Perunaketjusta tuli mieleen

  • Viestiketjun aloittaja "hei"
  • Ensimmäinen viesti
"hmm"
Meillä ei ainakaan syödä perunaa ollenkaan, en näe yhtään syytä syödä sitä? Huono ravintoarvo, pelkkää tärkkelystä ja muuallakin maailmassa suositellaan rajoitusta (mm. Kreikassa korkeintaan 3 x viikossa) sen korkeasta yhteydestä diabeteksen syntyyn.
 
kiitos
[QUOTE="hmm";22119944]Meillä ei ainakaan syödä perunaa ollenkaan, en näe yhtään syytä syödä sitä? Huono ravintoarvo, pelkkää tärkkelystä ja muuallakin maailmassa suositellaan rajoitusta (mm. Kreikassa korkeintaan 3 x viikossa) sen korkeasta yhteydestä diabeteksen syntyyn.[/QUOTE]

Ja faktaa kiitos.
 
xx
Ei meillä joka päivä syödä, mutta kerran viikossa ainakin. Kuuluu mielestäni tiettyjen "perinneruokien" kuten vaikkapa juuri nyt ajankohtaisen hirvipaistin lisukkeeksi. Ja mitä ravintoarvoon tulee, niin parempi sentään pottu kuin makaroni.
 
"Piika-äiti"
Meillä perunaa on muodossa tai toisessa tarjolla 4-6 päivänä viikossa. Ja keitetyistä perunoista tulee seuraavana päivänä tai jo illalla paistettuja perunoita, suolaisenpiirakan pohjataikina tai perunarieskoja.

Kun teini tuli Euroopasta kesällä uusien perunoiden aikaan hän söi ruisleivän ja voin kanssa perunoita viikon eikä kaivannut minkään sortin lisuketta, tai korkeintaan munavoita.
 
"pottu"
[QUOTE="peruna";22119937]Meillä peruna kuulu joka päivä ruokalistalle. riisit ja makaroonit lisukkeita.[/QUOTE]

Nyt alan todellakin epäilemään että joku onneton on joutunut ex- mieheni / pojan palvelijaksi :LOL:
Sillä tämän kyseisen ihmisen ruokavalioon ei kuulunut kuin makaroonit (ehdottomasti vaaleat)
ja niitä vaikka jokapäivä ja jos tosiaan sitä perunaa laitoin piti se herralle olla kuorittu tai perheriita oli valmis.
Samoin myös kaikki ruoka piti tehdä pannulla kunnon rasvassa, uuniruokaa talossa ei saanut tehdä sillä uuniruoka on pahaa kun se on uuniruokaa eikä rasvassa tirisevää ällö ruokaa.
Makaroonilaatikon sai tehdä uunissa mutta jos sitä lämmitettiin se piti lämmittää pannulla ei missään nimessä mikrossa vaan kunnon voinokareen kera pannulla.
Ranskalaisetkin piti tehdä pannulla kun ei ollut rasvakeitintä, sehän ei sopinut että olisi laitettu uuniin vaan pannulle.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";22119990]Meillä herkutellaan joskus ranskalaisilla tai perunamuusilla, mutta normaalisti muuten syödään terveellisempiä ja monipuolisempia vihanneksia.[/QUOTE]

Niin ja kuten joku edellä vastanneistakin tekee, myös meillä peruna kuuluu joihinkin "perinneruokiin", kuten karjalanpaistiin, poronkäristykseen ym.

En koe että perunaa tarvitsisis saada joka päivä tai välttämättä edes joka viikko, mutta ei meillä sitä mitenkään erityisesti vältellä tai karsastetakaan. Meillä syödään paljon erilaisia tuoresalaatteja, wokkeja ja täysjyväriisistä tehtyjä risottoja, kun tykätään niistä.
 
Meillä syödään tosi vähän perunaa. Joskus pataruokien höysteenä kasviksien ohella, joskus teen muussia tai valkosipulikermaperunoita. Mutta ikinä meillä ei ole esim. perunoita ja kastiketta ruokana.

Riisi, bulgur, pasta, salaatti. Niitä me syödään.
 
Kyllä meillä syödään perunaa eniten. Riisiä, pastaa, couscousia, mannaa, fufua myös, mutta huomattavasti harvemmin.

Perunasta tehdään muussia, keittoa, kuoriperunoita, laatikkoa, lohkoperunoita, paistinperunoita ja perunan lisäksi aterioilla on myös salaattia/kasviksia.

Perunat viljelemme itse.
 
Me ei syödä perunaa niin usein kun ennen. Mä kyllä tykkään perunasta mutta yhdessä vaiheessa meidän lähi s-marketista sai laarista perunaa joka ei ollut hyvälaatuista. Ei huvittanut eikä huvita vieläkään kaivella huonoja kohtia perunoista pois :kieh:
 
xx
Jossain lehdessä oli hiljattain verrattu perunan ja parsakaalin ravintoarvoja. Peruna jäi kauas taakse.
Tilanne on sama verrattuna muihinkin superfoodeihin, kuten gojimarjoihin tai manteleihin. Mutta perunoilla on kuitenkin ruokavaliossa paikkansa, ihan siinä missä superfoodeillakin. Meillä ainakin voi ihan hyvin olla samalla aterialla sekä perunaa että parsakaalia, ja vielä lisäksi jotakin proteiinilähdettä.

Peruna on edullinen, siihen ei kyllästy kovin helposti, ja se pieksää ravintoarvollaan samaan lokeroon kuuluvat pastan ja riisin.
 

Yhteistyössä