Vinkkejä ja apua marinoimattomien broilerien (ja lihojen käyttöön)

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja "mie"
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
M

"mie"

Vieras
Mulla olisi halua pikkuhiljaa koittaa siirtyä pois lähes kokonaan noiden marinoitujen lihojen käytöstä.

Mutta nyt kaipainkin sitten vinkkejä tuon broilerin käsittelyyn.

Marinoitteko itse broilereja vai maustatteko sitten vaan paistovaiheessa?
Minkälaisia mausteita käytätte esim. ihan perus broileri-kermakastikkeeseen?
Monissa resepteissä on usein valmiina esim. "hunajamarinoitu", miten tämän voisi korvata?

Pääasiassa meillä siis käytetään marinoituja broilerin fileesuikaleita. Lihaa tällä hetkellä ainoastaan paistijauhelihaa, kun lapset (nirso 5v ja 2v) eivät oikein lihaa suostu syömään. Mutta lihavinkkejäkin voi antaa :)
 
Marinoinnista: Joskus marinoin broilerin esim. balsamiviinietikalla, oliiviöljyllä, suolalla, pippurilla ja valkosipulilla. Ja joskus vain öljy, suola, pippuri. Joskus lisään hunajaa kastikkeeseen, niin tulee "hunajamarinoitua". Tai sitten voi heittää esim. soijaa tai jotain chilikastiketta.

Kanan kanssa on muuten sitten tärkeää, ettei paista liian kypsäksi. Kuiva kana ei sitten maistu kyllä kenellekään.
 
Maustan paistovaiheessa valmistamalla mausteöljyn. Eli paahdetaan lyhyt aika mausteita miedolla lämmöllä öljyssä ja sitten siinä öljyssä paistan lihan. Pihvit ja kokonaiset fileet maustan pinnasta ja annan maustua ja sitten paistan. Kalan maustan yön yli. Kastikkeita ja marinadeja meillä ei paljon käytetä mutta niihinkin varmasti löytyy ohjeita.
 
[QUOTE="vieras";23216688]
Kanan kanssa on muuten sitten tärkeää, ettei paista liian kypsäksi. Kuiva kana ei sitten maistu kyllä kenellekään.[/QUOTE]

Tätä mä vähän pelkään, että tulee liian kuivaa ilman noita marinadeja.

Miten muuten, kun usein otan broilerin pakkasesta, niin voinko sulattaa sen ja laittaa sitten vielä joiksikin tunneiksi jääkaappiin marinoitumaan? Vai pitäiskö se sulatettu broileri käyttää heti?
 
Kanapalat kuppiin, perään öljyä, suolaa, inkivääriä, curryä, valkosipulia ja mitä mausteita nyt sattuu mieli tekemään. Pyörittelen mausteet kanapalasiin, annan maustua sen aikaa kun pilkon kasvikset. Sitten vain pannulle! Naminami!
 
[QUOTE="vieras";23216740]Kuivuus ei tule marinoinnin puutteesta, mutta jos olet tottunut siihen marinadin makuun, niin jos et osaa maustaa + paistat kuivaksi, saatat pettyä.[/QUOTE]

Joo, siksi täällä kyselenkin näitä vinkkejä :)
 
Marinadissa kannattaa käyttää jotain hapanta ainesosaa, joka mureuttaa lihaa. Esim. sitruuna/limemehu, viini, tomaatti jne. Kanaa voi hyvin marinoida yli yön, että tulee kunnolla aromia. Tai ainakin pari-kolme tuntia.

Italialaiseen ruokaan esim. pari tl sitruunamehua, pari rkl oliiiviöljyä, 1-2 kynttä murskattua valkosipulia, yrttejä tuoreena tai kuivattuna. Aasialaiseen esim. pari tl limemehua, pari tl soijaa, pari rkl öljyä, ripaus chiliä, valkosipulia, ehkä hunajaa.

Enin marinadi kannattaa pyyhkiä ennen paistamista pois ja muistaa, että sokerit ja hunajat kärähtää helposti pannulla. Joskus lisään sitten marinadia taas loppuvaiheessa eli paistan lihan ja kasvikset, lisään kerman ja muut aineet, sitten marinadia joukkoon antamaan makua ja kiehutan vielä pari minuuttia, että ei jää raa-an lihan pöpöjä.
 

Yhteistyössä