit sänkyyn mennäään vain nukkumaan. Ja öisin saa kaikki nukuttua, kun kukaan ei huuda eikä tarvi nousta jalkeille. Sitten on tarpeeksi virkeyttä harrastaa sitä seksiäkin :)
 
ihmehommaa
Ja mitä tuohon seksin harrastamiseen tulee, niin ettet vain "mami" sen takia halua puolivuotiasta väliinne, ettei sitä tarvitsisi harrastaa ainakaan niin useasti ja helposti...? Muuta syytä tuohon puolivuotiaan vierelle ottamiseen en kyllä löydä, päivällä ehtii kyllä tarpeeksi sylitellä ja helliä omaa lastaan, yö on nukkumista varten :)
 
Sitä mä usein mietin et meneekö ne jotka nukkuu vauvan kanssa aina samaan aikaan sit nukkuu, koska ei meidän sälliä ole voinut jättää valvomatta mihinkään enää alkukuukausien jälkeen...Vai kasaatteko kauheet tyynylaidat jne ympäri sänkyä ettei vauva pääse kierähtää alas?
 
Ja mitä tuohon seksin harrastamiseen tulee, niin ettet vain "mami" sen takia halua puolivuotiasta väliinne, ettei sitä tarvitsisi harrastaa ainakaan niin useasti ja helposti...? Muuta syytä tuohon puolivuotiaan vierelle ottamiseen en kyllä löydä, päivällä ehtii kyllä tarpeeksi sylitellä ja helliä omaa lastaan, yö on nukkumista varten :)
Sinähän sen sanoit. ;)
 

Yhteistyössä