Voiko hallitus olla demonisten henkivaltojen vallassa?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Siis tää juttu:

Yle: Suomalaispapit alkoivat manata pahoja henkiä ihmisistä, ja se on aivotutkijan mukaan vaarallista: ”Ihmisissä ei ole demoneja”
Psykologian tohtori ja aivotutkija pitää luterilaisten pappien harjoittamaa manausta vaarallisena. Jos ihminen ei saa lääketieteellistä hoitoa, on vaarana esimerkiksi itsetuhoisuus.
 
vierailija
Kauhistelijat: todistakaa, ettei demoneita ole olemassa, niin sovitaan sitten, että eksorkismit ovat väärin ja tuomittavia. Niin kauan, kuin meillä ei ole a) varmaa tietoa ja b)keinoa tutkia yliluonnollista on pakko olla agnostisia asian suhteen ja pitää mieli avoinna.

Nämähän ovat kaksi vaihtoehtoa, joko demoneita on, tai niitä ei ole. Ensimmäinen vaihtoehto vielä jakautuu kahtia niin, että demonit ovat joko kuviteltuja tai aitoja.

Jos demoneita ei ole, niin suurin eksorkismista mahdollisesti koituva haitta on harhakuvitelmien paheneminen ja mielenterveyshoidon korvaaminen manauksella (jos ja siis iso jos palveluihin edes pääsee).

Jos demoneita todella on olemassa, niin tällä pelastetaan henkiä ja sieluja.

Mielestäni ei voida todistaa mitenkään että haitat ovat hyötyjä isommat. Näin ollen manaukset sallittakoon, koska tämä on Suomi eikä mikään Putlerin Venäjä missä ihmisten elämää koskevat päätökset tehdään muiden puolesta.

Ei varmaan ole mitään niin turvallista asiaa maailmassa, etteikö siitä voisi teoriassa olla vaaraa. Veden juominenkin voi tappaa, muovipussiin tukehtua, kylpyammeeseen hukkua. Autolla ajamatta jättäminen ei ole hengenvaarallista, mutta ajaminen kylläkin. Silti autolla saa ajaa koska tämä on vapaa maa.

Lisäksi ajatusleikki: jos demoneita olisi olemassa, niin ne haluaisivat, ettei kukaan usko heihin. Varsinkin nykyään, kun apua ei saa ongelmiin, lääkäreistä on pulaa, ihmistä pompotellaan ympäriinsä, niin on häviävän pieni riski että hänen tilanteensa jotenkin pahenee sillä, että häntä kuunnellaan ja hänet otetaan vakavasti. Joskus kokeillaan eksorkismia varmistavien kokeiden ja haastattelujen jälkeen.

Todisteita kaivattaisiin sille, että tämä ilmiö on jotenkin nettonegatiivinen kokonaisuudessaan.
 
vierailija
Kommenteista kuultaa läpi luterilaisen kirkon yli 60 vuotta ajama maailmankuva. Kuten joku jo totesi, kristityt uskonsuunnat eivät kiellä paholaisen läsnäoloa maailmassa. Suomen luterilainen kirkko on vain säännönmukaisesti kieltänyt keinot joilla paholaisen riivaamaa yksilöä voi auttaa.

Osin on kyllä kommentoijien omaa hurskasteluakin, olette varmasti katsoneet elokuvista, Manaaja ehkä tunnetuin, mitä kuvitellussa pahan hengen poisajossa tapahtuu. Ehkä kirkosta eroamisen sijaan olisi syytä miettiä omaa maailmankuvaa.

Pahuus voi vallata ihmisen, saada hänet tekemään ihmetekojakin. Tämän artikkelin psygologi oli osin oikeassa, osin meni pieleen. Kun henki, hyvä tai paha, ottaa ihmisestä vallan, ei ihminen itse pysty tapahtumaa kontrolloimaan. Psyykkeen kanssa asiat ovat vähän toisin, siinä ihminen toimii jollain tasolla tietoisesti.

Olen ollut herätyskokokuksissa, joissa saarnaajan mukaan pyhä henki valtaa ihmisen mielen ja saa hänet puhumaan kielillä tai hänen sairautensa katoaa. Nämä eivät ole ihmisen omasta psyykkeestä lähteviä tapahtumia, vaan, ehkä maallisesti sanoen, ulkoinen henki vaikuttaa ihmisen ruumiiseen.

Manaaminen on tapahtuma jossa väitetty paha henki halutaan ajaa pois ihmisestä. Kirkolla on perinteitä ja tietoa myös tästä, vaikka julkisesti sitä ei olekaan harrastettu. Eri uskontokuntien seuroissa ja tupailloissa erilaiset saarna- ja poppamiehet ovat kyllä koko ajan ajaneet pahoja henkiä pois riivaamasta ihmistä.

Mielestäni kirkko suojelee laumaansa, manaaminen on yksi väline muiden joukossa. Kirkossa käymättömien ja jumalaa vielä etsivien on turha kommentoida puutaheinää...
 
vierailija
Aineellisen todellisuuden objektiivinen tutkiminen tuottaa vain aineellista todellisuutta koskevaa tietoa. Subjektien sisäisen todellisuuden ja subjektien välisten vuorovaikutussuhteiden tutkiminen on aina subjektiivista, johonkin maailmankuvaan nojaavaa tulkintaa. "Toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa" ei ole tieteellinen totuus, vaan kuulemisen arvoista viestintää subjektien välillä.
 
vierailija
riivaajahenkiä eli riivaajia eli demoneita


Demoneja on kuvattu koko ihmiskunnan ajan- ja youtubessakin täynnä demoni eli riivaajahenkiä videolla:

Pahahenki, riivaaja eli demoni ei pysty sanomaan:
" Jeesus on Jumala."


https://www.youtube.com/watch?v=g6esq6TmT6c
 
vierailija
Aineellisen todellisuuden objektiivinen tutkiminen tuottaa vain aineellista todellisuutta koskevaa tietoa. Subjektien sisäisen todellisuuden ja subjektien välisten vuorovaikutussuhteiden tutkiminen on aina subjektiivista, johonkin maailmankuvaan nojaavaa tulkintaa. "Toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa" ei ole tieteellinen totuus, vaan kuulemisen arvoista viestintää subjektien välillä.
 

Yhteistyössä