yli 1-v. syö vain sileitä soseita

Meillä reilu 1-v. tyttö. Syömisen kanssa aina kovasti ongelmia ja nyt kuitenkin suostuu syömään, mutta vain sileitä soseita 4-6kk pilttejä. Jos esim. 8kk soseita tarjoaa alkaa syljestely ja jossain vaiheessa joku pala aiheuttaa yökkärefleksin ja koko maha tyhjenee. Sitten ei enää syödä mitään. Onko muita vastaavia? Mitä tehdä? Tyttö pieni ja laiha eli jokainen suupala tärkeä saada pysymään sisällä. Onko väärin vaan syöttää sileää tämänikäiselle jos kerta rakeisempi ei uppoa ja lapsi jää muuten nälkäiseksi.
 
ravinto on jees
Tärkeintä olisi varmaan saada tarpeeksi ravintoa, jotta lapsi saa kasvaa ja kehittyä, mutta pitäisikö myös tutkia tarkemmin, onko kökimiseen jokin fyysinen syy? Onko nieleminen ihan ok vai pulautteleeko / oksenteleeko taapero muutenkin?
 
Meillä poika 1,3 v. ja on valitettavasti sihtikurkku. Omatekoiset haarukalla muussatut sapuskat menevät alas tosi nihkeästi ja jos vähänkin isompi (lue:nuppineulanpään kokoa isompi) palanen osuu suuhun se sylkäistään ulos. Poika kakoo, jos palanen menee kurkkuun asti, mutta ei onneksi oksenna. Omenaa/päärynää syödessä saattaa oksentaakin, jos saa isomman palasen purtua irti ja se jää kurkkuun. Annan pojalle myös niitä 4 kk pilttejä. Vanhempienkin pasta-ateriat menevät ihan näppärästi suusta alas, vaikka niissä onkin isoja paloja, pasta vaan kai on niin pehmeää.
Jossain vaiheessa on kai otettava väkisin se linja, että mitään vauvapilttejä en syötä, että poika oppisi kunnon ruokiin, eihän sitä voi kouluikään asti mitään soseita syödä. Pääasia kuitenkin kai vielä on, että edes jotain ruokaa menee alas, eikä niissä vauvapilteissä mitään vikaa ole, ne vaan ovat sitä mössöä.
 
jro
Hei,

meillä samanikäinen lapsi kuin ap:lla. Meillä ei myöskään syödä mitään muita ruokia kuin niitä täysin sileitä. Ravitsemusterareutin ohjeilla lisäämme niihin margariinia energian saannin turvaamiseksi. Lisäksi lapsi juo edelleen vain korviketta, koska sillä saa kuitenkin paremmin turvattua energiansaantia (ja vitamiineja) kuin tavallisesta maidosta. Korvikkeeseen lisäämme lisäksi korvikejauhetta, että se olisi energiapitoisempaa. Nämä ohjeistukset on tietenkin yksilöllisiä ja jokaisen lapsen kohdalla on mietittävä nämä erikseen.

Lisäksi annamme lapsen syödä oikeastaan aivan mitä tahansa, mitä suostuu/pystyy syömään. Joku voi tuosta lauseesta kauhistua, mutta meidän on näin pakko tehdä, että vältymme tulevaisuudessa (toivottavasti) letkuruokinnalta. Meille on annettu ohjeeksi, että ensijaisesti on turvattava lapsen kasvu ja energiansaanti, eli syödään sitten näitä vahvistettuja sileitä soseita toistaiseksi. On kuitenkin tärkeää jatkuvasti myös siedättää lasta karkeampaan ruokaan mahdollisuuksien puitteissa.

Meillä tähän nielemisvaivaan on syynä sairaus.

Kysy ihmeessä lastenlääkäriltä/ravitsemusterapeutilta/neuvolasta ohjeita, miten saatte turvattua lapsen kasvun. Ja kuten joku aiemmassa viestissä totesi, eihän taustalla ole vain mitään sairautta? Tosin monet lapset ovat vain synnynnäisiä sihtikurkkuja ilman mitään kummempaa syytä.
 
Klaudia
Mun pimu 1v 8 kk kohta ja kovin pitää olla pienirakeista ja ennenkaikkea hyvin kosteaa ruokaa. Kaikki pitää muusata, oli itsetehtyä tai purkista. Lukuunottamatta tosiaan jotkut pasta-ateriat!

Käsillä kyllä syö nakkia, omenaa, hapankorppua ja vaikka mitä. Että purra osaa! Lusikkaruokana ei vaan palat mene alas. Olin jossain vaiheessa ihan tuskainen asian suhteen, mutta neuvola tsemppas sanomalla, että tiedänkö yhtään 15-vuotiasta, joka söis pelkkiä soseita ;)

Tsemppiä ja mukavia ruokahetkiä lapsenne valitsemien ruokien puitteissa!
 
nppelis
Meijän poika ei ole ku 11kk, mut tuskailen tämän saman ongelman kanssa jo nyt. Pojan suu/kurkku tms. tuntuu olevan kauheen herkkä ja heti ku antaa joko karkeeta ruokaa tai jotain ruokaa mistä ei tykkää (esim. kala sosetta) niin poika alkaa yökkäillä ja sitten oksentaa mahansa tyhjäksi :(

Pikku vauvana hänelle yritettii antaa ja totuttaa tuttiin mutta joka kerta kun sen laitto suuhun niin tuli kauhea yökkäily...eli tutti ja tuttipuollo jäi käyttämättä.

Poju myös inhoaa koskea käsillä "kummallisen" tuntuisiin materiaaleihin esim. karvoihin, kiiwin palasiin, jne.

Olen ajatellut et jos tää on joku sen persoonallisuuten liittyvä juttu.
 
Meillä on kans 1v poika jolle en uskalla antaa mitään kovin karkeeta syötävää. Banaanin palan voin antaa mut näkkäri tms kova leipä ei tulis mieleenkään kun luultavammin sais siitä jonkun murun kurkkuun ja okentais kaiken ulos.
Meil meni kans pitkän aikaa et syötiin vaan niit ihan hienoja soseita tai sit ite tehtyjä mitkä oli koneella pistetty pienemmäks mut nyt rupee onneks vähä helpottaa, menee jo jotain 8kk ruokia haarukalla hienonnettuna ja ite tehdyissä riittää kun haarukalla vähä hienontaa ja vinkkinä voin kertoo et Muksun 8kk ruoat on sen verran pienemmillä ja pehmeillä paloilla et menee ainakin meillä hienontamatta, esim se kanavuoka on herkku noista purkeista ja se on oikeesti jopa ihan syötävää, maistuu jopa äidille kun ei o semmosta mautonta mössöä niinku purkkiruoat yleensä on.
Toi syöminen helpottu vähän siinä vaihessa kun tuli pari hammasta lisää (hampaita tällä hetkellä alhal 2 ja ylhäl 4)ja elättelen toiveita et rupeis menee karkempaa ruokaa sinä vaiheessa kun tulee enemmän purukalustoa.
 
piipau
Meillä oli sama ongelma, mutta pikku hiljaa alkoi kuitenkin kelvata oikeastaan mikä vaan. Tarjosin ensin omena-kauraherkkua joka oli hieman karkeampaa ja nyt menee sitten jo muutkin.. pienellä houkutuksella tosin, mut malttakaa rauhassa kyllä ne pienokaiset veilä sen oppii..
 

Yhteistyössä