Asiantuntijoiden terveyssuositukset pitävät usein sisällään liikunnan lisäämisen ja täysjyvän syömisen, mutta nyt tutkijat ovat saaneet lääketieteellisiä todisteista myös siitä, että suklaa on hyväksi terveydelle.
Tuore tutkimus saattaa nimittäin selittää, miten suklaan herkuttelu parantaa sydämen terveyttä, uutisoi Msnbc.com.
Ruotsalaisen Linköpingin yliopiston tutkijat huomasivat, että tumman suklaan syöminen hillitsee ACE -entsyymin (angiotensin-converting enzyme) toimintaa, mikä on yksi kehon nestetasapainon ylläpitäjistä sekä verenpaineen säätelijöistä.
Tulokset perustuvat tutkimukseen, johon osallistui kuusitoista iältään 20 - 45-vuotiasta vapaaehtoista. He söivät 75 grammaa tummaa suklaata, jonka kaakaopitoisuus oli 72 %. Päätutkija Ingrid Persson mittasi ACE-tasot ennen suklaan syömistä sekä puoli tuntia, tunnin ja kolme tuntia sen jälkeen.
Kävi ilmi, että kolme tuntia suklaan syömisen jälkeen koehenkilöiden ACE- toiminta oli 18 % alhaisempi kuin heti suklaan syömisen jälkeen. Muutos oli verrattavissa verenpainetta alentavien lääkkeiden vaikutukseen, jotka on suunniteltu hillitsemään ACE:n toimintaa.
- Olin yllättynyt suklaan uskomattomasta vaikutuksesta, Persson totesi.
Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet suklaalla olevan positiivisia vaikutuksia sydän- ja verisuonien toimintaan, mutta tutkijat eivät tunteneet mekanismia vaikutusten takana.
ACE näyttelee tärkeää roolia hormonijärjestelmässä, mikä säätelee kuonan eritystä maksasta ja auttaa puolestaan säätelemään verenpainetta. Korkeat ACE- tasot on yhdistetty verisuonten kalkkeutumiseen ja muihin sydän- ja verisuonisairauksiin.
- Yleisesti ottaen, entsyymin väheneminen merkitsee alempaa verenpainetta, vaikka nyt tehdyssä tutkimuksessa emme seuranneetkaan tilannetta pidemmällä aikavälillä tai keskittyneet pelkästään verenpaineen mittaamiseen, Persson selitti.