Alkuperäinen kirjoittaja Kärppänä heinälatoon:
Alkuperäinen kirjoittaja JONSERED Baroness of Bastardia:
Alkuperäinen kirjoittaja Pessi:
No palkkahan se sille yrittäjälle on
Palkasta menee sivukuluja, vakuutusmaksut sun muut. Miten yksityisnostoissa? Kasvattaako eläkepottia?
Toiminimellä kaikki firmalle tuleva raha on yrittäjän rahaa. =) YEL-maksut normaalisti (eli eläkepotti). Toki siis toiminimenkin tuloista menee verot ja alvit, mutta verot menee ns. henk. koht. veroprosentin perusteella (siksipä toiminimi ei kannata, jos vuositulot on yli 40 000). Ja toiminimellinen yrittäjä ei virallisesti nosta palkkaa.
Esim. osakeyhtiössä yrittäjä maksaa itselleen palkan ihan normaalisti, eipä siinä kummempia. Verot ja yelit menee silloinkin, mut jos nostaa esim. osinkoina osan, ainakin toistaiseksi voi vaikuttaa vielä veromenoihinsa.
Luen tätä viestiketjua ja sen joitain osia erittäin huolestuneena! Asioista kannattaisi ottaa selvää jostain muualta kuin netin keskustelupalstoilta, neuvoja on yhtä monta kuin neuvojiakin.
Yrittäjän kannattaa olla tarkkana sekä yhtiömuodon että sen sisällä tekemiensä rahapäätösten kanssa. Molemmat saattavat vaikuttaa suurestikin yhtiön tulokseen ja siitä maksettavaa veroon.
Toiminimi ja osakeyhtiö maksavat eri tavalla veroja, ja yhtiömuoto kannattaa valita mm. oletettavan tulostason mukaan. Tietyn pisteen jälkeen osakeyhtiö on periaatteessa verotuksellisesti edullisempi kuin toiminimi. Ei pidä siis sekoittaa mutua ja faktoja kun puhutaan eri yhtiömuodoista.
Toiminimi on henkilöyhtiö, eräänlainen henkilökohtaisen talouden 'laskentayksikkö', näet tämän konkreettisesti mm. siitä, että yhtiön papereissa ei yleensä lue y-tunnusta, vaan yrittäjän henkilötunnus! Yhtiön tulos laskentaan toiminimen haltijalle henkilökohtaiseksi tuloksi eräiden jakosääntöjen mukaan (pääomatulot ja ansiotulo). Näin ollen, tietystä osasta yhtiön tuloksesta henkilö maksaa normaalit ansiotuloverot.
Mutta toiminimen (tai osakeyhtiönkään) liiketoiminnan tuloksen määrällä ei ole mitään tekemistä 51-100% yrittäjälle kertyvän eläkkeen tai muiden sosiaalietujen kanssa, vaan ne liittyvät yrittäjän määrittelemään YEL-tulotasoon. Tästä syystä YEL-taso on hyvä pitää realistisella tasolla, jotta sitten aikanaan saa edes jonkinlaista eläkettä yrittäjävuosiltaan.
Olkaa tarkkoja ja ottakaa selvää ammattilaisilta, ettette tee tyhmyyksiä tai joudu hankaluuksiin myöhemmin.